Dodaj do ulubionych

Rozkmina przed kolędą

31.12.21, 16:26
Ponoć w tym roku ponownie, po przerwie kowidowej, chodzić ma u nas kolęda. Mieszkam w niedużym budynku wielorodzinnym na osiedlu, gdzie może kilka osób wpuszcza księdza i jego świtę przez drzwi. U nas są to sąsiedzi z góry, którzy wysyłają córki do komunii świętej, więc zbierają punkty wiary do swojego kajecika. Do rzeczy. Przyszło mi do głowy, żeby tę wizytę na klatce schodowej wykorzystać do tego, by zakomunikować Kościołowi co o nich sądzę. Jedni z sąsiadów od miesięcy mają na balkonie wielki baner strajku kobiet. Mam ochotę pójść w ich ślady i wytapetować sobie drzwi czerwoną błyskawicą a to tego komunikatami "stop pedofilii" na okoliczność wizyty księdza proboszcza. Gdyby każdy, kto ma wyrąbane na kościół i jest wściekły na jego obecność w życiu publicznym komunikował choćby w taki sposób swój gniew może wstąpił by w tych ludzi chociaż cień wstydu za instytucję, której są częścią.
Lata temu mój ojciec wpuścił kolędę, posadził księdza przed kieliszkiem wódki, powiedział "napij się Pan, pogadamy", po czym kulturalnie przedstawił swój punkt widzenia proboszczowi. Gdybyśmy mieli więcej odwagi, może by się księżom tych kolęd i procesji odechciało.
Obserwuj wątek
    • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:28
      poczytaj fejsa Andrzeja Gerlacha, ponoć to się często zdarza. był niedawno cykl postów o kolędzie.
      ludzie mają rózne fajne pomysły, może coś ci się spodoba.
    • mia_mia Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:33
      Mój ojciec o nieokreślonym moim zdaniem teraz podejściu do kościoła, zagina każdego księdza na znajomości Biblii w pierwszych trzech pytaniachwink
      Ojciec nigdy chyba jak żyję nie był w kościele, na starosc zaczął studiować Biblię, wcześniej Koran.
      • niemaznaczenia Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:42
        Każdy jehowita zagina , ale przecież nie o encyklopedyczną, wiedzę w tym chodzi. Szkoda, że nie rozumiesz.
        • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:44
          w sensie wiara może być oparta na głupotach i debilizmach?
          • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 17:39
            Na domysłach, chceniu i ignorancji - oczywiście.
            Nie jestem wielką znawczynią Biblii, ale też mi się zdarzyło zagiąć tego czy innego, i to nawet ze znajomości ST. Współcześni wierzący to są często ludzie, którzy niewiele wiedzą o swojej religii. Albo traktują ją supermarketowo - to znaczy biorą z niej wyłącznie rzeczy, które im się podobają, a inne lekceważą (np zakaz seksu małżeńskiego) albo/i wierzą w coś utkanego z mgły ignorancji, nieświadomości i dziwacznej tradycji. A, i lekceważą słowa papieża, chyba że jest Polakiem.

A to podobno Pismo Święte jest podstawą wiary.
            • melikles Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:07
              Podobno...niowłaśnie nie jest.

Zgadnij co jest podstawą wiary chrzescijańskiej smile
              • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:36
                Nie muszę zgadywać, bo byłam tego uczona. Katolicyzm opiera się na Piśmie Świętym i tradycji apostolskiej.
                • melikles Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:51
                  Mt. 23 big_grin
                • droch Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 12:09
                  Katolicyzm opiera się na Piśmie Świętym i tradycji apostolskiej.

To jakieś heretyckie podejście. W praktyce o tym, co jest katolickie, decyduje lokalny proboszcz.
                  • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:24
                    A tam lokalny probosz. Ojciec Rydzyk wespół z ministra(nr) ami tego kraju.
            • pegasus5591 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:24
              tzw Pismo Swiete pisali faceci na przestrzeni setek lat . Kobiet do tego nie dopuszczali . Ten napisał to , tamten owo , jeszcze inny siamto i owanto dopisał , ten coś skreślił , ten coś inaczej przetłumaczył . Ot , i takie wyszło otosłowoborzeee...

www.racjonalista.pl/kk.php/d,22/q,Biblia
            • la_felicja Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 19:33
              Chyba seksu pozamałżeńskiego, Bene.
              Pismo Święte jest podstawą wiary u większości protestantów.
              U katolików oprócz Pisma Św dochodzi tzw tradycja i encykliki papieskie.

U wielu znanych mi katolików religia kręci się dookoła jedzenia lub niejedzenia mięsa.
              Np Wielki Piątek to dzień, w którym nie wolno jeść mięsa. A co tam się jeszcze ważnego przydarzyło, czego pamiątkę obchodzimy, to już ich niewiele interesuje.
            • mama-ola Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 09:16
              bene_gesserit napisała:

> Współcześni wierzący to są często ludzie, kt
              > órzy niewiele wiedzą o swojej religii.

Koledzy mojego syna, dzieci z bardzo wierzącej rodziny, ministranci, nie wiedzieli, że Jezus był żydem. Mój syn im to powiedział, a oni zapytali, czemu obraża.
              • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 14:33
                Dramat.
            • stasi1 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 14:25
              Papieża polaka też do końca nie słuchano
          • szmytka1 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:14
            w sensie w biblii same prawdy naukowe i jak sie strasznie pomylisz ze Jezus np wodę nie w sino rpzemieni a w kompot, to będzie straszliwa herezja i nie moze być wiara na tkaiej głupocie oparta, bo w wino to niegłupota, a w kompot to już debilizm big_grin big_grin
          • mid.week Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 08:52
            bib24 napisała:

> w sensie wiara może być oparta na głupotach i debilizmach?

Wiara ma się opierać na wierze w kościół smile
            • ajaksiowa Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 10:08
              mid.week napisała:

> bib24 napisała:
              >
              > > w sensie wiara może być oparta na głupotach i debilizmach?
              >
              >
              > Wiara ma się opierać na wierze w kościół smile

A nie w Boga?
              • chococaffe Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 10:19
                a tu się z toba zgadzam, nie trzeba korzystac z usług kościoła, wystarczy sama wiara w Boga
        • livia.kalina Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 17:47
          >le przecież nie o encyklopedyczną, wiedzę w tym chodzi. Szkoda, że nie rozumiesz.

A o co chodzi w Biblii katolikom? O przesłanie? O miłość bliźniego, który np jest Żydem albo homoseksualistą? O ratowanie życia ludzkiego, jak kościół i katolicy ratują ludzi w polskich lasach? O piętnowanie zła jak pedofilia w kościele? O nie robienie szopek z sakramentów jak zrobił Kurski? O życie w cnocie i ubóstwie jak żyje polski kościół katolicki i jego kler?
          • angazetka Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:30
            Akurat w przypadku uchodźcow polski Kościół jest ok.
            • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:37
              A, czyli wywiera nacisk na polski rząd, żeby dopuścił pomoc humanitarną? Nie wiedziałam.
          • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 08:47
            O to, to!
        • mdro Re: Rozkmina przed kolędą 04.01.22, 11:59
          "Każdy jehowita zagina"

Eee, nie? Świadkowie Jehowy mają własną wersję Biblii, odmienną od przekładów katolickich czy protestanckich (te w samej warstwie translatorskiej się różnią niewiele, różnice są interpretacyjne).
    • ga-ti Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:41
      Ale jak księżom ma się odechcieć (choć jak tak przez lata obserwuję, to wielu się nie chce, a muszą), są ludzie, którzy przyjmują księdza po kolędzie, czekają na kolędę. Obowiązku nie ma. A co sądzisz o kościele to sobie możesz napisać, Twoje drzwi Twoja sprawa wink
    • pegasus5591 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 16:48
      L+G+B+T+2022

lub

W+O+ś+P+2022

lub

Kamienica + Mariana+Banasia+2022
      • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:28
        pegasus5591 napisała:

> L+G+B+T+2022
        >
        > lub
        >
        > W+O+ś+P+2022
        >
        > lub
        >
        > Kamienica + Mariana+Banasia+2022

Dzięki, umarłam ze śmiechu smile
      • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 08:48
        Piękne! 😂😂😂
      • bona.sforza Re: Rozkmina przed kolędą 02.01.22, 18:24
        Alt+ctrl+del
    • 35wcieniu Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 17:48
      Nie wiem w jaki sposób ma się im odechciec? Chodzą bez względu na to ile osób ich wpuści. No ale pisać na własnych drzwiach możesz co tam lubisz.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 18:56
      Kurcze, a dlaczego czekasz na kolędę, żeby baner wywiesić? I dlaczego czekasz na kolędę, żeby powiedzieć o swoich poglądach?
      Zarówno pierwsze jak i drugie możesz zrobić w każdej chwili. Jesli drugie to Kosciolu ptwartez mozesz podejść w każdej chwili i powiedzieć.

Dziwią mnie takie rozkminy.

• bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 20:16
        za mówienie swoich poglądów w kościele to się ma sprawę o obrazę uczuć religijnych.
    • default Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 20:02
      trampki_w_kwiatki napisała:

> Lata temu mój ojciec wpuścił kolędę, posadził księdza przed kieliszkiem wódki,
      > powiedział "napij się Pan, pogadamy", po czym kulturalnie przedstawił swój punk
      > t widzenia proboszczowi. Gdybyśmy mieli więcej odwagi, może by się księżom tych
      > kolęd i procesji odechciało.

Ja podobnie zrobiłam - tyle że bez wódki - jeszcze jak w bloku mieszkaliśmy. Nie wiem co odwaga ma do tego, no chyba że ktoś ogólnie nieśmiały jest i boi się przedstawiać swoje racje w dyskusji. Ja nie miałam oporów, z księdzem pogadałam, trafił się rozsądny i dyskusja była nawet przyjemna i konstruktywna.
      Niestety w nowym miejscu zamieszkania nie trafiłam na tak inteligentnego i otwartego księdza, więc u mnie żadne kolędy nie są wpuszczane obecnie. Zresztą nawet nie przychodzą, odkąd pogoniłam gościa, co się domagał "opodatkowania" na nowy kościół.
      • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 08:51
        Ale ludzie nie mają odwagi nie chrzcić dzieci, nie posyłać na religię, nie pędzić do komunii. Nie mają odwagi powiedzieć rodzinie, że już dawno skończyli z Kościołem a ślub będzie cywilny. Dla dobra tego chrztu czy komunii nawet tego księdza wpuszczają.
        A potem mamy PiS, zakaz aborcji, nienawiść do lgbt i inne takie wartości chrześcijańskie.
        • ludzikmichelin4245 Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 09:14
          Dlatego (dla mnie) praprzyczyną jest ta presja na polu rodzinnym i brakuje mi w społeczeństwie jakiegoś wyemancypowania się w obrębie tych relacji. Bo jednak jest coś głęboko niezdrowego w - z tego co czytam - powszechnej sytuacji, w której dorośli ludzie robią daną rzecz, bo "co powie babcia".
          Babcia powie "skandal!" - no i..?
          Przy czym odnoszę się nie tylko do kwestii obrzędowości, ale również do tego, że gros wątków na ematce to wątki o nieumiejętności poradzenia sobie z toksycznym krewnym.
          Co jest z nami nie tak, że nie potrafimy odcinać pępowiny - mentalnej, emocjonalnej, finansowej?
          • bene_gesserit Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 14:29
            Ja byłam ochrzczona, uczyłam się pilnie religii, bardzo przeżywałam Komunię, ba - nawet się bierzmowałam, całkiem świadomie. Modliłam się, chodziłam do kościoła co niedzielę. W jakimś dwudziestym piątym roku życia zrezygnowałam z KK, od tej pory jestem agnostyczką.

Wychowanie w wierze i trwanie w wierze nie jest niczym złym. Chodzi nie o nie, ale o jakość tej wiary i jakość wychowania, nic więcej.
        • bominka Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 10:11
          Jak bardzo się mylisz,
          Chrzczę dzieci,przystępuje do komunii i jestem przeciwko pis. Dziwie Ci się,że nie masz odwagi nie chrzcić dzieci...czy ktoś Ci kazał?? To się chyba nazywa obłudą. Szacun dla tych,którzy są ateistami z krwi i kości i z pełną konsekwencja biorą To na klatę.
          • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 02.01.22, 20:28
            To do mnie?
            Ja akurat nie chrzciłam dziecka, nie robię nic dla picu i dobrego humoru rodziców czy krewnych. Ale mnóstwo ludzi tak robi. Mnóstwo. Koleżanki z pracy posyłają dzieci do komunii, bo tak wypada, choć w ich domach się w ogóle nie praktykuje. A potem kościół czuje się jak pączek w maśle, a władza liże jego przedstawicieli po tyłku.
            • ritual2019 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 10:37
              Skoro posylaja dzieci na religie, przyjmuja sacraments to znaczy ze praktykuja. Czego wy nie rozumiecie? To ze sa zbyt leniwi zeby pojsc na niedzielna msze nie znaczy ze sa niewierzacy. W Polsce jest ogromne przywiazanie do tradycji a ta jest scisle zwiazana z obrzadkami religijnymi (widac to wyraznie np w watku 'po swietach').
              • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:23
                Nie praktykują. Robią to wyłącznie dlatego, że "dzieci się będą śmiały, że moja Krysia nie poszła do komunii"
                • milva24 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:34
                  Są tacy co praktykują z przekonania, nawet sporo znam takich. I wielu z nich nie głosuje na PiS.
                • ritual2019 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 17:10
                  trampki_w_kwiatki napisała:

> Nie praktykują. Robią to wyłącznie dlatego, że "dzieci się będą śmiały, że moja
                  > Krysia nie poszła do komunii"

Ktore dzieci? Tych niepraktykujacych rodzicow?
            • stasi1 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 14:31
              Kiedyś wpadła mi w rękę książka Moniki Jaruzelskiej. Ja ochrzciła babka po kryjomu bo taką czuła potrzebę. Ona ochrzciła swojego syna bo a nuż mu sie to przyda. Akurat nie potrzebnie to zrobiła bo mu się nie przydało. Ale jak dla mnie postępowanie babki było logiczne, Moniki już nie
    • melisananosferatu Re: Rozkmina przed kolędą 31.12.21, 21:04
      Ej, masz tate z rigczem! Szacun!
    • unaluna Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 09:47
      Rzekłabym nie róbmy z tego zagadnienia, bo obawiam się, że to co napiszesz na drzwiach, wywiesisz na banerze czy powiesz księdzu nie spowoduje, że on przestanie chodzić nagle po kolędzie, a ludzie, którzy chcą przestaną go przyjmować.
      • ajaksiowa Re: Rozkmina przed kolędą 01.01.22, 10:11
        Nie zapraszam Ludzi do siebie po to żeby Ich obraźać😐😐
        • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 02.01.22, 20:29
          Ja ich nie zapraszam. Sami łażą, jak domokrążcy.
    • marinnaeaut4 Re: Rozkmina przed kolędą 02.01.22, 18:18
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271046768_3366157723618232_6173850767532817059_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-5&_nc_sid=973b4a&_nc_ohc=Kb9WlTv3vWEAX8AdB0L&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AT_3rE8s24g03jRSIdJH6ITXWBKXEAENPtuNnamkg20i8w&oe=61D7BB77
      • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 02.01.22, 20:29
        O, dzięki!
        To też jest jakiś pomysł.
    • kopertajestnajwazniejsza5 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 10:12
      Proboszcz z Godzikowic k. Oławy wydrukował hahahaha specjalne druki kolędowe i koleś nie owija w bawełnę . Mówi i pisze wprost że chodzi w tej całej zabawie w kolędę o pieniądze i kropka . Reszta to zasłona dymna i ściemnianie dla naiwnych .
      A więc płacić owieczki i nie kwękać i nie stękać , hahaha

Koperta jest najważniejsza !!!

www.tuolawa.pl/wiadomosci/21728,tradycyjnej-koledy-nie-bedzie-wiec-ksiadz-wyslal-druczki-na-przelew
    • ritual2019 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 10:43
      Ta instyyucje autorko watku tworza ludzie, wierni a nie tylko ksieza. Bez wiernych nie byloby instytucji. Mozesz sobie drzwi tapetowac i banery wywieszac, pytanie tylko co tym osiagniesz? Ksiadz do ciebie nie przychodzi, zostal zaproszony do kogos innego, chyba sasiedzi maja prawo zapraszac gosci?
    • majaa Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 11:08
      Jak byś miała jaja, to po prostu powiedziałabyś księdzu w oczy, co myślisz o kościele, a nie robiła jakieś śmieszne demonstracje "przy okazji". Zresztą, jeśli sądzisz, że to cokolwiek zmieni w kwestii kolędy czy innych praktyk, to się grubo mylisz. Ty nie chcesz i nie musisz, ale inni chcą i mają do tego prawo. Tobie chyba sąsiedzi nie dyktują, kogo masz przyjmować, a kogo nie w swoim własnym mieszkaniu?
      • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 12:16
        sęk w tym, że od kk idzie manipulacja naciski. tak samo od rodziny. jak jest jak masz jedną osobę, która chce przyjąć księdza a drugą, która nie chce? oczywiście ateista musi ustąpić. bo uczucia katolika są najważniejsze.
        • majaa Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 19:42
          Ale ateista chyba zdaje sobie sprawę, co wynika ze wspólnego życia z katolikiem, nieprawdaż? Skoro zatem się zdecydował, to niech teraz nie zgrywa męczennika, bo to nikogo nie wzrusza.
          • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 19:48
            i nawzajem. jak katolik się żeni z ateistą to on by mógl ustąpic. ale widać, ze tobie się to w głowie nie mieści. wierzący ma zawsze być górą.
            • majaa Re: Rozkmina przed kolędą 04.01.22, 11:49
              Jedyne, co mi się w głowie nie mieści, to to, że ludzie nie uzgadniają przed ślubem takich istotnych kwestii. Katolik nie może ustąpić, bo bycie katolikiem to nie tylko sama wiara w Boga, ale też praktykowanie. Dlatego tak, to ateista musi ten fakt zaakceptować albo nie żenić się z katolikiem.
              • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 04.01.22, 11:54
                a mieści ci się w głowie odejście od wiary lata po ślubie? czy jak już wierzysz to MUSISZ wierzyć do śmierci? i rozumiesz, że kogoś takiego ksiądz przedstawiciel mafii pedofilskiej może brzydzić i może ten ktoś nie chcieć księdza w domu.
                • majaa Re: Rozkmina przed kolędą 04.01.22, 12:50
                  A tobie mieści się w głowie, że wierzy się w Boga, a nie w księdza? Zawsze stosujesz odpowiedzialność zbiorową, czy tylko wobec księży?
                  I dlaczego uważasz, że skoro ty z jakiegoś powodu przestałaś wierzyć, to twój mąż automatycznie też powinien zrzec się swojej wiary i praktyki?
                  • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:21
                    Katolicki beton w natarciu.
                  • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:24
                    czyli dokładnie podkreślasz co napisałaś. ateista musi ustąpić wierzącemu. to gówno a nie kompromis.

a czy rozumiesz, że można zachować wiarę, ale w kościele widzieć dzieło szatana? bo instytucja gwałcąca dzieci, chroniąca pedofilów, na ołtarz wynosząca kasę to wyłącznie domena zła. nie da się wierzyć w boga i akceptować kościoła. to się wyklucza.
                  • milva24 Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:45

> I dlaczego uważasz, że skoro ty z jakiegoś powodu przestałaś wierzyć, to twój m
                    > ąż automatycznie też powinien zrzec się swojej wiary i praktyki?

Ja tak nie uważam. Dlatego gdy straciłam łaskę wiary mąż był z lekka zagubiony bo to ja zazwyczaj pilnowałam praktykowania. Zaproponowałam więc, że jeśli czuje taką potrzebę niech prowadzą dzieci na msze, niech tlumaczy dogmaty wiary, w przypadku komunii niech się zajmie stroną religijną (msze, różańce, spotkania z księdzem itp). Ja przeszkadzać nie będę. I jakoś tak się złożyło, że po dwóch, trzech pójsciach do kościoła mąż praktykowanie zarzucił. Wyszło więc na to, że to ja go ciągałam a on chodził głównie z przyzwyczajenia no bo jak to tak...
    • kotletymielone5 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 19:59
      "Gdybyśmy mieli więcej odwagi, może by się księżom tych kolęd i procesji odechciało." - tolerancja rev. 2.0.
      "Tylko o to, żeby każdy mógł kochać kogo chce, kiedy chce i jak chce" - to była mądrość poprzedniego etapu
      • bib24 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 20:02
        jakby się kk nie ładował ateistom w życie to by nie budził u ludzi agresji.
      • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:20
        O miłości KK niech już nikogo nie uczy. Oni miłość ogarniają jedynie w wersji pedofilskich czynów zabronionych, więc proszę, usuń się z tego wątku.
    • nenia1 Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 20:12
      Podziwiam optymizm. Ale mózg ludzki często nie działa w ten sposób, że dochodzi do jakiejś refleksji.
      Syndrom oblężonej twierdzy w kościele nie wziął się z powodu tego, że nikt nie miał odwagi powiedzieć co myśli,
      tylko z tego, że w kościele jest zbyt mało osób, które potrafią zrozumieć co ktoś do nich mówi.
      To tak samo jak z PIS, ten sam konstrukt myślowy. To nie ja robię coś źle, to inni są źli i dlatego mnie krytykują.
      • trampki_w_kwiatki Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:19
        Niestety, masz rację.
        • taniarada Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 11:26
          Coś bujasz trampki .U mnie w parafii proboszcz wymyślił że mamy przyjść do kościoła na kolędę .Ulicami .Moja zbiórka 12 stycznia .Oczywiście z kopertami .Wspólne foto i modlitwa .Jak nie wyjadę to pójdę .W sumie nie widziałem jakie mam sąsiadki to co mi szkodzi .😊
    • koleda.memy.memy Re: Rozkmina przed kolędą 03.01.22, 20:22
      memy , memy , memy :

www.google.pl/search?q=kol%C4%99da+memy&ei=B0vTYZOcKqeqrgTGxI7AAQ&oq=kol%C4%99da+memy&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQARgAMgUIABCABDIGCAAQBxAeMggIABAIEAcQHjoICAAQgAQQsANKBAhBGAFKBAhGGABQ6QdYlg1g3yloAXAAeACAAYQBiAH4AZIBAzAuMpgBAKABAcgBAcABAQ&sclient=gws-wiz-serp
    • naszekwiatkinasze Re: Rozkmina przed kolędą 05.01.22, 14:09
      https://img15.demotywatoryfb.pl//uploads/202201/1641240683_ovxrxo_600.jpg
    • bye-bye Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 17:34
      Nie bardzo rozumiem, co miałoby to dać?
      Jeżeli odczuwasz taką potrzebę, to wywieszaj na drzwiach co tam uważasz. Ale sensu w tym za grosz. Przy tym dość niedojrzale, wybacz😉
    • rexona_sport Re: Rozkmina przed kolędą 06.01.22, 18:12
      Myśle ze walka z pedofilią jest naszym wspólnym obowiązkiem i najwyższa pora dać znać kościołowi ze dopuszczanie się pedofilii oraz krycie takich uczynków nie jest ok. Pora wreszcie przeciąć ten wrzód. Ale tak samo edukuj znajomych którzy wybierają się do „zatoki świń” (polecam do poczytania bardzo fajne śledztwo dziennikarskie), ktorzy wielbią celebrytów znanych z odwiedzin na wyspie epsteina (ostatnio był proces w tej sprawie). Kiedrynski i jego 🤢 wypowiedzi o dziewczynkach z północnej Afryki, No dużo tego jest i należy tępić jak leci.

nie zapominajmy ze molestowanie dzieci i nastolatek to tez branża „celebrycka”.

Uprzedzając hejty, jeśli ktoś w moim wpisie widzi wybielanie kościoła to bardzo mu współczuje. Po prostu nasz mózg ma taka cechę ze lubi się skupiać na jednym i dlatego przypominam ze zagrożenie pedofilia jest WSZĘDZIE gdzie są mężczyźni z dużą kasą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka