Dodaj do ulubionych

kultowe danie

06.10.21, 21:12
Jakie jest Wasze kultowe danie? Kto sie podzieli przepisem?
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: kultowe danie 06.10.21, 23:29
      U mnie to „poduszki”. Jak nie mam pomysłu na obiad, to je robię. Jak za długo nie zrobię, to dzieciaki się upominają. Robi się prosto i szybko:

      Płat ciasta francuskiego rozwijam na dużej blasze, smaruję sosem pomidorowym lub ostatnio ketchupem z cukinii własnej roboty. Na to kładę plastry szynki gotowanej lub suszonej, na szynkę plasterki mozzarelli, brzegi ciasta smaruję jajkiem, nakrywam drugim płatem ciasta francuskiego, nakłuwam widelcem, smaruję wierzch jajkiem i wstawiam na jakieś 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Można jeść na gorąco, ale na zimno zamiast kanapki też smakuje bardzo dobrze.

      Ciasto podczas rośnięcia w piekarniku się wybrzusza tworząc poduszkę, dlatego moje dzieci nazwały to danie „poduszki” 😄
        • eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 13:31
          Z pesto też robiłam, ale wtedy z szynką suszoną. Kurczak mi do tego kompletnie nie pasuje. Kurczaka robię w sosie szpinakowym do makaronu, który swoją drogą moje dzieci też uwielbiają i dopominają się, jak za długo nie robię.
            • dominika9933 Re: kultowe danie 07.10.21, 20:21
              Ale czy to są "kultowe dania"? Chyba te, które aktualnie lubimy, smakują nam i gościom, a nie, że kultowe. Ulubione raczej, na teraz. Bo za rok pewnie inne będą. Tytuł powinien być "popisowe", chyba. A jako kultowe, to ja rozumiem bigos, gdzieś wspomniany, tatar, galareta, grzybki w occie (kultowy PRL)
              • eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:41
                dominika9933 napisała:

                > Ale czy to są "kultowe dania"? Chyba te, które aktualnie lubimy, smakują nam i
                > gościom, a nie, że kultowe. Ulubione raczej, na teraz. Bo za rok pewnie inne bę
                > dą. Tytuł powinien być "popisowe", chyba. A jako kultowe, to ja rozumiem bigos,
                > gdzieś wspomniany, tatar, galareta, grzybki w occie (kultowy PRL)

                U mnie te poduszki są już kultowe, bo robię je od kilkunastu lat i wciąż nam smakują. Pewnie jeszcze długo z nami zostaną.
            • eliszka25 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:39
              Proszę bardzo. Ja robię najczęściej z mrożonego szpinaku, bo to u mnie też szybkie danie na dni, kiedy nie mam zbyt wiele czasu. Zawsze mam w zamrażarce szpinak i piersi z kurczaka.

              Robię to zawsze na oko, ale na 2 duże piersi biorę jakieś 300-400 g szpinaku.

              Piersi kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na sklarowanym maśle, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Wlać na patelnię jakieś 200 ml wody i dusić kurczaka ok. 10 minut. Dodać mrożony szpinak, zagotować i chwilę razem poddusić. Dodać słodkiej śmietany jakieś 150 ml (też daję na oko), doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny do smaku. Ja na koniec daję jeszcze ze 2 łyżki kwaśnej śmietany, ale w oryginalnym przepisie jest tylko słodka.

              Tego kurczaka można zrobić na dwa sposoby. Jeśli lubisz bardziej słodko-kwaśno, to razem ze szpinakiem dorzucasz ze 2 łyżki sparzonych wcześniej rodzynek i doprawiasz solą, pieprzem, sokiem z cytryny i w razie potrzeby cukrem. Drugi sposób, to razem z cebulą dodajesz czosnek i robisz dalej tak, jak opisałam na początku.

              Mam nadzieję, że jest to dla ciebie zrozumiałe.
                • eliszka25 Re: kultowe danie 08.10.21, 20:14
                  W takim razie życzę smacznego! Mnie bardziej smakuje z rodzynkami, ale dzieciaki rodzynek nie lubią, dlatego robię czasem na dwa sposoby, a jak mi się nie chce bawić, to gotuję wersję z czosnkiem dla wszystkich.
                  • nowaczek12345 Re: kultowe danie 11.10.21, 12:54
                    OK, zrobiłem w weekend. Przy czym zrobiłem 8 prostokątów na blasze, przy podaniu przekroiłem każdy na pół.
                    Jedliśmy na ciepło i na zimno.
                    Nie powaliło nas, ale było dobre i rodzina stwierdziła, że trzeba czasem robić. Proste i szybkie. Dzięki za przepis.
                    ps. Z wyraźniejszą wędliną byłoby lepsze. Następnym razem zrobię z salami albo chorizo. I ser też dam wyraźniejszy niż mozarella.
                    • eliszka25 Re: kultowe danie 11.10.21, 14:13
                      Bo to nie jest jakieś powalające danie, ale szybkie i smaczne. Dużo zależy, co dasz do środka. Przynajmniej jeden składnik musi być wyraźny w smaku, więc albo wędlina, albo ser, albo sos. Ja daję dobrze doprawiony sos pomidorowy albo ostatnio ketchup z cukinii własnej roboty. Ser najlepiej nam pasuje jednak mozzarella.

                      Cieszę się, że wam smakowało 😊
      • gryfna-frelka Re: kultowe danie 07.10.21, 17:38
        O bosh, przypomnialas mi moje standardowe danie ktore zabieralam do pracy za czasow studenckich - w pracy na szczescie byla mikrofala. Otoz rozwijalam plat ciasta francuskiego i dodawalam tam najczesciej pora w paseczkach (zazwyczaj nie podgotowanego :p) i ser zolty jaki mialam, ale bywaly tez wersje z miesem, z pieczarkami itd. Nakladalam to na polowe plata, druga polowa przykrywalam tworzac wielki pierog. Danie do pieca, ja pod prysznic i jak wychodzilam bylo zrobione, do momentu az nie wyszlam z domu ostygalo na tyle ze moglam zapakowac polowke - druga zjadalam na drugi dzien bo to byla praca weekendowa. W pracy zapach podgrzewanego ciasta francuskiego z roznosciami budzil czesto apetyt kolegow big_grin
        • eliszka25 Re: kultowe danie 08.10.21, 20:11
          Piecze się jedno wielkie na całą blachę. Dlatego w piekarniku wygląda jak poduszka. Po upieczeniu kroję nożem - kółeczkiem na kwadraty i jemy już w kawałkach.
      • mysiulek08 Re: kultowe danie 07.10.21, 16:07
        ok, to z grubsza:

        losos
        tu musi byc dobra jakosciowa ryba, filet
        skropic cytryna, popieprzyc (uzywam kolorowego pieprzu), odstawic na mniej wiecej 1h

        na grilowej patelni chlusnac oliwy i na ciepla masla ghee, niech sie maslo w tej oliwie rozpusci, polozyc lososia, przykryc patelnie, po kilku minutach podlac bialym winem (najlepsze sauvignion blanc), kilka minut pod pokrywka (lososia nie przewracamy), potem kawalki lososia wedruja do cieplego piekarnika a na patelne do mieszaniny masla, oliwy i wina dodaje (do wyboru) pestki granatu/maliny/ananas/zurawina, raz byly to jezyny bo nic innego nie mialam, robi sie z tego sos do polania ryby
        do lososia jest zawsze ryz jasminowy i micha salaty

        pizza jak pizza, u nas zawsze cienkie ciasto (maka, woda, oliwa, suche drozdze i lezakowanie w lodowce przez noc), gora zalezy do fanazji

        lazania jest bez beszamelu (nie znosze, nienawidze), ze szpinakiem (czosnek, szpinak,smietanka,odrobina galki muszkatolowej) i sosem z mielonej piersi kurczaka z duza ilosci pasaty, platy lazani robie wlasnymi 'recami'
        piecze sie ro w piekarniku na 130stp przez 2-3 h

        i jeszcze mi sie przypomnialo smile tubylczy goscie , na pytanie co by zjedli, oprocz powyzszego lososia i pizzy, prosza o 'te czerwona zupe' i te 'empanaditas' czyli barszczyk czerwony czysty (robie czesto bez zakwasu) i paszteciki krucho drozdzowe z miesem i z kapusta z grzybami (zawsze mam zapas w zamrazarce)

        kultowe jest tez u nas raclette i szaszlyki z plyty
    • daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 00:30
      Jak chcę gościom bardzo dogodzić to robię wołowinę po burgundzku. Z dodatków furorę robią gruszki zapiekane z serem plesniowym. A ostatnio hitem okazały się banalnie proste medaliony z piersi kurczaka pod szpinakiem.
        • daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 08:08
          Piersi przekroić na pół, rozbić lekko, sól, pieprz, tymianek, oprószyć lekko mąką i zanurzyć w rozbeltanym jajku. I prosto na rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć. Szpinak: podsmażyć cebulę, czosnek na maśle, dodać szpinak, dusić, doprawić, wystudzić, dodać serka białego (też Bieluch), nałożyć na piersi, posypać żółtym serem i zapiec.
        • daniela34 Re: kultowe danie 07.10.21, 08:05
          Gorgonzolę (te bardziej kremową) mieszam z serkiem typu Bieluch, orzechami wloskimi, miąższem wydrążonym z gruszek i szczypiorkiem. Gruszki obgotowuję w syropie cukrowym. Nadzienie do gruszek i do pieca. Po upieczeniu polewam sosem z soku malinowego i octu winnego (1:1)- trzeba zagotować i zredukować do zgęstnienia. Polewać ciepłym, jak się wystudzi i zgęstnieje za bardzo-podgrzać
    • ajr27 Re: kultowe danie 07.10.21, 05:02
      Robię własną wersję zupy tom kha. Trzeba mieć rosół, do niego "wkładkę", czyli mięso indyka, krewetki lub łososia. Do doprawienia trawę cytrynową, liście limonki i pastę curry. Imbir i czosnek. Oraz pieczarki ( podsmażone na paście), trochę papryki i pomidorków koktajlowych. Po ugotowaniu zaprawiam mleczkiem kokosowym. Podaję z makaronem sojowym lub mie.
    • savignonblanc Re: kultowe danie 07.10.21, 06:43
      W jakim sensie kultowe?
      Dla mnie kultowa jest dyniowa marchwianka z dużymi kluskami - babcia mi i mojemu rodzeństwu taka robi jesienią.
      Dla mojej całej rodziny kultowa jest moja cebulowa - obecna na każdych urodzinach moich starszych dzieci. Punkt obowiązkowy i babcie i ciocie jedzą ja tylko u mnie. Cały rok czekają.
      Kultowy jest tez kebab o 5 rano w rotti, obowiązkowo po każdej imprezie.
    • szafireczek Re: kultowe danie 07.10.21, 10:05
      Udka ze śliwkami. Udka zamarynować w oleju z przyprawami - czarny świeżo zmielony pieprz, roztarty liść laurowy, majeranek, rozmaryn , utłuczone jagody jałowca + sól. Wygnieść trochę te udka i zostawić na trochęsmile Po zamarynowaniu wyjąć kości z udek. Miejsca po usuniętych kostkach wypełnić śliwkami suszonymi, a jeszcze smaczniejsze - wędzonymi, uformować kształt udka. Spiąć wykałaczką. Ułożyć udka na blaszce. Podlać olejem i upiec. Podczas pieczenia podlewać mięso powstałym sosem, pod koniec można wlać trochę czerwonego wina. Robię tak udka kurze, kacze i gęsie z tym, że jeśli to nie kurze - to dodaję zamiast oleju - smalec kaczy lub gęsi (kupny).
    • taje Re: kultowe danie 07.10.21, 12:06
      Kultowe to nie ale z ulubionych i chętnie jedzonych przez moje dzieci:

      - kebaby z mielonej jagnięciny z orzeszkami pinii, pokruszonym serem feta, gałką muszkatołową i pietruszką, najpierw moment podsmażone a potem zawinięte w plastry grillowanej cukinii i zapiekane, podawane z gęstym sosem z pomidorów i bazylii na boku (to z Ottolenghiego, niestety pracochłonne ale chyba najbardziej ulubione)
      - królik z szalotkami w sosie z białego wina, tymianku i musztardy (+ ew. creme fraiche) podawany z plackami ziemniaczanymi i pieczoną czerwoną papryką z ricottą i ziołami (ewentualnie marynowana papryka z patelni z nadzieniem z sera fontina), też niestety pracochłonne
      - łosoś i tuńczyk z patelni grillowej smażony krótko na półsurowo z sosem z palonych pomidorków cherry, z czosnkiem, kaparami i cytryną (super szybkie danie i zawsze wychodzi)
      - dorsz zapiekany z pancettą i cytrynami, z puree z ziemniaków i zielonego groszku oraz sałatką z ricotty i mięty (to z Jamiego Olivera, bardzo szybkie)
      - spaghetti carbonara (bez śmietany, tylko boczek, żółtka, parmezan i pecorino)
            • bene_gesserit Re: kultowe danie 07.10.21, 21:07
              Dynia - ta w kształcie gruszki, pokrojona na plastry (może być ze skórką), zapieczona z serem pleśniowym, z ewentualną posypką z pieczonych orzechów włoskich. Dwa-trzy składniki, pięć minut roboty, kilkanaście w piecu, a efekt genialny. Albo z sałatką i ryżem, jako danie główne, albo np na zimno, jako kanapka z chleba na zakwasie.
            • mysiulek08 Re: kultowe danie 07.10.21, 21:10
              Tarta z buraczkami, kozim serem i rozmarynem, może byc? inne tarty tudzież
              gryczane naleśniki z buraczkami
              'zawijance' z grilowanymi warzywami
              ale to nie sa nasze kultowe dania
            • taje Re: kultowe danie 08.10.21, 00:22
              Ja jestem zdecydowanie mięso- i rybożerna ale z wegetariańskich mogę polecić:

              - szakszuka z pomidorów i czerwonej papryki, z serem kozim, (i oczywiście jajkami), można poszaleć z różnymi ziołami i przyprawami

              - zupa z grillowanych/palonych bakłażanów z sokiem z cytryny i bazylią - ma niezwykły dymny smak (2 duże bakłażany pali się pod gorącym grillem ok godziny, upieczony miąższ drobno posiekać, 1 bakłażan pokrojony na kostkę 2 cm smażyć na złoto na oliwie; posiekany miąższ wrzucić do litra bulionu warzywnego (ja wolę drobiowy) razem z 2-3 łyżkami soku z cytryny, gotować na niskim ogniu 30 min, po czym dodać usmażone kostki bakłażana i gotować kilka minut, dodać creme fraiche (można bez) i liście bazylii

              - risotto na bulionie warzywnym i białym winie z drobno pokrojonymi pomidorami i selerem naciowym, mozarella di bufala i pecorino

              - jako dodatek do głównego dania: sałatka z roszponki, mięty i kolendry z pokrojonym ukośnie ogórkiem i ziarnami czarnuszki, dresing z jogurtu, startego imbiru, czosnku i soku z cytryny

              - wariacja makaronu cacio e pepe z za'atarem
    • mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 12:38
      Nie wiem czy to się łapie pod definicję "kultowego dania" ale znajomi jak ich zapraszamy na obiad zawsze proszą o trzy dania na zmianę : lasagna, parmigiana i riso, patate e cozze ( ryż zapiekany z ziemniakami i małżami) :p
          • piataziuta Re: kultowe danie 07.10.21, 13:22
            Nie wyjebie, przysięgam!
            Raz na jakiś czas tłuste nie zaszkodzi, po prostu nie może być tłusta kolacja i tłuste, słodkie ciasto naraz. tongue_out

            Przedwczoraj zeżerlismy na noc lasagne, która miała w sobie z litr beszamelu, dwie mozarelle i pół pecorino - Twoja parmigiana na pewno nie jest bardziej tłusta. tongue_out
            • mashcaron Re: kultowe danie 07.10.21, 14:03
              No dobrze 🙄
              Sos pomidorowy pewnie potrafisz zrobić wystarczająco tłusty to ominę :p

              Bakłażany pokroić w dość cienkie plastry po długości.
              Z jajek, mąki i łyżki albo dwóch tartego parmezanu i szczypty soli zrobić dość gęste ciasto. W tym cieście moczyć plastry bakłażana i smażyć na lekko złoto, odsączyć na ręczniku papierowym. Jak już wszystkie usmażysz, zużyjesz całą rolkę ręczników do przekładania bakłażanów, poparzysz sobie łapy i upierdolisz całą kuchnię ściekającym z bakłażana ciastem i bryzgającym tłuszczem przygotuj naczynie do zapiekania.
              Do przekładania bakłażanów potrzebujesz:
              - porwaną na strzępy mozarellę
              -tarty parmezan/grana padano
              - dla mięsożerców można dorzucić pokrojoną w paski mortadellę/ szynkę.

              Na dnie naczynia rozprowadzasz łychę sosu. Na to plastry bakłażana ściśle, mogą na siebie trochę zachodzić, ale nie zostawiaj prześwitów. Bakłażany smarujesz sosem, na to mozarella, znów trochę sosu i tarty parmezan. I tak aż ci się skończą bakłażany. Ostatnią warstwą ma być sos i ser :p
              • wapaha Re: kultowe danie 11.10.21, 17:24
                mashcaron napisała:


                > Bakłażany pokroić w dość cienkie plastry po długości.
                > Z jajek, mąki i łyżki albo dwóch tartego parmezanu i szczypty soli zrobić dość
                > gęste ciasto. W tym cieście moczyć plastry bakłażana i smażyć na lekko złoto,
                > odsączyć na ręczniku papierowym. Jak już wszystkie usmażysz, zużyjesz całą rolk
                > ę ręczników do przekładania bakłażanów, poparzysz sobie łapy i upierdolisz całą
                > kuchnię ściekającym z bakłażana ciastem i bryzgającym tłuszczem przygotuj nacz
                > ynie do zapiekania.
                > Do przekładania bakłażanów potrzebujesz:
                > - porwaną na strzępy mozarellę
                > -tarty parmezan/grana padano
                > - dla mięsożerców można dorzucić pokrojoną w paski mortadellę/ szynkę.
                >
                > Na dnie naczynia rozprowadzasz łychę sosu. Na to plastry bakłażana ściśle, mogą
                > na siebie trochę zachodzić, ale nie zostawiaj prześwitów. Bakłażany smarujesz
                > sosem, na to mozarella, znów trochę sosu i tarty parmezan. I tak aż ci się skoń
                > czą bakłażany. Ostatnią warstwą ma być sos i ser :p

                o maj got
                lubię bakłażany ale w tej wersji nie jadłam. a chciałabym. w ogóle weź Szafira popędź na jakiś weekend w kierunku Polski tongue_out zrobisz żarło i możesz wracać z czystym sumieniem tongue_out

    • aqua48 Re: kultowe danie 07.10.21, 13:04
      Moje kultowe dania to zupa fasolowa z drobnej fasolki na boczku, bogracz, pierogi ruskie, ciasto półkruche z masą kakaową, makowiec, cytrynowe kwadraciki, ciasto drożdżowe z rozmaitymi dodatkami lub bez, mazurek śliwkowy, pierś indycza faszerowana bakaliami, super glue (cordon bleu) i placki ziemniaczane z łososiem oraz łódeczki z ziemniaków zapiekane w ziołach. I sałatki. Ja jestem sałatkowa i tortowa.
    • allijja Re: kultowe danie 07.10.21, 14:22
      kultowe? nie mam takich.

      Dzis na obiad robie roladki schabowe, z przepisu Winiary.
      Rozbijasz płaty schabu. Na kazdy nakladasz plaster szynki, plaster sera żółtego, zawijasz w roladki. Wkladasz do naczynia żaroodpornego. Na każda roladke jeszcze kawałek sera żółtego. Zalewa sie sosem pomidorowym z torebki Winiary (a jakze...ale sos "bez dodatkow" w skladzie) i do piekarnika. Samo sie piecze.
      W tym czasie gotujesz ziemniaki, czy co tam chcesz. I kroisz ogórka kiszonego w plasterki.
      Takie "kultowe" dania lubie.
    • klementyna156 Re: kultowe danie 07.10.21, 15:08
      Chili con carne, z odrobiną gorzkiej czekolady. Danie-pocieszacz na jesień.
      Zupa dyniowa-krem, z pestkami dyni, przyprawami korzennymi i fetą lub dowolnym serem do posypania.
      To moje dwa ulubione na październik-listopad.
    • mamaemmy Re: kultowe danie 07.10.21, 20:46
      I mnie od 22 lat jest burrito z sosem czosnkowym. Przepis podawałam wielokrotnie. Wszyscy chwalą.
      Ostatnio mam drugi hit :ziemniaki faszerowane, przepis od Rączka gotuje. Koleżanka z pracy mi wysłała i dziś już drugi raz robię w tym tygodniu 😉
      PRZEPIS
      Najpierw gotujesz ziemniaki duże w mundurkach, ja przekrajalam je przed gotowaniem na pół. W tym czasie szatkujesz kapustę kiszoną i też ją gotujesz (wodę zostawiasz po niej).
      Podsmażasz na smalcu boczek (ja kupiłam ten pokrojony już z Biedronki) i potem cebule pokrojoną.
      Potem odsaczasz kapustę i mieszasz wszystko. Ziemniaki odcedzasz, wydrązasz środek i mieszasz to w misce z tą cebulą, boczkiem i kapustą.Przyprawiasz na ostro - sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka ostra,papryka słodka Potem nadziewasz tym farszem te ziemniaki. Dajesz do piekarnika na 180 stopni na 20 MINUT. Gdyby farsz był za suchy, dodajemy tej wody, w której się gotowała kapusta.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka