Dodaj do ulubionych

Jazda na nartach

22.01.22, 00:16
Czy jazda na nartach to niebezpiecznie sport? Ktos pokusi sie porownac z innymi sportami? Np.jazda na koniu? Na lyzwach (wg mnie dziecieco bezpieczna sport). Kusi mnie czasem ale mam obawy wlasnie zw. Z bezpieczenstwem.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:22
      To może zacznij od biegówek? Bezpiecznie, a w dodatku pełna wolność - nie obchodzą Cię wyciągi, daleko od tłumów.
      • jammer1974 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:26
        nangaparbat3 napisała:

> To może zacznij od biegówek?

Sensowny pomysl
        • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 14:45
          jammer1974 napisała:

> nangaparbat3 napisała:
          >
          > > To może zacznij od biegówek?
          >
          > Sensowny pomysl

Bez sensu. To zupełnie inne sporty. Nie kręcą mnie biegówki ale narciarstwo zjazdowe tak, nieprzerwanie od blisko 40 lat. Trzeba po prostu uważać, no i obowiązkowo kask. Bez niego nie weszlabym już na stok. Ale jak się boisz to nauka może być trudniejsza.
      • biala_ladecka Re: Jazda na nartach 22.01.22, 23:04
        To troche nietrafiona rada, cos jak: chce grac w pilke nozną, zacznij od koszykowki, wszak tu pilka i tu pilka.

Do autorki: moim subiektywnym zdaniem łyżwy są bardziej niebezpieczne.
    • profes79 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:22
      Każdy sport jest niebezpieczny jak się przecenia własne możliwości. Jak ktoś ma pecha to mu w drewnianym kościele cegła na łeb spadnie. Osobiście z wymienionych trzech jedyny dla mnie (bo z końmi mam umowę, że ja do nich nie podchodzę a one zostawiają mnie w spokoju a na łyżwach czuję się bardzo niepewnie - bardziej boję się ew. urazu nogi właśnie na łyżwach niż na nartach).
      • jammer1974 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:25
        Ja boje sie nawet nie tyle urazow konczyn co tego ze ktos nie wyhamuje i wyjedzie we mnie albo co gorsza w dziecko z impetem.
        • little_fish Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:27
          Na lodowisku też może ktoś z impetem w ciebie wjechać. I na rowerze.
        • profes79 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:38
          Osobiście bardziej się boję, że to ja przecenię własne możliwości i to ja w kogoś wjadę.
    • kautokeino Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:25
      Porownalabym do jazdy na rowerze, a nie konnej. Na plaskim i przy malych predkosciach ani narty ani rower wiekszej krzywdy nie zrobia. Niebezpieczenstwo rosnie wprost proporcjonalnie do predkosci i brawury.
      • lumeria Re: Jazda na nartach 22.01.22, 01:05
        Roznica jest taka, ze jazda na nartach mocno obciąża kolana i inne stawy i mięśnie, i łatwo o uszkodzenie tychże.

Jadąc na rowerze raczej ciała nie uszkodzisz, chyba ze masz kraksę (upadek, kolizje).

Wiec oceniłabym ryzyko jazdy na nartach wyzej.

Narty biegowe, lub hybrydowe (szerokie i krótkie) wymagają innej pozycji, innego ruchu, przez co są bezpieczniejsze.
        • kautokeino Re: Jazda na nartach 22.01.22, 01:17
          Jazda na rowerze nie obciaza niczego?

Na biegowkach jak na rowerze, jak sie wywalisz, tak sie uszkodzisz. To jest porownanie, a nie przyrownanie "dokladnie tak samo". Na biegowkach wiekszosc nie rozwija szalonych predkosci, a narty zjazdowe mozna przyronac do motorowerow. Predkosc wieksza, czas reakcji i wymagana precyzja rowniez, a i kraksy niosa ze soba wieksze ryzyko. Moim zdaniem to lepsze prownanie, niz porownanie do jazdy konnej. Jesli nie zapanujesz nad koniem, to mozesz miec wypadek zanim jeszcze na niego wsiadziesz, podczas gdy samo zblizenie sie do nart az tak niebezpiezne nie jest.
      • hanusinamama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:27
        Moj ortopoeda od kolana by ci powiedział, ze to najbardziej kontuzjogenny sport. Moze sie nie zabijesz ale kolana się po tym psują paskudnie
        • kautokeino Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:17
          Od biegowek, zjazdowek czy roweru? Czy moe od wszystkich trzech po rowno?
    • la_mujer75 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:32
      Dla mnie bardzo niebezpieczny sport. I bardzo urazowy, gdy dojdzie do wypadku. Znam ileś dramatycznych historii związanych z wypadkami na nartach.
      Osobiście widziałam, jak syn przyjaciół miał wypadek. Bardzo skomplikowane złamanie nogi. Zachodziło niebezpieczeństwo, że mogą być problemy z rośnięciem tej nogi (tzn. kości). Chłopak wymiotował z bólu...
      Sama potwornie się boję, nienawidzę wręcz. Ale rozumiem, że inni kochają, bo jest w tym pewna magia.
      Biegówki są za to fajne. Najlepiej na zupełnie pustych trasach smile Aby żaden "miszcz" w ciebie nie wjechał.
      • profes79 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 00:38
        Jak każdy. Tak samo znam masę przypadków wypadków na rowerze (ze swoim własnym zresztą).
        • la_mujer75 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 01:20
          Rowerów też nienawidzę wink
          A już najbardziej na jezdni i te mijające samochody....
          Jestem straszliwym tchórzem. Zwłaszcza, jak nie mam poczucia, że twardo trzymam się podłoża.
          Ale narty mogą wciągnąć. Mówię- rozumiem dlaczego inni je kochają.
    • morekac Re: Jazda na nartach 22.01.22, 09:15
      Zależy od umiejętności, trasy i innych użytkowników trasy... Trochę jak z jazdą samochodem czy rowerem.
      • hanusinamama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:28
        Ja umiejętności miałam dość dobre a kolanko sobie rozwaliłam koncertowo. Przy czym nie wyrżnęłam jakoś spektakularnie.
        • gaskama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:11
          Ja też. Teraz jeżdżę w obręczy.
          • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:20
            W jakiej obręczy?
            • gaskama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:34
              Ortezie. Na całej nodze. Ale i tak jezdzu się super.
    • kotejka Re: Jazda na nartach 22.01.22, 09:25
      Tak, jest urazowy i niebezpieczny
      Firmy ubezpieczeniowe tez go tak traktują, jako wysokie ryzyko
      Zazwyczaj przy kupowaniu polisy trzeba zaptaszkowac sporty zimowe i narciarstwo osobno
      Do tego drogi jak zaraza
      Ale bosko przyjemny smile
      • biala_ladecka Re: Jazda na nartach 22.01.22, 23:07
        Co ty gadasz, amatorskie narciarstwo obejmuje kazda polisa nnw.
    • swiecaca Re: Jazda na nartach 22.01.22, 10:13
      Jeżdżę od prawie 40 lat i nie miałam poważniejszego urazu niż siniak. 2x w życiu zlamalam reke: na łyżwach i na snowboardzie.

Ale jeżdżę zazwyczaj w Alpach, w Polsce jest bardzo niebezpiecznie zwłaszcza dla słabiej jeżdżących: stoki ciasne, warunki złe (często lód i kamienie) ludzi mnóstwo a ich umiejętności słabe. Można świetnie jeździć ale jeśli ktoś na ciebie wpadnie to nic nie da się zrobić.
      • y_y Re: Jazda na nartach 22.01.22, 10:31
        Dokładnie tak. Jezdzę od 1996, co sezon z przerwami na dzieci Alpy lub Dolomity. Mialam jeden uraz - zlamany palec u ręki przy... zsiadaniu z wyciągu. Takze tak.
        Ale ja jeżdzę spokojnie, bez szalenstw. Zawsze z ubezpieczeniem.
        I tak, jest coś magicznego w tym jak zjezdzasz pólnocnym stokiem, masz za plecami slonce nisko nad stokiem tak, ze oświetla tumany śniegu przed tobą i w pewnym momencie widzisz jakby caly wzbijany od nart pył snieżny powodował, ze stok jedzie w dól z tobą... Niezapomniane wrazenie...
    • mayaalex Re: Jazda na nartach 22.01.22, 10:21
      Chyba generalnie w jezdzie na nartach najniebezpieczniejsze jest to, ze ktos moze w Ciebie wjechac. W zeszlym tygodniu czytalam o dwoch takich przypadkach we Francji - zginela dosc mala dziewczynka i jakis francuski aktor, nie pamietam nazwiska. I niestety kask nie zawsze jest w stanie dac wystarczajaca ochrone. Sama to najwyzej noge zlamiesz, nic przyjemnego oczywiscie, ale szanse przezycia masz wieksze niz w starciu z innym narciarzem.
      • panna_lila Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:28
        Gaspard Ulliel - z tego co piszą nie miał kasku - to ten narciarz, który nie przeżył zderzenia z drugim narciarzem
        kultura.onet.pl/film/wiadomosci/gaspard-ulliel-nie-zyje-ujawniono-okolicznosci-smierci-37-letniego-aktora/7n1lvbp
        • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:36
          Jazda bez kasku to samobójstwo... Nawet na rowerze, moje dziecko miało poważny uraz głowy po wypadku na rowerze bez kasku.
        • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:38
          Strasznie mi szkoda tego Francuza sad
          • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:40
            Ale kto urwa jeździ bez kasku w tych czasach? Tylko idioci.
    • mikams75 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:20
      Lyzwy uznaje za dosc bezpieczne, a narty - to zalezy jak sie jezdzi, trzeba umiec dobrac stok i predkosc do umiejetnosci.
    • palacinka2020 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:24
      Tak, uwazam ze narty są bardzo urazogenne. O wypadkach na łyżwach jakoś nie słyszałam, a z nart wiele osób wraca z urazami.
    • picathartes Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:29
      Najgorzej, gdy ktoś w Ciebie wjedzie.
      Uszkodzić sama się tez możesz, ale jeśli jeździsz ostrożnie, dopasowujesz stok do swoich umiejętności i nie szalejesz, to ryzyko poważnych uszkodzeń nie jest wielkie.
      • jammer1974 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 13:49
        picathartes napisał(a):

> Najgorzej, gdy ktoś w Ciebie wjedzie.

No wlasnie tego najbardziej sie boje.
        • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:07
          jammer1974 napisała:

> picathartes napisał(a):
          >
          > > Najgorzej, gdy ktoś w Ciebie wjedzie.
          >
          > No wlasnie tego najbardziej sie boje.

To niestety może się zdarzyć i zdarzyło mi się. Skończyło się tylko na siniakach na szczęście, ale niektorzy jeżdżą jak wariaci. Takich trzeba przepuścić i jechać dalej swoim tempem.
    • triss_merigold6 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:37
      Jeso, ile Ty masz lat? Na poziomie nauki na oślich łączek nie ma niebezpieczeństwa, dorośli też się uczą.
      • kk345 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 11:44
        Skomplikowane skręcenie kolana plus zakrzepica. To ja po oślej łączce, na której nie ma niebezpieczeństwa 🤦🏻‍♀️
    • lot_w_kosmos Re: Jazda na nartach 22.01.22, 13:31
      Dla mnie bezpieczny sport.
      Ale ja jestem ostrożna i zachowawcza.
      Nie jeżdżę jak głupia na złamanie karku, co uskutecznia niestety mnóstwo ludzi nie posiadając ku temu umiejętności i warunków fizycznych. Trzeba mieć mocne nogi i dużo siły , jak się gna .
      Ja jeżdżę sobie rekreacyjnie. Nie przewróciłam się z 10 lat ani razu, nie licząc raz durnej wywrotki bo se gotę chciałam strzelić wink

Aczkolwiek zawsze można zostać stsranowanym przez wariata . Jednak i tego można uniknąć. Czasem trzeba przepuszczać głupców i spokojnie jechać dalej.
      • picathartes Re: Jazda na nartach 22.01.22, 13:40
        > Jednak i tego można uniknąć. Czasem trzeba przepuszczać głupców i spokojnie jechać dalej.

Czasem nie można. Widziałam w zeszłym roku w Alpach takich idiotów, że głowa boli.
        Polacy niestety. Z kilkunastoletnim synem, który jechał, jakby pierwszy raz narty miał na nogach. Na wszystkich możliwych szlakach jeździł, zero kontroli prędkości, z-e-r-o. Na pałę, uda się, albo się nie uda.
        Zatrzymywał się pięć metrów od miejsca, w które celował, przejeżdżając po nartach wszystkich ludzi, którzy w grupkach na dole stoku stali. Wiele widziałam, ale czegoś takiego nigdy. Normalnie powinna być policja na stokach wypierniczająca takich niebezpiecznych delikwentów na oślą łączkę, póki się nie nauczą.
    • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 14:49
      Na koniu jest bardziej niebezpiecznie bo konie sa nieprzewidywalne. Tu sama decydujesz czy jeździsz spokojnie, czy wariujesz.
      • gaskama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:31
        Ta, ale tu są inni narciarze. W Polsce pijany Janusz z dużą nadwaga, któremu się wydaje, że świetnie jeździ, może być bardziej niebezpieczny od stada koni.
    • gaskama Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:29
      Fantastyczny sport. Oczywiście, że jest bardziej kontuzyjny, niż spacer po ulicy. Nawet ubezpieczenie nw jest inaczej obliczane. Ale to cudowny sport. Jeśli będziesz dopiero się uczyła, to polecam:
      1. Zaczęć w Austrii, we Włoszech. Nie w Polsce. Tam są lepsze stoki, wyzsza kultura jazdy, lepsze warunki, no i lepsza opieka zdrowotna.
      2. Koniecznie uczyć się z instruktorem!!!!! Żadnych mężów, koleżanek, przyjaciół rodziny.
      • bergamotka77 Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:37
        Zgadzam się. Moj ukochany smile
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:51
      A to zależy od fantazji i umiejętnosci
      youtu.be/0kh1FLHH1O4
      youtu.be/hWaYbK2V11E
      youtu.be/JyjpsGumm0Q
      I mój ulubiony:
      youtu.be/kYEzBAeGSEM
    • stephanie.plum Re: Jazda na nartach 22.01.22, 21:53
      jeździć każdy może, trochę lepiej, lub trochę gorzej...

wychodząc z tego założenia, jeżdżę na koniu, na łyżwach i na nartach.

moim zdaniem jazda konna jest najbardziej z tego niebezpieczna, bo bierze w tym udział też koń, i bywają takie, którym może coś strzelić do głowy.
      łyżwy i narty - ty kontrolujesz, nie są od ciebie silniejsze.
      oczywiście, jak wejdziesz na jezioro, gdzie jest cienki lód, albo nie umiejąc na nartach zechcesz zjechać "na jajo" z Kasprowego, to będzie kiepsko, ale gdy się podchodzi rozsądnie, to raczej nie zginiesz, najwyżej potłuczesz się (na łyżwach) albo coś sobie złamiesz (na nartach). Nic strasznego.
      A frajda niesamowita.

:~)
    • barattolina Re: Jazda na nartach 22.01.22, 23:00
      E tam, bez przesady.
      Powiedziałabym, ze jest nieco bardziej niebezpieczne niż jazda na rowerze. Statystycznie. Chociaż sama nie wiem, bo jak kupuje ubezpieczenie na wyjazdy to jest osobne i na rower i osobne na narty, oba uznane jako sport bardziej niebezpieczny niż spacer po mieście.

Wszystko zależy od okoliczności - trzeba jeździć na miarę swoich możliwości, na jak najlepiej przygotowanych stokach, trzymać sie zasad FIS i super jak jest mało ludzi. Z urazami kolan tez bez przesady, chyba ze chcesz jeździć po 40dni w sezonie, albo lubisz muldy.

No naprawdę bez przesady.
      Co innego Off Piste. Tam faktycznie jest niebezpiecznie.
      Ale po przygotowanych trasach na miarę swoich możliwości ? No proszę Cię….

• milupaa Re: Jazda na nartach 22.01.22, 23:11
      Nie. Niebezpieczna to moze jak jeździsz freeride poza trasami. Jak większość sportów jeśli przestrzegasz zasad, jeździsz w kasku, nie "kozakujesz", masz oczy i uszy otwarte to nie jest bardziej niebezpieczna niż spacer po parku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka