Dodaj do ulubionych

Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach

15.11.21, 18:25
U nie od 21 lat króluje niezmiennie burrito .Jak miałam 21 lat to miałam klienta w gabinecie, który był szefem kuchni meksykańskiej w Krakowie na Poselskiej Taco Mexicano.Wtedy były te knajpy tylko dwie w Polsce-w Krakowie i w Zakopanem.Dał mi przepis na to ich burrito. Dawniej robiłam z naleśnikami ,teraz idę na łatwiznę i kupuje tortille w Biedronce. Robię tak,jak oni -z sałatką pekinską wymieszaną z sosem czosnkowym- przepis też stamtąd.Smakuje wszystkim smile
Do tego zawsze u mnie tortille ze wszystkim na zimno jako przystawki i ostatnio pieczone ziemniaki faszerowane kapustą i boczkiem-przepis od Okrasy -rewelka, ale trochę zabawy z tym jest wink

A u Was-jakie macie hity kulinarne ?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:33
      Gruszki faszerowane serem pleśniowym z sosem malinowym.
      Wytrawne rożki/trójkaty/paluchy/kwadraty z ciasta francuskiego z gruszką/pesto/szpinakiem/pieczarkami i serem/miesem mielonym/chorizo/co tam jeszcze mi przyjdzie do łba
      Gnocchi alla romana
      Gnocchi zielone
      Pierogi z gesiną
      Krem z selera z granatem
      Patera kruchych ciastek
      Torcik z kremem malinowym
      Charlotte z mango
      O powtórki tych dań najczęściej proszą goście
      • mamaemmy Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:47
        proszę !
        Burrito meksykańskie
        z sosem czosnkowym.
        Najpierw robimy sos czosnkowy,żeby poleżakował w lodowce.Po trzy łyżki kefiru,śmietany 18% i majonezu kieleckiego ,do tego wyciśnięte 3 ząbki czosnku.Mieszamy,odstawiamy do lodówki.
        Burrito
        Tortille gotowe,lub zwykłe naleśniki
        Mięso mielone 500 gr
        Dwie kolorowe papryki,ja dałam jedna czerwona,pół zielonej,pół żółtej .
        Puszka kukurydzy
        Puszka czerwonej fasoli
        Dwie cebule
        Dwa,trzy ząbki czosnku
        Sól,pieprz,słodka papryka,chilii,oregano.
        Parę plastrów żółtego sera
        Przecier pomidorowy
        Kroimy cebule i czosnek w kostkę,podsmażamy wraz z przyprawami.Po chwili dodajemy mielone,podsmażany ok 5minut,dodajemy pokrojone papryki, kukurydzę I fasolę, przecier pomidorowy.Dusimy to wszystko pod przykryciem ok 20-30minut ,doprawiamy przyprawami.
        Na tortille(nalesnik) dajemy ciepły farsz,zwijamy.Podajemy z sosem czosnkowym.Polecam ,to jest przepyszne
        • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:19
          losos, filet, pokrojony na kawalki, skropic sokiem z cytryny, popieprzyc swiezo zmielonym pieprzem (u mnie kolory), odstawic na jakis czas

          na patelni rozgrzac oliwe (o ile lubicie, uzywam wylacznie chilijskiej, nie ma tego ostrego posmaku europejskich), dodac maslo klarowane, poczekac az sie rozplynie w oliwie, polozyc kawalki lososia, przykryc i niech poddusi kilka minut, podlewasz bialym winem, wytrawnym o owocowej nucie (czilijski sauvignion blanc bedzie w sam raz), przykrywasz i na trzymasz na ogniu kilka minut

          filety przekladasz do cieplego piekarnika (nie ma musu,mozna odlozyc na talerz), a do sosu oliwnomaslanowinnego dodajesz, (do wyboru) : kawalki ananasa z zalewy, zurwawine ze sloika, swieze pestki z granatu, mrozone maliny, chwile dusisz, jesli masz lososia w piekarniku to wykladasz na talerze, polewasz sosem, jesli byl poza piekarnikiem to podgrzewasz w sosie

          do tego ryz jasminowy na sypko i micha salaty

          soli do tego nie uzywam

          raclette:

          do tego potrzebujesz cos takiego:

          allegro.pl/oferta/grill-elektryczny-tefal-re-4588-raclette-11362328405

          a potem co w duszy gra smile u nas najczesciej

          kapelusze pieczarek, kawalki papryki, krazki cukini/baklazana, plastry ananasa (z puszki, swiezy sie nie sprawdza w towarzystwie miesa), kawalki filetow z kurczaka, rozbite i zamarynowe

          na patelki kawalki sera, do tego sosy, najczesciej czosnkowy, mango, ananas (te dwa z gotowca) i wlasne bagietki

          i juz smile

          paszteciki kruchodrozdzowe:

          kosztka masla
          4jajka
          szklanka mleka
          drozdze (lyzeczka suchych)
          szczypta soli, lyzka cukru
          1kg maki

          maslo rozpuscic w cieplym mleku, wlac do misy robota, dodac jajka, drozde, make, wyrobic na gladkie ciasto, wstawic na noc do lodowki
          walkowac, nakladac farsz (miesny albo kapusta z grzybami), zwijac, kroic na porcje, piekarnic nagrzac do 180stp, paszteciki wylozyc na blache, smarowac zoltkiem roztrzepanym z mlekiem, piec do zezlocenia ciasta

          ciasto jest uniwersalne na wyroby wytrawne

          barszczyk:
          buraki, wloszczyzna (sporo), czosnek, lisc laurowy, ziele ang, majeranek, pieprz, sol, gotowac jak rosol smile, tak zeby sie nie zagotowalo, doprawic na slodko-kwasno octem winnym.jablkowym i cukrem (uzywam trzcinowego), odcedzic, ewentualnie dosolic, dopieprzyc
          nie jest to barszcz z zakwasem, bo nie zawsze mam zakwas pod reka smile

          to sa, jak to u mnie smile, glowne zarysy smile
    • aqua48 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:50
      Surówki i sałatki oraz torty. Do mnie się na to głównie przychodzi smile Rodzina wpada na ruskie. A prócz tego podawałam na przyjęciach z dużym powodzeniem bogracz, bigos, fasolkę po bretońsku, galaretki mięsne, szaszłyki mięsno - owocowe, cokolwiek się trafi (czyli co mi do koszyka w sklepie wpadnie) w cieście francuskim - czyli zawijasy na słodki i na słono, gruszki pieczone z miodem serem pleśniowym i orzechami, figi zapiekane i surowe z szynką i serem, i tarty. W tartach też jestem dobra.
    • arthwen Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:11
      U nas się zmienia sezonowo, ale zawsze muszą być:
      - paluchy drożdżowe z solą/czarnuszką/serem/ziołami (i sosy do maczania - tu już różnie, czosnkowy na 100%, a inne w zależności od weny)
      - pieczone pierożki serowe z nadzieniem różnym, cebulowym, grzybowym, mięsnym
      - świeżo upieczony domowy chleb żytni plus masło czosnkowe i ziołowe.
      To schodzi zawsze, w każdych ilościach.

      A poza tym często bywa (nie wszystko na raz)
      Zawijańce z ciasta francuskiego z nadzieniem typu "wygarniamy resztki z lodówki" - pesto pomidorowe, szpinak, szynka, ser, i co tam jeszcze się napatoczy w dowolnych konfiguracjach.
      Tarty wytrawne.
      Tortille nadziewane różnymi farszami na zimno.
      Mini casserole w formie do muffinek.

    • ponis1990 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 20:49
      Ostatnio jadłam na urodzinach znajomej gruszkę z camembertem zawijane w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku. O jezu, jakie to było dobre. Jak również krakersy z pastą serowo - czosnkową. Uwielbiam też sałatkę; brokuły, ser feta, prażony słonecznik, plus tortellini i sos czosnkowy do tego. Mniam mniam.
    • myelegans Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:49
      przekaski ktore przynosze na imprezy:
      1. tarta: szparagi, zapiekane z serem Gruyere
      2. paluszki z ciasta francuskiego z serem
      3. nalesniki z roznym nadzieniem: jak na brunch to na slodko, jak na popoludniowo-wieczorne imprezy to nie na slodko
      4. Ser brie zapiekany z zurawinami i Gramaniere
      5. taca serowo-wedliniano-pasztetowa
      6. Gougeres
    • kaki11 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:49
      Nie mam chyba takiego przepisu, a też u mnie na imprezach też zwykle zjadamy przekąski. Często podaję więc:
      lody z gorącymi owocami (malinami, truskawkami, jagodami)
      rogaliki z ciasta francuskiego z owocami i czekoladą
      latem (bo zimą pomidory nie są tak smaczne) sałatkę caprese
      czasem robię też jakieś jajka faszerowane, dowolne ciasto, jakąś inną sałatkę którą akurat wymyślę, mini tortille, czasem zestaw jakichś past do których podaję krakersy, pieczone ziemniaki czy serowe paluchy.
      Zależy od tego co za impreza i kto na niej będzie, ale że to raczej luźnie okazje do posiedzenia ze znajomymi niż eleganckie kolacje, nie wymyślam nic ponad proste przekąski do zjedzenia.
    • boogiecat Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 18:35
      Ja napisze z pozycji zaproszonego- o rodzicach, dziadkach i jednym starym kumplu mojego faceta, robiacych cos fajnego, co dla starego jest milym wspomnieniem z dziecinstwa, a i mnie sie spodobalo.

      Mianowicie robili/robia tzw. nocna zupe, czyli cebulowa serwowana obowiazkowo w srodku nocy, po imprezie (dlugiej wieczorowej rodzinnej posiadowie, graniu w brydza do drugiej w nocy, klasycznej imprezie "na miescie" z kolegami).

      Znaczy to nie jego rodzina to wymyslila, bo cebulowa jest w kraju historycznie "nocna zupa" w zwiazku z roznymi wydarzeniami, ale ciekawe jak to przeszlo do zwyczaju i sie utrzymalo. Byl ponoc taki okres, ze cebulowa byla odpowiednikiem kebaba po imprze tongue_out

      (wlasnie robi cebulowa)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka