Dodaj do ulubionych

zbiorowy brain storm - AGD

26.10.21, 11:58
dziewczyny, wg was i waszych doświadczeń, jakie firmy celują w jakości i trwałości sprzętów, a jakie odrzucić na wstępie:

- zmywarka (mam whirlpoola wolnostojącego, nie narzekam, wcześniej ponad 20 letni Bosh)
- piekarnik do zabudowy
- lodówka dwukomorowa bez wodotrysków (miałam LG i Beko, jednokomorowe, jedna no frost, druga very much frost <nie lubię tego>wink
Obserwuj wątek
    • rainbow_dash Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 11:59
      kurczę, jeszcze indukcja - czym się kierować przy wyborze (nie mam pojęcia, całe życie gaz)
      • zuleyka.z.talgaru Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:01
        Z tego co mówił monter jak montował u nas indukcję - wszystkie są produkowane w tym samym miejscu tylko różnią się potem nadrukiem na szkle. Jaka jest prawda - nie wiem. Mam bosha - jest ok. Na wsi mam z ikei elektroluxa - tez jest ok.
      • kosmos_pierzasty Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:02
        To ja Ci powiem, że na fali zachwytów kupiłam indukcję i nie byłam zadowolona. Finalnie wróciłam do tego co znałam - zwykłą kuchnią elektryczna. Tylko z kilkoma bajerami.
        • rainbow_dash Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:11
          chodzi o oszczędność prądu, dlatego indukcja. Też nie jestem fanką.
    • kosmos_pierzasty Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:00
      Nacięłam się na Amikę. Nie kupiłabym ponownie. I jeszcze z małych agd Lucznik... Zachciało mi się polskiej firmy. Po miesiącu wymieniłam na Boscha i działało długo, więc kupiłam kolejnego Boscha.
      • alpepe Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:24
        Mam amicę piekarnik, płytę indukcyjną i wyciąg. Kierowałam się patriotyzmem i kolorem przy kupnie. Sprzęty są ok, oczywiście nie były to najtańsze modele. Mam je pięć lat.
        • aamarzena Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 14:10
          Ja mam amike kilkanaście lat, ale drzwi od piekarnika jakas śrub wiecznie przeskakuje i hałasują, kratownica w piekarniku z jednej strony lubi wyłazić z zaczepów, a poprawianie w piekarniku 200stopni jest niefajne, płyta gazowa jest ok, w okapie padł siłownik po dwóch latach. Modele tez nienajtansze. No niby działają, ale tak nie do końca 😛
          Pralkę mam bosh i zmywarkę tez - dzialaja kilkanaście lat. Lodówka samsung no Frost- tez super, tylko z kolei stał nierdzewna na drzwiach do dudy - okazała się być jednak rdzewna. Ale sama lodówka ok, do domu tez pewnie szajsunga kupie tylko drzwi będą z okleiny udającej stal, a nie stali.
          Telewizor panasonic i samsung, plazma, oba działają kilkanaście lat. Przy czym mz panasonic ma lepsze kolory.
          Za to odkurzacze mam zelmer, jeden działa kilkanaście lat, drugi psuł się 3x pod koniec gwarancji, co dwa lata, za każdym razem wymieniali wszystko i przedłużali gwarancję.
    • marta.graca Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:16
      Mam piekarnik do zabudowy i płytę z Whirlpoola, zmywarkę Siemens i lodówkę Samsung. Kupilismy takie same marki, jak teściowa, która ma je od 7 lat i nie ma z nimi problemu. U nas jak do tej pory od 3 lat działają bez problemu. Moi rodzice mają piekarnik z Boscha i zmywarkę AEG, której nie polecam bo szybko się popsuła.
    • hiacynta.bukiet123 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:21
      Moim rodzicom już kilka razy zepsuł się sprzęt Electrolux. U siebie na pewno nie kupię niczego tej firmy.
      • chlodne_dlonie Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 17:20
        Moja pierwsza zmywarka (ponad 20 lat temu kupiona, do zabudowy) była marki Electrolux i świetnie zmywała aż do swej pełnoletności wink Jakiej jakości są obecne, nie mam pojęcia. Od trzech lat użytkuję Siemensa - była akurat na promocji, 45 cm i do zabudowy, więc się zdecydowałam. Jest ok.
        Piekarnik + płytę elektryczną mam z Boscha, od 4 lat - funkcjonują bez zarzutu.
        I wreszcie lodówka - miałam Whirlpool'a przez 21 lat, jedyne co się podziało, to zżółcenie plastików, ale miałam już dość i chciałam wymienić na nową, pasującą do innych sprzętów stylistycznie. Mam Samsunga od trzech lat, jestem zadowolona póki co, a stara lodówka służy znajomym w domku letniskowym wink
      • hanusinamama Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 17:30
        A ja mam już drugą pralkę elektroluxa (ma 7 lat i nic się nie dzieje, z poprzednia tez nie - zostawiłam w mieszkaniu bo w domu potrzebowałam wiekszej, tam nadal działa), suszarkę do ubrań od 5 lat (tez zero problemów).
    • arthwen Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:22
      Zmywarkę mamy Boscha i nie jestem super zadowolona.
      Piekarnik AEG - bardzo fajnie się sprawdza, ale to już jest kilkuletni sprzęt, nie wiem co teraz.
      Lodówkę kupowaliśmy ostatnio nową, ale raczej z serii z wodotryskami, więc nie wiem czy cię interesuje wink Przy czym ze wstępnego researchu wynikało, że albo LG albo Samsung.

Indukcję mam Elektroluxa - ale przyznaję się bez bicia, że wybierałam pod kątem odcienia wink Nie chciałam ani białej, ani czarnej, tylko szarą, a ten szary był najładniejszy i najbardziej mi pasował do płytek, plus płyta miała wszystkie wymagane opcje - i sprawdza się jak do tej pory bez zarzutu. Jedną rysę sobie zrobiłam, która mnie trochę irytuje, ale fakt, że to moja wina, bo się z tą płytą nie cackam i szuram trochę garnkami wink
      • rainbow_dash Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:37
        a co z Boshem jest nie tak?
        • arthwen Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:58
          Zdarza się, że nie jest do końca domyte (nie codziennie, ale można powiedzieć, że regularnie), zwłaszcza w górnym koszyku, no i oba kosze/półki (i dolny i górny) musieliśmy wymienić tuż po gwarancji (chociaż pewnie i tak by nie objęło), bo te druty na talerze zardzewiały (lakier popękał).
          • pani_tau Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 18:24
            U mnie też Bosch czasem domyje a czasem nie.
    • mja-15 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:45
      Sprzęty mamy generalnie od 2009 r. Piekarnik do zabudowy Electrolux - działa bez zarzutu, tylko łatwiejsze powinno być jego czyszczenie / mycie.
      Zmywarka była Electrolux i w tym roku padła definitywnie, kupiliśmy znów Electrolux z metalowym, a nie plastikowym dnem.
      Indukcja też Electrolux, to prawda, na świecie jest 12 lub nawet może 2 producentów bebechów, reszta nakleja swoje logo. Gdybym teraz kupowała, to zwróciłabym uwagę, aby pola były łączone i dostosowywały się do wielkości garnków / patelni, a nie odwrotnie. Jedynie okap mam Amicy, bo pasował mi do koncepcji wystroju i spełniał oczekiwane parametry.
      Lodówka Whirpool wysoka non-frost - działa też bez zarzutu.
      • mja-15 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:46
        Errata: 1 lub 2 producentów, a nie 12. smile
    • eliszka25 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:49
      Co doradzić, to nie wiem, ale odradzić mogę zmywarkę i lodówkę electrolux. Lodówkę już wymieniliśmy na boscha. Głównie ze względu na wielkość w sumie, ale też z uwagi na denerwujące rozwiązania w środku. W teoretycznie tak samo głębokim boschu mieszczą się butelki z napojami na półce na leżąco, a w electroluxie nie da się zamknąć drzwi po włożeniu butelki.

Męczę się ze zmywarką electrolux, ale jak mnie totalnie wkurzy, to też wymienimy. Znów - kompletnie bezsensowne rozwiązania koszy i półek przez co talerze leżą na sobie i się nie domywają i żeby wszystko miało szansę się domyć mogę włożyć mniej więcej połowę tego, co wkładałam do poprzedniej zmywarki.

Mikrofalówka i piekarnik electrolux działają w sumie ok, ale każdy z tych sprzętów odlicza swój własny czas. Mikrofala pokazuje 11:45, piekarnik 12:21, a jest 12:46. Uprzedzam, że oba sprzęty były niejednokrotnie ustawione na dobrą, tę samą godzinę. W końcu mi się znudziło wieczne ustawianie i teraz w kuchni mam zaginającą się czasoprzestrzeń 😄
      • swinka-morska Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:57
        eliszka25 napisała:

> Co doradzić, to nie wiem, ale odradzić mogę zmywarkę i lodówkę electrolux.
        >
        > Męczę się ze zmywarką electrolux, ale jak mnie totalnie wkurzy, to też wymienim
        > y. Znów - kompletnie bezsensowne rozwiązania koszy i półek przez co talerze leż
        > ą na sobie i się nie domywają i żeby wszystko miało szansę się domyć mogę włoży
        > ć mniej więcej połowę tego, co wkładałam do poprzedniej zmywarki.

U mnie tak samo. Kupiłam zmywarkę electrolux, bo w biurze miałam właśnie elektroluxa i tamta wydawała się bardzo ergonomiczna. Wersja kupiona do domu okazała się makabrycznie niegramotna, nie ma jak postawić wyższych kubków, bardzo mała ładowność. Wymienię przy pierwszej okazji.
        Ale tak genialnej zmywarki AEG jak miałam wcześniej, to już pewnie nie dostanę....
        • grey_delphinum Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:57
          No cóż, ja mam prawie wszystkie sprzęty elektroluxa i szczerze polecam, a najbardziej jestem zadowolona ze zmywarki - ustawienie koszy dużo lepsze niż w bosch.
      • rainbow_dash Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:17
        łoo big_grin z tym czasem
        to u mnie pralka odlicza pozostałe minuty w sposób tylko sobie znany. Np czasami 5 do końca może trwać 10 minut, a czasami 3 do końca trwać minutę
        • mja-15 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 14:03
          rainbow_dash napisała:

> łoo big_grin z tym czasem
          > to u mnie pralka odlicza pozostałe minuty w sposób tylko sobie znany. Np czasam
          > i 5 do końca może trwać 10 minut, a czasami 3 do końca trwać minutę

Mikrofala już nie ma czasu! smile Piekarnik OK. Ale lodówka sama sobie dodaje minuty. Olewam to.
          • eliszka25 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:41
            Ja już też olałam, bo musiałabym co chwilę ustawiać zegary w obu sprzętach. Przyjęłam do wiadomości, że w naszej kuchni zagina się czasoprzestrzeń i już 🤷‍♀️
      • gryfna-frelka Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:25
        O ile pamietam, w poprzednim mieszkaniu mialas Miele XXL i tez narzekalas bo byla mniej ladowna niz poprzednia - i tak sie wlasnie zastanawiam, jakiej firmy byla ta ktora byla najlepsza? Siemens, Bosh?
        • eliszka25 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:39
          Nie, troszkę pomieszałaś. W poprzednim mieszkaniu miałam też electrolux, który na drzwiach miał wielki napis xxl, ale faktycznie był najgorszy i najmniej ładowny z moich zmywarek. Teraz też mam electrolux, ale kuchnia była już urządzona w nowe sprzęty na gwarancji, jak kupiliśmy dom, więc dałam szansę. Lodówka poszła na pierwszy ogień, bo była po prostu za mała. Teraz stoi w piwnicy jako zapasowa i latem na napoje. Zmywarka ogólnie jest lepsza niż poprzednia, ale zadowolona jednak nie jestem. Jak mam dużo talerzy i nie mogę poustawiać w co drugą przegródkę, to nigdy się wszystkie nie domyją. Zadowolona byłam ze zmywarki Miele, która nie była żadna xxl, ale mieściła 2x tyle naczyń, co electrolux. Miała po prostu bardzo ustawne kosze. Mąż się śmiał, żebym właścicielom mieszkania z Miele zaproponowała zamianę 15-letniej zmywarki na electroluxa na gwarancji 😄
    • enigma81 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:50
      Chętnie poczytam, bo przede mną wybór sprzętów do nowej kuchni.

Wiem, że absolutnie nie chcę Amici (Amiki?) - miałam lodówkę, zmywarkę i pralkę - nic nie działało tak jak trzeba, a hitem była pralka, która zepsuła się miesiąc po 2-letniej gwarancji.

Zadowolona jestem z piekarnika Samsung dual cook - mam już chyba z 10 lat i poza tym, że przestał pipkać jak się nagrzeje do zadanej temp śmiga jak nowy.
    • pade Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:57
      Krótko użytkuję, więc nie wiem czy mogę polecić, ale póki co się sprawują: lodówka Samsung trzydrzwiowa (chciałam cztero ale się nie zmieściła), rany, wreszcie mieszczą mi się wszystkie gary!, piekarnik Samsung dual cook, pralka i suszarka Bosch, płyta Amica bo chciałam 80-tkę, zmywarka Electrolux.
      Nie wiem co to są wodotryski w lodówce, ale rozmrażania sobie już nie wyobrażamsmile
    • swinka-morska Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:58
      Wszystkich ostrzegam przed piekarnikami Boscha. Nie wiem co sobie myśleli konstruktorzy wymyślający ich panele sterowania, ale na pewno nie byli normalni. Omijać wielkim łukiem.
      • pade Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:00
        Ooo, to ja miałam w mieszkaniu rewelacyjny piekarnik Boscha z wysuwanym wózkiem i rozstawałam się z nim z wielkim żalem. Tylko niestety nie jest już dostępny.
      • aamarzena Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:17
        O fakt, u mamy jest i do tego panelu trzeba się przyzwyczaić. Ale piecze ładnie. No i jakość wykonania tez bez zarzutu.
    • solejrolia Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 12:58
      Amicę odrzucam,
      reszta firm, w sumie to nie mam żadnych złych doświadczeń , sprzęty spełniały moje oczekiwania i działały długo/działają od dawna
      ( Beco, LG, Elektrolux, bosch, whirpool, zelmer)
    • gryzelda71 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:08
      Jestem po zakupie sprzętu do kuchni. I pralki. Kierowałam się ceną, ustawiałam sobie max jakie chcę przeznaczyć, a potem parametrami i opiniami. Nigdy nie kupowałam ze względu na markę.
      • rainbow_dash Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 13:20
        dlaczego nie na markę? Przyjęło się, że Bosh to dobra firma, podobnie Miele, a z kolei (strzelam) np Amica dość słaba
        Skądś się te opinie biorą, widać z powyższych odpowiedzi, że dużo osób nie jest zadowolonych z Electroluxa i Amici właśnie.
        No to jakie kupiłaś? wink
        • gryzelda71 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:50
          Przyjęło się też, że droższe lepsze prawda?. A to niekoniecznie prawda. Kupiłam na własny użytek i czas pokaże czy będę zadowolona. Mam już jakieś doświadczenie i wiec co zbędne, co niezbędne.
          Np chcę kupić mikrofalę i przeglądam i to i tamto i taka funkcja i jeszcze inna, a na koniec przypomnienie, przecież ja tylko podgrzewam, rozmrażam i popcorn w niej robię....
      • aamarzena Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:21
        A mnie ciekawi skąd opinie brałaś? Bo można pogadać ze znajomymi, ale to mala grupa. A opinie z popularnych serwisow zakupowych są w doskonałej większości kupowane i moderowane.
        • jednoraz0w0 Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 16:20
          jak kupowałam pralkę to pan z o sługi w sklepie powiedział rozbrajająco "i ta tania i ta droga się rozwali po trzech latach, więc brać droższą, jeśli interesują panią bajery".
    • alina460 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 14:39
      Lodówka Samsung, zmywarka, piekarnik i indukcja Bosch - wszystko super!
      W nowym mieszkaniu będzie to samo.

Amica to najtańsza opcja ze wszystkich. Unikam. Serwis Whirpoola ma złą opinię. Też unikam.
      • hugo43 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:11
        U nas lodowka samsung,piekarnik i płyta electrolux,zmywarka siemens,pralka lg.pełne trzy lata już uzywam i poki co,jest ok.w starym mieszkaniu mam agd z ikea już 8 lat i tez ok
        • gryzelda71 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:53
          Miałam 18 lat Amikę lodówkę, zmieniłam, bo ojcu starą oddałam. Kupiłam też Amikę, bo to jedyny model wymiarami stworzony do mojej wnęki.
    • extereso Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 15:43
      Lodówka Sharp, kuchenka teka piekarnik Samsung. To stoi i dziadka. W tym czasie kupiłam trzy pralki i trzy zmywarki.
    • andace Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 17:21
      Czy ematka ma kuchenkę wolnostojąca z więcej niż jednym piekarnikiem? Np Lacanche czy Falcon czy Ilve? Bo wymyśliłam sobie do nowej kuchni kuchenkę co najmniej 90cm (albo i 100) i ciekawa jestem jak to się sprawdza na codzień.
    • kaki11 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 17:29
      Z moich wcześniejszych doświadczeń Bosh i Samsung spisują się dobrze i przez długie lata. Dlatego większość sprzętów do domu też kupowałam z tych firm + whirpool, ale że ja nie mieszkam tu nawet 4 lata, to jeszcze nie jest jakiś dobry wynik, że nic się nie zepsuło.
      Jedyne złe doświadczenie mam ( a właściwie ma mój tata a ja kojarzę) to Amica. Jego pralka zepsuła się chyba chwilę po końcu gwarancji a mikrofalę musiał wymienić jakoś po roku- ale tu na szczęście zrobili mu to gwarancyjnie i na razie służy. Tylko też nie wiem na ile to jest przykład reprezentatywny dla całej firmy smile
    • mysiulek08 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 18:07
      Bosch - pralka, suszarka, zmywarka, lodówka typu szafa, zamrażarka typu szafa (po obejrzeniu kilku sidebyside wybralam dwa odrebne sprzety wysokie na 180cm) i niemal,wszystkie drobne agd, jestem zadowolona, pralka i zmywarka kupione ponownie

piekarnik elektryczny i płyta gazowa dla odmiany gorenje bo bosch mi sie nie podobał wizualnie, chciałam piekarnik bez żadnych pokretel i tylko gorenje bylo w rozsadnej cenie, płyta gazowa gorenje tez niemal wymarzona, czarne szkło, 5 palnikow, 90cm
      • mysiulek08 Re: zbiorowy brain storm - AGD 26.10.21, 18:08
        o długim działaniu tych dużych agd trudno mi sie wypowiedziec, w nowej chalupi dzialaja 4lata bez zarzutu
    • anderenata Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 16:13
      Mam nadzieję, że nie kupiłaś Beko, mój piekarnik do zabudowy eksplodował przy drugim użyciu. Z innych wpisów widzę, że to samo zdarzyło się innym użytkownikom. Beko reakcja: gwarancja nie pokrywa części szklanych (drzwi wewn i zewn, które eksplodowały.
      TRZEBA UWAŻNIE STUDIOWAĆ GWARANCJE
    • ajr27 Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 16:25
      Wg mnie najlepsze, najtrwalsze i niezawodne sprzęty tworzy słoweńskie Gorenje. Jestem wierna ponad 20 lat i nigdy się nie zawiodłam. To nie jest firma z polskiego mainstreamu AGD, ale warto czasem zdecydować się na coś innego niż Bosh. Choć akurat pralkę miałam zawsze Bosh i też była dobra.
    • szafireczek Re: zbiorowy brain storm - AGD 03.02.22, 17:09
      Kierowałabym się zasadą, że wysoka jakość idzie w parze z rozsądna ceną (nie niską, ale też nie wysoką, gdzie często płaci się za "wodotryski").
      Trwałość zależy od użytych materiałów (np. plastik/metal/itd.) oraz zastosowanej techniki - elektronika/manual.- Wiadomo też, że sprzet sterowany jednym mechanizmem, w przypadku awarii, unieruchomi cały układ - a często producent tak to sprytnie pokonstruuje, że wymiana pojedynczego elementu sie nie opłaca. jest to tez więc element pod rozwagę.
      Można dodatkowo zapoznać się z rankingami najczęściej naprawianych elementów + posiłkować się wiedzą, że każdy producent produkuje modele dla różnych budżetów - w obrębie tej samej marki będą sprzęty doskonałe, jak i dla przeciętnego klienta. No i w nowszych modelach - trzeba sprawdzić, czy nie przepłaca się za nieużyteczne bajery, albo użytkowane raz na bardzo długo, a potem nigdy... skoro średni model, bez miliona funkcji, mógłby zaspokoić potrzebysmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka