Dodaj do ulubionych

Putinizacja Polski

10.03.22, 22:33
Dzisiaj trybunał kucharki Przyłębskiej zdecydował, że Polska nie będzie wykonywać wyroków Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Tym samym nie będzie już się w Polsce stosować Europejskiej Konwencji Praw Człowieka. Nawet ci, którzy wygrają sprawę w przed EUTPC nie będą mogli liczyć na odszkodowanie i zadośćuczynienie.
Także dzisiaj Rosja zapowiedziała wypowiedzenie tej konwencji.
Idziemy z Rosją ramię w ramię w otchłań bezprawia i szaleństwa.
Nawet rzecznik Dudy, który wcześniej popierał skargę Ziobry, wzywał dzisiaj do opamiętania, ale kucharka nie posłuchała. To kolejny przykład na to, że rzuconego kamienia nie da się zatrzymać.

oko.press/polska-blizej-kremla-tk-przylebskiej-uniewaznia-wyroki-etpcz-i-konwencje-praw-czlowieka/
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:36
      Brawo Polsko 🙈
    • angazetka Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:37
      > Tym samym nie będzie już się w Polsce stosować Europejskiej Konwencji Praw Człowieka

Nie jest to prawda. Przy całej powadze sytuacji, nie jest. Póki co zakwestionowano jeden zapis EKPCz. Tak, wiem, że od tego się zaczyna.
      • bcde Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:49
        Dobrze, doprecyzuję. Ten zapis Konwencji dotyczy całego polskiego sądownictwa. To mało? A każdy wyrok, który nie spodoba się władzy w innych sprawach będzie mógł być w ten sposób zakwestionowany.
        • angazetka Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:53
          Nie, niemało, ale lata protestowania nauczyły mnie, że warto stopniować oburzenie, bo nagle zostaje się bez słów.
          • georgia.guidestones Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 23:01
            Moze chodzi raczej o przypadki kolejnych zaskarżeń decyzji polskiego TK w przyszlosci?
    • runny.babbit Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:42
      A my się dziwimy dlaczego Rosjanie nie protestują i sami nie obalą Putina. Oni są kilka kroków do przodu, a my już teraz jesteśmy bierni jak oni, choć jeszcze nie ryzykujemy zbyt wiele protestując.
      • cegehana Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:47
        Ale my przecież protestujemy, PiS podobno dorobił się najlepszej frekwencji na protestach po 1989. Ma bardzo silny negatywny elektorat. To nie jest ta droga.
        • runny.babbit Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 22:58
          Ma też wciąż największe poparcie, i to po tylu aferach!
          • cegehana Re: Putinizacja Polski 10.03.22, 23:03
            No ma, mimo że wielu by chciało odsunąć ich od władzy to jakoś nikt nie umie (nie chce?) wykorzystac tej historycznej szansy. A mamy łatwiej niz Rosjanie.
      • snajper55 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:48
        runny.babbit napisał(a):

> A my się dziwimy dlaczego Rosjanie nie protestują i sami nie obalą Putina. Oni
        > są kilka kroków do przodu, a my już teraz jesteśmy bierni jak oni, choć jeszcze
        > nie ryzykujemy zbyt wiele protestując.

Rosjanie też protestują. Z takim samym efektem.

S.
        • runny.babbit Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 13:25
          Wiem i to mnie bardzo niepokoi. Czy jeszcze możemy zejść z tej drogi, która prowadzi do kraju - dyktatury i zamordyzmu. Czy rzeczywiście jedynym racjonalnym wyjściem jest emigracja.
    • 71tosia Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 07:41
      Jak to politycy PiS określali w swoich mailach - kryzys humanitarny na granicy to dla nich polityczne złoto? A mowili o ledwie kryzysikku w porównaniu z dzisiejsza sytuacja. Wojna na Ukrainie rządzący przykryją teraz każde swinstwo i każda korupcję które zrobią.
    • leosia-wspaniala Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 07:59
      Tusk! Ośmiorniczki! Czaskoski! - o tyle to obchodzi pisuarów uncertain Też założyłam wątek, jak można krytykować Putina i popierać PiS.
      • saszanasza Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 11:51
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Tusk! Ośmiorniczki! Czaskoski! - o tyle to obchodzi pisuarów uncertain Też założyłam w
        > ątek, jak można krytykować Putina i popierać PiS.

Nie wiem kurwa, nie wiem jak ci ludzie nie zauważają dysonansu.To ciemnota rodem z Rosji.
        • runny.babbit Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 13:28
          Ideologia przysłania rozum. Ważne by dokopać PO. To jak akademicka inteligencja zachodniej Europy, będą prorosyjscy jeśli tylko można przy tym dołożyć USA.
    • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:01
      Człowiek czuje taką niemoc. Widzisz dokładnie, jaki kierunek obrali PiSowcy. Nie nie masz na to wpływu. To strasznie przygnębiające. Strasznie.
      Pamiętajcie, że zdecydowana większość Rosjan wierzy w to, co mówił Ławrow. My jako naród nie jesteśmy mądrzejsi od Rosjan. Nigdy nie byliśmy.
      • milupaa Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:36
        Bez przesady, do Rosji nam daleko.
        • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:39
          ????
    • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:04
      "W przeciwieństwie do zwolennikow "totalnej Opozycji" tzw. pisoorów obchodzi to, żeby nie przekształcać UE jak wspólnoty niepodległych panstw w Związek Socjalistycznych Republik Europejskich z biurem centralnym w Moskwie. "
      by Elka

I jak to skomentować?????? Tu nie da się już nic powiedzieć. Zlasowany mózg? Troll? Ja nie wiem ...
      • sumire Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:20
        No przecież, że to jest troll, do ignorowania. Pojawił się jakoś w okolicy pierwszej wygranej PiS i od tamtej pory bredzi, od czasu do czasu wymknie mu się ewidentnie rosyjska składnia albo źle przetłumaczony idiom, zwłaszcza gdy próbuje pisać od siebie, a nie tylko wklejać przekaz dnia.
        Tłumaczy to tym, że mieszka w miejscowości pełnej repatriantów, w której wszyscy tak mówią big_grin
        • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:25
          Czyli wygasić? Byłaby to pierwsza osoba, którą wygaszę na forum, na którym jestem od kilkunastu lat. Ale tych wypierdów mentalnych nie da się czytać.
          • sko.wrona Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:30
            A dlaczego wygasić? Kurna nie można czegoś z tym zrobić? Nikt z nim nie chce tu rozmawiać, facet jest bardzo agresywny, łże jak łagrow, wszystkie jego wpisy to nachalna propaganda, zero chęci do dyskusji tylko wyzwiska. Nie można go zablokować? Może jakaś petycja? Bo ja wiem, że wolność słowa itd ale ten typ siedzi tu tylko po to żeby siać zamęt.
            • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:34
              Eeeee, radzę wygasić. Szkoda, że nie mogę to zrobić z imbecylem Błaszczakiem.
            • 2elka26 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:43
              Ja wyzywam????? No to jest dopiero ciekawe spostrzeżenie.
              Może odniesiesz sie do podanych przeze mnie faktów? Chociazby do tego jak w Niemsczech polityk może stać na czele TK i jest to zgodne z normami praworzadnosci?

Wasza hipokryzja i brak umiejętności merytorycznej dyskusji jest wręcz zadziwiająca.
              • sumire Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 13:27
                Jaka pogoda dzisiaj w tajemniczej wiosce ludzi, którzy nie potrafią posługiwać się poprawną polszczyzną? Bo u nas bardzo ładnie. Niebo błękitne, a na nim słoneczko żółte...
                • 2elka26 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:01
                  Zamiast wypisywac brednie to może wybierzesz się kiedys do tych miasteczek w których po wojnie osiedlono repatriantów i posłuchasz jak oni mowią? I wtedy przestaniesz bredzic?
                  Cos z wami jest rzeczywiście nie tak. Górnolotne słowa o tolerancji i poszanowaniu odrębności a tak naprawdę chamstwo, arogancja i skłonnosci do autorytaryzmu - bolszewickie metody nadal aktualne.
                  • natalia.nat Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:41
                    No proszę, a chwilę wcześniej twierdził, że nikogo nie wyzywa. Wzór tolerancji, poszanowania odrębności i przyzwoitości. Podstawowa zasada, jeżeli czegoś od kogoś wymagasz, to przede wszystkim sam się do tego stosuj.
                    I przyjmij do wiadomości, że nikt nie będzie dyskutował z trollem który jest głuchy na wszelkie rzeczowe argumenty, jedynie klepie w kółko jeden przekaz. Szkoda klawiatury i własnego czasu.
                • sko.wrona Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:07
                  sumire napisała:

> Jaka pogoda dzisiaj w tajemniczej wiosce ludzi, którzy nie potrafią posługiwać
                  > się poprawną polszczyzną? Bo u nas bardzo ładnie. Niebo błękitne, a na nim słon
                  > eczko żółte...

