Dodaj do ulubionych

Paradoks z green passem

28.12.21, 12:40
Dosłownie. Skontaktował się ze mną klient w celu zlecenia zewnętrznego (w siedzibie klienta), do zrealizowania w styczniu. Według aktualnych przepisów, aby podjąć trzeba mieć green pass, a niedawno rząd skrócił dodatkowo ważność dokumenty do 6 miesięcy. Ja szczepiłam się w lipcu, więc ważność dokumentu upłynie w styczniu. A w styczniu miałabym wykonać to zlecenie. Trzecią dawkę mogę przyjąć dopiero pod koniec stycznia, bo są straszne kolejki, a u nas przy zapisach dają dodatkowo pierwszeństwo tym "wrażliwym" czyli osobom starszym, chorym, słabym i w tym stylu. Potem trzeba doliczyć ok. 2 tygodni na niby wyrobienie się przeciwciał i dopiero wtedy zacznie działać mi green pass. Czyli praktycznie w styczniu będę jak nielegalna. Nie będę miała wstępu do barów, restauracji, kina i w tym stylu, ale co najgorsze nie będę mogła podejmować zleceń zewnętrznych. Klient wkurzony (na sytuację nie na mnie) i niełatwo znaleźć mu inną osobą, bo tysiące osób są w podobnej sytuacji (we Włoszech dopiero od lipca można było szczepić się bezwarunkowo), a systemy przyjmujące zapisy na szczepienia są wprost oblężone. Po raz pierwszy odczuwam na mojej skórze ten paradoks i szczerze mówiąc ta sytuacja zaczyna mnie już wkurzać.
Obserwuj wątek
    • la_mujer75 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 12:54
      Pocieszające, ze u was rządzący też nie potrafią przewidzieć konsekwencji narzuconych zobowiązań.
      Że sytuacja wqrwiająca, rozumiem.
      Też się wpieniam, jak cos ode mnie w najmniejszym stopniu nie jest zależne i nie mogę tego przeskoczyć.
      • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:02
        Niestety nie potrafią i te sytuacje są coraz bardziej nagłaśnianie. Ostatni przypadek: kobieta po 3 dawce chciała zamówić sobie kawę w barze. Nie mogła, bo nie działał jej green pass: nie pomogły nawet papiery poświadczające, że przyjęła 3 dawkę.
        • la_mujer75 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:04
          Głupota do potęgi. Piszę to jako zwolenniczka szczepionek. Właśnie wczoraj byłam na III dawce. Plus wzięłam na grypę.
          P.S. nie piszę z zaświatów smile
        • ingryd Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:19
          : kobieta po 3 dawce chciała zamówić sobie kawę w barze. Nie mogła, bo nie działał jej green pass: nie pomogły nawet papiery poświadczające, że przyjęła 3 dawkę.

a co to za duby smalone bredzisz ? w momencie szczepienia wprowadzaja cie w system, ktory drukuje karteczke poswiadcwajaca z QR kodem. Ten QR kod mozesz sobie zeskanowac do aplikacji pass lub poslugiwac sie zaswiadczeniem papierowym. wiec juz z mchu i paproci daj sobie spokoj

a co do terminow szczepien to nie rozumiem ? odkad wiedzialas ze potrzebna ci 3 dawka ? i jakzesz dlugie sa te terminy ? twoj lekarz, farmaceuta nie moze cie zaszczepic ?
          • profes79 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:32
            W PL do niedawna certyfikat "działał" dopiero 14 dni po przyjęciu drugiej dawki - co zresztą robiło masę problemów osobom, które przyjęły dawkę przypominającą po jednodawkowej Johnsona i system widział to właśnie jako drugą (czekaj 14 dni) a nie przypominającą (od razu). Możliwe, że w IT cały czas działa to na podobnej zasadzie.
            • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:35
              Dokładnie we Włoszech certyfikat nabiera ważności po 14 dniach od szczepienia.
              • ingryd Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:53
                tak bylo po 2 dawce, booster nie ma karencji 14 dni
                • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:57
                  też mi się tak wydaje - mój był "czytelny" od razu.
                  • berber_rock Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:30
                    Przecież to osoba, skanująca Pass jest w stanie stwierdzić czy on jest valid czy nie np. taki pan w kasie w kinie.
                    Ty co najwyżej widzisz dwa/trzy QR kody i daty szczepień.
                    Ja na przykład do niedawna, wszędzie pokazywałam ten po drugiej dawce, bo nie wiedziałam co wyświetli się odbiorcy jak zeskanuje ten po trzeciej.
                    • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:47
                      W tym przypadku ciężko mi się odnieść, bo ten przypadek widziałam w jakimś programie. Ta kobieta poszła sobie do baru prosto po szczepieniu i tam kazali jej pokazać ten green pass. Na ten moment miała unieważniony. Chciała pokazać papiery ze szczepienia, ale sprawdzający byli nieugięci. Może to była kwestia tego, że nie wprowadzono jej wtedy jeszcze systemu? Nie wiem.
          • bigzaganiacz Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:20
            a co to za duby smalone bredzisz ? w momencie szczepienia wprowadzaja cie w system, ktory drukuje karteczke poswiadcwajaca z QR kodem. Ten QR kod mozesz sobie zeskanowac do aplikacji pass lub poslugiwac sie zaswiadczeniem papierowym. wiec juz z mchu i paproci daj sobie spokoj

Serio ? Kartecz kod qr aplikacje zeby sie kawy napic
            Pojebalo was kowidianie tak ze to sie nie da juz odkrecic
        • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:23
          W Polsce by mogła, po 3 dawce. Nowy certyfikat był od razu w systemie i jeszcze w punkcie pan pytał czy życzę sobie żeby go wydrukować.
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:29
            Ja nie mieszkam w Polsce tylko we Włoszech i tutaj green pass nie jest automatycznie ważny po szczepieniu tylko po ok. 14 dniach od przyjęcia dawki. Ten przykład z kobietą co chciała zamówić kawę w barze był pokazany w tv jako jeden z przykładów tego typu paradoksu.
            • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:34
              I nie jest jedyny. Kolega nie mógł towarzyszyć żonie w badaniu, bo, pomimo iż był po szczepieniu, brakowało kilku dni. Ostatecznie pozwolono mu zrobić wymaz. Spotkałam go, gdy wkurzony szukał apteki.
              • demono2004 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:38
                arista80 napisała:

> I nie jest jedyny. Kolega nie mógł towarzyszyć żonie w badaniu, bo, pomimo iż b
                > ył po szczepieniu, brakowało kilku dni. Ostatecznie pozwolono mu zrobić wymaz.
                > Spotkałam go, gdy wkurzony szukał apteki.

Caly czas sie mowi o tym, ze po 14 dniach od szczepienia, jestes traktowana, jako osoba w pełni zaszczepiona.
                O tym sie mowi tez w Polsce, ale u was jest bardziej drastycznie, bo certyfikat nie dziala. Tak bedzie wszedzie. Dlatego kłada taki nacisk na te nieszczesne paszporty.
                Swoja droga, to kobieta nie mogla sie tej kawy napic w domu?
                • little_fish Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:09
                  Z tym, że z tego co kojarzę w Polsce osoba "w pełni zaszczepiona" to taka po drugiej dawce, prawda? Czyli jeśli teraz mój "paszport" jest ważny do maja, a ja wezmę 3 dawkę, to na dwa tygodnie przestanie być ważny?
                  • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:15
                    Można by tego spodziewać się, bezpieczeństwo jest najważniejsze!
        • malenka9 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:25
          arista80 napisała:

> Niestety nie potrafią i te sytuacje są coraz bardziej nagłaśnianie. Ostatni prz
          > ypadek: kobieta po 3 dawce chciała zamówić sobie kawę w barze. Nie mogła, bo ni
          > e działał jej green pass: nie pomogły nawet papiery poświadczające, że przyjęła
          > 3 dawkę.

to i tak dobrze. Niebawem zamiast odmowy kawy, spotka ją bytność w przybytku na podobe takiego

https://pbs.twimg.com/media/E-Ts30cVcBMqRmo?format=jpg&name=large
          Australia- to się dzieje naprawdę, nawet sa juz ucieczki dzieci stamtąd.

• terazkasia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:17
            Ciekawe, gdzie będzie / jest (?) piec krematoryjny...
            Świat zwariował - ale najlepsze jest to, że większość chyba nie ma nic przeciwko temu...
            • malenka9 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 18:16
              Nie ma. Bo tam trafią antyszczepy. W swych ciasnych móżdżkach nie pojmują, ze to czeka kazdego, kto sie nie zaszczepi dawką 20 czy 10, ich starych rodziców bądż dzieci.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 19:09
          Byłam 2 dni po 3 dawce na basenie, sprawdzali qr kod, mialam już nowy, działał. Polsza.
    • celandine Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:20
      Green pass dostaje się 48 h po 3 dawce, szczepiłam się dwa tygodnie temu i od razu był ważny. Poza tym skoro 2 dawkę miałaś w lipcu to mogłaś się szczepić od grudnia (musi minąć 5 mcy)
      • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:26
        Na początku miesiąca byłam w aptece w celu dokonania rezerwacji powiedziano mi, by zaczekać. Wtedy jeszcze green pass miał ważność 9 miesięcy i farmaceutka dodała też, że właśnie teraz doszczepiają tych "najsłabszych" i tych co jeszcze nie przyjęli żadnej dawki, a osoby takie jak ja mogą spokojnie zaczekać.
        • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:28
          Nie masz możliwości zaszczepić się w innym punkcie?
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:32
            Teoretycznie mam, ale mieszkam w małym mieście i jazda do innego punktu zajęłaby mi co najmniej godzinę. I też nie wiem na kiedy dano by mi termin. Po tym jak wprowadzono super green pass i skrócono ważność dokumentu systemy rezerwacji przeżywają oblężenie.
            • marianna211272 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:26
              sprawdz na aplikacji kiedy sa terminy w innych miastach rejestrujac sie na szczepienie ,Godzina drogi to nie jest nie wiadomo jaka odleglosc tyle jade do pracy.A wczoraj akurat zapisalam synow na 3 dawke w tym 16 latka i termin wzielam na 2 lutego bo akurat tak mi pasowalo ale byly tez wczeniejsze ( dla 19 latka na 15 stycznia) wiec spokojnie mozna znalezc
            • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:00
              Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz jakie terminy ci zaproponują, a godzina drogi to żadna odległość, sama na pierwsze dawki jechałam dużo dalej.
              • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:05
                Ja na pierwszą dawkę też jechałam do innego miasta. Drugą udało mi się załatwić w mojej mieścinie. Z trzecią zobaczymy. Teraz w tych dniach uderzę jeszcze raz do apteki i spojrzę w aplikację.
        • celandine Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:27
          To bzdury gadała ta pani, przecież rząd wydał zalecenie 3 dawką dla każdego po 5 mcach od 2 szczepią wszystkich jak leci. Szczepionek nie brakuje we Włoszech Jedyne co, to w niektórych regionach jest tylko moderna na 3 dawkę. Green pass po 3 po dwóch dniach ściągasz ze strony.
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:37
            Z tym zarządzeniem szczepienia po 5 mies to się zgadzam, ale na początku green pass skrócono do 9 miesięcy. Dlatego polecono mi by zaczekać i przyjść spokojnie w styczniu. Nie chodzi o brak szczepionek tylko (przynajmniej w moich regionach) o to, że systemy są oblężone i ciężko się zapisać na szybki termin. Teraz w tych dniach pójdę znów do apteki i zobaczę (z aplikacji nie chce mi się rezerwować, bo nie mam pewności, gdzie mnie wyślą na szczepienie, a jak zarezerwuje w aptece to wiem, że zrobią to w moim mieście).
            • celandine Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:47
              U mnie w regionie jest teraz tak, że w ogóle nie można się zapisać na termin, tylko się idzie do centrum szczepień, kiedy się chce i się stoi w kolejce. Stałam godzinę. Mam nadzieję, że znów nie skrócą ważności teraz.
              • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:50
                U nas można zapisywać się przez aplikację albo w aptece. W regionie jest kilka miejsc, gdzie można wykonać bez rezerwacji, ale są ode mnie dość daleko i są kilkugodzinne kolejki (znajoma była straciła pół dnia). W aptece mam pewność, że mogę zrobić u mnie w mieścinie.
          • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:47
            celandine napisała:

> To bzdury gadała ta pani, przecież rząd wydał zalecenie 3 dawką dla każdego po
            > 5 mcach od 2 szczepią wszystkich jak leci. Szczepionek nie brakuje we Włoszech
            > Jedyne co, to w niektórych regionach jest tylko moderna na 3 dawkę. Green pass
            > po 3 po dwóch dniach ściągasz ze strony.

jezu, nie gadajcie z nią
            wy piszecie i dajecie dobre rady -które dotyczą polskiej rzeczywistości -a panna z włoch klika
            • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:48
              Celandine też mieszka we Włoszech
              • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:52
                arista80 napisała:

> Celandine też mieszka we Włoszech
                ale reszta nie
                • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:55
                  Jak widać jedynie ty masz z tym problem. Wspólczuję.
                  • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:57
                    bo może jako jedyna widzę, że forumki dają dobre rady , w dobrej wierze -rady które masz w dupie bo cię w ogóle nie dotyczą
                    Za każdym razem wprowadzasz w błąd- świadomie- zakładając wątki i nie dopisując jakiego kraju dotyczą
                    A fe
                    • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:02
                      Jakbyś przeczytała, zamiast od razu pyszczyć, to byś wyczytała, że jest napisane Włochy. I nie pisałam z prośbą o radę, bo na wynikłą sytuację nie ma rady. To jest po prostu błąd systemu i skutek ciągłych zmian w przepisach. Napisałam by pokazać jakie potrafią wyjść paradoksy. I tyle.
                      • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:37
                        Pyszczą to może twoje dzieciaki do ciebie
                        Napisałaś o Włoszech w kontekście klienta i innych a nie swojego zapytania
                        Spróbuj lepiej artykułować co masz na mysli, chyba ze celowo wprowadzasz zamęt i dezinformację
                        • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:43
                          Ty lepiej naucz się czytać ze zrozumieniem. Jest jak byk napisane, dziwne, że wszyscy zrozumieli a ty jedna nie.
                          • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:49
                            Skąd wniosek , że nie zrozumiałam big_grin
                            To chyba ty nie rozumiesz, co do ciebie się pisze-podobnie jak nie mogłaś zrozumiec w swoim wątku nt kwarantanny i jej zasad
                            Uważam po prostu takie zagranie za nieuczciwe, gdy forumowicze odpowiadają ci podając rozwiązania działające na terenie Polski - a więc dużo punktów szczepień oraz sprawdzanie informacji poprzez aplikację
                            • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:55
                              Forumowicze tutaj wiedzą skąd piszę, wypowiadały się nawet inne dziewczyny z Włoch i jedna z Belgii. Porównywano przepisy w Polsce i Włoszech. A ty jedna zaś masz problem i to już nie pierwszy raz. Idź przepracuj ten problem z jakimś specjalistą.
                              • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:57
                                Pisałam ci już- nie pochlebiaj sobie, to że kilka dziewczyn wie nie oznacza, że wszystkie
                                Pochlebiasz tez sobie uważając, że mozesz byc przyczyną moich problemów wink w dodatku jesteś agresywna i chamska. Kierowanie kogoś do specjalisty i sugerowanie mu problemów psychicznych to specyficzne prawo godwina wiesz ?
      • dyzurny_troll_forum Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:51
        celandine napisała:

> Poza tym skoro 2 dawkę miałaś w lipcu to mogłaś się szczepić od
        > grudnia (musi minąć 5 mcy)

Widzę, że nie jesteś na bieżąco ze zdobyczami nauki!
        Nie "musi minąć", tylko trzecią dawką przyjmuje się już po 3 miesiącach!
        Znaczy najpóźniej po 3 miesiącach, bo jak wiemy ochrona po 10 tygodniach od przyjęcia kolejnej dawki wynosi już tylko 35%
        • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:54
          Znaczy najpóźniej po 3 miesiącach, bo jak wiemy ochrona po 10 tygodniach od przyjęcia kolejnej dawki wynosi już tylko 35%

A nie masz wrażenia, że z każdą kolejną dawką okres ochrony skraca się? W końcu dojdziemy do etapu, że trzeba będzie szczepić się przed każdym posiłkiem. A kto będzie mieć wątpliwości, ten foliarz!
          • dyzurny_troll_forum Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:25
            droch napisał:

> Znaczy najpóźniej po 3 miesiącach, bo jak wiemy ochrona po 10 tygodniach od
            > przyjęcia kolejnej dawki wynosi już tylko 35%

>
            > A nie masz wrażenia, że z każdą kolejną dawką okres ochrony skraca się?

A to jest akurat oczywiste, że w przypadku eksperymentalnego preparatu odkrywają wciąż coś nowego... Ale niedziałanie tego specyfiku to jest rzecz, której się w nim najmniej obawiam..
            • bigzaganiacz Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 18:27
              Faktycznie , gdyby tylko nie dzialal , to bylaby rewelacyjna wiadomosc
        • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:05
          Idź się zaszap pierwszą i drugą, to będziesz się martwił terminem i skutecznością trzeciej.
          • dyzurny_troll_forum Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:22
            mia_mia napisał(a):

> Idź się zaszap pierwszą i drugą, to będziesz się martwił terminem i skutecznośc
            > ią trzeciej.

Nadal nie widzę sensu szczepienia się czymś co nie działa. Teraz to już nawet argument "dla papieru" stracił wartość...
            • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:30
              Jeśli twoim zdaniem nie działa i nie zamierzasz się szczepić, to po co podniecasz się ilością dawek czy terminami ich przyjmowania?
              Nie wiem zajmij się czymś pożytecznym i sprawdź jak często przysługuje ci badanie prostaty albo co cię tam dotyczy i rozkminiaj skuteczność i metody.
              • wapaha Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:32
                badania prostaty nie działają
                rzadko kiedy coś wykrywają
    • skumbrie Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:41
      Eeee tam, wszystko gra, covidianie sami tego chcieli wink
      • profes79 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:42
        Fakt; szury nie mają certyfikatu więc nie mają z nim problemów smile
        • demono2004 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:45
          profes79 napisał:

> Fakt; szury nie mają certyfikatu więc nie mają z nim problemów smile
          >

Tu sie nie ma z czego smiac. Certyfikat mial wam ułatwiac zycie a tu niespodzianka.
          • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:48
            nam ułatwił i to bardzo.
            • demono2004 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:50
              chococaffe napisała:

> nam ułatwił i to bardzo.

Własnie widać big_grin
              To jest utrudnienie, nie ułatwienie i nie ma nic wspólnego z walką z covidem.
              • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:56
                napisz mi co widzisz wink
                • demono2004 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:27
                  chococaffe napisała:

> napisz mi co widzisz wink

Brak argumentów? big_grin
                  • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:32
                    Z twojej strony? Owszem. Nieudolnie usiłujesz atakować rechotem i tyle.
                    • demono2004 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:35
                      chococaffe napisała:

> Z twojej strony? Owszem. Nieudolnie usiłujesz atakować rechotem i tyle.

Chyba nie oczekujesz, ze ciebie da sie traktować powaznie big_grin
                      Zawsze byłaś głupio-mądra.
                      • grubazmetra Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 17:53
                        demono2004 napisała:

> chococaffe napisała:
                        >
                        > > Z twojej strony? Owszem. Nieudolnie usiłujesz atakować rechotem i tyle.
                        >
                        >
                        >
                        > Chyba nie oczekujesz, ze ciebie da sie traktować powaznie big_grin
                        > Zawsze byłaś głupio-mądra.

Ale że joa?
                        Nope. Zawsze była wyłącznie głupia.
                        • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 18:18
                          i na dodatek brzydsza niż Brigitte Macron wink big_grin
            • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:17
              nam ułatwił i to bardzo.

No, faktycznie ułatwił big_grin "Cztery nogi dobrze, dwie nogi źle".
              • chococaffe Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:23
                Czyli jak zwykle zero konkretu
    • lalkaika Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 13:57
      31 grudnia sa organizowane happeningi non stop 24 godziny szczepionki , sproboj na fejsie zorientowac sie w twojej okolicy.
      • dyzurny_troll_forum Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:52
        lalkaika napisała:

> 31 grudnia sa organizowane happeningi non stop 24 godziny szczepionki , sproboj
        > na fejsie zorientowac sie w twojej okolicy.

Coś jak majówka z J&J!?
        Ludzie są naprawdę tacy głupi, że można ich kilka razy na ten sam wałek???
    • alicia033 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:12
      o, zaskoczona?
      NAPRAWDĘ?

Już raz pisałam, że kowidianizm dzielnie walczy z problemami, które sam generuje.
    • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:16
      Prawnicy taką sytuację określają "ciekawy kazus"...
    • marianna211272 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:17
      wiesz troche jednak pokpilas ty sprawe moglas przez aplikacje zapisac sie wczesniej i mialabys termin kiedy ci odpowiada .Bylo do przewidzenia ze skroca okres waznosci bo o tym mowiono i bylo do przewidzenia ze termini styczniowe moga byc zapelnione bo wiekszosc miala 2 dawke w okresie wakacyjnym .Moglas sie zapisywac wczesniej .A co do green pass po 3 dawce moj byl wazny odrazu na wszelki wypadek mialam w tel dwastary i nowy
      • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:23
        "Mogłaś nie wstawać z łóżka, wtedy nie przewróciłabyś się"
        "Mogła pani nie przechodzić tędy, to nie zostałaby pani zgwałcona"
        "Mogłaś domyślić się, że rząd skróci ważność certyfikatu"
        • marianna211272 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:32
          sorry ale jak sie mieszka w danym kraju to sie czyta informacje i wie sie jaka jest tendencja. Mozna sie zapisac na szczepienie przez aplikacje i nie jest to jakies polowanie wchodzisz sprawdzasz daty i widzisz czy terminy sa odlegle czy daja ci za 2 dni .
          • droch Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:33
            Sorry, ale obarczanie obywateli moralną odpowiedzialnością za dysfunkcje intelektualne rządu to jakaś wyższa forma masochizmu.
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:43
            Przecież byłam się dowiadywać. Tylko że wtedy tendencja była: green pass jest ważny 9 miesięcy i generalnie sporo lekarzy mówiło, aby dać pierwszeństwo tym najbardziej potrzebującym, przede wszystkim tym niezaszczepionym w ogóle i tym zaszczepionym w pierwszych miesiącach. Ja byłam szczepiona w lipcu, więc pięć miesięcy generalnie minęło mi dopiero w tym miesiącu. Skrócenie do 6 miesięcy nastąpiło dopiero teraz, więc gdzie jest moja wina? W tym, że systemy u nas oblężone?
            • mia_mia Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:16
              Jak mi zależy na szybkim zaszczepieniu dziecka, to jadę dziś z nim kawałek dalej, co w warunkach popołudniowych korków może zająć sporo czasu, a nie czekam aż będzie termin pod domem. Widocznie aż tak mocno ci ten green pass nie jest potrzebny.
              • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:28
                No do tej pory nie był aż tak bardzo potrzebny, bo ja pracuję głównie z domu, a zlecenia zewnętrzne mam rzadko (szczególnie teraz w okresie pandemicznym). To było pierwsze chyba od roku. Green pass do tej przydał mi się raz u lekarza i dwa razy w restauracji.
      • bigzaganiacz Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:23
        To jeszcz , chpa ci brakuje , tatuazu z numerem na czole i opaski a po zrobieniu testow bedziesz mogla isc do biedronki
      • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:24
        Byłam na początku grudnia w aptece, by się dowiedzieć, to mnie odesłano "bo mam jeszcze czas". Powiedziano bym spokojnie przyszła w styczniu po świętach. Wtedy ważność green passu była określana na 9 miesięcy, skrócenie do 6 nastąpiło praktycznie w tych dniach. A wtedy już chyba wprowadzono super green pass więc zaczęli szczepić się na potęgę również ci, którzy wcześniej się w ogóle nie szczepili. Im i tzw. fragili (osoby z osłabionym system odpornościowym) dawano pierwszeństwo.
        • konto664 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:53
          Ale masz już ten termin czy niedasię?
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:56
            Nie mam terminu. Farmaceutka mnie wtedy odesłała, bym przyszła w styczniu dokonać rezerwacji.
            • konto664 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:04
              Skoro nie byłaś teraz to skąd wiesz że nie dasz rady się zaszczepić w ciągu miesiąca?
              • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:10
                Bo mi tak powiedziano. Byłam na początku grudnia i mi powiedziano, że systemy są oblężone i w tym miesiącu (roku) nie ma już sensu, bo najpierw muszą wszczepić tych, co się kompletnie nie szczepili i tych tzw. wrażliwych. A że wtedy green pass miał ważność 9 miesięcy to miałam czas więc przyjęłam na spokojne. Skrócenie do 6 mies. nastąpiło w tych dniach.
                Do apteki pójdę ponownie w tych dniach.
                • konto664 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:13
                  I już odmówiłaś zlecenia na podstawie tego co miesiąc temu ci w aptece powiedzieli (jeszcze przed omikronem)?
                  • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:24
                    Wiedząc, że jest duże prawdopodobieństwo, że w styczniu, w okresie zlecenia, mój green pass będzie nieważny wolałam odmówić niż ryzykować niewpuszczenie do firmy. I jak pisałam ta sprawa nie dotyczy tylko mnie, bo klient zasygnalizował, że sporo potencjalnych zleceniobiorców miało podobny problem. We Włoszech szczepienie dostępne dla wszystkich było dopiero od lipca (wcześniej szło się kategoriami wiekowymi) i teraz w grudniu minęło pięć miesięcy. Skoro mówiono wcześniej, że green pass jest ważny 9 miesięcy trudno by każdy od razu ustawiał się w kolejce do szczepienia. Jakkolwiek sprawa zlecenia nie jest jeszcze zamknięta.
                    • konto664 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:39
                      Nie wiem co radzić.. daj może numer do tej apteki to zadzwonimy i się zapytamy kiedy jest najbliższy termin szczepienia. Albo podaj miasto, to sprawdzimy też inne punkty szczepień
                      • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:47
                        Nie ma tu co radzić. Po prostu w tych dniach jeszcze raz skontaktuję się z apteką i spojrzę na aplikacje. Zaszczepię się kiedy będzie to możliwe i tyle. A zlecenie - zobaczy się. Jak nie wyjdzie - to trudno, jakkolwiek pisałam klient też kombinuje czy nie przesunąć na inny termin, ewentualnie online, bo te green passy to źródło kłopotów również dla nich.
                        • little_fish Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:02
                          W tych dniach...
                          Ja bym już przeglądała aplikację, gdyby mi zależało na szczepieniu. Oraz odwiedziłabym okoliczne punkty.
    • konto664 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 14:52
      Przy boosterze nie czeka się 2 tygodni, przedłużają ważność od razu
    • swiezynka77 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:34
      A test nie załatwi sprawy?
      • tatarenka Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:46
        Nie przeczytałam całego wątku. Nie wiem, czy się nie powtórzę.
        Arista, skoro szczepiłaś się w lipcu, Twój Green Pass jest ważny cały styczeń.
        Nowe przepisy (te skracające ważność do 6 miesięcy) wchodzą w życie od 1 lutego 2021.
        • tatarenka Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:48
          tu zerknij na przykład www.money.it/durata-green-pass-ridotta-6-mesi-1-febbraio
        • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:49
          Kurcze, rzeczywiściesmile) Dzięki.
          • arista80 Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 15:51
            No właśnie teraz spojrzałam. Byłam przekonana, że to już weszło w życie, tym bardziej że z kim bym nie gadała, to każdy był przerażony, że im mija czas ważności green passa i nie zdążą się zaszczepić do pracy (jak pisałam ja to brałam na spokojnie, bo pracuję w domu). A tu takie kwiatki. Dzięki wielkie.
            • little_fish Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:03
              🤦🤦🤦
    • dyzurny_troll_forum Re: Paradoks z green passem 28.12.21, 16:31
      arista80 napisała:

> Dosłownie. Skontaktował się ze mną klient w celu zlecenia zewnętrznego (w siedz
      > ibie klienta), do zrealizowania w styczniu. Według aktualnych przepisów, aby po
      > djąć trzeba mieć green pass, a niedawno rząd skrócił dodatkowo ważność dokument
      > y do 6 miesięcy. Ja szczepiłam się w lipcu, więc ważność dokumentu upłynie w st
      > yczniu. A w styczniu miałabym wykonać to zlecenie. Trzecią dawkę mogę przyjąć d
      > opiero pod koniec stycznia, bo są straszne kolejki,

Jak zwykle okazuje się, że szury i foliarze znów jedną prostą przed resztą stada:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka