nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 20:47 Dziewczyny dziekuję Wam bardzo, jesteście niesamowite. Ile ja się dzisiaj rzeczy ciekawych od Was dowiedziałam. Sama nie wpadłabym na to, że las, woda odbicia lustrzane mogą być meczące na początek. Maty do układania to już zupełnie kosmos, znalazłam jeszcze takie korytka do segregowania może też jej kupić? Jak myslicie? Pokazywałyście takie cuda, że może od razu kupię dla siebie? Tylko ja to nie mam cierpliowści Patrzyłam sobie na takie 300 ale w tej kategorii to raczej puzzle dla dzieci, takie wzory dla dorosłych to od 500 elementów sie zaczynają. Bedę zaraz sprawdzać Wasze polecenia Odpowiedz Link Zgłoś
nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:14 spodobały mi się te, ale to 4x1000 Tekst linku sama nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 21:45 Jak serio nigdy nie układała to 500 z sensownym obrazkiem będzie w sam raz aby przekonać się czy to fajne Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 22:10 Ja właśnie układam 1000 fale hokusai na bonito kupiłam za 25 zeta. Trudne Piekne są puzzle z munopuzzle Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 22:57 1000 elementów i obrazek żeby nie był jednokolorowy, tylko żeby było dużo różnokolorowych elementów na zdjęciu. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 04.11.21, 23:47 Takie: allegro.pl/oferta/puzzle-500-el-ulubione-slodycze-lody-cukierki-10845178046 (sprzedawca losowy) Odpowiedz Link Zgłoś
agiq Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 07:48 Ja bym proponowała zacząć od 1000, rozrywka puzzlowa to nie są wyścigi i nie trzeba ułożyć ich w jeden wieczór, a satysfakcja większa jak się ułoży 1000 a nie nie 500. Dla mnie optymalne są 2000 lub 3000 ale wtedy to trwa, sama segregacja puzzli zajmuje sporo czasu. A do tych co układają, spróbujcie jak nie znacie puzzli crazy shape i każdy kawałek ma inny kształt, fajne są. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 08:58 Polecam firmy Piatnik i Falcon. Mnóstwo fajnych i kolorowych motywów. Bez tych okrutnych zdjęć z niebem, morzem bądź lasem na połowę obrazka. Co do wielkości: max 1000 kawałków na początek, z zastrzeżeniem, że na ten 1000 trzeba jednak mieć miejsce, bo mało kto układa całość na jeden raz, zwłaszcza początkujący. Zresztą fizycznie to też mały relaks (ból pleców, zmęczone oczy...). A tu jeszcze warto na początku posegregować te kawałki, nierzadko układa się kilka części oddzielnie - na to wszystko trzeba mieć miejsce. Maty akurat nie polecam. Moim zdaniem sprawdza się tylko wtedy, kiedy już spora część jest ułożona. Ale jak ktoś ma rozproszoną drobiznę, to mata w niczym nie pomoże, tylko wszystko wymiesza. Jak miejsca nie ma, celuj w coś ładnego poniżej 1000. Odpowiedz Link Zgłoś
nowaktola78 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 18:29 dobra dziewczyny wybrałam to co mi się podoba jest zgodne z jej zainteresowaniami tylko będe prosiła Was o radę co łatwiejsze (może wezme też coś dla siebie nie wiem czy bede umiała tutaj wstawić zdjecie...próbuje Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 28.06.22, 23:21 Mnie osobiście żadne z tych się nie podobają, ale ja wolę realistyczne, nie rysunkowe. Np zdjęcie z jakiegoś miasta, lub ładny widok. I wg mnie raczej 1000 niż 500. No ale jak rozumiem mniej więcej znasz gust osoby, której prezent kupujesz. Jak już bym musiała z tego co wkleiłaś coś wybrać, to pewnie te ostatnie z roślinami. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 19:03 Tych z gimnastyką nie bierz, tam będą dziesiątki kawałków z tą podłogą, z fugą albo bez, niefajne do układania, bo nudne Odpowiedz Link Zgłoś
martas83 Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 18:45 Może coś 3w1 Te kupiłam kiedyś w Carrefourze. Odpowiedz Link Zgłoś
feliz_madre Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 05.11.21, 20:08 Jak ma ułożyć szybko i się nie zniechecic to 200. Jak ambitnie na początek to 500. Więcej absolutnie nie. Unikaj jednolitych dużych powierzchni - żadne niebo, morze, konie, zachdy słońca, kosmos. Odradzam też na początek znane obrazy (Klimt, van Gogh itp). Polecam jakieś śmieszne z dużą ilością postaci - wtedy łatwiej się szuka, odnajduje ukryte scenki. Heye ma fajna serię. Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 06.11.21, 01:17 To jest wyzwanie: Lego Minifigure Faces Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 28.06.22, 23:16 Wg mnie kup 1000, puzzle 200 czy 300 są dla dzieci, 500 wg mnie też za mało, nawet dla początkującego dorosłego. I ważny jest obrazek, żeby podobał się obdarowanemu. Odpowiedz Link Zgłoś
magazynka Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 28.06.22, 23:54 Ja nigdy nie układałam, więc zapytam: - jaka jest technika układania? Najpierw brzegi? Segregacja według kolorów? Może warto spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 00:11 Wiesz, każdy ma swoją technikę układania. Ja nie lubię zaczynać od brzegów, wolę układać motywy i potem je rozszerzać i łączyć (np. twarze postaci, potem włosy i ubrania, potem tło dookoła postaci). Segreguję w zależności od tego, co jest na rysunku, czasem jest to np. puzzle z liniami i puzzle bez linii lub puzzle z gradientem i puzzle monochromatyczne. Kolorami czasem też. Dobrze jest sobie przygotować pudełka lub choćby miseczki. Rozważ układanie na jakimś podkładzie, choćby brystolu, żeby móc przenieść częściowo ułożony puzzel gdzie indziej. Kup koniecznie puzzle dobrej firmy, np. Ravensburger, bo jakość wykonania puzzli bardzo wpływa na odczucia. Puzzle kiepskiej jakości źle się układa, łatwo przyłożyć kawałek w złe miejsce lub co gorzej właściwy kawałek nie chce się dobrze przyczepić. Ogólnie im gładsze i bardziej jednolite puzzle tym trudniej się je układa, na początek dobre są albo rysunki albo zdjęcia zaaranżowanych przedmiotów. Zacznij od ok 250 kawałków. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 00:31 Poniżej przykładowe wzory posortowane według trudności. Sukulenty są łatwe, bo masz różne struktury i kolory plus ramki, więc łatwo jest przyporządkować poszczególne kawałki do kategorii. Krowa jest łatwiejsza niż alpaka, bo ma wyraźną strukturę sierści plus wyraziste rogi. Alpaka sama w sobie jest jednolita i do tego ma dużo rozmytego tła. Gorzej byłoby tylko gdyby miała za sobą wyłącznie niebieskie niebo. Dziewczyna z gumą jest trudniejsza od Fridy, bo praktycznie cały obrazek utrzymany jest w jednym kolorze. Frida trudniejsza od kotka, bo ma bloki koloru, a nie gradienty. Wybrałam puzzle z małą liczbą kawałków, ale zasady ogólnie są takie same. Zaczęłabym od łatwego puzzla 200/300, potem zrobiła łatwy 500 i dalej albo łatwy 1000 albo średniotrudny 200/300. Zwiększaj na raz tylko jeden aspekt albo liczbę kawałków albo trudność. Sama zobaczysz, co Cię w procesie bardziej bawi, który rodzaj puzzli pasuje do Ciebie. Można przez całe życie układać małe i łatwe puzzle, to też jest okay, nie trzeba się zachwycać tymi monochromatycznymi kobyłami. Puzzle można kupić używane, to obniża koszty hobby. Łatwe: www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/green-12967/index.html www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/cateye-12960/index.html Średnie: www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/frida-13310/index.html www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/highland-cattle-13273/index.html Trudne: www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/bubblegumlady-12966/index.html www.ravensburger.de/produkte/puzzle/erwachsenenpuzzle/alpaka-13270/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 01:08 Dobrze, że ktoś wyciagnał watek, zapomniałam, że kupiłam sobie na Gwiazdkę 🤦🏼♀️. Zaraz się biorę do układania kotków 😌 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 15:01 I musiałam zrobić przerwę, bo: Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 07:06 wielkość nie ma takiego znaczenia jak wzór. Najlepiej taki który będzie miał dużo szczegółów - np obraz z duża ilością postaci. Najgorsze są rozmazane kolory które mogą buc wszędzie... Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 08:44 Skoro ktoś odkopał wątek, to zapytam tu: może któraś z was wie, gdzie dorwę puzzle z Trefla (koniecznie) z Damą z gronosrajem? To chyba 1000 elementów, nigdzie nie mogę tego już znaleźć, a może któraś ma i chce się pozbyć? Muszą być te i żadne inne. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 08:45 *gronostajem, nie gronosrajem 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 14:59 Gronosraj lepszy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 15:33 Jeśli może być łasiczka zamiast gronostaja to są na allegro Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 16:51 Wiem, ale nie Trefl Z Trefla jest dama z kotem, nawet lepsze, ale ja muszę mieć tamte, to grubsza historia. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 16:42 Najważniejszy jest obrazek. Nie jakaś burza piaskowa na Saharze. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Puzzle pytanie do doświadczonych 29.06.22, 21:30 Kupiłabym 500 na początek i wybrała wzór pod gust osoby obdarowanej. Odpowiedz Link Zgłoś