bovirag 27.12.21, 10:40 Jaka firma jest luksusową na tyle, żeby można było dać na prezent? Bo Lindor czy Godiva to przecież bardzo średnia półka. O innym rafaello ferrero rocher to już nie wspomnę. Jak nie te, to które? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martas83 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 14:31 Może wyglądają luksusowo, ale ze smakiem gorzej Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 21:45 Te są ciekawe: www.karmello.pl/pl/czekoladki-ekskluzywne/ Kiedyś dostałam zestaw takich czekoladek, wszystkie smaki (wtedy chyba były też jakieś inne), bardzo mi się spodobały Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Luksusowe czekoladki 28.12.21, 12:54 Osobiście bardzo mi smakują, ale gusta różne Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe czekoladki 28.12.21, 13:10 Ten wątek w większości służy nie opowieści o smakach, ale licytacji próżności. Karmello? Jezu, najgorszy syf, jaki w życiu jadłam, nie ma porównania do czekoladek z Lichtensteinu, robionych przez wygolone dziewice, które sprzedaje pewien weganin w górskiej grocie, inkrustowanej kryształami Swarovskiego! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 10:46 ręcznie robione, z krótkim terminem przydatności do jedzenia (Wedel, Sowa)? Nie wiem czy "luksusowe" ale dobre Odpowiedz Link Zgłoś
riskylea Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 10:53 Ja lubię z Leonidasa, ale chyba w pl są niedostępne. Czekoladki Lindta są niedobre. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 10:56 on line chyba wszystko jest dostępne Odpowiedz Link Zgłoś
riskylea Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:04 Nie sprawdzałam szczerze mówiąc, ale czekoladki lubię kupować stacjonarnie - dlatego czasem kupuję coś w karmello. Leonidas to nie jest, ale lepsze niż lindt. Odpowiedz Link Zgłoś
ingaki Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:02 Hotel chocolat. Chyba jest możliwość kupienia online. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:13 Mi sie kojarza ze namolnymi sprzedawcami. Tu stoja bardzo czesto niedaleko swojego sklepu i czestuja rozdrobniona czekolada na malutkie kawaleczki. Nikomu nie przepuszcza. Ja z tych co nie lubia goniacych za mna bab z perfumami Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:04 Serio? Nie zauważyłam. Wręcz przeciwnie. U mnie bardzo mili i nienamolni sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:06 nie wiem gdzie mieszkasz ale ja bywam co tydzien w Kingston upon Thames. Wyjatkowo namolni i to na ulicy. Po drugiej stronie jest Occitane i podobnie. Ganiaja za toba z psikaczem Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:10 nie chodzi o najlepsze tylko najbardziej luksusowe Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:58 chococaffe napisała: > nie chodzi o najlepsze tylko najbardziej luksusowe Belgijskie robione ręcznie najlepsze pod każdym względem Także najbardziej luksusowe. Takie np. posypywane prawdziwym zlotem też chyba najdroższe. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:00 Ale które polecasz ( u mnie nigdy się nie sprawdziło ogólne 'szwajcarskie", "belgijskie" itd) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:04 chococaffe napisała: > Ale które polecasz ( u mnie nigdy się nie sprawdziło ogólne 'szwajcarskie", "be > lgijskie" itd) Nie podam Ci teraz konkretnej firmy, trzeba poszukać, jak pracowałam w dziale handlowym kilka lat temu, dostawaliśmy na święta od belgijskich kontrahentów takie pudełeczka przepysznych czekoladek. Cudo! Jak generalnie NIE LUBIĘ czekolady tak te wciągałam z szybkością światła. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:11 Chętnie się dowiem, ale nic pilnego. Lubię czekoladę, ale coraz trudniej odróżnić jedną od drugiej. No i chyba jednak wygrywają recznie robione, "świeże" Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:07 aqua48 napisała: > Belgijskie robione ręcznie najlepsze pod każdym względem I najbardziej nafaszerowane brudem i zarazkami z tych rąk je robiących. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 14:56 januszekxxl napisał: > I najbardziej nafaszerowane brudem i zarazkami z tych rąk je robiących. Ale wiesz, że istnieje taki wynalazek jak rękawiczki? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:52 aqua48 napisała: > Ale wiesz, że istnieje taki wynalazek jak rękawiczki? Rękawiczki można zakładać brudnymi rękami, na których są bakterie kałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 17:02 januszekxxl napisał: > Rękawiczki można zakładać brudnymi rękami, na których są bakterie kałowe. Chyba mylisz produkcję czekoladek z udeptywaniem kapusty w beczce stopami którymi boso biegałeś po gumnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 17:25 aqua48 napisała: > Chyba mylisz produkcję czekoladek z udeptywaniem kapusty w beczce stopami który > mi boso biegałeś po gumnie.. Nie mylę. I wolę czekoladki z automatycznej linii produkcyjnej niż ręcznie robione. Albo jakieś rzemieślnicze, robione w jakimś baraku przez osoby bez badań sanitarno-epidemiologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 17:58 januszekxxl napisał: > jakieś rzemieślnicze, robione w jakimś baraku przez osoby bez badań sanitarno-e > pidemiologicznych. Taaa. W Belgii aż się roi od takich baraków... Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 18:07 aqua48 napisała: > Taaa. W Belgii aż się roi od takich baraków... No to w piwnicy. I wszyscy Belgowie są super uczciwi i nie znadziesz tam ani jednego Janusza biznesu. A obcokrajowcy są jeszcze porządniejsi od rodowitych Belgów. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 21:27 chococaffe napisała: > chce ci się? Bo ja wiem? Pytanie dwuznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
metro_mh Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:46 "Belgijskie robione ręcznie najlepsze pod każdym względem Także najbardziej luksusowe" no jak to ludzie mają różne gusty, dla mnie belgijskie są naprawdę paskudne, a jadłam super luksusowe, różne rodzaje również takie co to na królewskie dwory ( sama nie kupowałam, miałam dostęp po znajomości), Karmello równie kiepskie, mdło-słodkie zapychacze, Fortnum and Mason były ok, ale też bez orgazmu Zaskakująco smakowała mi czekolada (nie praliny) z Manufaktury czekoladyi marcepany z Niederegger Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:38 Nie, najlepsze są francuskie Np. Fauchon, Hediard, Voisin. Choć belgijskie są dobre (ale przed nimi lepsze są jeszcze szwajcarskie). Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamat00 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:12 Moim ostatnim odkryciem jest austriacka firma na Z, ktora ma wszystko bio i fairtrade, maja naprawde dobre rzeczy. Nazwy nie wkleje, bo forum twierdzi, ze spam... Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:05 To może z kropeczką pośrodku? Czekoladki jem sporadycznie, bo jestem mało slodyczowa i zazwyczaj mnie rozczarowują, ale naprawdę dobre, a do tego fairtrade chętnie wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:35 W Belgii za luksusowe uchodza czekoladki Marcolini. Maja sklepy w kilku miejscach na swiecie i mozna je kupic online, przysylaja chyba wszedzie. Dwa sklepy Marcolini ma w mojej okolicy, czasem sam w nich bywa i pamietam, ze dla japonskich turystek zawsze byl wielka atrakcja (zdjecia przed sklepem i w sklepie obowiazkowe). Godiva ma swoja linie supermarketowa ale ma tez inne czekoladki, ktore sprzedaje w swoich sklepach i one sa bardzo dobre (Godiwa od jakiegos czasu nie jest juz belgijska i zupelnie zmienila polityke firmy i pozycjonowanie produktu, wiec widze ich rzeczy wszedzie w supermarketach, ale wciaz te pralinki, ktore sprzedaja w butikach sa bardzo dobre). Inna tradycyjna marka belgijska to Neuhaus, mysle ze tez powinni cos wysylac. W miare nowa to Mary, maja przesliczne opakowania i bardzo dobre produkty. Wittamer tak naprawde to bardziej cukiernia ale robia tez czekoladki (sa oficjalnym dostawca dla belgijskiego dworu). Leonidas to polka bardzo srednia, Hotel Chocolat wg mnie tez (ale w UK jest popularny). Jesli prezent ma robic wrazenie to moze tez Fauchon? Albo cos z Fortnum and Mason, w ich opakowaniach? Albo z Harrodsa? Zalezy od obdarowywanej osoby tak naprawde (kiedys przeslalismy cos z Fortnum and Mason, typu zestaw szampan plus czekoladki, znajomym w UK, i strasznie byli podekscytowani wlasnie ta marka, wiec pewnie lokalne zwyczaje tez maja znaczenie). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:40 Fortnum and Mason ma (miał?) różową czekoladę (ruby) - nie barwiona tylko oryginalnie różową. Dostarczają do PL. (tyle, że nie wiem jak z cłem po Brexit) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:15 Tak F&M i Harrods uchodza za luksusowe. Moim zdaniem sa ot ok, gansze marki sa rownie dobre ale opakowania maja takie ze naprawde robia wrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 13:40 Różowa czekolada w ciągu ostatnich dwóch lat miała niezły marketing, ale IMO jest po prostu niesmaczna. Wiele hałasu o kompletne nic. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 13:42 IMHO... jest taka jak inne (dlatego zamawiałam chyba tylko raz) Ale zawsze to atrakcja dla ciekawych czekolad Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 13:44 Nie jest, ma nie tylko niezwykły (wcale nie specjalnie ładny) kolor, ale i inny smak. Dla mnie wyjątkowo nieciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
metro_mh Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:07 No nie, różowa jednak ma inny smak. Charakterystyczna kwaskowatość i tak niefajnie zbryla się na języku, nie ma tej aksamitności dobrej czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
wisma_atria Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:36 La Maison du Chocolat's Ucieszyłabym się z pudełeczka w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
wisma_atria Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:38 Dodam że mają opinię p"brand of reference' for luxury chocolates" Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:45 W PL to może być Karmello. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:49 Niedobre są. Dostałam kilka różnych bombonierek od nich i nie podzielam zachwytu nad tymi czekoladkami. Ale może ja jestem dziwna, bo dla mnie większość słodyczy jest za słodka i za mdła. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:00 paniusia.aniusia napisała: > W PL to może być Karmello. Karmello to ani luksus ani smak. Na początku działalności trzymali poziom, a od jakiegoś czasu przeszli na ilość i mocno zjechali z jakością. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:53 La maison du chocolat to luksusowe czekoladki przemyslowe, ja mam podblokiem, malego rzemieslnlka czekoladnika ktory robi taaaaka czekolade ze klekajcie narody... w sumie mam kilku czekolanikow we fr u ktorych robie regularnie zamowienia, oprocz kilku paryskich, odkrycia wakacyjne ktorym jestem wierna to normandzki czekoladnik z houlgate oraz z poludniowy z grasse (choc musze przyznac ze zwiedzajac brugie dostalam malpiego rozumu czekoladowego (zaraz po gofrowym) w pl kupowalam dawniej wedlowskie pomadki na wage i trzymaly w miare poziom... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 11:55 To trzeba madame Kurską (tę drugą, przed unieważnieniem jeszcze) pytać. Kurski jej, na nasz koszt, limuzyną wysyła luksusowe czekoladki. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:18 Dziekuje bardzo. Nie mieszkam w PL wiec z dostępnością większości nie będzie problemu. Ja jestem bardzo nie- czekoladowa a prezent ma być taki, zeby obdarowanemu kapcie spadły. I ma to być czekolada. Sprawdziłam sobie polecana tu Aystriacka firmę i nie ma problemu z kupnem tych czekoladek tutaj u mnie. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:26 Sprungli, mają też typowo świąteczne opakowania. Smaczne. Karmello uważam za pomyłkę- słaby smak i srednie opakowania. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 12:34 Dla mnie najlepsze są Chocolissimo, jeżeli wysyłasz z Polski. Smakują mi też od Sowy, Leonidas był tu też wymieniony, ale mi osobiście nie smakują w porównaniu z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 13:37 Godiva to dla ciebie średnia półka ale nie znasz nic lepszego? Zdziwko. Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:03 Godive to w każdym supermarkecie można kupić. Chodzi mi o takie, których w normalnym tesco czy innym sainsbury nie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 19:24 Są Godivy, których się nie da kupić w supermarkecie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 14:31 Ręcznie robione od le chocolatier. Odpowiedz Link Zgłoś
alessa28 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 14:59 bovirag napisała: > Jaka firma jest luksusową na tyle, żeby można było dać na prezent? Bo Lindor cz > y Godiva to przecież bardzo średnia półka. O innym rafaello ferrero rocher to j > uż nie wspomnę. Jak nie te, to które? Ja kupuje jakieś rzemieślnicze, manufaktury itp Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:29 mnie bardzo smakowały czekoladki ze sklepu vroclinki. mają nadzienie z bzu, nagietka alkoholowe. można kupić online. zakupy powyżej 100 pln mają darmową dostawę inpostem. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 15:44 Moze nie ociekaja luksusem ale sa calkiem dobre , do tego polskie , lily o'briens Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 17:23 rarest.org/stuff/expensive-chocolates z tego rankingu jadlam te ekwadorska, zestaw 18 czekoladek z roznych zbiorow i kolekcji toakchocolate.com/products/18-mini-bar-aged-harvest-choc-selection fanka czekolady a gorzkiej szczegolnie, nie jestem, ale to bylo bardzo mile doswiadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 17:54 Ale Wy sie znacie na czekoladach - wow - good for you Ja tam mam proste gusta i gdyby ktos chcial mnie ucieszyc to wybitnie/wylacznie/anytime Lindt champagne truffles - przyjme zawsze i zadne tam marudzenie, ze "srednia polka" mnie nie zniecheca Ale gdy juz chce/musze kogos obdarowac jakas special chocolate no to definitely wspieram local business, w moim przypadku np. Mary Brigadeiro - jesli juz mam sie na cos snobowac to definitely this way Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 18:18 autorka wątku zadała bardzo trudne pytanie To nie był (przynajmniej nie tylko) wybór dobrej czekolady, ale takiej spełniającej wymogi luksusu. A pojęcie luksusu jest coraz bardziej trudne do zdefiniowania, bo nawet dawne marki luksusowe chcą zarabiać więcej (bo dlaczego nie) i idą w masówkę. Jednoczesnie jest masa wyrobów rzemieślniczych, o różnej jakości i w różnych cenach (także tych luksusowych), ale z ogromnym ryzykiem, że obdarowany nigdy o nich nie słyszał a więc warunek czekolady luksusowej nie zaistnieje, nawet jeżeli wybierzemy produkt najdroższy. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 18:44 No contest Zgadzam sie w pelni, dlatego tez, gdy okazja ku temu, wspieram locals Okay, not any locals - tych, o ktorych cos wiem, wyprobowalam etc. I przyjmuje z wdziecznoscia czyjes "locals" typu smoked Coho salmon z BC badz Alaska (od Najmlodszego, jego Milosci Zycia i/lub rodzicow tejze milosci) albo i taka Ecuadorian czekolade, o ktorej wspomina Mysiulek gdyby to Mysiulek chciala mnie czyms obdarowac a nie chciala isc classic droga pt. Malbec To, ze najbardziej fancy i najdrozsza moze byc jakas tam chocolate z Piedmont, to fajnie ale jesli np. pani z Krakowa ma podarowac luxury product pani z Gdanska, to (po mojemu ) niechby poszukala czegos w tym Krakowku (well, niechby i spod Tater ) a nie w Piedmoncie Ot, takie myslenie ostatnio uskuteczniam. Moze mi sie kiedys odmieni Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 19:45 ekwadorska z linka wyslaja na caly swiat i jednak ma znamiona luksusu, a juz napewno ta seria toakchocolate.com/products/art-series-duality-blend Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Luksusowe czekoladki 28.12.21, 13:54 Kiedyś usiłowałam poznać dokłądnie to co mi smakuje i kupowałam wiele różnych single origin. Niestety nie udało mi się złapać współnej nuty dla danego regionu. Wszystko już było już zabite przez przygotowanie do końcowego produktu. Kiedyś kupiłam sobie w nieistniejącym już Piotrze i Pawle czekoladę, kakao z DR Congo. Była rewelacyjna. Kupowałam ją , jak była, do zamknięcia PiP. Potem kupowałam inną single origin z tego regionu - i coś zupełnie innego. Na dodatek doczytałam, że w DR Congo wycina się lasy pod uprawę kakaowca. Wybory są trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Luksusowe czekoladki 30.12.21, 00:30 Mam znajoma, pracowalysmy razem kilka lat - cool woman, ma na imie Veronique. No i owaz Veronique ma alergie na alcohol & chocolate - osobiscie bym chyba popelnila seppuku z luku gdyby mnie tak dopadlo Anyway, Veronique jako hobby produkuje pralines i wiele z nich ma nadzienie z alcohol. No i sama twierdzi, ze nie jest masochistka Wszystkie imprezy typu bridal/baby shower, birthdays, retirements, graduations etc. etc. etc. Veronique uswietnia swoimi produktami. I okreslenie "uswietnia" jest jak najbardziej odpowiednie - osobiscie bylam na paru parties, z ktorych mialam ochote sie wymigac ale ... wiedzac, ze Veronique przyniesie swoje wyroby, mialam wybitny przymus wewnetrzny zeby attend Nie mam pojecia czy gdyby Veronique zaczela produkowac swoje chocolates na masowa skale to bylyby rownie amazing jak sa gdy robi je "for love & fun" - jedno jest pewne - she is a true Master! I pisze to ja, ktora ogolnie jest wybitnie against wszelkim "homemade" wyrobom kuchennym Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
beaucouptrop Re: Luksusowe czekoladki 27.12.21, 18:44 Dla mnie nr 1 to Tristan chocolatier, Szwajcar z kantonu Vaud, ma pracownię i sklep w Perroy. Niestety nie wiem czy wysyła do UK. Musiałabyś się z nimi skontaktowac, ale widzę na ich stronie, że mają przerwę świąteczną do 11 stycznia. Nie wiem na ile to dla ciebie pilne. Poza tym polecam wymienione tutaj belgijskie czekoladki Mary i Marcolliniego. Leonidas ani luksusowy, ani dobry. Może jedynie ich manon są ok. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Luksusowe czekoladki 30.12.21, 13:59 Ty chyba też w UK mieszkasz, dobrze pamiętam? Wtajemniczonym kupuję od Paula A. Younga, można zamówić online albo w sklepie w Islington. Mniej wtajemniczonym Hotel Chocolat albo Fortnum & Mason. Odpowiedz Link Zgłoś