Dodaj do ulubionych

urodziny rozkminy

13.12.21, 19:55
ciekawi mnie ,co ematka na taka sytuacje.
jest sobie klasa ,liczaca 15 osob-szkola podstawowa,8 latki.
dzieci zaczynaja zapraszac sie na urodziny ,na jednych dziewczynka zaprosila tylko przedstawicielki plci pieknej,pomijajac chlopcow (okay,rozumiem) ,na drugich bylo ciekawiej.
otoz jubilatka zaprosila wszystkie dziewczynki oprocz JEDNEJ i dwoch chlopcow ,czterech zaś nie.
zaproszenia rozdawala oficjalnie w klasie,przy nauczycielce ,pomijajac jedne dzieci a wreczajac drugim.
dzis ta niezaproszona dziewczynka podeszla do jubilatki i spytala przy calej klasie -"czy dalas mi moze zaproszenie?"na co uslyszala glosne i stanowcze "nie".

gwoli wyjasnienia-moja corka jest najlepsza kolezanka jubilatki i na urodzinach oczywiscie byla ,podobnie na poprzednich.
zastanawiam sie tylko ,na ile ta sytuacja rozwali atmosfere w klasie,czy zaczna sie jakies podchody,zemsty etc.
i tak po ludzku szkoda mi tej niezaproszonej dziewczynki..
Obserwuj wątek
    • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 19:57
      aha,dodam jeszcze ze nie ma miedzy dziewczynkami zadnego konfliktu,przynajmniej oficjalnie,pokątnie ponoc tez nie.dziewczynka cicha i normalna,bez zadnych jazd,ktore usprawiedliwialyby wykluczenie.
    • lotka_5 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:04
      A nie pomyślałaś, że może jest bardzo ograniczona ilość miejsc i najzwyczajniej nie da rady zaprosić wszystkich?
      Swoją drogą zaproszenia powinny być wręczane w mniej oficjalnym miejscu choć dziewczynki i tak będą później rozmawiać o imprezie, więc tej niezaproszonej tak czy siak będzie przykro.
      Dlatego moje dziecko nigdy nie miało klasowych urodzin.
      • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:16
        lotka_5 napisał(a):

> A nie pomyślałaś, że może jest bardzo ograniczona ilość miejsc i najzwyczajniej
        > nie da rady zaprosić wszystkich?

serio jedna dziewczynka zrobilaby az taka roznice?bawie sie w adwokata diabla teraz bo mojego dziecka to bezposrednio nie dotyczy ale nie sadze aby to byl powod.

> Swoją drogą zaproszenia powinny być wręczane w mniej oficjalnym miejscu choć dz
        > iewczynki i tak będą później rozmawiać o imprezie, więc tej niezaproszonej tak
        > czy siak będzie przykro.

to na 100% i ,mnie dziwi brak reakcji nauczyciela.a moze nie powinien ingerowac? sama nie wiem.
        > Dlatego moje dziecko nigdy nie miało klasowych urodzin.
        • 35wcieniu Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:21
          Ale jaka reakcja? Miał powiedzieć żeby się zapraszali poza terenem szkoły czy zmodyfikować listę zaproszonych?
          Pewnie matka powiedziała "możesz zaprosić tyle i tyle osób" więc dziecko wybrało ulubione i tyle.
          • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:48
            35wcieniu napisał(a):

> Ale jaka reakcja? Miał powiedzieć żeby się zapraszali poza terenem szkoły czy z
            > modyfikować listę zaproszonych?

widzac ze nie zaprasza wszystkich dzieci ,poprosic o zalatwianie tego poza szkola.
            to chyba podejscie pedagogiczne.

> Pewnie matka powiedziała "możesz zaprosić tyle i tyle osób" więc dziecko wybra
            > ło ulubione i tyle.
            tez nie argument bo mogla zaprosic jak poprzedniczka same dziewczynki.

niby moja corka jest w gronie zapraszanych szczesliwcow ale cos mnie w tej calej sytuacji mocno uwiera

zwlaszcza ze to dopiero 2 klasa i jeszcze 6 wspolnych lat przed nimi..
            >
        • aguar Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:22
          "mnie dziwi brak reakcji nauczyciela.a moze nie powinien ingerowac?"
          U nas w szkole nauczycielka nauczania początkowego zaingerowała na samym początku, prosiła, aby zapraszać albo wszystkich, albo ew. jednej płci.
          • aguar Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:25
            Aha, ważne! Sugerowała przy tym, aby się łączyć i urządzać razem w przypadku dzieci mających urodziny blisko siebie, aby obniżyć koszty.
      • aguar Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:20
        "Dlatego moje dziecko nigdy nie miało klasowych urodzin."
        Dlatego moje dziecko zawsze zaprasza wszystkich z klasy (no dobra, przed ruiną finansową ratuje mnie wakacyjny termin jego urodzin).
      • jednoraz0w0 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:26
        > A nie pomyślałaś, że może jest bardzo ograniczona ilość miejsc i najzwyczajniej nie da rady zaprosić wszystkich?

ale coś takiego, takie pominięcie jednej osoby to jest bullying.
        • berdebul Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:31
          Nie. Pojedyncze wydarzenie to nie bullying. Jeżeli jedna osoba jest ciagle pomijana, wtedy dopiero można mówić o bullyingu.
          • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:35
            berdebul napisała:

> Nie. Pojedyncze wydarzenie to nie bullying. Jeżeli jedna osoba jest ciagle pomi
            > jana, wtedy dopiero można mówić o bullyingu.
            a pojedyncze jak sie nazywa?
            to jakas forma wykluczenia tak czy siak.
          • jednoraz0w0 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:20
            no dobrze, jest to jedno z wydarzeń, które, jeśli się powtarzają, noszą nazwę bullyingu. Czy to było tylko to jedno czy więcej to nie wiadomo.
    • kkalipso Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:08
      Jak dla mnie to straszna głupota organizowanie takich urodzinek. Albo zapraszasz wszystkich albo nikogo. Najfajniejsze są takie z rodziną i dzieciakami z sąsiedztwa. Jeśli przyjaźnisz się z kolegą/koleżanką z klasy zapraszasz poza terenem szkoły.
      • andaba Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:11
        Rany, teraz już nawet nie można zaprosić na urodziny kogo się chce?
        Bo komuś będzie przykro? No to będzie, nie ostatni raz w życiu.
        • kkalipso Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:26
          Ja osobiście nigdy takich nie organizowałam, a na tych na których była córka zawsze zapraszana była cała klasa. Tak, przykro wcale się nie dziwię. Niech zaprasza poza szkołą i nie robi z tego sensacji.
      • grey_delphinum Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:22
        Nie zgadzam się. Na urodziny powinno zapraszać się tylko wybrane osoby, takie, które rzeczywiście się lubi, ale za to należy to robić mniej demonstracyjnie.

Mój syn był w takiej sytuacji, sam zapraszał
        na każde urodziny jednego kolegę, a ten nigdy się nie odwzajemnił (podobno z braku miejsca w mieszkaniu 😉). Młody nie robił z tego dramy, przyjął wyjaśnienie z godnościom osobistom 😉 , chyba to mnie było bardziej przykro.
        Potem temat się skończył, bo w starszych klasach podstawówki w ogóle nie było typowych imprez urodzinowych (najwyżej kino z dwoma kumplami).
        Mimo tego stoję na stanowisku, że nie powinno być żadnej presji w kwestii zapraszania wybranych osób. To przywilej solenizanta i już.
    • ginger.ale Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:21
      Klasa ma tylko 15 os. Wg mnie albo np. wszyscy chłopcy czy dziewczynki, albo po prostu cała klasa. Niezaproszenie jednej dziewczynki i jeszcze rozdanie przy niej zaproszeń jest beznadziejne uncertain a do tego okrutne, bo celowe.
    • cozagadula Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:34
      Niewychowani rodzice = niewychowane dziecko
    • kropkaa Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:42
      Albo cała klasa, albo dziewczyny/chłopaki albo mniejsze grono. Nie zgodziłabym się jako rodzic pominąć 2 czy 3 osoby.
      • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:44
        kropkaa napisała:

> Albo cała klasa, albo dziewczyny/chłopaki albo mniejsze grono. Nie zgodziłabym
        > się jako rodzic pominąć 2 czy 3 osoby.

moja mama twierdzi tak samo i ja sie z nia zgadzam.dziwi mnie postawa matki jubilatki .
        zwlaszcza ze urodziny w domu ,nie w kulkowni gdzie za kadza osobe doplacasz
    • jkl13 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:52
      Moim zdaniem wyjaśnienie jest proste. Zwykle pakiet urodzinowy obejmuje 10 dzieci. Stąd w klasie 15-osobowej bez zaproszenia zostaje 5 dzieci - 1 dziewczynka i 4 chłopców. Po prostu jubilatka musiała wybrać 9 dzieci i wybrała tych,których na danym etapie lubi bardzie.
      • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:55
        jkl13 napisała:

> Moim zdaniem wyjaśnienie jest proste. Zwykle pakiet urodzinowy obejmuje 10 dzie
        > ci. Stąd w klasie 15-osobowej bez zaproszenia zostaje 5 dzieci - 1 dziewczynka
        > i 4 chłopców. Po prostu jubilatka musiała wybrać 9 dzieci i wybrała tych,któryc
        > h na danym etapie lubi bardzie.

to byly urodziny w domu ,zarowno te jak i poprzednie
    • lauren6 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:54
      W następnym tygodniu zorganizowałabym córce zaległe urodziny i zaprosiła systemem dzieci poza tą jedną dziewczynką. Również poprosiłabym wychowawczynię o ostentacyjne rozdanie zaproszeń. W końcu można zapraszać kogo się chce.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 20:59
      Pomyślalabym, że w tym wieku można było zaprosić przez komunikatory grupę docelową a nie bawic się w akcie rodem z przedszkola.
      I że pomimo lat nastu to nadal zasmarkane dzieciaczki.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:01
        A to 8 latki, dobra myślalam o 8 klasie ;P
        To się mogą zapeaszać przed lekcjami albo po lekcjach.
    • rb_111222333 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:13
      O matko, sama będę organizować niedługo urodziny córeczki i słabo mi się robi. Nie dam rady finansowo zaprosić wszystkich z przedszkola + kilkoro dzieciaków z sąsiedztwa. Nie wiem jak to ugryźć, żeby nie zrobić nikomu przykrości, gdzie rozdać zaproszenia, jeśli nie wszyscy z przedszkola je dostaną?
      • jednoraz0w0 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:18
        na ogół są jakieś imprezownie dla dzieci na takie okoliczności przyrody, jakieś kulki czy inne zabawy tego typu, które są w stanie pomieścić taka gromadę bez ponoszenia kosztów typu oczy z głowy. Wbrew pozorom wcale nie wychodzi specjalnie drożej od organizowanych na własna rękę.
      • szmytka1 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:51
        W przedszkolu poprosić wychowawcYnie o organizCje urodzin. U nas przynosi się ciastka cY tam inny poczęstunek a pani robi koronę, śpiewają 100 lat, na fb pojawią się fotka świętującego dziecka. I tak zamykasz koszt w kasie na ciasto, słodycze. A imprezkę zrób dla dzieci spoza przedszkola.
        • szmytka1 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:51
          Koronę taka na głowę dziecka świętującego, że to taki niby król w tym dniu
      • black.emma Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:17
        Wrzucić do szafek w szatni. Jeszcze się nie spotkałam z tak ostentacyjnym zapraszaniem.
    • ichi51e Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:24
      Atmosferze w tej klasie raczej juz nic nie zaszkodzi.
      • alessa28 Re: urodziny rozkminy 14.12.21, 08:08
        ichi51e napisała:

> Atmosferze w tej klasie raczej juz nic nie zaszkodzi.

Czemu tak myślisz?
        >
        • alessa28 Re: urodziny rozkminy 14.12.21, 08:09
          alessa28 napisała:

> ichi51e napisała:
          >
          > > Atmosferze w tej klasie raczej juz nic nie zaszkodzi.
          >
          > Czemu tak myślisz?

Czytam ten wątek i sama nie wiem co bym zrobiła
          > >
    • geoardzica_z_mlodymi Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 21:30
      Gdy moje dzieci były małe zapraszały kogo chciały. Podobnie ich koledzy zapraszali kogo chcieli. Ale nigdy nie było rozdawania zaproszeń w szkole na lekcji.
    • ludzikmichelin4245 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:00
      Z ciekawości - kiedy wypada granica wieku dziecka, gdy mija obowiązek zapraszania wszystkich?
      • geoardzica_z_mlodymi Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:06
        Też jestem ciekawa. Przez dekadę wiele się zmieniło.
        Ale pomijając zapraszanie klasami, to nie potrafiłabym zaakceptować rozdawania na lekcji.
        • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:18
          geoardzica_z_mlodymi napisała:

> Też jestem ciekawa. Przez dekadę wiele się zmieniło.
          > Ale pomijając zapraszanie klasami, to nie potrafiłabym zaakceptować rozdawania
          > na lekcji.

nauczycielka jak dla mnie glupia-ale moim zdaniem boi sie konfliktow z rodzicami i woli sie nie angazowac-mogla zwrocic uwage bo rzecz dziala sie na terenie szkoly i jubilatka mogla zostawic zaproszenia chocby w szatni.zawsze to lepiej niz ostentacja przy wreczaniu na przerwie,w klasie.

dziwie sie,bo matka jubilatki jest dla mnie mega milutka a dziewczyny sie bardzo lubia,takie nierozlaczki.wiec nie ogarniam jak mogla postapic tak bezmyslnie w stosunku do tamtej dziewczynki.

• ginger.ale Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:11
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Z ciekawości - kiedy wypada granica wieku dziecka, gdy mija obowiązek zapraszan
        > ia wszystkich?

Chyba nie ma, ale co innego zaprosić 10 osób z np. grupy 25-28, a co innego nie zaprosić tylko jednej spośród wszystkich dziewczynek w klasie i jeszcze rozdać tym pozostałym zaproszenia w jej obecności.
        • ginger.ale Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:16
          Miało być: Chyba nie ma takiego obowiązku ( żeby zapraszać wszystkich).
          Tu ewidentnie zabrakło wyczucia i pomyślunku, jak poczuje się ta jedna dziewczynka.
      • lauren6 Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:13
        Nigdy, na żadnym etapie edukacji, nie zapraszaliśmy całej klasy. Ale chyba jest różnica wręczyć zaproszenia wybranym dzieciom lub ich opiekunom po lekcjach, a co innego zaangażować w proces wychowawczynię.

Poza tym wiadomo, że w tym wieku dzieci są bardziej związane z osobami tej samej płci. Gdyby moja córka chciała zaprosić wszystkie dziewczynki z klasy poza 1 to bym przynajmniej chciała znać powód takiej decyzji. Gdyby nie było między nimi głębokiego konfliktu to namawiałabym na zaproszenie tej dziewczynki.
      • vickylove Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:14
        ludzikmichelin4245 napisał(a):

> Z ciekawości - kiedy wypada granica wieku dziecka, gdy mija obowiązek zapraszan
        > ia wszystkich?

dla mnie moze koniec nauczania wczesnoszkolnego,czyli powyzej 3 klasy?
        moze to brzmi glupio ale dzieci 7-9 lat to takie mentalnie pozne przedszkolaki i kazde wykluczenie boli bardziej.
        nastolatek moze sobie to rozkminic albo przetlumaczyc,male dziecko cierpi bo dopiero wchodzi w swiat zycia spolecznego.

• kropkaa Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:44
          Myślę, że klasa nie ma znaczenia. Niezaproszenie jednej czy dwóch osób ze wszystkich zawsze jest słabe.
    • leosia-wspaniala Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 22:20
      Jak ja się cieszę, że skończyłam szkołę lata temu i po prostu na urodziny zapraszałam grupkę ulubionych koleżanek. Na przerwie. Inne nawet o tym nie wiedziały. A imprez nikt nie robił nie wiadomo jakich, więc się potem ich tydzień nie przeżywało.

Niezaproszenie JEDNEJ dziewczynki bardzo, bardzo słabe. Dziecko mogło jeszcze nie skumać, ale rodzice powinni zadbać, żeby do takiej sytuacji nie doszło. Jak nie ma miejsca akurat na tę jedną (wątpię), to zamiast 10 zaprosić 3 najlepsze.
    • jasnozielona_roslinka Re: urodziny rozkminy 13.12.21, 23:14
      piszesz, że dziewczynka jest cicha i spokojna wiec nie powinna być wykluczona z grupy. Odrzucane są dzieci agresywne (to się zgadza). Dzieci wycofujace się bywają natomiast ignorowane i to spotkało tę dziewczynkę.
      Nie, jubilatka nie powinna dawać zaproszeń w szkole skoro nie zaprasza klasy. Powinna to zrobić poza szkołą i tu powinna interweniować wychowawczyni (powinien być jasny sygnał do wszystkich rodziców, że zaproszenia powinny byc wręczane poza szkołą). Kolejna sprawa to lepiej, żeby popracowano nad umiejetnosciami społecznymi tej izolowanej dziewczynki, żeby sytuacja się nie utrwaliła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka