Dodaj do ulubionych

Kolana. Mam diagnozę

14.10.21, 20:25
Idę jutro na badanie rzepek w pozycji Merchanta ale juz wiem, ze za problem z moimi kolanami odpowiada, typowy ponoć dla kobiet, konflikt rzepkowo-udowy czyli tzw. Kolano kinomana. Brzmi zabawnie, ale nie jest to błaha sprawa. To prawdopodobnie genetyczna skłonność powoduje a nie nadwaga, co mi tu sugerowano. Choć i tak zrzucę trochę by je odciążyć ale z zumba się muszę pożegnać, przynajmniej na razie. Nie ma jak pójść do dobrego lekarza. Dziękuję za polecenie dra Kozieła. Fantastyczny specjalista i miły człowiek, wszystko mi wyjaśnil, odpowiedzial na pytania. Jutro badanie i okaże się jaka jest sytuacja i czy nie będę potrzebować operacji.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 20:44
      Nie tylko genetyczna skłonność:
      www.rehafit.org/konflikt-rzepkowo-udowy/

Poszukałabym dobrego trenera-fizjoterapeuty, żeby wzmocnić co trzeba i nauczyć Cię prawidłowej postawy.
      • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:01
        No tak, ale te wszystkie wymienione przyczyny z tym się wiążą. Nieprawidłowa budowa kolana. Ponoć I dużo młodsze osoby z tym do niego przychodzą. Po tym badanie okaże się czy fizjoterapia wystarczy. Ale chodzić mogę a nawet powinnam dużo i z kijkami jak chcę zrzucić kilosy. Pływanie zabka jest be i wszystkie czynności z ugiętymi kolanami wink
        • primula.alpicola Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:10
          Mówiłam Ci o żabcewink Naucz się kraula, a jak bardzo nie chcesz, to wyprostowane ręce na desce i młócisz nogami.
          Fizjoterapia koniecznie.
          Z 10 lat temu chrupało mi w kolanach kiedy chodziłam po schodach. Przez ten czas zrobiłam niesamowity postęp w siłowni. Bez fizjoterapeuty, ale był trener; wzmocniłam mięśnie, chrupanie się skończyło. No i biorę codziennie kolagen.
          • laruara Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:48
            Gdzie przyjmuje ten lekarz ? Moja córka od kilku lat ma problemy z kolanami i nikt nie umie jej pomóc...
            • mysiulek08 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:07
              www.novumed.pl/index.php/nasi-specjalisci/item/56-tomasz-koziel
            • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:08
              Na Bobrowieckiej na Mokotowie, niedaleko Agory. Jak chcesz podam namiary na priv.
              • laruara Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 07:19
                bergamotka77 napisała:

> Na Bobrowieckiej na Mokotowie, niedaleko Agory. Jak chcesz podam namiary na pr
                > iv.
                >

Poproszę na gazetową i z góry dziękuję.
              • alfa36 Re: Kolana. Mam diagnozę 20.10.21, 11:19
                Poproszę namiary na pocztę gazetową.
          • mysiulek08 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:52
            pytalam sie ortopedy, czy lykac jakies suplementy (kolagen, glukozamina) powiedzial, ze szkoda kasy smile

fizjoterapia,cwiczenia, minimalizacja obciazen (waga tongue_out) i ewentualnie kwas hialuronowy do kolana, ale to zalecenia dla mnie
            w kazdym razie w domu chodze juz bez kul, chyba, ze po schodach, na zewnatrz jeszcze z kulami ale to dla wlasnego poczucia bezpieczenstwa
            • primula.alpicola Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:09
              Mnie nie szkoda. Co do zasadności suplementowania kolagenu, to zdania są podzielone.
              Biorę dwa typy, na stawy i na skórę. Następny będzie kolagen rybi, ponoć 2w1.
              • mysiulek08 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:11
                tez bralam i biore, a zapytalam sie z ciekawosci co powie
          • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:16
            Mówiłaś smile Tak, muszę mieć wyprostowane nogi kiedy się da, nawet siedząc przy biurku.
          • wapaha Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 10:18
            primula.alpicola napisała:

> Mówiłam Ci o żabcewink Naucz się kraula, a jak bardzo nie chcesz, to wyprostowan
            > e ręce na desce i młócisz nogami.

Lepiej niech sama nie młóci tylko na pierwszy raz weźmie instruktora . 90% ludzi "młóci" źle. Berdżi jak chcesz wyślę ci filmik na priv na którym pokazę i wyjaśnie co i jak masz robić. Ja wiem jak ty wygladasz ty bedziesz wiedziec jak ja i bedziemy kwita wink

> Fizjoterapia koniecznie.
            > Z 10 lat temu chrupało mi w kolanach kiedy chodziłam po schodach. Przez ten cza
            > s zrobiłam niesamowity postęp w siłowni. Bez fizjoterapeuty, ale był trener; wz
            > mocniłam mięśnie, chrupanie się skończyło. No i biorę codziennie kolagen.

Zgadzam się. Kolana poddawane są dużym obciążeniom-które przenoszą się z odcinka ledżwiowego. Jesli tam powstają napięcia i błędy wszystko idzie w dół-a kolana obrywają najwięcej. Kolano to najbardziej złożony ze stawów więc ani się waż myslec o operacji. To ostateczność.Skoncentruj się tak jak primula pisze na fizjoterapii, wzmacnianiu. Przy czym-sorry-powinnaś zacząć ćwiczyć w ogóle, całe ciało a przede wszystkim wzmocnić core. Mocne mięsnie głębokie wpłynają na stabilizacje, poprawią stan mięśni posturalnych i bezpośrednio pomogą na sylwetkę i poruszanie się .
            • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 12:26
              Ok dzięki za rady wapaha. Wbijaj na mój FB jak masz smile
              • wapaha Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 12:27
                bergamotka77 napisała:

> Ok dzięki za rady wapaha. Wbijaj na mój FB jak masz smile
                >

nie no, aż tak się nie obnażę żeby z imienia i z nazwiska tongue_out

Jak zdecydujesz się iść na basen ( najpierw fizjo) - napisz po prostu na gazetowy
                • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 13:51
                  A ok wink Myslalam ze się nie boisz. Ok odezwę się na gazetową. Najwyżej będę plywac na plecach wink A ciebie chyba widziałam na fotach, może bez szczegolow twarzy.
                  • wapaha Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 14:16
                    bergamotka77 napisała:

> A ok wink Myslalam ze się nie boisz. Ok odezwę się na gazetową. Najwyżej będę ply
                    > wac na plecach wink A ciebie chyba widziałam na fotach, może bez szczegolow twar
                    > zy.
                    >
                    tak, wklejam fotki bez twarzy
                    ( nie ma czym sie chwalić tongue_out )
                    • wapaha Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 14:17
                      ruch nóg w pływaniu na plecach ( grzbiet) i na brzuchu ( kraul) jest TAKI SAM-i niestety popełniane są te same błędy
            • primula.alpicola Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 14:06
              No pewnie, z instruktorem najlepiej!
    • nigdynigdynigdy84 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:50
      Nie śledziłam Twoich wątków, ale powiedz mi, kolana Ci trzeszczą?
      Bo osoba mi bliska ma kłopoty z kolanami, i u niej jest takie uczucie że coś się naciąga w środku, i taki naprawdę mocny odgłos trzeszczenia.
      • mysiulek08 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 21:55
        ortopeda, rezonans, diagnoza
        • laruara Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:01
          mysiulek08 napisała:

> ortopeda, rezonans, diagnoza
          >
          >
          >
          Żeby to było takie proste...
          • mysiulek08 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:06
            u mnie, jako dzieciak, tez wedrowalam z mamuska o lekarzach a kolana bolaly, teorie byly nawet takie "wyjdzie za maz, urodzi, przejdzie'

za maz nie wyszlam, nie urodzilam, sporo przeszlo jak przestalam rosnac, ale problem z lewym kolanem mam do dzisiaj, tzn mialam, bo wreszcie przestalo bolec
            • laruara Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 07:24
              Moja córka była w szpitalach przebadana na wszystko. Prywatnie też chodziłam. Problem nie mija, mądrych nie ma. Nie może grać w siatkówkę i chodzić na akrobatykę, choć bardzo lubi. Lekarze rozkładają ręce a i tak każdy mówi co innego.
              • mandre_polo Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 07:32
                Skoro to nie wada budowy to szukać bardzo dobrego fizjoterapeuty który sprawdzi całe ciało
      • bergamotka77 Re: Kolana. Mam diagnozę 14.10.21, 22:11
        Tak trzeszczą i cos przeskakuje gdy zginam czyli ta rzepka. Ostatnio zaczęło mnie też boleć prawe kolano.
    • mandre_polo Re: Kolana. Mam diagnozę 15.10.21, 07:29
      Przyczyny to brak aktywności. Każdy dobry fizjoterapia zapyta o kolana zanim będą boleć, poinstruuje jak wałkować.
      Nie bagatelizuj nadwagi. Cichy zabójca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka