Dodaj do ulubionych

Zjawisko na olx i vinted

04.12.21, 17:55
Czy spotkałyście się ostatnio z takim zjawiskiem:
1. Na olx było ogłoszenie rowerka dla dziecka, który mnie interesuje. Nawet nie sprawdziłam ceny, zależało mi żeby 'przymierzyc' dziecko. Dziecku rower się spodobał, chciałam kupić, zwłaszcza że już fatygowalam sprzedawce. Ale zajrzalam w net na ceny i okazało się, że NOWE rowery takie same są w cenie niższej. Od producenta, z gwarancją, paragonem, darmowa dostawą, dostępne od ręki.
Powiedziałam o tym facetowi, poprosiłam o obniżenie ceny, a on się nie zgodził. Więc kupiłam w necie. Jego ogłoszenie nadal wisi na olx.
2. Oglądam oferty Lego dla dorosłych na allegro. Znalazłam wiele ofert w cenie X, nowych, dostępnych. Weszlam na olx i vinted zobaczyć czy ktoś nie sprzedaje używanych (bez pudełka np) taniej. A tam te same zestawy, używane w cenie np X+100 pln

Nie kumam o co chodzi.

Obserwuj wątek
    • mondaymorning1987 Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 20:58
      Prawo wolnego rynku, zawsze znajdzie się ktoś, kto nie porówna ceny i kupi.
    • ichi51e Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:11
      jeśli chodzi o lego to lego co sezon wypuszcza nowe zestawy a stare stopniowo wygasza. są ludzie którym zależy na konkretnym zestawie (albo konkretnym klocku/ludziku) i te osoby podbijają ceny bo są gotowe zapłacić więcej niż za nowy zestaw.
      • ichi51e Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:13
        wniosek - jeśli chcesz używane lego taniej to musisz trafić na frajera co nie wie ze zawsze znajdzie się ktoś kto kupi drożej. A już najbardziej opłaca się sprzedawac klocki na sztuki.
      • huang_he Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:38
        Ponadto niektóre nowe lego (typu Kevin) sa rozchwytywane na pniu. Cena katalogowa 1100 zł bodajże, na Lego nie ma w ogóle, a w sklepach są od 1500 zł
        • ichi51e Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:45
          obecnie całe lego na stronie lego jest praktycznie wykupione uncertain blqckfriday i na święta już wykupili
    • bywalec.hoteli Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:15
      szukają naiwniaków i widać znajdują smile
    • runny.babbit Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:18
      Jak komuś nie zależy by szybko sprzedać, to trzyma ogłoszenie nawet z wyższą ceną i z doświadczenia wiem, że w końcu towar zejdzie. Bo zawsze znajdzie się ktoś komu wygodniej będzie kupić od ręki i np. nie musieć czekać albo skręcać roweru samemu, albo zależy na konkretnym modelu, kolorze etc.
    • migafka357 Re: Zjawisko na olx i vinted 04.12.21, 21:52
      O Lego już tu też kiedyś pytałam, bo zaskoczeniem dla mnie było, że używane droższe niż nowe smile Teraz już żem dzięki ematkom dokształcona.
      A co do innych marek - często z meblami IKEA tak jest i to podobno wynika z tego, że ludzie chcą je mieć, a IKEA nie wszędzie jest, więc opłaca się kupić w IKEA i po wyższej cenie odsprzedawać na Allegro.
      A pozostałe rzeczy to pewnie wyjątki, gdy czegoś już się nie produkuje, albo sprzedawca liczy na jelenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka