Dodaj do ulubionych

Globalny łańcuch dostaw a sieciówki

10.09.21, 16:34
Przeszlam się dzisiaj po paru tanich jak sól sieciówkach typu Pepco i Kik, i to co mnie uderzyło, to totalny brak towaru. Na co dzień się tam nie ubieram, ale czasami kupuję rzeczy do latania po domu i ķoło domu. Kiedyś ichnie półki uginały się od łachów, teraz wiszą jakieś pojedyncze smętne ciuszki chaotycznie porozwieszane bez ladu i składu (to juz w mojej szafie mam wiekszy porzadek). U Was tez tak jest? Myślałam, że globalny łańcuch dostaw zahamował, ale vis a vis jest zwykły chińczyk i ma mnóstwo nowości, więc chyba można?
Obserwuj wątek
    • dyzurny_troll_forum Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 16:49
      wisniowy_sad napisała:

> Przeszlam się dzisiaj po paru tanich jak sól sieciówkach typu Pepco i Kik, i to
      > co mnie uderzyło, to totalny brak towaru.

Oglądałęm ostatni gazętkę promocyjną Lidlusia, w której 45 czy 46 pozycji było oznaczonych czerwoną wstawką, że towaru niestety nie będzie, bo producent nie dostarczył. Tak więc tak...
      • wisniowy_sad Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 16:52
        Ale jakich towarów? Łachów, czy żywności?
        • dyzurny_troll_forum Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 17:00
          wisniowy_sad napisała:

> Ale jakich towarów? Łachów, czy żywności?

Łachów, narzędzi, chemii domowej, i co dziwne, ze 3 czy 4 też żywnościowe produkty tak były oznaczone.
    • mysiulek08 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 17:11
      bylam ostatnio w walmarcie w stolicy regionu i tez rzucil mi sie w oczy byl totalny 'pierdol okolokuchennych' (kubki, talerzyki, itp, calkowicie puste polki w tym dziale), tez spore braki w importowanej spozywce, chemii, w malym markecie w naszej "Koziej Wolce' az tak tego nie widac, wiec chyba cos jest z dostawami swiatowo
    • lotka_5 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 19:38
      U mnie też Pepco świeci pustkami. Na dziale dziecięco młodzieżowym po 1 koszulce na wieszaku. Zastanawiałam się czy to ludzie wykupili z początkiem roku szkolnego czy jak?
      W kiku zawsze było słabo, ale i c&a młodzieżowe też dramat. Nie wiem kto kupuje te szmatki po 80-100zl za sztukę, ale też świeci pustkami.
    • magia Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 10.09.21, 19:44
      niestety tak bedzie jeszcze dlugo o ile nie spadna ceny za transport morski kontenerów. A od stycznia pewnoe beda spore podwyżki.
      Dla przykładu. Rok temu o tej porze transport kontenera 20 stopowego z Azji kosztowal 800 usd, teraz kosztuje 8000-12000 usd i ceny wciąż rosną.
      Do tego zamknięte porty w Chinach, ograniczenia w transporcie lotniczym towarowym, lockdown w Wietnamie itd.
      To ma bardzo duzy wplyw na dostpenosc miejsc ładunkowych i ceny
      • turzyca Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 00:20
        A możesz coś więcej na ten temat powiedzieć?
        • magia Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 01:24
          transportu? Mogę, ale to szeroki zakres.
          W skrócie, ceny caly czas rosną. Niestety umowu z sieciami handlowymi sa długoterminowe a kary za niedostarczenie towaru na czas horrendalne, wiec kto musi ten sprowadza towar. Wiele umow konczy sie z końcem roku i beda negocjowane nowe stawki, wiec ceny importowanych z daleka produktów na pewno wzrosna. Trudno oszacować jak bardzo.
          Dla importerow to koszmarny czas.
          • pade Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 12:06
            Ze strony Ikei: "Aby zapewnić swoim Klientom stałą dostępność produktów, zdecydowaliśmy się globalnie na podjęcie nadzwyczajnych kroków, w tym na zakup własnych kontenerów i czarter dodatkowych statków. Nieustannie planujemy kolejne działania, mające na celu załagodzenie obecnej sytuacji, wywołanej ograniczeniami w transporcie oceanicznym oraz wzrostem liczby zamówień. Współpracujemy z naszymi dostawcami i jesteśmy z nimi w stałym kontakcie, aby opracować najlepsze możliwe rozwiązania, zarówno na chwilę obecną, jak i na przyszłość."
            • magia Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 15:39
              Troche zamydlaja oczy. Peenoe samo wsztrzymali sporo wysylek do Europy bo to po prostu nieoplacalne przy tanich produktach. Brak kontenerów to jedno, a stawki za transport to drugie. Co z tego, ze maja kontenery jesli stawki sa horrendalne i nikt im tego tanio nie przewiezie. Nawet jesli to ikea i maja długoterminowe umowy z armatorami to srmstor bedzie kombinowal, zeby nie wysylac tanich kontenerów skoro ma kolejke chetnych po stawce 2x wyższej.
              Niestety prawo dzungli tu panuje.
              Przez to, ze jest covid, niektóre porty czasowo sa zamykane, inne od kilku tygodni zamkniete, statki przeładowane, wiec omijają mniej popularne porty, transport do Europy z niektórych miejsc trwa nawet 2x tyle co wcześniej czyli zamiast 30, 60dni.
    • turzyca Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 00:25
      Chińczyk pewnie kupuje, co akurat się da, kik miał zakontraktowaną produkcję według własnych wzorów i tego nie jest w stanie wyprodukować i/lub sprowadzić. To chyba ich metki (oczywiście między innymi) były w tej zawalonej szwalni?

Poza tym wszędzie jest tragicznie, brakuje wszystkiego. To że samochodu się nie da kupić, bo brakuje na rynku chipów, to jeszcze jestem w stanie zrozumieć. Ale rowerów też się nie da kupić, na rynku nie ma na przykład przerzutek rowerowych i opon.
      Do tego te braki są takie zupełnie nieintuicyjne, np. brakuje kartonu. Papier jest, ale kartonu nie ma.

Mam nadzieję, że Kalafior i Black halo napiszą, jak jest w ich branżach.
      • kk345 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 00:51
        Części towarow nie opłaca się pakować do hiperdrogich kontenerów, rzeczy tanie, lekkie ale przestrzenne zajmowałyby bezcenną przestrzeń. Brak elektroniki, brak pustych kontenerów, brak drewna i materiałów budowlanych, trochę można tych braków wymieniać...
      • magia Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 01:19
        Przed pandemia wiekszosc karotnow byla sprowadzana z Azji. Obecnie z powodu cen transportu nie sptowadza sie tego papieru, korzysta się tylko z wytwórni europejskich a one maja ograniczone moce przerobowe. aktualnie drukarnie kupują jakikolwiek karton sie pojawia i po jakiejkolwiek cenie byle miec surowiec. Koncowy odbiorca (producent/dystrybutor) kupuje wszystko za kazda cene byle dostarczyc towar do sieci handlowych i nie placic kary.
        Duze firmy handlujace papierem zwalniaja handlowców bo oni obecnie nie mają co robic. Papier się sprzedaje kazdy za każdą cenę. Nie trzeba czarowac odbiorcow by cos sprzedac o ile w ogole ma sie co sprzedac.
      • leni6 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 07:21
        Z rowerami to jest kwestia tego że w pandemii był ogromny skok popytu.
    • trut_u Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 00:55
      Braki, braki. A to rowerów nie było, a to materialow meblowych... W Ikei iluś produktów nie mieli wcale, jak się zapytałam, to od kwartału...
    • malgosiagosia Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 01:16
      Wczoraj robilam zakupy w taniej sieciowce. Zakupy dotyczyly srodkow czystosci i higieny osobistej. Braki sa horendalne. Bede robic zapasy.
      • januszekxxl Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 16:59
        malgosiagosia napisała:
        > Wczoraj robilam zakupy w taniej sieciowce. Zakupy dotyczyly srodkow czystosci i
        > higieny osobistej. Braki sa horendalne. Bede robic zapasy.
        >

Nie chrzań.
        Robię zakupy w carrefour, tesco i sklepikach osiedlowych. Półki są pełne i niczego nie brakuje.

• hugo43 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 22:24
          U nas wczoraj nie było w biedronce proszku do prania,zawsze stały pełne palety tych duzych kartonów i worów po kilka kg,a wczoraj kompletne zero,jedynie małe pudełeczka
          • januszekxxl Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 23:13
            hugo43 napisała:
            > U nas wczoraj nie było w biedronce proszku do prania,zawsze stały pełne palety
            > tych duzych kartonów i worów po kilka kg,a wczoraj kompletne zero,jedynie małe
            > pudełeczka

A u mnie wczoraj w carrefourze całe regały zawalone proszkami w workach po kilka kilogramów.
    • mandre_polo Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 06:30
      Skutki ekonomiczne wirusa
    • mandre_polo Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 06:32
      Spróbuj kupić u chińczyka telewizor🧐
    • kosmos_pierzasty Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 15:46
      www.globalcoldchainnews.com/driver-shortage-is-pan-european/

Brakuje też kierowców ciężarówek. Polska jest jednym z najbardziej dotkniętych tym problemem państw w Europie.
      • bistian Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 16:43
        kosmos_pierzasty napisała:

> Brakuje też kierowców ciężarówek. Polska jest jednym z najbardziej dotkniętych
        > tym problemem państw w Europie.

Chciałaś chyba napisać, że brakuje kierowców chcących pracować za miskę ryżu? wink
        My mamy nadmiar kierowców, dlatego pracują za granicą big_grin
        • kosmos_pierzasty Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 16:52
          Pewnie tak, no ale jak też brakuje ich w Niemczech, to chyba nie tylko o to chodzi.
      • sol_13 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 19:38
        Toż my mamy najwięcej kierowców i firm transportowych w Europie.
        • kosmos_pierzasty Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 19:52
          No ale jaki widzisz w linku... Pewnie jeżdżą dla zagranicznych firm, bo również u nas jednocześnie najwięcej ich brakuje - skoro zestawiają te niedobory z brytyjskimi po breksicie, jako jedne z najwięjszych w Europie, to chyba nie jest różowo.
    • ela.dzi Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 15:47
      Byłam kilka dni temu w jednym i drugim i towaru do wypęku.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 16:48
      Z miesiąc temu firmy produkujace karty graficzne dawały cynk że mają komponenty wysrarczalne aby zapewnić produkcje do końca tego roku.
      Także jak ktoś myśli o podkręceniu komputera to należalo to zrobić w czerwcu jak byly ceny średnio wysokie.
    • clk Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 17:04
      Tak bardzo mi się marzy żebyśmy wrócili do lokalnej produkcji (np w Europie) i do lepszej jakości.
      Nie oszukujmy się. Każda z nas kupuje syf w pepco i innych sklepach którego w 80% nie potrzebujemy.
      Dobre ciuchy to rzadkość - wszedzie fast fashion.
      Wiec mam takie małe marzenie - mniej syfu więcej jakości - mogę również zapłacić więcej za coś dobrego i naszej europejskiej produkcji
      • kropkaa Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 19:34
        Podpisuję się. Sklepy typu Pepco czy Aktion to magazyny dziadostwa.
      • kk345 Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 19:39
        Ale to nie jest wybór: tani syf z Azji, droższa, porządna jakość z Europy. Teraz to wybór: drogi syf z Azji kontra jeszcze droższy syf z Europy.
        • kropkaa Re: Globalny łańcuch dostaw a sieciówki 11.09.21, 21:43
          Nie ma to znaczenia, bo i tak większość tego badziewia nie jest do niczego potrzebna.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka