Dodaj do ulubionych

Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach

15.11.21, 18:25
U nie od 21 lat króluje niezmiennie burrito .Jak miałam 21 lat to miałam klienta w gabinecie, który był szefem kuchni meksykańskiej w Krakowie na Poselskiej Taco Mexicano.Wtedy były te knajpy tylko dwie w Polsce-w Krakowie i w Zakopanem.Dał mi przepis na to ich burrito. Dawniej robiłam z naleśnikami ,teraz idę na łatwiznę i kupuje tortille w Biedronce. Robię tak,jak oni -z sałatką pekinską wymieszaną z sosem czosnkowym- przepis też stamtąd.Smakuje wszystkim smile
Do tego zawsze u mnie tortille ze wszystkim na zimno jako przystawki i ostatnio pieczone ziemniaki faszerowane kapustą i boczkiem-przepis od Okrasy -rewelka, ale trochę zabawy z tym jest wink

A u Was-jakie macie hity kulinarne ?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:33
      Gruszki faszerowane serem pleśniowym z sosem malinowym.
      Wytrawne rożki/trójkaty/paluchy/kwadraty z ciasta francuskiego z gruszką/pesto/szpinakiem/pieczarkami i serem/miesem mielonym/chorizo/co tam jeszcze mi przyjdzie do łba
      Gnocchi alla romana
      Gnocchi zielone
      Pierogi z gesiną
      Krem z selera z granatem
      Patera kruchych ciastek
      Torcik z kremem malinowym
      Charlotte z mango
      O powtórki tych dań najczęściej proszą goście
      • kaki11 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:39
        Przygarnęła bym przepis na te gruszki z serem pleśniowym i sosem malinowym? podzielisz się? smile
        • daniela34 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:51
          Bardzo proszę:
          Gruszki przekroić (nie obierać), wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu. Miąższ posiekać.
          Gruszki (zwłaszcza jak są twarde) można podgotować w syropie cukrowym (woda plus sporo cukru-zagotować, włożyć gruszki). Miąższ gruszki zmieszać z kremowym serem gorgonzola (może być inny z niebieską pieśnią, ale warto żeby był kremowy), serkiem typu Bieluch i posiekanymi orzechami włoskimi. Włozyc do gruszek, do piekarnika i zapiec.
          Sos: sok malinowy zmieszać z czerwonym octem winnym (1:1), podgrzać, zredukować do zgęstnienia (ma być taki syrop). Polać ciepłym gruszki (sos jak wystygnie zrobi się twardy i gesty prawie jak karmel, można go przywrócić do poprzedniej postaci-wystarczy podgrzać).
          • kaki11 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:57
            O dziękuję!😊 muszę wypróbować.
            • nuka_2 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 19:24
              Ja tez na pewno wypróbuję. W ogóle mogłabym się stołować u Danieli
    • arthwen Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:34
      Daj przepis wink
      Robię czasem burrito, ale trochę inne, a lubię z Taco! Ichniejszą zupę chilli sobie odtworzyłam (a potem trochę zmodyfikowałam), ale burrito chętnie przygarnę wink
      • mamaemmy Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:47
        proszę !
        Burrito meksykańskie
        z sosem czosnkowym.
        Najpierw robimy sos czosnkowy,żeby poleżakował w lodowce.Po trzy łyżki kefiru,śmietany 18% i majonezu kieleckiego ,do tego wyciśnięte 3 ząbki czosnku.Mieszamy,odstawiamy do lodówki.
        Burrito
        Tortille gotowe,lub zwykłe naleśniki
        Mięso mielone 500 gr
        Dwie kolorowe papryki,ja dałam jedna czerwona,pół zielonej,pół żółtej .
        Puszka kukurydzy
        Puszka czerwonej fasoli
        Dwie cebule
        Dwa,trzy ząbki czosnku
        Sól,pieprz,słodka papryka,chilii,oregano.
        Parę plastrów żółtego sera
        Przecier pomidorowy
        Kroimy cebule i czosnek w kostkę,podsmażamy wraz z przyprawami.Po chwili dodajemy mielone,podsmażany ok 5minut,dodajemy pokrojone papryki, kukurydzę I fasolę, przecier pomidorowy.Dusimy to wszystko pod przykryciem ok 20-30minut ,doprawiamy przyprawami.
        Na tortille(nalesnik) dajemy ciepły farsz,zwijamy.Podajemy z sosem czosnkowym.Polecam ,to jest przepyszne
        • arthwen Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:59
          Kurka, robię prawie tak samo, a smak jest inny niż w Taco. Myślałam, że jakiegoś tajnego składnika mi brakuje i mi sprzedasz tajemnicę smile
          Ale i tak dzięki. Może trzeba pokombinować z proporcjami przypraw, czy coś.
          • mamaemmy Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:05
            i serio podsmażasz te cebule z przyprawami ? Mało kto tak robi .Moja przyjaciółka robiła tam kilka lat,ale twierdzi,że moje burrito jest lepsze w smaku.A to osoba bynajmniej nieskłonna do pochwał.
            • arthwen Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:14
              Zawsze podsmażam cebulę z przyprawami, praktycznie do wszystkiego do czego sie daje przesmażoną cebulę. A już zwłaszcza jak się daje paprykę, bo przesmażona papryka w proszku ma zupełnie inny smak niz jak sie doda później.
            • ritual2019 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:20
              Jakie przyprawy uzywasz bo w przepisie nie ktory podalas nie ma ani gotowej taco ani meksykanskiej. Ja przyrawiam cumin sproszkowany, taco sos, chillie a zamiast fasoli czerwonej uzywam refried black beans.
            • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:21
              zawsze podsmazam cebule z przyprawami czy to do golabkow (tu przesmazam ryz z cebula i przyprawami), czy gulaszu czy innych sosow
    • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:34
      losos w bialym winie
      szaszlyki
      plyta raclette
      paszteciki i czysty barszcz czerwony
      ceviche
      tatar
      pizza
      • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:37
        na slodko:
        szarlotka
        torcik bezowy
        ciasteczka w cukrowej skorce
        lebkuchen
        sernik

kawa z mieszanka przypraw (goscie pija zawsze kawe) jak jest lato to mazagran ma wziecie

lody wlasnej roboty
      • mamaemmy Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:49
        mysiulek08 napisała:

> losos w bialym winie

> plyta raclette
        > paszteciki i czysty barszcz czerwony

możesz podac przepis do tych 3 dań ?

>
        >
        • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:19
          losos, filet, pokrojony na kawalki, skropic sokiem z cytryny, popieprzyc swiezo zmielonym pieprzem (u mnie kolory), odstawic na jakis czas

na patelni rozgrzac oliwe (o ile lubicie, uzywam wylacznie chilijskiej, nie ma tego ostrego posmaku europejskich), dodac maslo klarowane, poczekac az sie rozplynie w oliwie, polozyc kawalki lososia, przykryc i niech poddusi kilka minut, podlewasz bialym winem, wytrawnym o owocowej nucie (czilijski sauvignion blanc bedzie w sam raz), przykrywasz i na trzymasz na ogniu kilka minut

filety przekladasz do cieplego piekarnika (nie ma musu,mozna odlozyc na talerz), a do sosu oliwnomaslanowinnego dodajesz, (do wyboru) : kawalki ananasa z zalewy, zurwawine ze sloika, swieze pestki z granatu, mrozone maliny, chwile dusisz, jesli masz lososia w piekarniku to wykladasz na talerze, polewasz sosem, jesli byl poza piekarnikiem to podgrzewasz w sosie

do tego ryz jasminowy na sypko i micha salaty

soli do tego nie uzywam

raclette:

do tego potrzebujesz cos takiego:

allegro.pl/oferta/grill-elektryczny-tefal-re-4588-raclette-11362328405

a potem co w duszy gra smile u nas najczesciej

kapelusze pieczarek, kawalki papryki, krazki cukini/baklazana, plastry ananasa (z puszki, swiezy sie nie sprawdza w towarzystwie miesa), kawalki filetow z kurczaka, rozbite i zamarynowe

na patelki kawalki sera, do tego sosy, najczesciej czosnkowy, mango, ananas (te dwa z gotowca) i wlasne bagietki

i juz smile

paszteciki kruchodrozdzowe:

kosztka masla
          4jajka
          szklanka mleka
          drozdze (lyzeczka suchych)
          szczypta soli, lyzka cukru
          1kg maki

maslo rozpuscic w cieplym mleku, wlac do misy robota, dodac jajka, drozde, make, wyrobic na gladkie ciasto, wstawic na noc do lodowki
          walkowac, nakladac farsz (miesny albo kapusta z grzybami), zwijac, kroic na porcje, piekarnic nagrzac do 180stp, paszteciki wylozyc na blache, smarowac zoltkiem roztrzepanym z mlekiem, piec do zezlocenia ciasta

ciasto jest uniwersalne na wyroby wytrawne

barszczyk:
          buraki, wloszczyzna (sporo), czosnek, lisc laurowy, ziele ang, majeranek, pieprz, sol, gotowac jak rosol smile, tak zeby sie nie zagotowalo, doprawic na slodko-kwasno octem winnym.jablkowym i cukrem (uzywam trzcinowego), odcedzic, ewentualnie dosolic, dopieprzyc
          nie jest to barszcz z zakwasem, bo nie zawsze mam zakwas pod reka smile

to sa, jak to u mnie smile, glowne zarysy smile
          • eliszka25 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:55
            Raclette je się z ziemniakami w sumie, ale z chlebem oczywiście też można. Na jesienno-zimowych jarmarkach roztopiony ser raclette wylewa się na duże pajdy chleba - to taki szwajcarski fast food, ale w domu czy restauracji zawsze z małymi ziemniaczkami. U ciebie teraz pewnie akurat sezon na małe, młode ziemniaczki - idealne do raclette. Poza tym robimy podobnie. Tylko do sera wolę przyprawy w proszku zamiast sosów.

To tylko taka dygresja, nie krytyka. Taki rackettegrill daje tyle możliwości, że każdy wykombinuje sobie coś, co jemu smakuje.
            • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:58
              ta plyta 'raclette' to taki skrot myslowy 😎
              • eliszka25 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 20:03
                Domyślam się. Tak tylko uzupełniłam, że do raclette podaje się ziemniaki. Jako ciekawostkę, bo przecież nie ma zakazu jeść z bagietką 😉
                • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 20:05
                  nieee, raclette jako raclette tylko z pyrkami, fondue z bagietka, suchawa 😀
                  • eliszka25 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 20:21
                    Do fondue w ogóle najbardziej nadaje się chleb „wczorajszy”.
            • boogiecat Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 18:41
              eliszka25 napisała:

Tylko do sera wolę przyprawy w
              > proszku zamiast sosów.

O, a ja nigdy nie jadlam z zadnymi sosami, w mojej dlugiej racleto-karierze.
              Poza tym, my dodajemy marynowane cebulki, korniszonki czy inne warzywa i takie tam octowe duperelki + swieza cebule/papryke, gotowane ziemniaki i wedliny (wy bez wedlin czy to jakias straszna pomylka? tongue_out)
      • magdallenac Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:52
        Robiłam tego Twojego łososia i wyszedł super.
        • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:19
          smile
    • aqua48 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:50
      Surówki i sałatki oraz torty. Do mnie się na to głównie przychodzi smile Rodzina wpada na ruskie. A prócz tego podawałam na przyjęciach z dużym powodzeniem bogracz, bigos, fasolkę po bretońsku, galaretki mięsne, szaszłyki mięsno - owocowe, cokolwiek się trafi (czyli co mi do koszyka w sklepie wpadnie) w cieście francuskim - czyli zawijasy na słodki i na słono, gruszki pieczone z miodem serem pleśniowym i orzechami, figi zapiekane i surowe z szynką i serem, i tarty. W tartach też jestem dobra.
      • magdallenac Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 18:53
        Jak robisz spod do słonej tarty? Ostatnio robiłam z przepisu i chyba za bardzo wyrobiłam ciasto.
        • aqua48 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:04
          Szybko robię. 20 dag mąki, jajo albo choćby żółtko (niekoniecznie ale ja lubię), 20 dag zimnego masła, sól, dodaję też dwie - trzy łyżki jogurtu greckiego zamiast śmietany, którą ograniczam. Zarabiam nożem i dłońmi tylko praktycznie formuję w kulkę którą wkładam do lodówki na pół godziny. Można do ciasta dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
        • mysiulek08 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:23
          najszybsze to maka, maslo i lodowata woda i odrobina soli
    • arthwen Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:11
      U nas się zmienia sezonowo, ale zawsze muszą być:
      - paluchy drożdżowe z solą/czarnuszką/serem/ziołami (i sosy do maczania - tu już różnie, czosnkowy na 100%, a inne w zależności od weny)
      - pieczone pierożki serowe z nadzieniem różnym, cebulowym, grzybowym, mięsnym
      - świeżo upieczony domowy chleb żytni plus masło czosnkowe i ziołowe.
      To schodzi zawsze, w każdych ilościach.

A poza tym często bywa (nie wszystko na raz)
      Zawijańce z ciasta francuskiego z nadzieniem typu "wygarniamy resztki z lodówki" - pesto pomidorowe, szpinak, szynka, ser, i co tam jeszcze się napatoczy w dowolnych konfiguracjach.
      Tarty wytrawne.
      Tortille nadziewane różnymi farszami na zimno.
      Mini casserole w formie do muffinek.

• ritual2019 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 19:44
      Nie mam stalych ani popisowych. Zawsze menu jest inne, jest tego tyle ze trudno wymienic. To co konkretnie robie zalezy od kuchni bazowej np meksykanska, srodziemnomorska, azjatycka itp. Nie robie potraw ktore do siebie nie pasuja, sa z zupelnie innej bajki.
    • ponis1990 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 15.11.21, 20:49
      Ostatnio jadłam na urodzinach znajomej gruszkę z camembertem zawijane w szynkę parmeńską i zapieczone w piekarniku. O jezu, jakie to było dobre. Jak również krakersy z pastą serowo - czosnkową. Uwielbiam też sałatkę; brokuły, ser feta, prażony słonecznik, plus tortellini i sos czosnkowy do tego. Mniam mniam.
      • mamaemmy Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:25
        ponis1990 napisała:

> Ostatnio jadłam na urodzinach znajomej gruszkę z camembertem zawijane w szynkę
        > parmeńską i zapieczone w piekarniku. O jezu,

o jezu,dowiedz się o przepis ,jak to zrobić !
        >
        • ponis1990 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 18:30
          Alez wiem xD malutki kawaleczek szynki, malutki gruszki, i zawijasz toto w plasterek szynki i buch do pieca na 220 stopni. Nie wiem na ile, moge dopytac, ale bylo takie pysznie chrupiace
    • myelegans Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:49
      przekaski ktore przynosze na imprezy:
      1. tarta: szparagi, zapiekane z serem Gruyere
      2. paluszki z ciasta francuskiego z serem
      3. nalesniki z roznym nadzieniem: jak na brunch to na slodko, jak na popoludniowo-wieczorne imprezy to nie na slodko
      4. Ser brie zapiekany z zurawinami i Gramaniere
      5. taca serowo-wedliniano-pasztetowa
      6. Gougeres
    • kaki11 Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 17:49
      Nie mam chyba takiego przepisu, a też u mnie na imprezach też zwykle zjadamy przekąski. Często podaję więc:
      lody z gorącymi owocami (malinami, truskawkami, jagodami)
      rogaliki z ciasta francuskiego z owocami i czekoladą
      latem (bo zimą pomidory nie są tak smaczne) sałatkę caprese
      czasem robię też jakieś jajka faszerowane, dowolne ciasto, jakąś inną sałatkę którą akurat wymyślę, mini tortille, czasem zestaw jakichś past do których podaję krakersy, pieczone ziemniaki czy serowe paluchy.
      Zależy od tego co za impreza i kto na niej będzie, ale że to raczej luźnie okazje do posiedzenia ze znajomymi niż eleganckie kolacje, nie wymyślam nic ponad proste przekąski do zjedzenia.
    • lifecolor Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 18:01
      Chodziłam do Taco na studiach, na burrito właśnie. Pyszne bylo
    • boogiecat Re: Wasze popisowe potrawy/przekąski na imprezach 16.11.21, 18:35
      Ja napisze z pozycji zaproszonego- o rodzicach, dziadkach i jednym starym kumplu mojego faceta, robiacych cos fajnego, co dla starego jest milym wspomnieniem z dziecinstwa, a i mnie sie spodobalo.

Mianowicie robili/robia tzw. nocna zupe, czyli cebulowa serwowana obowiazkowo w srodku nocy, po imprezie (dlugiej wieczorowej rodzinnej posiadowie, graniu w brydza do drugiej w nocy, klasycznej imprezie "na miescie" z kolegami).

Znaczy to nie jego rodzina to wymyslila, bo cebulowa jest w kraju historycznie "nocna zupa" w zwiazku z roznymi wydarzeniami, ale ciekawe jak to przeszlo do zwyczaju i sie utrzymalo. Byl ponoc taki okres, ze cebulowa byla odpowiednikiem kebaba po imprze tongue_out

(wlasnie robi cebulowa)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka