Dodaj do ulubionych

Testy w aptece.

20.01.22, 22:18
wydarzenia.interia.pl/autor/jolanta-kaminska/news-zmiana-w-systemie-testowania-tuz-tuz-wynik-z-apteki-bedzie-r,nId,5781692?fbclid=IwAR0jPMazTptoJ_pXmPE83Q1T91AdL_WmqtGlZovlCpoA_GrVgdsfpSY3Uqc
W listopadzie zdałam test PCR.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć, o co chodzi z antygenowymi?
Wyłapują "świeżą" infekcję?
Gdzie będą przeprowadzane- przy okienku w aptece, po uprzednim wylegitymowaniu osobnika (i na jakiej podstawie)?
Obserwuj wątek
    • anilorak174 Re: Testy w aptece. 20.01.22, 22:46
      Antygenowe to tzw szybkie. Wynik po 15 minutach, robi się jak ciążowy (zakraplasz do kasetki, pojawia się 1 lub 2 kreski).
      Organizacja pewnie bedzie zależeć od apteki.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Testy w aptece. 20.01.22, 22:48
      Strach będzie iść kupić witaminy czy aspiryne.
      • anilorak174 Re: Testy w aptece. 20.01.22, 23:14
        A myslusz ze teraz nikt z covidem nie hasa po ulicy i nie kupuje aspiryny w aptece? Kupa ludzi choruje nieoficjalnie.
      • ramonda_alp Re: Testy w aptece. 21.01.22, 00:08
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Strach będzie iść kupić witaminy czy aspiryne.

a to akurat tylko na zdrowie wyjdzie.
      • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 12:47

> Strach będzie iść kupić witaminy czy aspiryne.

A co takiego strasznego w testowaniu? Gdyby były darmowe testy w szkołach i zakładach pracy też byłby strach tam chodzić?😳
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:16
          A kto w polszy się testuje?
          Osoby które ledwo człapią do pkt.
          • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:30

> A kto w polszy się testuje?
            > Osoby które ledwo człapią do pkt.

No malo kto się testuje, bo są durne przepisy dla testów PCR a nie ma dostępnych darmowych testów, które można wykonać w domu. Przypuszczam, że pozytywny wynik „monitorowanego testu darmowego” skutkować bedzie również nałożeniem kwarantanny i koniecznością pójścia na test PCR.
            • b.bujak Re: Testy w aptece. 21.01.22, 18:51
              saszanasza napisała:
              > Przypuszczam, że pozytywny wyni
              > k „monitorowanego testu darmowego” skutkować bedzie również nałożeniem kwaranta
              > nny i koniecznością pójścia na test PCR.

a to chyba nic nowego;
              ja miałam rok temu antygenowy - pozytywny ze skutkiem izolacji

róznica tylko taka, ze robiony w przychodni;
              no i taka, ze nie miałam statusu ozdrowienca...
            • stephanie_harper2 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 22:04
              Dobra ale skoro wynik pozytywny to po uja na pcr, normalnie powinna byc izolacja, wpisanie do systemu, potem status ozdrowieńca (nawet jesli respektowany tylko w Polsce to i tak przydatny). Jeśli mam potem zasuwać do punktu na pcr (podejrzewam, że czując się tak sobie skoro postanowiłam sie testować) to wole już wywalić te 40 dychy na domowy.
              • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 22:42
                stephanie_harper2 napisał(a):

> Dobra ale skoro wynik pozytywny to po uja na pcr, normalnie powinna byc izolacj
                > a, wpisanie do systemu, potem status ozdrowieńca (nawet jesli respektowany tylk
                > o w Polsce to i tak przydatny). Jeśli mam potem zasuwać do punktu na pcr (podej
                > rzewam, że czując się tak sobie skoro postanowiłam sie testować) to wole już wy
                > walić te 40 dychy na domowy.

1/ Testy antygenowe nie są na tyle wiarygodne, by stanowić źródło wiedzy o aktywnym zakażeniu.
                2/ Ozdrowieńcami są wyłacznie osoby po teście PCR, jeżeli ktoś sobie zrobił antygenowy czy w ogóle nie robił sobie testu a covid przeszedł, na cholerę ma iść na izolację? Testy antygenowe często pokazują wynik pozytywny jeszcze miesiąc po przebytej chorobie. Trzeba więc wykluczyć takie zakażenie testem PCR.
                • stephanie_harper2 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 22:56
                  No mnie się gdzieś przewinęło dzis, że po tych antygenowych bycie ozdrowieńcem nie będzie respektowane za granicą.
                • fibi00 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 23:03
                  saszanasza napisała:

>
                  > 2/ Ozdrowieńcami są wyłacznie osoby po teście PCR, jeżeli ktoś sobie zrobił ant
                  > ygenowy czy w ogóle nie robił sobie testu a covid przeszedł, na cholerę ma iść
                  > na izolację?

Po antygenowym, zrobionym w przychodni też idzie się na izolację. Izolacja=status ozdrowieńca. W listopadzie moja znajoma miała tylko szybki test antygenowy w przychodni, wyszedł pozytywny i od razu była na izolacji. Byłam pewna że przez to że nie miała PCR nie będzie miała statusu ozdrowieńca ale gdzieś na stronce rządowej wyczytałam że status ozdrowieńca uzyskuje się po dodatnim wyniku PCR lub odbyciu izolacji w warunkach domowych. Tylko nie wiem czy w praktyce to działało, nie pytałam bo nie widziałam się z tą znajomą.
                  • b.bujak Re: Testy w aptece. 21.01.22, 23:42
                    fibi00 napisała:

> Izolacja=status ozdrowieńca.

może teraz tak jest, ale ja chorowałam rok temu i nie załapałam się na tą zasadę - nie jestem ozdrowieńcem, mimo dodatniego antygenowego, izolacji własnej i kwarantanny dzieci !
                  • aga_gol3 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 11:01
                    Chyba nie do końca masz rację. Po antygenowym zrobionym w przychodni, owszem idzie się na izolację, ale status ozdrowieńca można uzyskać tylko po teście pcr. Informacja uzyskana z infolinii Inspekcji Sanitarnej w pierwszym tygodniu stycznia. Chyba że coś zmienią teraz.
                    • fibi00 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 12:47
                      aga_gol3 napisała:

> Chyba nie do końca masz rację. Po antygenowym zrobionym w przychodni, owszem id
                      > zie się na izolację, ale status ozdrowieńca można uzyskać tylko po teście pcr.
                      > Informacja uzyskana z infolinii Inspekcji Sanitarnej w pierwszym tygodniu stycz
                      > nia. Chyba że coś zmienią teraz.

Na stronie gov była informacja że po dodatnim teście PCR lub odbyciu izolacji. Ale nie mam pojęcia jak to jest w praktyce i może tak być że faktycznie tylko po PCR jest status ozdrowieńca...
        • madami Re: Testy w aptece. 21.01.22, 23:07
          Testy w aptece będą rejestrowane, więc pozytywy idą na kwarantannę.
    • fibi00 Re: Testy w aptece. 20.01.22, 23:17
      Też się zastanawiałam jak to będzie wyglądać. Teraz idzie się do apteki, kupuję test i robi się go samemu. Czy to ma być tak że kupuję test i farmaceuta mi ten test na miejscu robi? Ze znanych mi przypadków to chorzy byli w domu a po test do apteki jechał ktoś inny.... Myślę że jeśli ktoś będzie chciał się znaleźć w systemie jako ozdrowieniec to skorzysta z takiego wymazu w aptece ale jeśli ktoś nie będzie chciał nic izolacji bo np jest zaszczepiony to zrobi sobie wymaz w domu.
      • demono2004 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 10:46
        fibi00 napisała:

> Też się zastanawiałam jak to będzie wyglądać. Teraz idzie się do apteki, kupuję
        > test i robi się go samemu. Czy to ma być tak że kupuję test i farmaceuta mi te
        > n test na miejscu robi? Ze znanych mi przypadków to chorzy byli w domu a po tes
        > t do apteki jechał ktoś inny.... Myślę że jeśli ktoś będzie chciał się znaleźć
        > w systemie jako ozdrowieniec to skorzysta z takiego wymazu w aptece ale jeśli k
        > toś nie będzie chciał nic izolacji bo np jest zaszczepiony to zrobi sobie wymaz
        > w domu.

Tak. Tak m.in w Niemczech było. Rodzina mi opowiadała, ze w jednym okienku oni stali i kupowali leki a w drugim inna farmaceutka testowala ludzi. Zdrowa osoba stala w tym samym pomieszczeniu z osobą, ktorta miala objawy covida. Zanim przetestowali, osopby przed testem musialy podac powód dlaczego/podac objawy a farmaceutka to zapisywała.
        U nas chca zrobic to samo by statystyki poszybowały w górę a potem wszystko zamkną, tak jak tam to zrobili.
    • jaga34 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 06:44
      Po to ludzie kupują testy w aptece aby nie trafić na izolację i nie uziemić domowników i znajomych na kwarantannie
    • afro.ninja Re: Testy w aptece. 21.01.22, 11:58
      Oby nie w tych samych aptekach co szczepią.
      • anilorak174 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 12:51
        Bo?
        • gdanskamarylka Re: Testy w aptece. 21.01.22, 13:23
          Odpowiedź na to pytanie jest w zalinkowanym tekście.
      • rich_coconut Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:51
        Ależ słyszałam w radiu, że te testy to właśnie w aptekach, które szczepią, nie we wszystkich. Nota bene trzecią dawką się szczepiłam właśnie w aptece - pomieszczenia na zapleczu były przystosowane do tego celu.
        • nuka_2 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:55
          Jedna kolejka po leki, druga na szczepienie a trzecia na test.
          Chyba w kilku krajach maja takie rozwiązanie, ze obok aptek ustawiają namiot i tam jest robiony test
    • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 13:55
      Jak zwykle pomysł z dupy wzięty. O ile jestem za powszechnym dostępem do testów antygenowych, tak brak anonimowości, poszanowania RODO, wklepytwania do bazy danych wyników pozytywnych, których wynik bez odpowiednich przepisów nie powinien być nigdzie odnotowywany to znów naruszenie praw. Nie ma żadnych przepisów co zrobić z osobą której taki test wyjdzie pozytywny. Kurwa, to jak monitorowanie testów przeciwciążowych. Do niczego to nie prowadzi.
      • ramonda_alp Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:12
        saszanasza napisała:

> Nie ma żadnych przepisów co zrobić z osobą której taki test wyjdzie pozytywny.

a co teraz i na jakiej podstawie robi się z osobą, której wyjdzie pozytywny wynik?
        • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:24
          ramonda_alp napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          > > Nie ma żadnych przepisów co zrobić z osobą której taki test wyjdzie pozyt
          > ywny.
          >
          > a co teraz i na jakiej podstawie robi się z osobą, której wyjdzie pozytywny wyn
          > ik?
          >
          >
          >
          Teraz po pozytywnym wyniku testu PCR masz nałożoną izolację, nie ma przepisów mówiących, jak się zachować względem osoby, u której wyszedł pozytywny test antygenowy.
          • rich_coconut Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:52
            Mają być normalnie wprowadzane do systemu, inaczej niż do tej pory.
      • hanusinamama Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:14
        Spokojnie. Martwy przepis. Kto się pójdzie przetestowac do apteki. Chcesz wiedzieć idziesz na test PCR, jest pewniejszy, szybko dostajesz wynik.

Zazwyczaj testy apteczne robią ci, którzy nie chcą aby ich pozytywny wynik pojawił się w systemie
        • anilorak174 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:17
          Raczej robisz sobie sanemu antygen w domowych pieleszach by nie uzależniać się od widzimisie sanepidu.
          • hanusinamama Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:21
            No dokładnie. Teraz ruszą ludzie kupić zapas smile bojąc się, że za chwile kazdy zakupiony test bedzie odnotowany smile
            • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 14:26
              hanusinamama napisała:

> No dokładnie. Teraz ruszą ludzie kupić zapas smile bojąc się, że za chwile kazdy z
              > akupiony test bedzie odnotowany smile
              >

Moim zdaniem zakupiony test nie bedzie odnotowywany. odnotowywane będą tylko wyniki wykonanych testów darmowych. Nic to nie zmieni. Po prostu ludzie nie bedą wykonywać sobie testów darmowych, no ale w teorii państwo przecież dba o obywatela, tylko ten gen sprzeciwu jakiś taki silny.
            • black.imak Re: Testy w aptece. 21.01.22, 16:54
              To nieprawda, że przepis będzie martwy. Wielu ludzi będzie się testować bo testy będą darmowe. Obecnie trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych za ten test antygenowy w aptece. Niektórzy muszą się liczyć z pieniędzmi, więc chodzą chorzy i nieprzetestowani. Jak się ma chorowite dzieci łapiące w sezonie infekcję za infekcją to za płatne testy wyszłaby pokaźna kwota, więc rodzice nie testują zasmarkanych dzieci. A skierowania na test na dziecko z katarkiem nadal nie można się doprosić, zależy na jakiego lekarza się akurat trafi. Większość nie kieruje na testy tylko przepisują syropki.
              • hanusinamama Re: Testy w aptece. 21.01.22, 16:58
                Ale po co robic darmowy antygenowy (mniej czuły) jak mozesz zrobić darmowy PCR? Nie wiem gdzie ty chodzisz do lekarza, u mnie dzieciak z bólem ucha dostał skierowanie na test...
                • memphis90 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 19:44
                  Nie w każdej miejscowości są punkty pobrań. A w weekend czynne np 9-12.
              • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 17:07
                black.imak napisał(a):

> To nieprawda, że przepis będzie martwy. Wielu ludzi będzie się testować bo test
                > y będą darmowe. Obecnie trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych za ten test antyg
                > enowy w aptece. Niektórzy muszą się liczyć z pieniędzmi, więc chodzą chorzy i n
                > ieprzetestowani. Jak się ma chorowite dzieci łapiące w sezonie infekcję za in
                > fekcją to za płatne testy wyszłaby pokaźna kwota, więc rodzice nie testują zasm
                > arkanych dzieci. A skierowania na test na dziecko z katarkiem nadal nie można
                > się doprosić, zależy na jakiego lekarza się akurat trafi. Większość nie kieruje
                > na testy tylko przepisują syropki.

Testy PCR też są darmowe, nie trzeba prosić lekarza, można sobie skierowanie na taki test łatwo wygenerować w systemie. Rzeczywiście zwiększy się dostępność tych testów, na testy PCR często trzeba jechać i mieć jakiś środek lokomocji, ale jeśli pozytywny test antygenowy będzie „zmuszał” ludzi do wykonania testu PCR i oznaczał kwarantannę domowników to na jedno wyjdzie.
                Swoją drogą, ciekawa jestem jak to jest uregulowane w innych krajach.
                Jestem jak najbardziej za testowaniem ale uważam, że powinno się to odbywać w takich miejscach jak szkoły czy zakłady pracy i powinno być zapewnione w sposób ciągły a nie od przypadku do przypadku. Ludzie powinni mieć dostęp do darmowych testów, po prostu.
                • nuka_2 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 18:37
                  Dodatni test antygenowy można wprowadzić do sytemu (dotychczas wprowadzało laboratorium wykonujące test lub lekarz) i wówczas jest nakładana izolacja jak przy dodatnim PCR. Pytanie czy teraz dostęp do tego systemu będą mieli farmaceuci?
                  Różnica jest tylko taka ze przy dodatnim teście antygenowym wprowadzonym do sytemu nie ma certyfikatu ozdrowienca (paszport covidowy) ważnego poza Polska
                  • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 19:22
                    nuka_2 napisała:

> Dodatni test antygenowy można wprowadzić do sytemu (dotychczas wprowadzało labo
                    > ratorium wykonujące test lub lekarz) i wówczas jest nakładana izolacja jak prz
                    > y dodatnim PCR. Pytanie czy teraz dostęp do tego systemu będą mieli farmaceuci?
                    >
                    > Różnica jest tylko taka ze przy dodatnim teście antygenowym wprowadzonym do syt
                    > emu nie ma certyfikatu ozdrowienca (paszport covidowy) ważnego poza Polska

Moim zdaniem testów kasetkowych ze względu na ryzyko błędu nie powinno się w żaden sposób ewidencjonować.
                    • b.bujak Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:02
                      saszanasza napisała:

> Moim zdaniem testów kasetkowych ze względu na ryzyko błędu nie powinno się w ża
                      > den sposób ewidencjonować.
                      >

w dawnych czasach drugiej fali medycy, z którymi miałam wtedy do czynienia mówili zgodnie, że te testy mylą się raczej w jedną stronę - fałszywie ujemną; dodatnie były uznawane za wystarczajaco pewne
                      • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:41
                        b.bujak napisała:

> saszanasza napisała:
                        >
                        >
                        > > Moim zdaniem testów kasetkowych ze względu na ryzyko błędu nie powinno si
                        > ę w ża
                        > > den sposób ewidencjonować.
                        > >
                        >
                        >
                        > w dawnych czasach drugiej fali medycy, z którymi miałam wtedy do czynienia mówi
                        > li zgodnie, że te testy mylą się raczej w jedną stronę - fałszywie ujemną; doda
                        > tnie były uznawane za wystarczajaco pewne
                        >

oby. z drugiej strony, jeśli te testy „wyłapują” zakażenie już po odbyciu kwarantanny, lub u ludzi, którzy kowid przeszli a nawet o tym nie wiedzieli, to i wyników falszywie dodatnich może być całkiem sporo.
                        • nuka_2 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:46
                          Testy antygenowe są mniej czule i krocej dodatnie niż PCR, wiec nie ma raczej ryzyka testow fałszywie dodatnich.
                          • saszanasza Re: Testy w aptece. 21.01.22, 22:44
                            nuka_2 napisała:

> Testy antygenowe są mniej czule i krocej dodatnie niż PCR, wiec nie ma raczej r
                            > yzyka testow fałszywie dodatnich.

No ale tu właśnie są sprzeczne informacje. Na grupie szczepienia rozwiewamy watpliwości duzo osób pisze, że są dodatnie przez dłuższy czas.
                        • b.bujak Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:59
                          saszanasza napisała:

> oby. z drugiej strony, jeśli te testy „wyłapują” zakażenie już po odbyciu kwara
                          > ntanny, lub u ludzi, którzy kowid przeszli a nawet o tym nie wiedzieli, to i wy
                          > ników falszywie dodatnich może być całkiem sporo.

z tego, co wiem to one wychwytują chorych raczej na początku zakażenia niż odwrotnie - mój mąż miał robiony test antygenowy przez zespół karetki, ktora zabierala go do szpitala - ok półtora tygodnia od zakażenia - wynik negatywny, doktor mówił ze to normalka;
                          w szpitalu potwierdzili zachorowanie pcr'em
                  • memphis90 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 19:45
                    Ujemny antygenowy - wprowadzony do systemu - też nie daje certyfikatu.
              • anilorak174 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 21:29
                Samemu mozna sobie dziecko skierowac na test, nikogo prosić nie musisz.
              • madami Re: Testy w aptece. 22.01.22, 12:13
                W sumie racja, jak podliczyłam ile zapłaciłam za testy antygenowe.... gruba suma się uzbierała....
    • ritual2019 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 17:28
      🤣🤣🤣🤣 LFD testy przeprowadzane w aptece. Przeciez to dzieci potrafia i robia od dawna bez problemu.
    • malamimalami8 Re: Testy w aptece. 21.01.22, 19:49

www.onet.pl/informacje/onetkrakow/lekarz-w-tej-fali-koronawirusa-prawie-kazdy-sie-zarazi/dgc3krh,79cfc278
    • unaluna Re: Testy w aptece. 21.01.22, 20:31
      Jak to zamierzają zorganizować nie wiem. Pewnie jak zwykle sami też nie wiedzą, więc już widzę jak to będzie wyglądało w praktyce. Sam pomysł, żeby zwiększyć i przyspieszyć możliwości testowania jest dobry, bo już teraz punkty pobrań są oblężone, więc za chwilę zanim człowiek się na test doczeka to wyzdrowieje wink
    • demono2004 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 10:41
      Te testy beda sluzyc po to, byu podniesc statystyki "chorych" . I jak to ma niby wyglądać? Osoba zdrowa, ktora przychodzi do apteki kupic lekarstwa/zrealizowac receptę , stoi w tym samym pomieszczenmiu z kims, kto ma objawy choroby i sie testuje? No to ciekawie bedzie.
      Liczba zachorowan spokojnie dobije do 100-140 tysięcy i plan Niedzielskiego zostanie wykonany a potem wszystko pozamykają i dokręcą śrubę. Przy okazji zmniejszą waznosc paszportów covidowych...
      • demono2004 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 10:42
        Skrócą waznosc paszportów, nie zmniejszą.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 11:12
      Czyli będą kolejki w aptekach bo obłożnie chorzy emeryci zablokują okienka, bo oni na teścik na covida.
      • demono2004 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 11:56
        nigdynigdynigdy84 napisała:

> Czyli będą kolejki w aptekach bo obłożnie chorzy emeryci zablokują okienka, bo
        > oni na teścik na covida.

Tak moze być. I do tego w jednym pomieszczeniu beda mieszały się osoby zdrowe z osobami chorymi.
        Pójdziesz do apteki by coś kupić a środku będzie testowana osoba z objawami covida wink
        Dobrze kombinują nasi ministrowie.
        • madami Re: Testy w aptece. 22.01.22, 12:06
          Przeciez a aptekach od zawsze mieszały się osoby zdrowe z chorymi.
          • demono2004 Re: Testy w aptece. 22.01.22, 13:35
            madami napisała:

> Przeciez a aptekach od zawsze mieszały się osoby zdrowe z chorymi.

No tak, ale wtedy była to tylko grypa, nie śmiertelny covid, przez ktory mozesz trafić pod respitator ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka