Dodaj do ulubionych

Panikującym polecam

25.02.22, 16:46
źródło www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6902935308422197248/
[i]
NIE PANIKUJMY! Paliwa zabraknie. Banki padną i stracimy oszczędności. Róbmy zapasy jedzenia. NIE ZABRAKNIE NAM NICZEGO. To, co może zrobić nam teraz największą krzywdę, to panika. Na tym zależy Putinowi. Nasz system finansowy zawali się nie dlatego, że jest niebezpieczny. Mamy najbardziej innowacyjny system bankowy świata. Mówię to z całą odpowiedzialnością za to słowo. System zawali się, jak będziemy kopali go wypłatami.

Przed chwilą odebrałem telefon Leszek Wiwała Prezesa-Dyrektora Generalnego Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego. Prosił, bym we wszystkich swoich mediach społecznościowych udostępnił poniższą informację: „wczoraj sprzedaż na wielu stacjach paliw była 4 x wyższa, niż przed tygodniem. Dziś się trochę uspokaja, ale ciągle mamy wzrosty sprzedaż. Paliw mamy pod dostatkiem, ale trudno jest obsłużyć logistycznie takie skoki popytu i to w różnych częściach kraju. Nie zabraknie Polakom paliwa!”.

Proszę o pomoc w dystrybucji tej treści i dołączam się całym swoim sercem do apelu o racjonalność. Na Wojnie Cyfrowej jesteśmy od lat. Od wielu lat. I będziemy. Musimy nauczyć się z tym żyć. I NIE WOLNO NAM PANIKOWAĆ! Moje media społecznościowe w najbliższe dni oddaję w ręce ludzi, którzy robią wszystko by tak było. Będę udostępniał tylko zweryfikowane i pewne informacje z obszaru technologii, które mogą Wam pomóc. Jestem po rozmowach z kierownictwem wielu banków, wiceministrami i szefami największych spółek w kraju. Uwierzcie, będzie dobrze bo jesteśmy wielkim narodem, z absolutnie stabilną gospodarką i pod opieką najsilniejszych organizacji międzynarodowych świata. Róbmy swoje w spokoju i szacunku do innych.

Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Panikującym polecam 25.02.22, 16:49
      I jeszcze to:
      weekend.gazeta.pl/weekend/7,183331,28151661,wojna-w-ukrainie-jak-sie-nie-dac-panice-dla-wrazliwych-osob.html
      • rich_coconut Re: Panikującym polecam 25.02.22, 21:27
        Dzięki. Ciekawa rozmowa.
    • skumbrie Re: Panikującym polecam 25.02.22, 16:52
      Zaraz cię nazwą panikary ruskim trollem.
      • chococaffe Re: Panikującym polecam 25.02.22, 16:59
        Nie, nie każdego nazywa się ruskim trollem - trzeba zasłużyć - gratki
      • nangaparbat3 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 06:46
        Ruskim trollom zależy na panice, więc wiesz...
        • biszkopty35 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 07:02
          Ruskim agentom zależy w tym samym stopniu na panice, jak i przekonaniu, że nic nam nie grozi i niczego nam nie zabraknie.
          Nie wiemy, jakie są plany Putina.
          Jak będzie chciał wjechać do Polski, to to zrobi. Agresorowi nie zależy na tym, żeby najeżdżany kraj był przygotowany.
          Trzrba zachować spokój, ale też rozsądek.
          • nangaparbat3 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 08:04
            Trzeba, lekarzu, cura te ipso.
            • biszkopty35 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 08:23
              Aurea quisquis mediocritatem diligit, tutus caret obsoleti sordibus tecti.
    • panna.nasturcja Re: Panikującym polecam 25.02.22, 18:34
      Z jednej strony racja i trolle siejące panikę powinny być kasowane, bo to jest przyczynianie się do wojny.
      A z drugiej strony jak ktoś pisze, ze zpolska ma super stabilna gospodarkę i najbardziej innowacyjny system bankowy na świcie to jakoś jego pisanie robi si smalone wiarygodne.
      • panna.nasturcja Re: Panikującym polecam 25.02.22, 18:35
        mało wiarygodne, ale słownik wiedział lepiej.
      • kk345 Re: Panikującym polecam 25.02.22, 18:42
        Ale akurat system bankowy mamy jeden z nowocześniejszych, bo budowany w zasadzie od zera w latach 90tych.
      • fragile_f Re: Panikującym polecam 25.02.22, 23:45
        System bankowy i infrastrukture komorkowo-internetowa mamy naprawde bardzo nowoczesna na tle Europy, o USA nie wspomninajac (dostaje wypłatę w czekach, w 2022 roku, jak bum cyk-cyk).
        • panna.nasturcja Re: Panikującym polecam 26.02.22, 01:29
          I super stabilną gospodarkę?
          Nie przeczę, że mamy nowoczesny system bankowy, ale w najbardziej innowacyjny na świecie jednak nie uwierzę.
          • princess_rzepicha Re: Panikującym polecam 26.02.22, 05:31
            Ja porownuje polski system bankowy z francuskim i z niemieckim. Naprawde nasz jest bardzo dobry, po prostu dlatego ze jest nowy, stworzony od podstaw w latach 1990. Nie wypowiadam sie o jakiejsc wielkiej bankowosci inwestycyjnej, tylko o systemie obslugi firm i normalnych klientow, takich jak ja. Polskie banki sa naprawde bardzo nowoczesne.

Gospodarka to inna historia...
      • thank_you Re: Panikującym polecam 26.02.22, 01:02
        Mamy mega nowoczesny system bankowy, nawet mocarstwa mogą nam go zazdrościć, a także skali płatności karta.
      • eliszka25 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 03:26
        Z super stabilną gospodarką, to bym może nie przesadzała, ale system bankowy w Polsce jest jak najbardziej nowoczesny.
        • kira02 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 07:55
          To prawda, bankowość jest bardzo nowoczesna. Polska była prekursorem wprowadzania transakcji zblizeniowych.
      • m_incubo Re: Panikującym polecam 26.02.22, 08:03
        No gospodarka jak gospodarka, ale owszem, system bankowy mamy jeśli nawet nie najnowocześniejszy na świecie, to jeden z najbardziej nowoczesnych.
    • asfiksja Re: Panikującym polecam 25.02.22, 21:48
      Panikować możemy ewentualnie z powodu Ziobry (przeciwnik integracji europejskiej i euro-atlantyckiej) w rządzie. To jest człowiek, który przy aktywnej współpracy konfederacji od dawna próbował podkopywać zaufanie do instytucji/organizacji/państw, które za chwilę mogą nam ratować tyłki. Mam nadzieję, że Morawiecki mu kazał choć tymczasowo stulić pysk.
    • folivora Re: Panikującym polecam 26.02.22, 00:22
      Jak wyżej, powodem do zmartwień mogą być nasi eurosceptyczni rządzący, bo UE i NATO to nasza gwarancja spokoju. Takie histeryczne kupowanie czego się da, "bo zabraknie" było też na początku pandemii i tak samo nie miało sensu jak teraz. Spokojnie. Jak już robicie zapasy rzeczy, to część chociaż zawieźcie w miejsca zbiórki żywności dla uchodźców z Ukrainy. Im się bardziej przyda.
      • princess_rzepicha Re: Panikującym polecam 26.02.22, 05:32
        Folivora, ja tylko chcialam powiedziec, ze uwielbiam twoj nick i sygnaturke!
    • mia_mia Re: Panikującym polecam 26.02.22, 06:03
      Paliwa nie zabraknie, ale będzie drogie, złotówki dla odmiany będą tanie
    • no_name33 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 08:06
      Nie panikowałam...Nie mam ani złotówki w gotówce uncertain

Obeszłam najblizsze bankomaty. Moja mama emerytka wczoraj o 11.00 stała w gigantycznej kolejce w banku żeby wypłacić emeryturę w okienku .

Ona nie ma karty, nie chce płacić kartą, więc jakby nie miała jeszcze jakichś groszy w domu, to nawet chleba by nie kupiła.
      • milva24 Re: Panikującym polecam 26.02.22, 08:12
        A moim rodzicom emeryturę przynosi listonosz. Czy to tylko w małych miejscowościach działa?
        • pepsi.only Re: Panikującym polecam 26.02.22, 09:19
          W większych miejscowościach również
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Panikującym polecam 26.02.22, 09:15
      Nie panikuje, ale okradłam dziecko z komunijnej forsy bo potrzebuje zapłacić za usługę gotówką, na szczęście mam jeszcze pół baku paliwa, bo tankowałam we wtorek.
    • cegehana Re: Panikującym polecam 26.02.22, 09:24
      Muszę powiedzieć, że informacja ze "system się zawali" z powodu starych dziadków latających do bankomatu nie
      podziałała na mnie uspokajająco.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka