Dodaj do ulubionych

Poczta Polska :P

09.09.21, 14:33
Wysłałam kartkę urodzinową. Z miasta x do miasta y.
I ta kartka zaginęła...
Śliczna różowa koperta, pani w okienku zapewniała, że zdąży dojść na czas. I nic. Nie doszła. Zagadka. Co się mogło stać?
Pytać na poczcie? To nie był polecony list, nie mam żadnego dowodu, że wysyłałam. Zgubili czy ktoś ukradł ( z kradzieżą raczej mało prawdopodobne, fakt).
Aha, nie pomyliłam adresu odbiorcy ( mam zdjęcie wykonane telefonem).
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:36
      Chyba nic nie możesz zrobić.
    • 35wcieniu Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:37
      Tak, spytaj na poczcie czy ktoś po drodze ukradł śliczna różowa kopertę nierejestrowanego listu. Koniecznie.
      • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:42
        Ale czy naprawdę każdą pierdółę muszę poleconym bo jak nie, to głupi list zaginie ?!?
        • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:42
          Delikatnie pisząc: irytujące.
        • hanusinamama Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:44
          Tak. Swojego czasu faktury wysyłałam poleconym ( teraz mailem). I tak rocznie poczta gubiał jakieś 5% tych poleconych u mnie. Jakby sam fakt, ze to polecony nie powodował, ze list sie odnalazł. Dostawałam tylko zwrot kosztu polceonego...po dość żmudnej procedurze urzędniczej smile
        • lella_two Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:00
          Tak, musisz poleconym. Ja dokładam jeszcze powiadomienie SMS o doręczeniu- chyba 50 gr, a ile nerwów zaoszczędzone!
      • swinka-morska Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:43
        Tak, tak, zapytaj koniecznie.
        Myślę, że umęczona obsługa z okienka pocztowego będzie przeszczęśliwa mogąc odpowiedzieć na takie pytanie zamiast pytań o cenę kalendarza z papieżem, zniczy i książki kucharskiej siostry Apopleksji.
        • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:47
          No ale dlavzego?! Dlaczego nie można po prostu wysłać listu z myślą, że to pewne - że dojdzie. Dlaczego trzeba głupi list ubezpieczać, poleconym, do rąk własnych odbioru ... ????
          Przecież to poczta jest!
          • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:49
            No masakra. Głupiej kartki czy listu nie wyślesz bo zaginie. Wśród miliona, tysięcy innych przepadnie. Bez sensu.
            • kk345 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:12
              >Wśród miliona, tysięcy innych przepadnie.
              Tu masz odpowiedź. I w dramatycznym braku ludzi, którzy są na tyle zdesperowani, by pracować jako listonosze...
          • black.emma Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:49
            No właśnie, to poczta jest wink Polska w dodatku. Czyli płacisz i możesz jedynie mieć nadzieję, ze wykonają usługę. Jedyna pewna rzecz na poczcie to dostępność kalendarzy z JP2.
            • madame_edith Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:04
              I przepisów kulinarnych jakiejś siostry zakonnej!
              • daniela34 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:14
                😀
                Aplikantka nam ostatnio wróciła wróciła poczty w stanie wskazującym na bycie siostrą Apopleksją, ponieważ pani przed nią nabywała w okienku 3 kalendarze, dwa z JP2 (mniejszy ścienny i taki na biurko), jeden ze słonecznikami. Przy słonecznikach nabrała wątpliwości, czy nie są za krzykliwe i zasięgała rady kolejkowiczów.

Zaś mój kolega do tej pory ma uraz, ponieważ pani na poczcie wybierała obrus. Niestety, nie znala rozmiarów swojego stołu, więc zakup wymagał dłuższych deliberacji.😃
                • borsuczyca.klusek Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:50
                  Najdziwniejsze, że tacy ludzie zdarzają się chyba tylko na poczcie. Jakoś w żadnym innym sklepie czy punkcie usług nie spotkałam się z takimi kwiatkami 🧐
                • mea8 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:30
                  Pracując wieki temu w branży prawniczej, po robocie, poleciałam ze stosem korespondecji na pocztę. Data na pieczęci była ważna, musialam wysłać. Kolejka jak cholera a pani wybiera rajstopy. Z klinem. Pół kolejki brało udział w sprawdzaniu czy rajstopy wejdą na szanowną d ... pani. Reszta warczała i poganiała towarzystwo.
                • annaboleyn Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:34
                  daniela34 napisała:

> 😀
                  > w stanie wskazującym na bycie siostrą Apopleksją,

<3 <3 <3
                  WESOŁE PRZEPISY SIOSTRY APOPLEKSJI

> Przy słonec
                  > znikach nabrała wątpliwości, czy nie są za krzykliwe i zasięgała rady kolejkow
                  > iczów.

Czy kolejka krzyczała...? Ja bym.
                  • daniela34 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:03
                    Nie wiem jak kolejka, ale aplikantka weszła już chyba na orbitę. A wychodząc na pocztę mówiła, że na pewno ktoś będzie wybierał kalendarze z JPII, tylko tych słoneczników nie przewidziała.
                    • annaboleyn Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:07
                      No tego, tak hartowała się stal big_grin
                      • daniela34 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:12
                        Mnie się też hartowała w marcu 2020: pandemią, obostrzenia, godziny seniorów na poczcie, wpuszczają po 2 osoby, odstałam 2h w kolejce pod chmurką, wchodzę, już jestem w ogródku już witam się z gąską...znaczy z panią w okienku...a tu pan przede mną, uroczy staruszek (który się godzinom seniora nie kłaniał) wybiera kartki świąteczne 😃😃😃
                        • annaboleyn Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:27
                          Noo, też by mi buchało z nozdrzy.
                          (Czy tam "buhało" wedle wersji naszej uroczej pierogareczki wink)
              • taki-sobie-nick Re: Poczta Polska :P 10.09.21, 01:55
                Aleś się czepiła.

Siostry, nie siostry, osoby świeckiej, czy to nie wszystko jedno?

• daniela34 Re: Poczta Polska :P 10.09.21, 07:47
                  Nie. Prowadzę nawet badania porównawcze czy przepis siostry Apostazji na "Judasza na osice" jest lepszy od przepisu siostry Apopleksji na "wkurzonego biskupa." Osobiście jednak preferuję "Przepisy Siostry Reasumpcji na dania drugiej świeżości", szczególnie polecam przepis na kotlety mielone "wspomnienie tygodnia" oraz ciasto "uśmiech marszałkini", czkawką może odbić się tylko drink "opinia eksperta".
                • lella_two Re: Poczta Polska :P 11.09.21, 09:22
                  taki-sobie-nick napisała:

> Aleś się czepiła.
                  >
                  > Siostry, nie siostry, osoby świeckiej, czy to nie wszystko jedno?
                  >
                  Jeżeli wszystko jedno, to dlaczego zaznaczone jest, że siostry? Bo to robi różnicę?
      • z_lasu Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:51
        35wcieniu napisał(a):

> Tak, spytaj na poczcie czy ktoś po drodze ukradł śliczna różowa kopertę nierejestrowanego listu.

Zapewne w szarych stronach nieczęsto się spotyka śliczne różowe koperty.
        • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:54
          Ale to nie jest istotne czy często czy nie. Ważne, że szlag trafił moją wyjątkową kartkę!
          • 35wcieniu Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:27
            big_grin big_grin
            I taka aktywność forumową szanuję. Tak trzymaj.
    • mashcaron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:58
      Poczta polska zgubiła mi kiedyś 30kg paczkę,jak naj bardziej rejestrowaną :p
      A ty się Dziwisz, że zgubili kartkę urodzinową 🤣
      • mashcaron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:59
        dziwisz* 🙄
        • dvdva Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:04
          Slownik wie lepiej😂
        • annaboleyn Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:34
          mashcaron napisała:

> dziwisz* 🙄

Za późno, już mi wino poszło nosem big_grin
          • mashcaron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:46
            🤣
    • andaba Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 14:58
      Łączę się w bólu.

Ostatnio nie doszła do mnie kata bankomatowa.
      Wcześniej wezwanie z sądu.
      Ile jeszcze innych rzeczy, o których nie wiem ?
    • magdallenac Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:01
      Dostałam ostatnio kartkę bożonarodzeniową od przyjaciółki. Zdziwiłam się, bo był sierpień i nie sądziłam, aby aż tak się tej mojej przyjaciółce w głowie poprzestawiało. Okazało się, że rzeczywiście cośtam wysyłała w grudniu 2020 i tak sobie myślałyśmy i gadałyśmy- ile ta kartka musiała przygód przeżyć, przez ile rąk przechodziła, ile wrażeń doświadczyła i to wszystko w czasie największej pandemii w XXI wieku. W końcu dotarła, zniszczona, przemoczona, wysuszona, z lekko startym adresem, ale cała i zdrowa. Dotarła na miejsce i to jest najważniejsze. Może Twoja kartka urodzinowa też gdzieś tam bawi się w najlepsze, przeżywa przygodę swojego życia, ale w końcu dotrze do celu?
      • kk345 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:13
        Jaka ładna opowieść!
      • z.szarych.stron Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:15
        Całkiem możliwe.
      • mysiulek08 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:08
        to i tak niezle jak na droge morska tongue_out Poczta Polska przez jakis czas pod odblokowaniu stanow, wysylala wlasnie morzem tongue_out

w czasach przepandemicznych zlego slowa na poczte nie powiem, ale odkad w marcu 2020 zawiesli przesylki do mnie, tak do dzisiaj nie moga ogarnac powrot, wysylaja do wszystkich sasiadow, a do mnie nie sad tlumaczac sie wszystkim sad

a zeby bylo ciekawiej, wiekszosc krajow europy wysyla, w tym kraje tranzytowe

nasze kociaste wpadly w depresje

ps
        to tylko tak, dla wyzalenia sie
      • hanusinamama Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:09
        Karta wysłana przeze mnie w nocy w poniedziałek z Bostonu juz w środe była w PL (sadzać po pieczatce) po czym do Łodzi szła ponad tydzien z Wawy.
      • ichi51e Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:54
        ni właśnie takie zwykle listy to maja regulaminowo zaskakująco długi czas zanim można cokolwiek reklamować.
      • adriana.la.cerva Re: Poczta Polska :P 11.09.21, 09:58
        Ależ Ty masz talent pisarski, uwielbiam Cię czytać!
        • magdallenac Re: Poczta Polska :P 11.09.21, 16:31
          😘
    • kachaa17 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 15:23
      Nic nie zrobisz. Ja kiedyś wysłałam pocztówki na Boże Narodzenie. Doszły przed Wielkanocą. Podejrzewam, że gdzieś przeleżały i ktoś je znalazł i puścił w obieg. Poza tym, moja ciotka długie lata pracowała na poczcie. Nasłuchałam się opowieści o pijanych listonoszach i przywlaszczaniu pieniędzy na emerytury. Także to jest pewnie błąd ludzki smile.
    • annaboleyn Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 16:17
      NIe pytaj, szkoda czasu. Jest szansa, że idzie. Priorytet znad morza do Warszawy szedł mi 10 dni. I doszedł, ku ogólnemu naszemu zdumieniu, już dawno położyliśmy krzyżyk na zawartości koperty.
    • ida_listopadowa Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:11
      Pewnej kwietniowej Wielkanocy dostalam od kontrahenta na adres sluzbowy kartkę pocztową z choinką. Nawet sie usmialam, ze taki kreatywny pomysl. A potem spojrzalam na datę stempla pocztowego - grudzien poprzedniego roku.
      Moze rozowa koperta dojdzie na następne urodziny!
    • abacosa Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:20
      Oczywiście że ukradziona. Mi na poczcie Pani mówi że jak nie ubezpiecze ( poleconym) to potem moge mieć pretensje tylko do siebie
      • magdallenac Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:26
        A to sie zlodziej oblowil. Takiemu to dobrze- piekna, urodzinowa kartka…Az sie czlowiekowi zaczyna marzyc taka praca na poczcie 😊
        • abacosa Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 19:58
          Nie masz pojęcia ile osób jeszcze wysyła z życzeniami gotówkę. I tego te mendy szukają. No chyba że wg twojej teorii odkleja koperte nad gotującą się wodą bo takiej nigdzie przecież nie dostanie.
          • magdallenac Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:05
            A to ja myslalam, ze ukradli kartke ze wzgledu na jej wybitne piekno. Np. zeby zrobic szkatulke decoupage.
      • madi138 Re: Poczta Polska :P 09.09.21, 20:10
        Czyli nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi. Poczta Polska wciąż radośnie siedzi sobie jeszcze w komunie i pytanie brzmi czemu nikt się tym jeszczena serio nie zajął?!
      • taki-sobie-nick Re: Poczta Polska :P 10.09.21, 02:24
        Tak, na pewno była niebywałej wartości. tongue_out tongue_out

ps. na początku zdania piszemy "mnie"
    • san_vito Re: Poczta Polska :P 11.09.21, 09:28
      A ja wyslalam paczke zwykla poczta o w czwartek o godz 14:30. Bardzo zalezalo mi aby paczka nie doszla w piatek, bo nikt nie mogl jej odebrac. No i doszla w piatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka