Dodaj do ulubionych

Jaki kwas..

08.09.21, 19:28
... na zaskórniki i przebarwienia, żeby wszystko za jednym zamachem załatwił?
W zeszłą zimę używałam 10% migdałowy i o ile na zaskórniki trochę pomógł, to przebarwień nie ruszył nic a nic.
Azelainowy? Glikolowy? A może w ogóle coś innego?
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:32
      Eee... Myślałam, że coś narozrabiałaś🤨
      • mashcaron Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:35
        Wybacz że cię zawiodłam 😅
      • mid.week Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:50
        Ja też! Liczyłam na watek z dramatem społeczno-obyzajowym w tle, a tu wiadomości kosmetyczne... nuuuuda big_grin
      • annaboleyn Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:39
        magdallenac napisała:

> Eee... Myślałam, że coś narozrabiałaś🤨

I ja big_grin
        • manon.lescaut4 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:41
          I ja tez wink
          • sol_13 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:44
            I ja.
    • 35wcieniu Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:41
      Podobno tylko salicylowy bo się rozpuszcza w tłuszczu czyli w zaskórniku.
      Używam takiego w płynie z Paula's Choice, jest spoko i trochę ograniczył przetłuszczanie twarzy ale żeby tak po prostu się raz a dobrze rozprawił to bez przesady. O takim specyfiku nie słyszałam.
    • fragile_f Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:46
      Maseczka z kwasem salicylowym z the ordinary i do tego ich "czerwony" kwas 30% - uzywalam naprzemiennie, fajnie oczyszcza.
      • dvdva Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:48
        A mnie ten czerwony nic nie rusza a trzymam jak trzeba, 10 minut
        • waleria_s Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:03
          Na mnie też czerwony działał słabiutko. W ogóle the ordinary przejadło mi się i aktualnie mam tylko kofeinowe serum pod oczy. Retinol najlepszy ma według mnie Neutrea, kwasy też ogarniam innych firm. The Ordinary to w sumie dużo szumu, a produkty takie sobie. Dziś już znajdzie się lepsze zamienniki, kiedyś faktycznie ich oferta to było wow i nowość na rynku, bo jednak składniki aktywne, a przy tym cena jak zwykłych drogeryjnych (niskopółkowych) kremów itd.
    • celandine Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:47
      Na zaskórniki tylko BHA czyli salicylowy, lub azelainowy.
    • sophia.87 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:56
      Flavanone mud NIOD idealnie oczyszcza skórę.
      Nie wiem jak z przebarwieniami bo nie miałam
    • waleria_s Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 19:59
      Na zaskórniki bha. Możesz ten słynny Paula's Choice kupić w małej butelce na początek. Nie jest to agresywny kosmetyk i nigdy nie zrobiłam sobie nim kuku. Ładnie doczyszcza nos i policzki z zaskórników. U kosmetologa możesz rozważyć peeling Jessnera, on opiera się na kwasie salicylowym+dodatkowo składniki pomagające w walce z przebarwieniami.
      Do codziennego stosowania na przebarwienia pomaga mi Acne derm. Niepozorny i tani (w aptece internetowej ok. 16 zł), ale naprawdę ładnie niweluje u mnie ślady pozapalne.
      • 35wcieniu Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:01
        Ten z Paula jest wydajny, mała butelka na początek spokojnie.
    • fibi00 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:05
      Zerknij na kosmetyki Charmine Rose, wiem że jest jakiś właśnie na zaskórniki i przebarwienia bo moja mama miała taki polecony przez kosmetyczkę ale nie pamiętam który konkretnie to był.
    • ludzikmichelin4245 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:07
      Co za clickbait!
      Myślałam, że będzie o kwasie w rodzinie/pracy, zła szwagierka, te sprawy big_grin
      • mashcaron Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:10
        Wybaczcie, niestety nic specjalnego się nie dzieje 🤷 wszędzie względny spokój,nie mam o czym gadać:p
    • berdebul Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 20:24
      Dobry kosmetolog.
    • snakelilith Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:37
      Przebarwienie zniknęły mi po wielotygodniowej kuracji z LHA. Jakieś cienie niedobitki, które mają tendencję do pojawiania się po słonecznym lecie, rozjaśnia mi teraz zimą retinol.
    • lot_w_kosmos Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:40
      Przebarwienia są mega trudne.
      Pomaga laser lub dermamelan/cosmelan.
      Ale nie na zawsze.

• klementyna156 Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:41
      Migdałowy jest bardzo łagodny. Nie ruszy przebarwień wcale. Za to uspokoi skłonną do wyprysków cerę, ale w serii. Jeden zabieg nie zrobi nic. Robiłam, działa, polecam, nie podrażnia, a upiększa cerę mieszaną.
      Na przebarwienia niestety najlepsze są zajzajery, typu Cosmelan. Na to się nie zdecydowałam na razie, ale wiem, że ludziska chwalą sobie.
    • annaboleyn Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:42
      A tak serio - ja powierzam to kosmetyczce, sama bym się bała. Nie pamiętam, czym mi robiła, ale na pewno glikolowy i migdałowy? (niekoniecznie razem). I po tym jakieś ampułki witaminowe. Posłoneczna plama zniknęła jak sen jaki złoty. Obstawiam glikolowy na to przebarwienie, ale nie pamiętam stężenia.
      • annaboleyn Re: Jaki kwas.. 08.09.21, 21:48
        Aha, to były jakieś trzy zabiegi. Nie pamiętam dokładnie, bo to było w zesżłym roku. W tym bardzo się już pilnowałam z SPF 50 smile
    • zonda-m Re: Jaki kwas.. 09.09.21, 05:03
      Retynowy, czyli tretinoina. Zwykle na receptę.
      • primula.alpicola Re: Jaki kwas.. 09.09.21, 06:32
        Widzę dostępny żel punktowy i płyn, i jeszcze coś z antybiotykiem.
        Istnieje w Polsce krem z retinolem na receptę?
      • mashcaron Re: Jaki kwas.. 09.09.21, 09:35
        Mam rumuńską maskę z tretinoina ale to straszny zajzajer i mi zjarała ryj 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka