Dodaj do ulubionych

Wjazd do Czech

12.09.21, 20:16
Wybieram się w góry. Na jeden cały dzień chcemy wyskoczyć do Czech. Jesteśmy zaszczepieni.Teraz wyczytałam,że należy wypełnić formularz lokalizacyjny. Faktycznie są jakieś kontrole? Na szlaku raczej się nie obawiam ale samochód zostawiony na parkingu na kilka godzin i PL rejestracjach może już kogoś zainteresować. Nie wiem czy ryzykować. Jak to wygląda w praktyce? I co gdyby była ta kontrola i formularza brak? Jakie konsekwencje?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 20:24
      Zadam śmiałe pytanie: a dlaczego nie wypełnicie formularza, skoro jest taki obowiązek?
      • chococaffe Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 20:26
        Przypuszczam dlatego, że jak jedzie się na dzień, bez nocowania to nie ma się adresu?
        • kk345 Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 20:54
          Tak, na pewno fraza "nie wiem, czy ryzykować" dotyczy braku adresu...
          • chococaffe Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 20:57
            Nie fraza " Na jeden cały dzień chcemy wyskoczyć" może dotyczyć
        • rikitikibu Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 10:08
          Tak właśnie o to mi chodziło.
    • gaskama Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 20:30
      Nie ma kontroli. Nic nie wypełniałam. Byłam ze 4 razy pi jednym dniu.
    • molik28 Re: Wjazd do Czech 12.09.21, 22:15
      Oceniliśmy rodzinnie, że dotyczy on pobytów z noclegiem, bo jest tam takie pole i nie wypełnialiśmy. Jeździliśmy kilkukrotnie nocując na terenie Polski. Nikt niczego nie sprawdzał. Tam coś było też, że jak się jedzie w uzasadnionym celu jednodniowo to się nie wypełnia.
    • dyzurny_troll_forum Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 01:34
      rikitikibu napisała:

> Nie wiem czy ryzykować. Jak to wygląda w praktyce? I co gdyby była ta kontrol
      > a i formularza brak? Jakie konsekwencje?

W praktyce wszyscy to mają w dooopie!
      I że konkretnie jaka kontrola?
      Nieświeć wyjdzie na szlaku i powie: formulasz coviderdolca do kontroli, bo nie przejdziesz, kuna!
      • przepio Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 11:30
        Poczytaj o sobotnich korkach w Passau- nagle zaczęto robić kontrolę. Na autostradzie.
        • dyzurny_troll_forum Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 11:54
          przepio napisała:

> Poczytaj o sobotnich korkach w Passau- nagle zaczęto robić kontrolę. Na autost
          > radzie.

Od kiedy Passau leży w Czechach!?
          Musiała być jakaś rewizja granic ostatnio....[idzie sprawdzić mapę]
    • zwierzakowa13 Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 09:29
      Na jeden dzień możesz wjechać z Polski do Czech bez formularza czy innych formalnosci. Nasza strona gov zdaje się odsyla na Czeska i tam jest ta informacja.
      • rikitikibu Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 10:07
        Tam piszą, że można jak się ma konkretny powód. Turystyka?
    • przepio Re: Wjazd do Czech 13.09.21, 11:29
      A nie lepiej poczytać na stronie Czech? Wjazd do nich z formularzem. Ale do 24 h bez . 30 sekund?

To, że nie ma kontroli nic nie znaczy. Jak nagle Cie sprawdzą, to sporo zapłacisz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka