Dodaj do ulubionych

Jesienne zupy

25.10.21, 14:22
Rosół, pomidorowa, ogórkowa, krupnik, meksykańska, pieczarkowa - i tak kręcę się w kółko.
Trochę to staje się monotonne. Lubimy rodzinnie zupy, gotuję zawsze podwójną lub potrójną porcję. Łatwo je odgrzać i są wygodne jak wszyscy mijamy się ostatnio przy stole. Macie jakieś pomysły na urozmaicenie zupowego menu?
Obserwuj wątek
        • hiacynta.bukiet123 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:42
          Wywar z dowolnego mięsa, może być nawet wieprzowe. Do tego biała kapusta ćwierć główki lub pół, jeśli mała, pomidory świeże (2-3 sztuki) lub z puszki, w ostateczności koncentrat, jeden starty burak, kilka ziemniaków i fasolka szparagowa zielona (mój mąż nie lubi innej). Oczywiście warzywa wrzucamy w odpowiedniej kolejności, czyli najpierw kapusta i burak gotują się do miękkości kapusty, a pomidory i ziemniaki wrzucamy tak 15 min przed końcem gotowania. Można dać też na samym początku ostrą papryczkę, fajnie wzmacnia smak. Na koniec posypuję koperkiem, śmietanę każdy dodaję sobie na talerzu.
          Miałam kiedyś chlopaka Ukraińca, barszcz robię jak jego matka i ciotki. Na Ukrainie często zabielają majonezem, ale u nas taki płynny jest nie do dostania, chyba że ktoś sobie sam ukręci.
            • mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:01
              ja robie troche inaczej (po babci)

              buraki ugotowane (zapas zawsze w zamrazarce) scieram na grubo, ziemniaki w kostke, lodyga selera naciowego, kawalek pora, marchewka tez starte (moze byc i pietruszka), jak mam to troche kalafiora, fasolka szparagowa tez ale i musowo! biala fasola (najlepiej jas, tez mam zapasy w zamrazarce) ugotowana wczesniej, to wszystko do gara, ziele angielskie,pieprz, listek laurowy, sol, majeranek, pieprze ziolowy, lyzka koncentratu pomidorowego i to sie gotuje do miekkosci ziemniakow, doprawiam na slodko-kwasno octem jablkowym i cukrem

              bez smietany czy majonezu (dla mnie nie zjadliwe)

              to nie jest ortodoksyjny barszcz ukrainski, raczej wariacja na temat i blizej do jarzynowej z burakami ale w rodzinie jest 'od zawsze'
            • hiacynta.bukiet123 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 17:27
              Ukrainki, które miałam okazję obserwować w kuchni, tak właśnie robiły, jeden burak na spory gar zupy. Też mnie to dziwiło, bo wychodziła im z tego bardziej pomidorowa z kapustą, ale było to bardzo smaczne. Można oczywiście dać więcej buraków, jak ktoś woli bardziej buraczany smak. smile
                • pasquda77 Re: Jesienne zupy 26.10.21, 11:24
                  U mojej babci pochodzącej właśnie z tamtych rejonów było dużo buraków, jednego się tarło i zalewało odrobiną octu oraz dodawało pod koniec gotowania.Poza tym kapusta, ziemniaki, marchewka, pietruszka, fasola szparagowa i Jaś, groszek konserwowy ( ze 3 łyżki na duży gar), kilka suszonych grzybów i koniecznie śmietana.
    • kaska_800 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:28
      Zupa krem z dyni, zupa krem z cebuli. Grzybowa. Tak to też nic więcej nie wymyślam. U mnie głównie wszyscy wolą bardziej drugie dania.. I też mi pomysłów brak już..
    • gama2003 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:32
      Wymyśliłam ostatnio - zielona fasolka plus por ( sporo). Por na oliwie zeszkliłam.
      Potem zmiksowałam na krem.
      Jedlismy z pestkami dyni i słonecznika ( prażonymi na patelni. I dla chętnych boczek podsmażony na chrupko, ilosc dekoracyjna.

      Zaskakująco smaczne a dwa w sumie składniki.
    • jowita771 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:32
      Lubię zupy. Rok temu zaczęłam gotować zupę-krem z dyni. Dla mnie bomba, rodzina podchodzi z umiarkowanym entuzjazmem, ale dla nich każda zupa-krem jest podejrzana.
      Poza tym - cebulowa, grochówka, barszcz czerwony.
    • mia_mia Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:33
      Dyniowa, krem z cukini, grzybowa, fasolowa, grochówka, żurek, krem z pieczonej dyni, krupnik, kapuśniak, kukurydziana, rybne (biała i czerwona), dale, serowa, cebulowa, czosnkowa, porowa, kalafiorowa, barszcz z ziemniakami, barszcz ukraiński, zupa z soczewicy, krem z kury, krem z pietruszki i gruszki, kiedyś była taka strona zakochana w zupach.
      • mia_mia Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:38
        Jeśli lubicie to też dobre są zupy w kuchni azjatyckiej, np.tajska, ramen.
        Poza tym za pomidorową czy krem z dyni i każdą inną można robić na kilka sposobów. Moja ulubiona dyniowa to z imbirem, mlekiem kokosowym i sokiem pomarańczowym, ale jest też dużo innych przepisów.
    • mrs.solis Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:35
      U mnie wczoraj byl kapusniak na zeberkach. Palce lizac. W dalszej kolejnosci bedzie zurek, ogorkowa i szczawiowa. Z kwestii smaku czesto robie zupe z soczewicy i pomidorow. Szybko sie robi i jest bardzo dobra.
    • sundace46 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 14:55
      Zupa gulaszowa
      Uwielbiana przez nas marokańska zupa Harira
      Złota zupa z soczewicy
      Çorba z soczewicy i dyni
      Wszystkie sprawdzone, pyszne, idealne na chłody.
        • mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:18
          cebula dlugo duszona ma klarowanym masle, ma sie lekko skarmelizowac, jak juz sie rozpada, to jeszcze traktuje dusidlem do ziemniakow, wlewam biale wino, sporo pieprzu, ziola prowansalskie
          do tego musowo grzanki a raczej tosty z serem plesniowym albo zwyklym zoltym byle byl ostrzejszy

          na talerz tost (kroje w trojkat) na to zupa i posypka z sera, na stole dodatkowo jeszcze tosty (wykorzystuje kromki z bagietek) z serem
        • cudko1 Re: Jesienne zupy 27.10.21, 12:55
          grey_delphinum napisał(a):

          > A jak robicie cebulową?


          na masle dosc dlugo podduszam cebule (az zmieni kolor), dodaje miod (lyzke), po paru minutak make pszenna (lyzke) po paru minutak biale wino wytrawne (lubie duzo), jak wino sie zredukuje, dodaje tymianek (toleruje tylkow zupie cebulowej) i zalewam bulionem wolowym (robie niestety z kostki), doprawiam sola i pieprzem,

          podaje z grzankami i serem zoltym (super jest zapiec kazda miseczke w piekarniku)

          p.s proporcje sa plynne smile

          kiedys robilam dokladnie z przepisu z ksiazki ale ksiazka gdzies wyparowala

          p.s. cebuli w zadnym razie nie blenduje
      • tilijka123 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 15:17
        tilijka123 napisała:

        > barszcz biały, barszcz ukraiński, serowo-porowa z pulpecikami, kapuśniak

        Jeszcze wszelkiego rodzaju jarzynkowe, fasolowa, grochowa i ukochana zupa mojego męża buraczkowa z fasolką według przepisu moje babci.

        Ugotować wywar na wędzonym żeberku, Mięso obrać z kości. W wywarze ugotować ziemniaki z dodatkiem rozkruszonego suszonego grzybka, można dodać trochę pokrojonej włoszczyzny. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy: gotowane buraki starte na grubej tarce, mięso z żeberka, gotowaną fasolę (im większa tym lepsza), przeciśnięty czosnek i sporo majeranku. Do tego trochę barszczu z butelki (krakus 1/4-1/3 butelki), zabielam śmietaną. Można w razie potrzeby doprawić cukrem i octem.
        Traktujemy to jako obiad jednogarnkowy bo zwykle wychodzi bardzo gęsta.
    • ga-ti Re: Jesienne zupy 25.10.21, 15:08
      Kalafiorowa, fasolowa, grochowa (fasolową robię z fasoli w puszce, groch łuskany w połówkach szybko się rozgotowuje, nie robię typowo tłustej, odchudzam wersję oficjalną), jakiś rosołek z ryżem dla odmiany, jarzynowa, zacierkowa (sama nie robię), kapuśniak ze słodkiej albo z kiszonej kapusty, żurek, barszcz biały lub czerwony albo po prostu buraczkowa, czy barszcz ukraiński, zupy kremy.
      Jesienią lubię robić dania z dyni i z kabaczków, coś w stylu leczo w spolszczonej formie.
    • daniela34 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 15:08
      Dyniowa, pomidorowo-paprykowa (fantastycznie rozgrzewa), brokułowa, selerowa (z selera korzeniowego), z selera naciowego i brokuła, szpinakowa z pieczonymi warzywami (w tym cukinią), krem z kalafiora, krem z ziemniaków, cebulowa, ziemniaczana "zwykła" (z kawałkami).
    • mandre_polo Re: Jesienne zupy 25.10.21, 15:14
      Ramen
      Pomidory z cebulą zmiksować
      Ziemniaczana z dowolnym akcentem
      Serowa z mięsem mielonym tylko mała porcja bo tłusta
      Wszystkie azjatyckie, z dodatkiem oleju sezamowego
    • solejrolia Re: Jesienne zupy 25.10.21, 16:09
      Dawno nie jedliśmy kartoflanki, a uwielbiam.
      Zalewajka, też bardzo lubię, dawno nie było. Czas zrobić.
      Grzybowa, dyniowa, cebulowa,kapusniak- to te sezonowe.
      Gulaszowa, fasolowa, grochowa- to te najbardziej sycące, drugie danie zbędne.
      Latem- częściej robię lekkie zupy- koperkowa, jarzynowa, czy barszcz ukraiński...a teraz wolę bardziej sycące lub typowo rozgrzewające ( chyba najbardziej rozgrzewa rosół, kapuśniak i dyniowa).
        • iliri Re: Jesienne zupy 25.10.21, 19:30
          Można powiedzieć, ze to taka biedna wersja żurku. Ziemniaki pokrojone w kostkę gotujesz do miękkości z przyprawami- sol, pieprz, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Po ugotowaniu zalewasz białym barszczem/ żurkiem i okraszamy podsmażoną cebulką z kiełbasa lub boczkiem( mnie wystarcza sama cebulka- tylko musi być już taka brązowawa). Możesz dodać łyżkę śmietany. Aż się głodna zrobiłam, a postanowiłam się odchudzać😀. Uwielbiam zalewajkę.
          • daniela34 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 19:40
            iliri napisała:

            > Aż się głodna zrobiłam, a
            > postanowiłam się odchudzać😀.

            Ja pod wpisem Hrabiny wspomniałam o sałatce śmietnik i polazłam zrobić sałatkę śledziową-śmietnikową.
          • solejrolia Re: Jesienne zupy 25.10.21, 20:09
            Tak, tak właśnie robię zalewajkę, zawsze na boczku, do tego pajda wiejskiego chleba. smile
            Zupa dzieciństwa.

            (oprócz ziemniaków czasem daję też niewielką ilość innych warzyw pokrojonych w kostkę, marchewka, pietruszka seler, ale nie zawsze, tylko czasem)
    • mysiulek08 Re: Jesienne zupy 25.10.21, 18:07
      cebulowa z bialym winem i grzankami, fasolowa, grochowa, soczewicowa, jarzynowa, kapusniak z kwaszonej kapusty, gulaszowa, grzybowa z suszonych grzybow, babciny barszcz ukrainski

      wszystkie (oprocz gulaszowej, ktorej wieki juz nie robilam) bez wywaru miesnego

      nostalgicznie moge polecic :

      allegro.pl/kategoria/kuchnia-potrawy-dania-glowne-90885?string=zupy%20debski

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka