18.12.21, 19:15
Mam taką sprawę. Dzisiaj miałaby być moja 13 rocznica ślubu, jednak rozstaliśmy się mężem ponad rok temu. Jesteśmy w separacji, rozwód niedługo. Rano pamiętałam, że dzisiaj byłaby ta rocznica jednak w ciągu dnia wiadomo, robiłam różne rzeczy, teraz oglądałam serial i o tym nie myślałam.
Wtem pisze przed chwilą moja matka, pytając czy dzisiaj jest moja rocznica. To znaczy zapytała, czy brałam ślub 18. Podziękowałam jej serdecznie za przypomnienie i zapytałam czego nam życzy. Potem pytała kiedy rozwód. Wie kiedy rozwód, bo już jej mówiłam. Następnie usłyszałam, że mój mąż żarł u niej przez 13 lat i nie może znieść tej myśli. Wtedy straciłam cierpliwość i ją zablokowałam. Zepsuła mi wieczór. Nie wiem jak z nią rozmawiać, jak włączą jej się wspominki, to truje o nim przez 15 minut.
Obserwuj wątek
    • pade Re: Matka 18.12.21, 19:26
      A o co właściwie pytasz?
      • alpepe Re: Matka 18.12.21, 21:23
        Przyłączam się do pytania
    • magda.z.bagien Re: Matka 18.12.21, 19:49
      Na wszelki wypadek, niech nie żywi następnego, nie będzie stratna.
    • cegehana Re: Matka 18.12.21, 19:52
      Nie rozmawiaj z nią na trudne dla Ciebie tematy i w trudnym momencie zycia. To jest moment na otaczanie się przyjaciółmi (masz szansę przekonać się kto do nich należy). A z mamą rozmawiaj o dupie maryni, np. poplotkuj o dalszej rodzinie.
      • igge Re: Matka 18.12.21, 20:13
        No i jasno mamie powiedz, że nie chcesz rozmów o ex z nią. I ma ich nie być.
        Może chciała dobrze. Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami.
        Wydaje mi się, że matka sama mogła wykazać się nieco większą delikatnością.

Może nie można takich rzeczy porównywać ale sama starałam się nawet z tematem ex swojego dziecka bardzo ostrożnie i delikatnie się obchodzić.
        Nie przypominać.
        Potem dopiero po czasie zapytałam czy mogę, czy wolno mi poruszać ten temat, czy mogę zapytać o ex.
        Dzwonienie w niedoszłą 13tą rocznicę ślubu swojej córki ( która nawet nie ma jeszcze rozwodu!) i paplanie co mi ślina na język przyniesie uważam za przegięcie i niedelikatność.
    • ichi51e Re: Matka 18.12.21, 19:58
      ale czemu na boga zamiast matce powiedzieć "mamo nie chce o tym gadac dla mnie tez to jest bolesne" żalisz się nam a ja blokujesz?
      • igge Re: Matka 18.12.21, 20:18
        Może znienacka emocje autorkę z zaskoczenia zalały i dlatego nie zareagowała najprościej, czyli tak jak sugerujesz.
        Może też nie chce matce w twarz wyartykułować negatywnej oceny matuli zachowania.
        Jeśli autorko chciałaś upewnić się, że Twojej mamy zachowanie było z lekka niestosowne...To moim zdaniem owszem, to zachowanie było nie halo.
        • nangaparbat3 Re: Matka 18.12.21, 20:24
          Nie musi oceniać, wystarczy: nie chcę o tym rozmawiać, pa.
          Ale trzeba to przećwiczyć, bo jak emocje zalewają, traci się język w gębie, fakt.
    • chococaffe Re: Matka 18.12.21, 20:25
      a co chomik na to?
    • asfiksja Re: Matka 18.12.21, 20:25
      Na telefonie jest taki czerwony przycisk. Polecam w sytuacjach, w których rozmówca przekracza twoje granice.
      • tymczasowy85 Re: Matka 18.12.21, 20:30
        Ona pisała.
    • ga-ti Re: Matka 18.12.21, 21:04
      Poradź, żeby też wzięła rozwód z zięciem (znam takie teściowe, które wcale nie chciały być byłymi i całkiem dobrze się z zięciami byłymi dogadywały) i wygarnęła mu te zeżarte obiadki, a co.

No cóż, mamuśki, chciała może dobrze, ja wiem, zjednoczyć się w podejściu "zły on", dorzucić swoje żale i bóle, tylko wyszło jak wyszło, jej ból jest większy niż Twój. Współczuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka