azealia_banks 19.11.21, 10:37 Właśnie wczoraj zrobiła pierwszą w tym sezonie butelkę i planuję żywic się tym do sylwestra. Macie swoje ulubione napitki okołoświąteczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chlodne_dlonie Re: livin' on eggnog 19.11.21, 10:41 Chętnie piłabym Limoncello domowej roboty, niestety mój kochany wujek, który robił najpyszniejsze na świecie, odszedł kilka lat temu.. Odpowiedz Link Zgłoś
azealia_banks Re: livin' on eggnog 19.11.21, 10:42 chlodne_dlonie napisała: > Chętnie piłabym Limoncello domowej roboty, niestety mój kochany wujek, który ro > bił najpyszniejsze na świecie, odszedł kilka lat temu.. > Nie masz przepisu? Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: livin' on eggnog 19.11.21, 11:18 azealia_banks napisał(a): > chlodne_dlonie napisała: > > > Chętnie piłabym Limoncello domowej roboty, niestety mój kochany wujek, kt > óry ro > > bił najpyszniejsze na świecie, odszedł kilka lat temu.. > > > > Nie masz przepisu? Nie tylko o przepis chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 10:49 U nas występuje pod bardziej swojska nazwą cytrynówka. Pierwszy raz piłam na 50 rocznicy teściów, potem zamawialiśmy, a teraz robię samodzielnie. Zawsze ma większe powodzenie, niż kompot z suszu. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: livin' on eggnog 19.11.21, 10:58 Limoncello robione w Polsce to jak bourbon destylowany na Podlasiu Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 14:49 nic nie pisałam o limoncello, ale pozdrawiam z Podlasia Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: livin' on eggnog 19.11.21, 11:05 My robimy czasem cytrynówkę i karmelówkę. 😄oststinimi czasu jednak coraz mniej chętnych do spożywania alko. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 10:42 Lubię ajerkoniak, moja przyjaciółka robi pyszny. Oprócz tego wino grzane (czerwone i białe). A Boże Narodzenie jest też tradycyjnie momentem, w który otwieramy nalewkę z czarnej porzeczki wyprodukowaną w lecie i wtedy w kilku domach odbywa się pijaństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 11:14 Nie dziele na swiateczne i nieswiateczne. Pijemy wino zazwyczaj biale, w tym roku z lokalnej winnicy. Czasem mulled wine ale bardzo malo. Nie pijemy zadnych nalewek, likierow itp, to jedynie jaki skladnik cocktails. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: livin' on eggnog 19.11.21, 11:54 19 listopada jako sezon około świąteczny Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:13 Nigdy nie próbowałam tego eggnoga. Gdzie to można wypić? Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:21 Ajerkoniaku nie piłaś! Ło, pani, jak Ty się uchowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:30 Eee, naszego jajcoka to ja znam. Ale w serialach piją tego eggnoga chyba na ciepło 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
azealia_banks Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:32 No, eggnog jest jeszcze z gałką muszkatalową i podawany na ciepło, chętnie z bitą śmietaną. I zamiast wódy może mieć rum, amaretto. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:24 Kompot z suszonych owoców. Uwielbiam, ale tylko ten własny, z jabłek, gruszek i śliwek, z goździkiem dla smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:37 Aaaa, kompocik 😃 też bardzo lubię. U nas są głównie suszone (plus wędzone) śliwki, trochę gruszek, bardzo mało jabłek. Rzadko dajemy przyprawy, bo już śliwki dają dymny aromat i posmak. No i musi być intensywny-dużo owoców i mało wody. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: livin' on eggnog 19.11.21, 12:48 Ja kupiłam advocaat w lidlu i popijam z kieliszka do tequilli jako deser. Chętka na advocaat jest dla mnie znakiem, że zbliża sie zimnooo. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: livin' on eggnog 19.11.21, 13:26 Macie jakieś sprawdzone przepisy na ajerkoniak? Jajek mam dużo 😉, może w końcu bym zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: livin' on eggnog 20.11.21, 16:48 Zawsze kupowałam. Też chętnie samabym wypróbowała. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: livin' on eggnog 20.11.21, 18:29 Ja tez, zrobil am raz ale mi sie ściał, czy zetnał Odpowiedz Link Zgłoś
sandramonika Re: livin' on eggnog 20.11.21, 20:48 Ja robię taki gęsty ,że trzeba jeść łyżeczką, pycha Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: livin' on eggnog 20.11.21, 18:37 zoltka ucierasz, dodajesz puszke mleka skondensowanego slodzonego, troche wanili (jesli lubisz) i lejesz alkohol (koniak, brandy, rum, czysta wodke, babcia dawala spirytus ale uzywala smietanki zamiast mleka) propocje zaleza od fantazji, ale tak mniej niz 6 zoltek i pol litra alkoholu to podstawa wariacje : zamiast mleka slodzonego w puszce moze byc skondensowane nieslodzone, wtedy zoltka ucierasz z cukrem pudrem zamiast mleka, smietanka mozna dodac kakao, roztarte w alkoholu lyskacz tez moze byc ale to juz zmieni smak Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: livin' on eggnog 04.12.21, 23:24 Dzięki. Czy to musi się przegryźć? I jak długo może stać? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: livin' on eggnog 04.12.21, 23:30 od razu po zrobieniu mozna pic, ale lepszy jest po paru dniach maksymalnego czasu nie sprawdzalam🤣, ale dwa miesiace wytrzymywal jak chcesz na dluzsze stanie, to utrzyj jajka z cukrem / mlekiem na parze Odpowiedz Link Zgłoś
evolventa Re: livin' on eggnog 05.12.21, 08:19 Najpyszniejszy ajerkoniak jaki piłam był zrobiony w Thermomixie. Nie wiem jaki jest przepis, ale na pewno jest w tej ich książce kucharskiej. Odpowiedz Link Zgłoś