Dodaj do ulubionych

Pieczony kalafior

18.09.21, 21:30
Ostatnio jadłam dwa razy, jeden był w curry i najpierw został obgotowany według mnie a potem upieczony ( ale chyba za długo), drugi nie wiem jaki. Właśnie kupiłam wczoraj i jutro zrobię. Czy robicie, jakich przepisów używacie ?
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:33
      Robiłam raz, z wędzoną papryką (przyprawa), ale szczerze to tak średnio nam smakował, wolę zwyczajnie ugotowanego. A i kotlety z kalafiora były ok.
      • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:34
        Dzięki.
      • puella_174 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:48
        Dokładnie tak. Kalafior smażony, w formie kotletów, w zupie krem, w zupie kalafiorowej i na parę innych sposobów super. Ale pieczony w przyprawach zdecydowanie mi nie podszedł.
    • gaskama Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:35
      Kalafiora bardzi lubię. Może być surowy, gotowany na parzy, lubię steki z kalafiora, pieczony w całości. Dodatki dla mnie zbędne. Po prostu smakuje mi sam kalafior. Byle nie był rozgotowany.
      • 7katipo Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:42
        opowiedz proszę, jak robisz steki. Chodzą za mną, a kuchenna oferma ze mnie i boję się zabierać.
        Senkju from de mountain tongue_out
    • san_vito Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:36
      Na jadlonomi jest przepis na pieczony kalafior z ciecierzycą.
      • mikams75 Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:21
        tez polecam ten przepis
    • wapaha Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:36
      Dzielę na różyczki, opłukuję, wykładam na głębokiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia - skrapiam olejem i przyprawiam-ja lubię sól, pieprz i paprykę słodką ew.wędzoną . Piekę w piekarniku nagrzanym na ok 170 st - ok 15 min , włączam termoobieg i dopiekam jeszcze z 15 min ( jak różyczki lekko zbrązowieją )
    • zuleyka.z.talgaru Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:37
      Steki wychodzą pycha. I surówka z surowego kalafiora.
      • bene_gesserit Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 23:57
        A jak robisz surówkę?
        U mnie w domu po prostu trze się trochę kalafiora na pomidory i już.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 08:47
          Trę kalafiora, sol+pieprz+jogurt (wersja fit)/śmietana(wersja mojej mamy) tyle, aby sie połączyło- nieduzo+ koperek.
          • bene_gesserit Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:12
            O, dzięki. Dodaję ogórka i robię smile
          • extereso Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:13
            U mnie to samo tylko pęczek szczypiorku zamiast koperku
    • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:38
      Dziękuję, dziewczyny. Jutro zrobię przepis wapahy, bo się nastawiłam na pieczony a potem poszukam tych steków.
      • iberka Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 23:44
        Spróbuj jeszcze kuskusowo - mniaaaam
        • extereso Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 07:31
          Kuskusowo? To strona? Poszukam, dziękuję.
    • thank_you Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:41
      Piekę kalafiora w całości w tahini. Czasami kilka minut obgotowuję, a czasami nie, w sumie nie wiem od czego to zależy, Uwielbiam.

W ogóle lubię wszystko, co z kalafiorem: "steki" z kalafiora, smażone/pieczone różyczki z kalafiora, kotlety, puree, zupy, ech.
      • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:46
        W sumie tahini też mam. Może też choć na połowie spróbuję!
    • lesna.baba Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:47
      Dla mnie najlepsza na świecie zupa z pieczonego kalafiora i czosnku z jadłonomii, bardzo polecam!
    • yennefer.00 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:53
      Pieczony z curry, ale bez gotowania wcześniej. Bardzo dobry
    • pani_up Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 21:56
      Ja myję, dzielę na różyczki i wkładam do miski. W do szklanki 4 łyżki dobrego oleju i jedna oleju sezamowego, wędzona papryka, czosnek, słodka papryka, kumin rzymski i sól - mieszam. Wylewamy do kalafiora, przykrywam miskę potrząsam mocno (tylko wtedy jest ładnie i równo obtoczony) wywalam to na blaszkę i piekę 15-20 min w 200 st. (Aż widzę że lekko brązowieje)
      • grey_delphinum Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:48
        Ooo, zrobię w poniedziałek, bo dostałam slinotoku od samego czytania.
    • eliszka25 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:09
      Ostatnio zrobiłam z tego przepisu i bardzo nam smakował.

aniagotuje.pl/przepis/pieczony-kalafior
      • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:14
        Dzięki teraz się gubię w możliwościach ,😊
        • hannah_weaver Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:19
          I ja także dzięki temu wątkowi 🤭 wszystko po kolei do zrobienia!
    • nenia1 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:16
      Piekę od czasu do czasu, pewnie znowu na jesień zacznę, zdecydowanie bardziej mi smakuje niż gotowany.
      Nie gotuję, od razu daję do piekarnika, nie mam jakiś przepisów które przestrzegam. W zależności
      od przypraw jakie są w szafie, albo od tego na co mam ochotę, mieszam przyprawy z oliwą i smaruję
      głowę kalafiora, początkowo piekę w folii, potem wyjmuję, jeszcze raz smaruję, wstawiam ponownie aż się
      zarumieni i wyciągam.
    • novembre Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:21
      Kwestia smaku stek z kalafiora. Boże jakie dobro.
    • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:27
      😊 ja jadłam podany razem z kurkami, było b smaczne.
      • nenia1 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:37
        z kurkami wszystko jest smaczne.
        • extereso Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:47
          Prawda 😁
    • india-mia21 Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 22:46
      Piekę bez wcześniejszego gotowania. Polecam też ten Tekst linku
    • glanaber Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 23:36
      Kalafior zblanszowany, a potem zapieczony z sosem serowym (masło, mąka, mleko, żółty ser), najlepszy.
    • bene_gesserit Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 23:55
      Nie, nie gotuje się najpierw kalafiora - surowego do pieca. W różyczkach, w całej główce (e tam), albo jako steki.
      Pieczony kalafior tylko z oliwą i parmezanem, albo w dowolnej etnicznej mieszance ziół, wydaje mi się, że do kalafiora pasuje wszystko chyba.

Pieczony w formie steków (z jednej główki wyjdą maksymalnie trzy) (rozpuszczone masło - sporo, sól pieprz przed pieczeniem), podany np z pesto z orzechów włoskich i natki plus połowa gruszki, upieczona z serem pleśniowym - genialne.
      • extereso Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 07:34
        No właśnie, jadłam taki gotowany przed pieczeniem chyba ( nie pytałam) i miałam wrażenie że jest niepotrzebnie ugotowany. Ale może to tylko wrażenie było moje.
        • bene_gesserit Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:12
          Kalafior ma dużo wody, gotowanie byłoby bez sensu.
          Całkiem możliwe, że to był kalafior pieczony w piecu, który też ma funkcję parowania. Też bez sensu.
          • extereso Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:15
            Może być. Ale dzięki Tobie już wiem, żeby pary nie włączać w piekarniku wobec tego
    • zaspasniegowa Re: Pieczony kalafior 18.09.21, 23:57
      Ja lubię pieczony z dodatkiem kaszy jaglanej. Piekę normalnie w pierniku, podzielony na kawałki. Oliwa, sól, pieprz. Aż zbrązowieje.
    • pyza-wedrowniczka Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 01:17
      Ja uwielbiam pieczonego kalafiora w sosie pomidorowym (zblendowane pomidory, oliwa, czosnek, miód i zioła). Pyszny jest. Nie podgotowuję, tylko surowego daję na blaszkę
    • potworia116 Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 09:06
      Bez uprzedniego gotowania, cząstki utytłane w oliwie i dowolnych przyprawach (często curry) do piekarnika. U nas ci drugi dzień
    • lea_233 Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:16
      Nie piekę kalafiora, nie chce mi się w to bawić. Kalafior obgotowuję, odsączamy wrzucam na patelnię z masłem dodaje curry i sól i szybko mam fajne danko.
      • bene_gesserit Re: Pieczony kalafior 19.09.21, 11:19
        A co to za zabawa? Podzielić na cząstki, obtoczyć w tłuszczu z przyprawami i wrzucić na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia? Mniej roboty, bo mniej zmywania - a efekt o wiele smaczniejszy, bez obrazy - w każdym razie miło inny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka