januszekxxl 08.12.21, 03:05 Jak często powinno się myć wnętrze lodówki? Do zadania pytania skłonił mnie ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,567,172817866,172817866,Czy_tak_ma_byc_Lodowka.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 03:13 A co ty zony nie masz zeby sobie takimi rzeczami glowe zawracac? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 03:19 engine8 napisał(a): > A co ty zony nie masz zeby sobie takimi rzeczami glowe zawracac? Nie pytam jak często ja mam myć lodówkę, tylko jak często powinna być myta lodówka. A żony nie mam. Mam prawie żonę. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Mycie lodówki 08.12.21, 03:38 Ciekawe, czy u siebie też takie szowinistyczne teksty wygłaszasz, czy tylko z daleka taki odważny w gębie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 05:26 U siebie to jeszcze gorsze. Zona przyzwyczajona i "normalna" a wiec wie co do niej nalezy a ja wiem co do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mycie lodówki 08.12.21, 06:58 Przywalanie się do kogoś i teksty z tyłka wzięte to twoja specjalność . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 14:02 Dobrze, że sam wziąłeś słowo "normalna " w cudzysłow. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 06:17 deccoria.pl/artykuly/porady-domowe/jak-czesto-nalezy-myc-lodowke-i-jak-to-robic-25-958 Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:00 Jest na necie tego .Ale mu nie o to chodzi. Lodówka jest jednym z najważniejszych urządzeń w wyposażeniu kuchni. Umożliwia przechowywanie żywności przez dłuższy okres czasu. Lodówkę należy myć co najmniej raz na miesiąc przy pomocy profesjonalnych środków do mycia lub domowych płynów bakteriobójczych zrobionych na przykład na bazie sody oczyszczonej. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 10:23 Już ci pisałam, żebyś kradnąc tekst z netu i przeklejając na forum podawał źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:02 Jest na necie tego trochę ,ale mu nie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:05 No jak nie o to? W linku jest odpowiedź na jego pytanie:p Ja już pisałam w poprzednim wątku, że myję lodówkę raz w tygodniu :p A jemu się wydaje że raz w miesiącu to często, syfiarz 🤮 Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:21 Mam whirlpoola ,myję jak zamraźarka bardzo ośnieżona,na bieżàco przecieram ręcznikami wodè ze ścianek i jakieś zasyfienia,wiem,wiem brudas jestem Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:24 Nie o Twój link chodzi Tylko o cały wątek januszka ,który sam nie potrafi znaleźć.Ty masz dobre serce .To nie do Ciebie sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:34 Ale nie chodzi o to żeby podać linka ,tylko żeby zasiègnąć osobistych opinii forumowiczöw,i dotyczy to każdej kwestii🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 07:40 Swoją drogą, to ciekawe czy będzie to wątek na miarę tego o zmianie pościeli:p Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Mycie lodówki 08.12.21, 08:07 Wiesz co się dzieje w ,,spadajàcych kotach?,, Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 08:44 Próbowałam się przez to przedrzeć, ale odpuściłam. Za późno weszłam 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 09:33 mashcaron napisała: > deccoria.pl/artykuly/porady-domowe/jak-czesto-nalezy-myc-lodowke-i-jak-to-robic-25-958 Generalny przegląd lodówki warto robić co tydzień, najlepiej przed większymi zakupami. Wówczas powinno się także umyć drzwi, półki i szuflady naszej chłodziarki. Czyli myć co tydzień. Ja uważam że to za często. Przed przystąpieniem do mycia lodówki należy wyłączyć ją z prądu i opróżnić. Niekoniecznie trzeba wyłączać z prądu. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 09:39 W jakim sensie "za często"? Wymydli ci się ta lodówka?:p Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 09:46 mashcaron napisała: > W jakim sensie "za często"? Wymydli ci się ta lodówka?:p Nie wymydli ale jeśli ktoś używa t środków myjących, to jedzenie w lodówce ciągle będzie miał przesiąknięte tymi środkami. Często toksycznymi. O oszczędności prądu nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 10:24 Myjesz cokolwiek w kuchni toksycznymi środkami? Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 10:26 On nie myje, to jakby rozwiązuje problem toksyczności:p Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 11:37 kk345 napisała: > Myjesz cokolwiek w kuchni toksycznymi środkami? Tak, w zmywarce. A to że jakiś środek na przykład do mycia naczyń nie zabija, nie znaczy że ciągłe wdychanie jego oparów jest zdrowe. A żywnośćw lodówce przesiąknięta zapachem jakiegoś środka myjącego jest dla mnie do wyrzucenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 11:41 Można umyć octem 🤷 Ale spoko,jak wolisz żarcie z bakteriami kałowymi, salmonellą i listerią to smacznego:p deccoria.pl/artykuly/artykuly/grozne-bakterie-w-lodowce-moga-wywolac-sepse-5-584 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 11:49 mashcaron napisała: > Można umyć octem 🤷 > Ale spoko,jak wolisz żarcie z bakteriami kałowymi, salmonellą i listerią to sma > cznego:p Ocet śmierdzi. Myję lodówkę raz na rok i żyję. W zdrowiu. Kwas octowy może zabijać pewne bakterie. Jednak podczas przecierania powierzchni nasączonym nim materiałem może być nieskuteczny. Więc zanim go zastosujesz zapoznaj się z wynikami badań. Stwierdzają one jasno, że ten środek chemiczny może skutecznie eliminować mikroorganizmy z powierzchni. Jednak na pewno nie poradzi sobie z salmonellą, okrężnicą czy wirusem zapalenia wątroby typu C. Nie wiadomo, jak skutecznie usuwa wirusa COVID-19. lumamed.pl/czy-ocet-zabija-bakterie-o-ryzku-stosowaniu-tego-preparatu Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 12:39 Jak mało skuteczny by nie był, to ja pewno skuteczniejszy niż brak jakiegokolwiek mycia:p Ale generalnie, to nie wiem czy wiesz, że półki z lodówki można wyjąć i po prostu umyć pod kranem. Co jest i skuteczniejsze i dokładniejsze i nie śmierdzi 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 13:20 mashcaron napisała: > Jak mało skuteczny by nie był, to ja pewno skuteczniejszy niż brak jakiegokolwi > ek mycia:p > Ale generalnie, to nie wiem czy wiesz, że półki z lodówki można wyjąć i po pros > tu umyć pod kranem. Co jest i skuteczniejsze i dokładniejsze i nie śmierdzi 🤷 Ja myję lodówkę raz na rok. A półki i pojemniki w drzwiach w razie potrzeby wyjmuję i myję w zmywarce, co jest skuteczniejsze i dokładniejsze od mycia pod kranem. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mycie lodówki 08.12.21, 13:46 W mojej zmywarce niestety półki mi się nie mieszczą ( lodówka duża, zmywarka mała.. tak to sobie właściciel wymyślił), w przeciwnym razie pewnie też bym tak robiła raz na jakiś czas. Mycie pod kranem jest jednak szybsze, nie muszę czekać godzinę na włożenie wszystkiego spoworotem do lodówki. Co przy myciu co tydzień robi różnicę:p Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 14:37 januszekxxl napisał: > Ja myję lodówkę raz na rok. Nie spodziewam się, że trzymasz w lodówce cokolwiek innego, niż browary, gotowe żarcie w słoikach i jakieś konserwy, więc pewnie faktycznie wystarcza umycie raz do roku. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 16:26 hiacynta.bukiet123 napisała: > Nie spodziewam się, że trzymasz w lodówce cokolwiek innego, niż browary, gotowe > żarcie w słoikach i jakieś konserwy, więc pewnie faktycznie wystarcza umycie r > az do roku. Piwa nie piję. Gotowców i konserw staram się unikać, choć czasem jadam. Wódki nie trzymam w lodówce. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 14:04 Ocet nie poradzi sobie z okrężnicy 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Mycie lodówki 08.12.21, 14:03 Naszej chłodziarki? A jeśli nie mam wspólnej lodowki z pracownikami deccoria, to mogę rzadziej ? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Mycie lodówki 08.12.21, 09:59 Wiesz, że są badania, w których wyszło, że w lodówce jest więcej bakterii niż na sedesie? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 11:39 morekac napisała: > Wiesz, że są badania, w których wyszło, że w lodówce jest więcej bakterii niż n > a sedesie? > > Kałowych? Daj link do tych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Mycie lodówki 08.12.21, 15:28 wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,19053720,jak-sprzatac-z-sensem-gdzie-zyja-bakterie.htmlproszę. W lodówce bakterie mają super życie. Ale jeszcze lepsze w zmywaczkach i na desce do krojenia. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Mycie lodówki 08.12.21, 16:32 morekac napisała: > wyborcza.pl/TylkoZdrowie/7,137474,19053720,jak-sprzatac-z-sensem-gdzie-zyja-bakterie.htmlproszę. > W lodówce bakterie mają super życie. > Ale jeszcze lepsze w zmywaczkach i na desce do krojenia. > Smacznego. > Po kliknięciu w link wyświetla mi się: Nie znaleziono strony o podanym adresie. A jeśli w lodówce bakterie mają super życie, to po co się trzyma żywność w lodówce? A zmywaczek nie używam bo mam zmywarkę w której myję deski do krojenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Mycie lodówki 08.12.21, 12:52 Myję prawie w każdy wtorek, w środę pakuję w nią duże zakupy, więc jest przygotowana. Prawie, bo zdarzy się mi nie umyć, i wówczas mycie odwleka się do kolejnego dnia lub do kolejnego wtorku. Mysiej nazywam przetarciem wnętrza i półek roztworem detergentu, a później wodą z octem i do sucha. Raz w miesiącu wyjmuję pojemniki, polki, uszczelki, wszystko myję w kąpieli wodnej z płynem do mycia lodówek lub do mycia naczyń, płuczę i wycieram do sucha. Jak często powinno się myć- tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś