Dodaj do ulubionych

Kocia sierota

28.11.21, 21:49
Mam nowego kota, ma 4 miesiące. Znaleziona w strasznym stanie miesiąc temu, odleczona. Ja ją mam od 2 tygodni. Kocyk na którym śpi jest mokry w rogu. Najpierw myślałam, że sika na niego. Mąż zauważył, ze ona go liże ( nie pachnie sikami). Dzisiaj usłyszałam ciućkanie. Patrzę a ona ciućka ten kocyk, ugniata łapkami przy tym...jak kociak ciagnący cyca mamy. Czy to jest jakiś odruch sierocy? Starsza kotka trafiła do nas jako 5 tygodniowe osierocone kocię...ale nie ciućkała nic.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:51
      Tak to choroba sieroca.
    • nickbezznaczenia Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:52
      Tak. Za wcześnie straciła mamę.
    • chatgris01 Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:53
      hanusinamama napisała:

> Czy to jest jakiś odruch sierocy?

Tak, kocieta zbyt wcześnie odstawione często maja taki odruch (nieraz zostaje nawet i w dorosłości).

Gratuluję dokocenia!
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:58
        Dziękuję. Mąż się zarzekał, że kolejny nazywać się będzie rozwód..ale zmiękł smile
        • igge Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:17
          😁
    • angazetka Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:54
      Tak, to odruch sierocy.
      Chcesz namiary na fajną osobę, która zajmuje się byciem domem tymczasowym dla kociaków? Udziela porad i w ogóle.
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:00
        Wiesz co to jest mój 7 kot w historii. Kazdy był znajdą, pierwszy raz mi się ciućkanie przytrafiło. Daj na gazetowy mail
    • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 21:58
      tak, choroba sieroca, przejdzie z czasem, Kicia.Yoda tak miala, dlugo ciamkala

Don Wąs, znaleziony przez Kicie.Yode w kanale do podlewania, ciamka do dzisiaj (znaleziony jako dorosly choc mlody kocur), choc tylko koszulke, bluze czlowieka na ktorym lezy, mniej i rzadziej niz kiedys
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:00
        Ona ciumka ten koc tylko. Chciałam go wyprać...ale chyba zostawię.
        • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:08
          zostaw, jej zapach i ciamkanie daje jej poczucie bezpieczenstwa

tzn, nie ze masz nie prac w ogole, ale na jakis czas jej zostaw
        • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:10
          Kicia.Yoda tez tylko kocyk ciumkala (mamy go do dzisiaj, szczesliwy kocyk wetowy😊)
          a Don Wąs preferuje kudzkie ubranie 🤣
    • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:04
      O taka kocia sierotka.
      • chatgris01 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:06
        Śliczności!
      • aamarzena Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:07
        Jaka słodziuchna 😍
      • angazetka Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:08
        Ta łapka <3
        • chatgris01 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:10
          Podusie! 😍
      • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:11
        rany! jaki slodziak 😘😘
      • ojejkucozadzien Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:12
        Ucałuj ode mnie te fasolki!
      • melisananosferatu Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:17
        Awwww❤❤❤
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:27
        Miał być tym razem rudy...marzył mi się rudy kocurek. Taki cynamonowy...mąz stwierdził, ze chyba jestem wiedźmą smile bo same czarne do nas lgną
        • melisananosferatu Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:38
          Cudnosc! Wygkaskaj od cioc z forum. Moja kolezanka uratowala bide: pies im przyniosl w pysku (labek) , mysleli, ze to szczur. Karmili go co dwie godziny. Teraz rzadzi wszystkimi.
        • zurekgirl Re: Kocia sierota 29.11.21, 08:16
          Do nas tez 😀 Dla jednej czarnuli bylismy domem tymczasowym, a w miedzyczasie znalazlam czadnego podlotka i jest moj. Corka marzy o rudzielcu, chodzi po krzakach i szuka, ale nic 😉
      • morekac Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:31
        O, jak nasza Zmorcia. A jak ma na imię?
        • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:37
          Gidżet. W domu mamy już Chloe (jak ktoś kojarzy Sekretne zycie zwierzaków domowych to wie o kogo chodzi)
      • morekac Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:33
        Czy nie ma rudawych plamek?
        • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:35
          Nie, ma tylko białe majtki
          • morekac Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:41
            Myßlałam, że też czarny szylkret...
            • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:44
              Na zdjeciu jest inny kolor...ona jest taka czarna-czarna. Tylko takie białe stringi ma na brzuszku.
    • mamtrzykotyidwa Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:06
      Nie, to nie ma nic wspólnego z sieroctwem.
      Niektóre koty tak robią, nawet całkiem dorosłe, a także i takie, które długo były z matką.
    • mamolka1 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:10
      Jeden z moich kotów pchał się do mojego cyca jak karmiłam najmłodszego. Czarne półdiable wyjęte z paszczy psa od początku sypia mi pod pachą i próbuje ciućkać łapkę - jak go trzymam za łapkę i głaskam po łepetynce to się uspokaja
      Tulaj tego malutka bo ciepła, bliskości i czułości mu potrzeba ( mój czarnulek łapinkę potrafił tak ciamkać, że była mokra jak spod kranu)
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:26
        MOja starsza córka nosi ją w kominie. Takim grubym wełnianym kominie. Akurat kot jej sie miesci i jej blisko niej. Jak w nosidle. Zasypia. Córka czyta jej książki smile Do tej pory czytała sobie wieczorem po cichu. Wchodze do pokoju bo słysze, ze coś gada...a ta na głos czyta "Bo Kota lubi tak usypiać".
        • melisananosferatu Re: Kocia sierota 29.11.21, 00:18
          No nie moge...ale masz corke swietna!
        • morekac Re: Kocia sierota 29.11.21, 00:56
          W Stanach dzieci czytają kotom w schronisku, w Bydgoszczy też kilka lat temu to wprowadzili.
          "miarowy ludzki głos, emitowany podczas czytania, działa na koty kojąco, jak twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Tufts, wprowadzając je w dobre samopoczucie."
        • maadzik3 Re: Kocia sierota 29.11.21, 03:02
          Wspaniała córa!
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:34
        Ja to kocurowi ( którego juz nie mamy) zorganizowałam taką traumę...że unikał mnie przez miesiąc. Urodziła sie pierwsza córka, była na etapie wiecznego wiszenia na cycu plus zapalenie piersi miałam. W nocy miałam troche gorączkę, byłam mega niewyspana...myślałam, ze przystawiam dziecko do piersi a...chciałam przystawić kota. Kot przestraszony tak, ze się nawet nie darł tylko sie łapami 4 zapierał. Mąż mnie podobno dobudzić nie mógł. Jak dobudził to kot uciekł i biedny 2 dni pod wanną siedział. Ja w szoku a mąż na podłodze tarzał się ze śmiechu. Wiec moj kocur jeżeli chodzi o karmienie piersią miał bardziej lęki niż ciagoty smile
        • melisananosferatu Re: Kocia sierota 29.11.21, 00:18
          😂😂😂 placze!
    • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:14
      wkkadaj jej do poslania butelke z goraca woda wsadzona do grubej skarpety/ owinieta w kocyk, to da jej namiastke matki
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:26
        OK. Mam termofor ide włożyć
        • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:29
          z termoforem uwazaj , wiesz, kocie mlode😊 pazurki dobrze opatul, zebys powodzi nie miala
          • hanusinamama Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:31
            To jest taki gruby termofor pingwin, ma taki "sweter" do założenia tez gruby.
            • mysiulek08 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:34
              tylko ostrzegam 😊 raz wlozylam Kici.Yodzie termofor, do lozka, pod kocyk .....

od tego czasu albo butle albo (jak jest dostep do gniazdka) koc albo poduszka elektryczna
    • igge Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:16
      Jedna z naszych kotek ciućka do dziś. Smoka tak jakoś głośno, ssie.
      Ma trzy lata i nadal jej się zdarza.
      Ciućka też czasem nasze dłonie, palce, ubranie, stopę, itp
      • panikara_28 Re: Kocia sierota 28.11.21, 22:32
        Dokładnie, moja kotka 3l ciumka miękkie koce, po rękach a męża nawet po uszach. Nazywamy to ciumkownictwem. Mimo że wcześniej stawialiśmy ją na podłogę jak zaczynała (tak poradził behawiorysta), ciumka nadal, ugniata i mruczy jednocześnie. Też straciła wcześnie matkę.
    • berdebul Re: Kocia sierota 28.11.21, 23:45
      Termofor z pestek wiśni/z innym granulatem, PetStage ma w ofercie. Spokoju trzeba, czasu, ciumkanie uspokaja.
    • szare_kolory Re: Kocia sierota 28.11.21, 23:58
      Tak. To taki odruch kociąt za wcześnie odłączonych od mamy. Może przejdzie a może zostanie już tak na całe życie. Tak czy inaczej: super, że przygarnęliście maluszka.
    • maadzik3 Re: Kocia sierota 29.11.21, 03:00
      Moją kotkę mam od 5 tygodnia życia, też sierota, i bardzo długo dosysała mi się do szyi. Szukała pewnie bezpieczeństwa. To silny odruch u kotów. Niektóre tak mają.
    • viewiorka Re: Kocia sierota 29.11.21, 07:21
      Moje 2 dorosłe kotki też ciuckaja kocyk (taki mocno włochaty). Obie sieroty.
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 29.11.21, 09:50
        NO tez ona ciućka jeden...ale on jest taki włochaty i jakby...pikowany. Moj mąz stwierdził, ze ona ma takie "cycuszki" smile
    • marusiatoja47 Re: Kocia sierota 29.11.21, 07:51
      Nasz prawie 9-letni Stasio jeszcze rok temu doił tak koc. To kot po dużych przejściach, ma złamany ogon, nie ma kilku pazurów ( wyrwane), nie widzi na jedno oko - ma na nim dużą bliznę. Widać potrzebował ciumkania. Od roku jest bardziej otwarty, przychodzi na głaski i już nie ciumka.
      • hanusinamama Re: Kocia sierota 29.11.21, 09:50
        Ta kotka miała wygryziony kawałek warki, zagoiło sie ładnie...ale jak spi to jej język tamtędy ucieka smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka