paola.brunetti
05.02.22, 16:57
Dziewczyny, czy lepiej jest zrobić krzywą cukrową dwu czy trzypunktową?
Wysłałam męża do rodzinnego po skierowanie na krzywą, bo od jakichś 2 lat wychodzi mu lekko podwyższony cukier (około 100-105), a w rodzinie obciążenie cukrzycą. Mąż zamówił też sobie wizytę u diabetologa na wypadek złych wyników. Żeby nie było, poinstruowałam go, że ma u rodzinnego poprosić też o insulinę na czczo i krzywą insulinową oprócz cukrowej. Skierowania nie obejrzałam i to był błąd, bo przyszły wyniki i okazało się, że zrobili mu tylko krzywą cukrową dwupunktową właśnie. Chłop oczywiście nie pomyślał, żeby sprawdzić, jakie badania mu robią. Pamiętam, że jakiś czas temu też byłam na takim badaniu i miałam robioną krzywą trzypunktową cukrową i insulinową, takie dostałam skierowanie od endokrynologa. I teraz zastanawiam się, czy rodzinny nie może wystawić skierowania na takie badanie? I czy jest sens iść do diabetologa z tym jednym wynikiem? Chłop brzęczy, że nie będzie szedł drugi raz na takie badanie. W krzywej cukrowej wynik po 2 godzinach wyniósł 177, to chyba już za dużo? Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.