Wioska zaiste jest tajemnicza. Zamieszkują ją sami repatrianci, którzy mają problem z poprawną polszczyzną 🤦‍♀️ Moja babcia (rocznik 1921) i dziadek (rocznik 1915) przewracają się w grobie.
                  • 200koni Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 15:33
                    I ta wioska jest odcięta od świata. Repatrianci osiedlili się 60 lat temu, zakazano im wyjazdów poza wieś. A we wsi nie było tam normalnych szkół, radia ani boże uchowaj telewizji, to i nie przyswoili nigdy współczesnej polszczyzny.
        • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:27
          Wygasiłam ... i już bez ruskiej imbecylki wątek wygląda lepiej.
      • 2elka26 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:23
        Masz rację. Jest problem jak komentowac zachowanie zwolennikow opozycji. Bo przecież:

"Pani Kopacz wprowadziła 500+, Siemoniak powołał do życia WOT, Pawlak nie chciał sprzedaży Lotosu rosjanom, Tusk nie prywatyzował LOTu, Nowak zbudował Ukrainie autostrady, a teraz „bohaterowie” w PE bronią praworządności. O co tyle oburzenia? Tak było! A później się obudzili …"

No po prostu wyprzedzili swoje czasy!! I dzisiaj sobie o tym przypomnieli... Ciekawe jak to okreslic - zlasowane mózgi czy może jednak prawdziwa V kolumna?
        • 71tosia Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:30
          Elu ile juz zarobila firma twojego szwagra na pomocy dla Ukraińcom? A ile firmy tesciowych naszych politykow? Bo ci ktorzy naprawde pomagaja (rozne orgnizacje spoleczne) o wsparcie finansowe sie nie moga doprosic a podobna pieniadze juz plyna do Polski szerokiem strumieniem?
      • anorektycznazdzira Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:38
        "Troll? Ja nie wiem"

Coooo???? 0_0
        nie wiesz?????
        brałaś toto poważnie do tej pory? big_grin
        nie podejrzewałam Cię
        • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:40
          Ja nadal nie mogę pogodzić się z tym, że ludzie za kasę piszą bzdury, by osłabić własny kraj. Wolę wierzyć, że są po prostu głupi.
          • anorektycznazdzira Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:44
            powiedz mi kochana dlaczego uważasz, że własny... suspicious
            • gaskama Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:46
              ha, ha, ha ... no masz mnie. fakt.
          • 2elka26 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:45
            Masz jakiekolwiek dowody na pisanie za kasę?? To jest zdumiewające jak można bez cienia wątpliwości poslugiwac sie pomowieniami.
            Najwyraźniej wśród zwolennikow "totalnej opozycji" jest to norma. Jakk to było?
            "Z najwyższa starannoscia przekopaliśmy ziemie na metr w głąb?"
          • sko.wrona Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:54
            Ja myślę, że ten typ to może nawet pisać w ramach wolontariatu.
            Niestety znam takich w realu. Ciężko wejść z nimi w jakąkolwiek dyskusję, bo mają problem z logicznym myśleniem. I pamięcią.
            • 2elka26 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 12:59
              Ciekawe dlaczego ciągle żadna z obecnych tutaj osob o niezwykle precyzyjnym mysleniu, wręcz "logistycznym" jakby powiedziała pewna gwiazda TVN nie potrafi odnieść sie do prostego faktu dotyczącego kwestii praworządnosci oraz tego, że żaden zewnętrzny organ nie ma uprawnien do podwazania statusu sędziów?
              Takie trudne? Oczywiście wiem, że łatwiej operować pomowieniami.
              • 71tosia Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 15:22
                odniose sie - nawet wojna w sasiednim kraju nie usprawiedliwia lamania praworzadnosci.
            • sko.wrona Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 13:08
              Najlepszy przykład to Niemcy są prorosyjscy, ale Orban już nie.
              Znajoma była „zszokowana” tym co robi teraz Orban, bo przecież on nigdy nie popierał Putina.
              Albo „musimy być państwem neutralnym”, ale „Ukrainę trzeba jak najszybciej przyjąć do NATO i unii”.
    • jednoraz0w0 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 13:33
      Cóż, niech tego gada z kremla ktoś w końcu ubije, to może następne wybory w Polsce będzie mógł wygrać ktoś niebędący pod jego wpływem.
      • bcde Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:16
        Kaczyński nie jest pod wpływem Putina. On po prostu chce takiej samej władzy dla siebie w Polsce. Nieograniczonej prawem, z fasadowymi instytucjami.
        • jednoraz0w0 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:45
          nie jedyny kaczyński jest w polskim rządzie, który oprócz różnych maciarewiczów pozwala się tez szarogęsić ordo siuris.
    • jammer1974 Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:21
      Dat sie tylko zeby ten narod zachcial w przyszlym roku cale to talatajstwo wykopac.
    • natalia.nat Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:25
      Patrząc od innej strony to Polska jest nawet w gorszej sytuacji, bo Rosja jest ciągle w tym samym miejscu, a my szliśmy już inną droga, jak to ktoś kiedyś metaforycznie trafnie nazwał, piękną szeroką aleją, ale cofnęliśmy się na ubłoconą ciasną ścieżkę, którą bardzo długo szliśmy wcześniej. Niestety rządzące megaszkodniki przez dwie kadencje zrobiły już bezkarnie tak wiele złego w każdej dziedzinie, tyle nakradli i roztrwonili, że bardzo trudno będzie to odkręcić, a ponieważ tych przekrętów jest tak dużo i są co chwilę, że ludziom już to zwyczajnie spowszedniało i przestali protestować. I to jest tragiczne. Paradoksalnie to właśnie Rosji po ostatnich wydarzeniach może być bliżej do szerokiej alei niż nam.
      • ariathedevil Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:50
        Mam podobne spostrzeżenia, afer pisowskich jest już tyle, że każda kolejna nie robi wrażenia i ludzie szybko zapominają. Na szczęście jest internetwink Tutaj ktoś wykonał kawał dobrej roboty, choć powinien aktualizować, bo to tylko do 2021. Tekst linku i jeszcze tu Tekst linku
        • milupaa Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 14:54
          O ja cię... 😶
      • saszanasza Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 16:11
        natalia.nat napisała:

> Patrząc od innej strony to Polska jest nawet w gorszej sytuacji, bo Rosja jest
        > ciągle w tym samym miejscu, a my szliśmy już inną droga, jak to ktoś kiedyś met
        > aforycznie trafnie nazwał,

Ależ w porównaniu do Rosji to my zapierdalamy z szybkością światła. Ile lat rządzi Putin? 20?30? a formalnie dopiero w 2017 roku zaczął podporządkowywać sobie prokuratury i zakwestionował konwencję praw człowieka, my osiągnęliśmy to po 7 latach rządów PIS.
        7 lat! a stoimy ramię w ramię z Putinem. Ja się boję, że kolejna kadencja PIS i witaj druga rosijo!

oko.press/polska-blizej-kremla-tk-przylebskiej-uniewaznia-wyroki-etpcz-i-konwencje-praw-czlowieka/?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0eMxdhisNBWwLHu660WWxNVx70ZL2ugMZPa6cTPxTmd2wwnrNW6xhGv1w#Echobox=1646939904
        • ariathedevil Re: Putinizacja Polski 11.03.22, 16:33
          Dlatego ja się nie odcinam od pisowskich znajomych, nie wywalam z fb tylko z nimi gadam, pokazuje itd...paru udało mi się przekonać. Ostatnia wierna wyznawczyni powiedziała, że nie pójdzie na wybory, bo:" no faktycznie złodzieje, ale na Tuska też nie będzie głosować " i uważam, że... to sukces, bo mózg miała sprany strasznie wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka