Dodaj do ulubionych

Przeszklone drzwi frontowe

15.12.21, 17:43
Oglądam sobie właśnie jakiś amerykański film w którym występują frontowe drzwi. Normalne, drewniane czy coś. Z 50 cm panelami szkła po bokach framugi. Wszystko przez nie widać. Nie da się do nich podejść tak żeby z zewnątrz ktoś nie zauważył. Marzenie każdego włamywacza.
Czy któraś ematka z hameryki może mi wyjaśnić why and what for?
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:47
      Ja mam takie, nie wiem czemu włamywacz miałby się przez te drzwi przedzierać skoro od tyłu ma o wiele łatwiej, bo wszystko jest oszklone i to od poziomu gruntu. Musiałby tylko powyłączać wszystkie kamery i alarmy.
    • rayaax Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:47
      Gusty sa rozne niezaleznie od kraju...jestes pewna ze w usa to takie popularne? wink wniosek na podstawie filmu.
      • bialeem Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:57
        wielu, wielu filmów. Głównie suburbiowych domów. Zawsze mnie to zastanawiało.
        • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:59
          Większość domów w mojej okolicy ma częściowo przeszklone drzwi.
        • niemaznaczenia Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 06:59
          Akurat ogromna większość amerykańskich domów i ich rozwiązań nie jest wzorem gustu i funkcjonalności.
    • ichi51e Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:54
      u moich starych na tarasie jest jeszcze gorzej - chamskie przeszklone drzwi balkonowe. Każdy im może zajrzeć i cały pokój obejrzeć!
      • bialeem Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:58
        Taras znajduje się zwykle z tyłu domu.
        • ichi51e Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 07:34
          no tak tam złodzieje bez wątpienia nie zaglądają!
          • bialeem Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 09:52
            Z tymi złodziejami to pół biedy. Tutaj widać z ulicy praktycznie wszystko. Mam wewnętrzne fuj na taki brak prywatności.
            • profes79 Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 10:21
              To znaczy, że nie byłąś np. w Belgii czy Holandii. Tam niejednokrotnie spotykałem się z przeszklonymi frontowymi częściami domków - łącznie z gigantycznymi oknami a'la balkonowymi wychodzącymi na ulicę.
      • mia_mia Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:16
        Moi w salonie oprócz takich dużych balkonowych mają 4 czy 5 takich węższych, czyli w rozmiarze zwykłych drzwi balkonowych.
    • tilijka123 Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:54
      Moja ciocia zrobiła takie do domu. Nie znam do końca motywacji ale chyba chciała doświetlić klatkę schodową. Wyglądały jak wejście do sklepu, z ulicy było widać cały pierdzielnik przy drzwiach i ludzi chodzących w niekompletnym ubraniu. W końcu nakleili na tą szybę jakąś folię czy nieprzezroczyste pcv.
      • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:58
        U mnie, pomimo, że przeszklenie jest spore, to trzeba by naprawdę się wpatrywać, aby zobaczyć coś w środku domu. Dodatkowo, od chodnika do wejścia jest kilkanaście metrów.
    • skat_0 Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 17:58
      Ja nie z Ameryki i takie mam i reszta sąsiadów też- nawet bez mlecznej szyby jak na foto 😀
      Ja mam zwykle biale żaluzje, czesc sąsiadów plisy, czesc ponaklejalo rózne folie, taka wizja projektanta ... osiedle w miarę nowe, z kradzieży to czytałam o rowerach i meblach tarasowych, bo płotów tez nie ma, tylko niskie krzaczki różne 😀
      • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:00
        U mnie są takie.
        • bialeem Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:04
          O takie i większe. Czasem z czystego szkła. Po co?
          Nie chcesz czasem zobaczyć kto stoi przed drzwiami i olać stojącego udając, że cie nie ma w domu?big_grin
          • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:08
            Nie wiem czemu, pewnie dla ozdoby😀Nawet jeśli ktoś stoi po drugiej stronie to i tak nie zobaczy, że jestem w domu. Jeśli ja chcę dyskretnie sprawdzić kto puka, to sprawdzam sobie na kamerce w telefonie, nie muszę podchodzić do drzwi.
          • skat_0 Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:17
            Zaleta nr 1 najwidniejszy i naturalnie doświetlony przedpokój jaki miałam 😂
            Wada nr 1 to właśnie to co napisałaś, nie mogę podglądać, nie będąc zauważoną 😂
            Bałaganu kurtkowo butowego z zewnątrz nie widac, bo lamelki w żaluzjach można regulować 😂

• ritual2019 Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 08:59
            bialeem napisał:

> O takie i większe. Czasem z czystego szkła. Po co?

Tez mamy czesciowo przeszklone, jak chyba wszystkie domy ma osiedlu. Po co? Dla zodoby, walory estetyczne, mamy okno w przedpokoju takze.

> Nie chcesz czasem zobaczyć kto stoi przed drzwiami i olać stojącego udając, że
            > cie nie ma w domu?big_grin

Widze przez okno kto stoi przed drzwiami, gorzej, nie zaslaniamy po zmroku a wiec inni widza wnetrze oraz nas tez moga. Gdy nie mam nas w domu widzimy w telefonie kto stoi przed drzwiami. Nie mamy potrzeby ukrywania sie ani nie doznajemy dreszczy i dziwnych emocji z powodu tego ze ktos stoi przed drzwiami.
        • black.emma Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:10
          Bardzo ładne. Te szybki nie są przezroczyste? Ja niestety mam przezroczyste przeszklenie i nie do końca jestem zadowolona. Z jednej strony fajnie bo wpada dużo słońca i ładnie wygląda, z drugiej strony, właśnie widać, jak ktoś chodzi. Nie jest to duży problem bo po przedpokoju chodzę kompletnie ubrania.
          • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:15
            Te w środku są przezroczyste, ktoś musiałby porządnie się schylić i skupić wzrok, wtedy rzeczywiście wszystko widać.
            • neospasmina Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 18:36
              dobrym pomysłem jest szyba wenecka - gapiący się mogę obejrzeć samego siebie
        • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 09:05
          Ciekawy styl smile A dobrze patrzę, że ściana zewnętrzna jest bardzo cienka?
          • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 14:59
            No, wystarczy lekki kop z półobrotu, albo rozpędzony kot i cały dom się wali jak domek z kart.🤦‍♀️
            • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 15:09
              Nie serio. Ciekawi mnie w kontekście minnesockich syberyjskich zim. U nas w PL ściany mają np. 24 cm, do tego 20 cm ocieplenia, razem z tynkami, elewacją takie ściany mają koło pół metra grubości. Drzwi są osadzone głębiej w ościeżnicy niż na twoim zdjeciu.
              static.e-okna.pl/articles/18497_okna-zdjecia_1_png_montaz-drzwi-zewnetrznych-dobry-montaz-porta-montaz-drzwi-schemat.jpg?4
              • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 15:17
                Nie wiem, jezu…W ogóle mnie to nie interesuje. Domy są jakie są, z papieru, kartonu, tektury, gipsu, cegieł, betonu, cienkie grube. Nie wiem, nie interesuje mnie to. Ważne jest dla mnie to, że wczoraj i dziś, pomimo tornad przechodzących przez moją okolicę i wiatru, który porwał zakotwiczoną trampolinę sąsiadów, mój dom ani drgnie i utrzymuje temperaturę 23 C, przy niskich kosztach ogrzewania.
                • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 15:50
                  A mnie trochę to interesuje z wiadomego powodu smile
                  Fajny wyświetlacz smile Ale masz bardzo suche powietrze w domu.
                  "Optymalna wilgotność powietrza w pomieszczeniu powinna liczyć od 40 do 60 proc i jest zależna od temperatury. Dla 19-20 stopni będzie wynosiła ok. 55-60%, natomiast dla 21-22 stopni to 40-45%."
                  www.sharpdirect.pl/artykuly/jak-wazna-jest-wilgotnosc-powietrza-w-domu/index.html
                  • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 16:23
                    a podpytaj męża: jak grube macie ściany zewnętrzne i czym ocieplony jest dom?
                    Zawsze cos ciekawego.
                    • lumeria Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 16:37
                      Po co? I tak przekręcisz, dopiszesz interpretacje i wyjdzie absurd.

Jakby cie interesowalo to mozesz wejsc na strony dowolnego kontraktora budujacego domy i poczytac ich specyfikacje. Google translate nawetwszystko przetlumaczy.
                    • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 16:44
                      A skąd mój mąż ma to wiedzieć? Nie jest budowlańcem, kontraktorem, ani nie buduje domów własnym sumptem.
                      • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:05
                        Bez przesady. Żeby wyciągnąć jajko z kurnika nie musisz mieć wykształcenia rolniczego czy weterynaryjnego smile

Znać choć przybliżoną grubość ściany i czym dom ocieplony. Nawet sama możesz na oko to sprawdzić np. przyglądając się przez okno.

• ritual2019 Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:31
                          bywalec.hoteli napisał:

> Bez przesady. Żeby wyciągnąć jajko z kurnika nie musisz mieć wykształcenia roln
                          > iczego czy weterynaryjnego smile
                          >
                          > Znać choć przybliżoną grubość ściany i czym dom ocieplony. Nawet sama możesz na
                          > oko to sprawdzić np. przyglądając się przez okno.
                          >
                          😂😂😂😂😂 a w jakim celu komus ta wiedza? Skoro dom jest ok, utrzymuje oczekiwana temperature a koszty ogrzewania sa akceptowalne lub niskie to grubosc scian, material ocueplajacy itp nie sa goracym tematem mieszkancow.
                        • magdallenac Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:53
                          bywalec.hoteli napisał:

> Znać choć przybliżoną grubość ściany i czym dom ocieplony. Nawet sama możesz na
                          > oko to sprawdzić np. przyglądając się przez okno.
                          >

Jakieś kłaki waty wystają spod tynku i jak się mocniej kopnie, to sypią się pióra.
                          • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:59
                            😂🤣😂
                          • bywalec.hoteli Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 18:33
                            zapytaj starego o grubość scian - bedzie wiedział - ocieplenie sprawdziłem ze u was tez się wełna czy pianka ociepla
            • damsel.in.distress Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 16:32
              No, ale to przecież prawda, że w polskich chlewach często uświadczysz więcej cegły niż w przeciętnym amerykańskim domu.
    • krolewska.asma Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 20:03
      ja mam takie drzwi ale bardzo mleczne szyby...tak ze moge nawet nago plasac, wieczorem widac byloby zarys sylwetki... i zgroza .... nie mam takiego polskiego judasza...jakos mi to nie przeszkadzalo tyle lat a tu mi uswiadomilas, no nie widze przez drzwi kto stoi
      na pocieszenie powiem ze tu ludzie nie sa tacy otwarci jak w polsce i nie laza innym po domach, nie ma swiadkow jehowy, sprzedawcow czegos, nie ma w sumie czego podgladac, jak ktos nieumowiony zajrzy czasem to z ciekawosci otwieram

ale tak, zatesknilam za judaszem
    • damsel.in.distress Re: Przeszklone drzwi frontowe 15.12.21, 21:26
      "Marzenie każdego włamywacza."

Domokrążców! Podejdzie do drzwi taka menda, luknie, widzi dzieci i czasem dzwoni, dopóki drzwi się nie otworzą. Mój mąż, Polak z krwi i kości, stracił cierpliwość do tych "bydlaków" i założył privacy film. Teraz nic nie widać.
    • solejrolia Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 00:03
      W Polsce też takie są montowane. To nazywa się naświetle , i takie mają zadanie: doświetlić hol. W wielu będą to szyby mleczne, ale absolutnie nie w każdych.
      Włamywacz- włamywacz nie wchodzi frontowymi drzwiamibig_grin
      np.
      https://cdn.hoermann-cloud.de/fileadmin/Global_Images/Produkte/Tueren/Haustueren/teaser_hastueren_neu_1920x768.jpg

https://budujemydom.pl/i/2019/05/14/381654-caaf-1100x0-sc2x04_oknoplus-szklane-drzwi-wejsciowe-irbj.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/5GqB16-m0MMDwE7tK7Racl3Gvqb4NW5ziJ5KpFT_6zrRDplwgKVSB6zQp7lM2z6On0ZfEADps3IpGqsfoXIGNNx9I8VlIZNy-kq_OaS0DnzUnjakVhttAcLtA4u_yXKU-iLzwSGIwAbdwon_6XSZqRe2cWeu0kf2J5oTHJVvCebpmADsAUylZihDc5pML-JFug0dq3i58bKIcRr6-8ajQpj2rA

https://a.allegroimg.com/s512/036658/c579fdd84fab9db47d65ed93318a/DRZWI-ZEWNETRZNE-NASWIETLA-BOCZNE-150-200CM-72MM
      • niemaznaczenia Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 07:01
        Wyglądają jak wejścia do biurowców, albo przerobionych domów jednorodzinnych oferujących tanie pokoje na wynajem dla studentów, Ukraińcowi innych pracowników najemnych.
        • majenkir Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:42
          A mnie się taki styl podoba, chętnie bym się zamieniła.
        • memphis90 Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 14:48
          Pisałam już kiedyś, że byłam w Toruniu w knajpie, z toaletą koedukacyjną. W drzwiach kabin były te szyby, żeby zmatowiały trzeba było zamknąć zamek. No i kobiety nie miały z tym problemu , natomiast faceci najwyraźniej sadzili,że samo zamknięcie drzwi wystarczy... Robili więc urine show przed czekającą na wolną kabinę publicznością... Wiem , bo dzieciakom tak się spodobało, że wołały siku z piec razy...
    • piesekpustyni Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 09:51
      Ja mam takie. Są niewidoczne bezpośrednio z ulicy, bo mam ogrodzenie.
      Plus dojrzeć przez nie można wiatrołap z dwoma skrzyniopółkami na buty i czapki oraz szafę w zabudowie. Do reszty domu prowadzą kolejne drzwi.
    • majenkir Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:31
      U mnie tak, bardzo przydatne dla komitetu powitalnego 😌
      • damsel.in.distress Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 17:48
        smile
    • lewkonia14 Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 18:23
      Mieszkam w Pl mam trojskrzydlowe dębowe z duzymi przeszkleniami.Zrobiliśmy je dla ich urody.Szkło jest piaskowane ,a brzegi szlifowane.Włamywacz musi zmierzyć się z alarmem oraz jazgotliwym ogromnym psem.
    • my_fair_lady Re: Przeszklone drzwi frontowe 16.12.21, 18:48
      Też mnie to czasem zastanawia, takie np. drzwi jak w “American Murder: The Family Next Door”. Tam właśnie “cały” parter widać przez te przeszklone panele 🤔.

Chociaż tu gdzie mieszkam też często jest duuuuża szyba w drzwiach wejściowych, ale najczęściej mleczna lub w “esy-floresy” (pomalowana mrozem 😉). I racja, ludzi jakby to… mniej obchodzi jak kto ma lub co kto ma w domu. Okna też często sà w ogóle nie zasłaniane. Jak spaceruję z psem to mogę u sàsiadów w całej okolicy tv oglàdać 👀.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka