Dodaj do ulubionych

Post przerywany 16:8

18.02.22, 12:46
Czy ktoś stosuje? Czy w tym okienku zjadacie dosłownie wszystko czy tylko zdrowe produkty? Jakie efekty?
Planuję w godzinach 8-16 jeść, potem przerwa 16sto godzinna.
Obserwuj wątek
    • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 12:49
      Nie, nie dosłownie wszystko. Z rozsądkiem.
    • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 12:52
      Moim zdaniem ma sens. Nie stosuję cały czas, nie stosuję się jakoś wybitnie do wszystkiego ale od wielu lat staram się nie jeść kolacji. Nie przeżywam, że jednak zjadłam, piję o 6.00 albo 7.00 kawę z mlekiem a potem jem od 9.00 do 16.00 ale też nie codziennie ale bardzo często. Moim zdaniem działa. Jem normalnie to co lubię ale nie jem pizzy, nie piję coli, nie jem mięsa, czipsów, fastfoodów, słodyczy. Bo nie lubię. To znaczy czasem słodycze zjem i raz na kilka miesięcy pizzę, czemu nie. Działa. Nie przybieram na wadze albo przybieram mało. Gdy zaczynam jeść kolację to zaczynam tyć więc generalnie nie jem smile
      • szybki-lisek Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 13:06
        Mam podobnie, tzn jeśli nie jem kolacji to troszkę chudnę i jest super. Przy czym mój ostatni posiłek jest w okolicy 18, tak wcześnie jak ty nie mogłabym... Ale domownicy lubią kolację między 19 a 20 i jak wtedy się skuszę to już jest inaczej.
      • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 13:08
        To mleko do kawy przerywa ci post, wiec tak naprawdę ty jesz od 6 do 16.
        • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 13:27
          Bo w poście przerywanym, nie chodzi o to samo przeżuwanie ale o to, żeby nie pobudzać glukozy/insuliny, a u ciebie już to mleko powoduje wzrost tychże.
          • literatka.7 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 14:12
            magata.d napisała:

> ale o to, żeby nie po
            > budzać glukozy/insuliny, a u ciebie już to mleko powoduje wzrost tychże.

A mleko bez laktozy?
            • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 14:24
              Też.
        • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:18
          magata.d napisała:

> To mleko do kawy przerywa ci post, wiec tak naprawdę ty jesz od 6 do 16.

Wiem. Tak jest według zasad IF ale jak pisałam nie stosuję tego aż tak dosłownie. Lubię kawę z mlekiem i zwykle piję ją o 6.00. Jeśli mam dzień wolny to oczywiście później. Nie mam z tym żadnego problemu, bo ważę niewiele ponad 50 kg i szkoda mi życia na niepicie kawy rano. Bez tego nie wstanę smile
          • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:50
            Rozumiem. Ale autorka wątku pyta o konkretny sposób żywienia i o rezultaty, więc pisanie w stylu: Ja stosuję, ale właściwie wg własnych zasad, bo rezultaty mnie nie interesują, jest bez sensu.
            Kawę można pić. bez mleka i cukru.
            • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:59
              Rozumiem. Ok, czasem stosuję się do zasad bo piję kawę o 9.00, na przykład w sobotę. Wtedy stosuję IF tak jak trzeba. A czasem nie. Piję czarną kawę jako pierwszą, druga jest biała z minimalną ilością mleka ale jednak to mleko jest. Taki post przerywany mi pomaga. Czy pomoże innemu, nie wiem.
              • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:00
                Cukru w ogóle nie używam ani żadnych słodzików. Nigdy. Ani w kawie ani w herbacie, o żadnej porze.
    • mashcaron Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 12:54
      Jadam różnie, raczej zdrowiej niż niezdrowej, w granicach mojego dziennego zapotrzebowania energetycznego.
    • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 13:41
      Ja stosuję. U mnie najczęściej jest to 18/6, a trzy razy w tygodniu 24/0. Jadam jeden, dwa posiłki dziennie, jestem na diecie keto. Kawa z mlekiem przerywa post jak najbardziej, dozwolona jest tylko czarna, nie słodzona kawa - słodziki też przerywają post.
      • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:21
        Wiem. Dokładnie to wiem i pewnie gdybym ważyła 90 kg i chciała schudnąć to bym się tym przejęła. Ale ja nie mam potrzeby chudnąć, nigdy nie byłam gruba. IF, może taki trochę oszukany, tu zgadzam się, pozwala mi nie tyć i ważyć mniej więcej tyle samo całe życie a trochę już lat mam.
        • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:53
          Ale autorka wątku pyta o post przerywany, a nie o trochę oszukany post przerywany.
        • veryvery Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:00
          Ale kogo to obchodzi że ty "dokładnie to wiesz"? Chebellacosa92 odpowiedziala autorce wątku a nie tobie więc po co jej odpisujesz jakby do ciebie pisała?
          • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:03
            Ja pisałam o kawie z mlekiem o 6.00 więc to pewnie do mnie
            • veryvery Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:07
              Pisała ogólnie, siedze na roznych grupach o poscie przerywanym I pytanie o kawę z mlekiem jest jednym z najczesciej zadawanych przez osoby chcące rozpocząć ten sposób odżywiania
              • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:09
                Ok. Myślałam, że to o mnie bo pisałam o kawie z mlekiem. Tak, wiem, że to jedno z głównych pytań plus jeszcze plasterek cytryny do wody, wyciskać czy nie smile
            • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 17:45
              zielonakonwalia90 napisała:

> Ja pisałam o kawie z mlekiem o 6.00 więc to pewnie do mnie
              No właśnie smile
          • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 17:44
            veryvery napisała:

> Ale kogo to obchodzi że ty "dokładnie to wiesz"? Chebellacosa92 odpowiedziala a
            > utorce wątku a nie tobie więc po co jej odpisujesz jakby do ciebie pisała?

A ja nie odpowiedziałam Chebellacosa92, tylko osobie do ktorej wypowiedzi się podpięłam. Zerknij na drzewko.
    • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 13:42
      A liczenie kalorii to już przeżytek.
      • triismegistos Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 15:56
        Schudłam na tym przeżytku 20 kg w pół roku, bez większego wysiłku.
        • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 19:33
          Najprawdopodobniej schudłaś zupełnie na czym innym, nieświadomie. Liczenie kalorii to przeżytek, powtórzę to.
          • triismegistos Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 20:45
            Tak tak, zupełnie przypadkowo upasłam się żrąc za dużo, a schudłam ograniczając pulę kalorii. Zupełnym tylko przypadkiem wyliczona pula pozwoliła mi schudnąć akurat w przewidzianym czasie 🙄
        • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 19:34
          I dodam, że ja schudłam 40 kg w ciągu pół roku, nie licząc kompletnie kalorii.
          • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 00:03
            za to jedzac 1-2 posilki co drugi dzien.
            • magata.d Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 15:23
              Większość ludzi nie umie czytać ze zrozumieniem. Widać, jak tutaj niektórzy utożsamiają pojęcie nieliczenia kalorii z pojęciem nieograniczenia kalorii. To, ze ktoś nie liczy kalorii nie znaczy ze ich nie ograniczył. Można tak wyregulować organizm, uczucie głodu, żeby jednak nie żreć ponad miarę, niekoniecznie prowadząc tabelki z wyliczeniami zjedzonych kalorii. I to na tym polega IF, organizm domaga się jedzenia wtedy kiedy go potrzebuje i w ilości jakiej potrzebuje. Jeden zje więcej na dwa posiłki w ciągu dnia i będzie się dobrze czuł, inny trzy, i bez liczenia kalorii będą wiedzieli kiedy są głodni i ile maja zjeść.
              • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 01:34
                a co ja przeczytalam bez zrozumienia? Dziewczyna je 1-2 posilki co drugi dzien, to chyba logiczne, ze nie da rady zjesc tyle kcal dziennie, zeby przytyc. I oczywiscie, ze moze nie liczyc, bo jak zje na raz np. 1000 kcal to ledwo wstanie od stolu, a ze ma jej to starczyc na dwa dni, to juz szczegol.
                • magata.d Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 11:32
                  To nie tak konkretnie do ciebie, to do dyskusji poprzedniczek o tym jak to jednak schudła bez liczenia kalorii a druga z liczeniem. Faktycznie może źle się do drzewka podpięłam, przepraszam.
                • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 13:22
                  mikams75 napisała:

> a co ja przeczytalam bez zrozumienia? Dziewczyna je 1-2 posilki co drugi dzien,
                  > to chyba logiczne, ze nie da rady zjesc tyle kcal dziennie, zeby przytyc. I oc
                  > zywiscie, ze moze nie liczyc, bo jak zje na raz np. 1000 kcal to ledwo wstanie
                  > od stolu, a ze ma jej to starczyc na dwa dni, to juz szczegol.
                  Przeczytaj sobie, ile kalorii może mieć tłusty, ketogeniczny posiłek, możesz się zdziwić.
                  • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 21.02.22, 16:28
                    ok, to podaj przyklad. Ja szacuje, ze obfity posilek to 1tys kcal.
              • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 13:19
                magata.d napisała:

> Większość ludzi nie umie czytać ze zrozumieniem. Widać, jak tutaj niektórzy uto
                > żsamiają pojęcie nieliczenia kalorii z pojęciem nieograniczenia kalorii. To, ze
                > ktoś nie liczy kalorii nie znaczy ze ich nie ograniczył. Można tak wyregulować
                > organizm, uczucie głodu, żeby jednak nie żreć ponad miarę, niekoniecznie prowa
                > dząc tabelki z wyliczeniami zjedzonych kalorii. I to na tym polega IF, organizm
                > domaga się jedzenia wtedy kiedy go potrzebuje i w ilości jakiej potrzebuje. Je
                > den zje więcej na dwa posiłki w ciągu dnia i będzie się dobrze czuł, inny trzy,
                > i bez liczenia kalorii będą wiedzieli kiedy są głodni i ile maja zjeść.
                O, właśnie to miałam na myśli.
            • chebellacosa92 Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 13:21
              mikams75 napisała:

> za to jedzac 1-2 posilki co drugi dzien.
              Ale ten jeden posiłek czy dwa mogą znacząco przekroczyć dzienną dozwoloną dawkę kalorii - na diecie keto nie je się tylko sałaty.
              • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 21.02.22, 16:27
                nie bardzo sobie wyobrazam zjedzenie na raz posilku z 4tys kcal. A tyle mniej wiecej powinnas zjesc na raz, zeby przekroczyc dwudniowa dawke kalorii. Bardzo obfity posilek to mniej wiecej 1tys kcal.
          • triismegistos Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 16:07
            Ale wiesz, że to deficyt kaloryczny działa a nie liczenie?
      • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 16:07
        A mnie się wydaje, że jednak te kalorie są ważne. Ludzie stosują bardzo poważnie post przerywany, bez cytryny do wody czy bez mleka do kawy w czasie postu. Ale w czasie 8 godzin zjadają 3 tysiące kalorii i nie chudną. No nie chudną, bo za dużo jedzą. W pewnym wieku już nie potrzebujesz tyle kalorii, ja nie mówię o diecie tysiąc kalorii bo to za mało ale jakoś rozsądnie, więc te kalorie też są ważne.
      • leosia-wspaniala Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 18:03
        Kalorie to jednostki energii, jakiej dostarcza człowiekowi pożywienie. Za dużo energii = tłuszcz, za mało energii = spalanie tłuszczu. Jasne, że człowiek to nie maszyna i różnie to wygląda i u niektórych szwankuje, ale zasada jest prosta. Nie da się schudnąć przyjmując za dużo kalorii w stosunku do zapotrzebowania, tak jak nie da się gasić pożaru benzyną.
        • szybki-lisek Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 20:52
          Chyba nie czytałaś wątku obok, o grubej partnerce 😁 dowiedziałabyś się wtedy co za herezje piszesz🤣 (to zart jakby co, większość z nas wie jak działa nadpodaż)
    • nutella_fan Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 18:12
      Tak, stosuję. Staram się w oknie jeść zdrowe produkty, ale zawsze się starałam.
    • nena20 Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 20:06
      Jeśli będziesz od 8-16 jadla zbyt dużo to nic nie pomoże post. W ciągu doby bilans energetyczny musi się zgadzać, jak chcesz schudnąć bilans musi być ujemny.
    • primula.alpicola Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 20:14
      To zależy ile kalorii zjesz w czasie tych 8h. Na zdrowych produktach można pięknie przytyć, jeśli zjadasz ich więcej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie kaloryczne. Matematyka🤷‍♀️
      • magata.d Re: Post przerywany 16:8 18.02.22, 21:55
        Nie jestem specjalistką, a wiedzę o poście przerywanym mam z tego, co przeczytałam czy obejrzałam na yt, z wypowiedzi specjalistów. I widzę, że wy tutaj wypowiadacie się nie mając o tym zielonego pojęcia. Przecież w tym nieliczeniu kalorii nie chodzi o to żeby się w ciągu tych 8 godzin obżerać do woli ile wlezie, i o to żeby zjadać ogromne ilości kalorii. Tak nie trzeba liczyć kalorii. Ale to dlatego, ze przy stosowaniu postu przerywanego reguluje się procesy związane z poziomem cukru i wydzielaniem insuliny, co powoduje też ze organizm sam steruje apetytem, tak żeby ilość pożywienia była odpowiednia. Nie żre się, bo nie chce się jeść. Ten post tez zakłada, ze w ciągu tych 8 godzin maja być posiłki w miarę stałych odstępach czasu.
    • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 00:07
      nie wszystko tylko z sensem, w miare zdrowe ale bez przesady i bez przesady z iloscia. Dla mnie duzym plusem jest ograniczenie napadow glodu. A nie stosuje sie do zasad bardzo restrykcyjnie.
    • fredzia098 Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 02:40
      Stosowałam, jadłam w okienku wszystko, na wadze spadłam pięknie, dorobiłam się kamieni żółciowych, według lekarzy na skutek takich właśnie długich przerw w jedzeniu. Nie polecam.
      • mikams75 Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 11:50
        tez slyszalam o kamieniach... po jakim czasie sie ich dorobilas?
        • magata.d Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 14:20
          Ja tez się dorobiłam kamieni 10 lat temu, jak jeszcze o IF nikt nie słyszał wink
      • zielonakonwalia90 Re: Post przerywany 16:8 19.02.22, 11:57
        Ale 16 godzin niejedzenia to nie jest bardzo długo. Wiele osób je kolację o 18:00 a potem dopiero śniadanie o 10.00 albo i później. Tak po prostu, taki mają rytm.
    • olkka_99 Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 08:07
      Stosuje z natury, bo wstaje rano i kładę się o stałych porach, więc łatwo to ogarnąć. Ostatni posiłek jem najpóźniej o 19, pierwszy około 10 rano, więc wychodzi ok 14h. Plus jest taki, że reguluje się rytm i apetyt i rano masz płaski brzuch. Czy to odchudza nie wiem, ale mnie się lekko śpi kiedy nie jestem przejedzona wieczorem. Jak każdy reżim żywieniowy - trudniej wytrwać, jeśli jest niezgodny z naszą naturą/przyzwyczajeniem/stylem dnia, a jeśli wynika z natury - to jesteś na "diecie" i nawet nie czujesz, że jesteś.

Wieczorne napady głodu zdarzają mi się rzadko i tylko w kilku sytuacjach - po bardzo dużym wysiłku, kiedy nie zjadłam odpowiednio dużo w ciągu dnia, kiedy siedzę do bardzo pozna wieczorem i po alkoholu.
      • magata.d Re: Post przerywany 16:8 20.02.22, 11:37
        Ja mam podobnie. Lubię chodzić spać z pustym żołądkiem i tak się budzić. I jak, z powodu późniejszych powrotów do domu, przesunęłam sobie na później śniadanie a wiec i kolacje, to samopoczucie juz nie to, juz mi się system żywienia zaczał rozwalać wink
    • bywalec.hoteli Re: Post przerywany 16:8 21.02.22, 12:30
      A co na to twój lekarz albo dietetyk?
      pan-dietetyk.pl/dietetyk-kliniczny-jak-wybrac/
      • magata.d Re: Post przerywany 16:8 21.02.22, 16:15
        A to pewnie zależy z jakiej opcji ten lekarz czy dietetyk. Jeden poleci 5 posiłków i liczenie kalorii, drugi IF.
        Ostatnio z moją ginekolog rozmawiałam o odżywianiu (taka luźna pogawedka) i okazało się, ze jest wielką zwolenniczka IF. Sporo lekarzy preferuje i zaleca ten sposób żywienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka