Dodaj do ulubionych

Forumki z Chin

18.03.22, 00:08
Kojarze ze jest tu ktos piszacy z Chin
Czy pojawia sie cos w mediach na temat wojny i o jakim wydzwieku?
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 04:44
      enia17 napisała:

> Kojarze ze jest tu ktos piszacy z Chin
      > Czy pojawia sie cos w mediach na temat wojny i o jakim wydzwieku?

Chińskie media przekazują rosyjską narrację. Toczka w toczkę. Łącznie z opowieściami jak to ukrainscy terroryści używają cywilów jako żywych tarcz.

""Poinformowano też, że — jak donosi rosyjskie MON — ukraińscy nacjonaliści/naziści uniemożliwiają ucieczkę do Rosji 2,6 mln obywateli, którzy pragną znaleźć schronienie w Rosji. Mówi się też o tym, że według rosyjskiego MON armia ukraińska wykorzystuje swoich cywili jako żywe tarcze. A także o tym, że rosyjscy najemcy, którzy dotarli do Ukrainy, zostali wysłani tam przez pomyłkę, a oficerom, którzy się tego dopuścili, grozi kara więzienia" — przekazuje Polka."

podroze.onet.pl/aktualnosci/chiny-media-o-wojnie-w-ukrainie-szerza-bzdury/jlm1kzk
      "Czego Chińczycy dowiadują się z mediów?

Rosyjskie działania militarne na Ukrainie są antyzachodnie i antyfaszystowskie. Chodzi o denazyfikację Ukrainy, a także powstrzymanie dalszej ekspansji NATO na Wschód. Ukraińcy to nacjonaliści i naziści, tacy sami jak członkowie Batalionu Azowa. To oś, wokół której zbudowany jest przekaz, z jakim na co dzień stykają się użytkownicy chińskiego internetu i mediów."

cyberdefence24.pl/polityka-i-prawo/chinska-cenzura-ma-nowe-zajecie-dba-aby-wierzono-w-propagande-putina-o-wojnie-w-ukrainie

S.
      • nuclearwinter Re: Forumki z Chin 18.03.22, 07:04
        Ale to są jednak stare wiadomości. Kojarzę jakieś tweety z wczoraj, że w chińskich mediach pojawiły się info o wojnie i o strzelaniu do cywili przez Rosjan. Może faktycznie jakaś forumowiczka z Chin potwierdzi lub nie.
        • buldog2 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 12:47
          Informacje na temat zawiłości stanowiska Chin najłatwiej znaleźć w mediach ukraińskich, bo najbardziej zainteresowane w ich nagłaśnianiu. Potwierdzam co napisałaś.

Zaczynają być publikowane obawy w mediach rosyjskich (chciałem się popisać "dowcipem" i napisać radzieckich, ale odpuściłem). Później pokażę.
      • buldog2 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 08:06
        Snajper,
        Ty jak nie masz o temacie pojęcia, to przynajmniej nie powtarzaj bełkotu polskich mediów. Bo tam NIC prócz powtarzania banałów nie ma.
        W ciągu ostatniego tygodnia (może ciut dłużej) to się zmieniło i jedno co można powiedzieć, to że jest chwiejne, znaczy tam nie zgody na jedno zdanie, to jest najważniejsze. Może nowe stanowisko właśnie się tworzy:
        en.people.cn/n3/2022/0318/c90000-9972960.html
        en.people.cn/n3/2022/0318/c90000-9972915.html

Nie rób innym wody z mózgu.
        • arista80 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 11:03
          Snajpera nikt nie bierze na poważnie, więc trudno by komuś coś mącił.
        • snajper55 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 14:27
          buldog2 napisał:

> Snajper,
          > Ty jak nie masz o temacie pojęcia, to przynajmniej nie powtarzaj bełkotu polski
          > ch mediów. Bo tam NIC prócz powtarzania banałów nie ma.

Obaj mamy na ten temat takie same pojęcie. No, chyba, że potrafisz czytać po chińsku i studiujesz ich prasę i media społecznościowe. Obaj możemy jedynie cytować to co piszą inne media. Ty możesz sobie cytować ukraińskie czy rosyjskie, ja wolę polskie.

S.
      • kicifura Re: Forumki z Chin 18.03.22, 08:27
        Snajper, nie mąć, nie znasz się
    • lodomeria Re: Forumki z Chin 18.03.22, 05:34
      Ja co prawda nie z Chin, ale tylko chciałam napisać, że w Hong Kongu (i wsród Hongkonek i Hongkończyków na swiecie) jest bardzo duże zrozumienie, poparcie i solidarnosć z Ukrainą.
    • kicifura Re: Forumki z Chin 18.03.22, 08:30
      Z tego co wiem to mało o tym mówią, zresztą mają teraz falę covid i tym żyją. Natomiast same Chiny powoli odsuwają się od Rosji, choć to oczywiście nadal nie będzie potępienie. Zostają neutralni i prawdopodobnie czekają na dobry moment żeby wejść jako mediator (czyt. przycisnąć słabą Rosję)
      • buldog2 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 12:04
        Tak przypuszczam, żeby za bezcen skupić rosyjskie firmy energetyczne i bogactwa naturalne.
        W wersji ekstra optymistycznej (fullrange) akcja specjalna Narodowowyzwoleńczej Armii Chin przywracająca ład i porządek na rdzennie chińskich byłych obszarach zdestabilizowanej Rosji. To bardziej wątpliwe, bez zgody USA nie da się.
    • tanebo001 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 10:57
      Czyżby Po zmienił front? natemat.pl/402323,chinskie-media-donosza-o-rosyjskim-okrucienstwie-wobec-cywilow
    • shumarii Re: Forumki z Chin 18.03.22, 11:17
      Oficjalnie, podchodzą dyplomatycznie. W anglojęzycznych social mediach głównym tematem jest sytuacja epidemiologiczna, ale od czasu do czasu pojawiają się jakieś informacje. Nieoficjalnie Chiny są bardzo prorosyjskie, a jeslipojawiaja się jakieś treści niezgodne z polityka to zostają one po prostu nietłumaczone. Na potrzeby tego wątku zrobiłam „sondaż” wśród chińskich znajomych z pracy i wyszło tak, ze spora cześć nie słyszała o wojnie, części to w ogóle nie obchodzi ale z ciekawości pytają kto kogo w ogóle napadł, a kilkoro ludzi jest niezadowolonych ze wzldu na spadek kursu na giełdzie.
      W ostatnim tygodniu kilka razy kierowcy ubera zapytali skąd jestem, zanim pozwolili mi wejść do samochodu. Niestety nie posługuje się chińskim nawet w stopniu komunikatywnym, wiec każda próbę rozmowy tłumaczyłam przez aplikacje i okazało się, ze dwóm panom ulżyło, ze nie jestem ani czarna, ani z Ukrainy czy USA.
      To jest póki co jedyny artykuł, który dostępny był w wersji anglojęzycznej na jednaj z grup na wechatcie.
      Poza tym dominują informacje o pogodzie, zawieszonych połączeniach lotniczych i liczbie zakażonych…
      • buldog2 Re: Forumki z Chin 18.03.22, 12:38

Niżej cytat z artykułu ukraińskiego Dialogu (strona konfliktu), ale z konkretami. Konkrety pokazują zamiary lepiej, niż ogólne deklaracje.

Китай наблюдает за падением рубля. На прошлой неделе в Поднебесной удвоили торговый диапазон рубля, что позволило российской валюте быстрее падать.

Отказ конвертировать резервы. Важнейшая помощь, которую Китай мог бы предоставить России, это резервы на сумму 90 миллиардов долларов, которые Москва держит в юанях. Для Кремля стало бы спасением, если бы Китай позволил конвертировать эти деньги в доллары или евро. Однако Пекин не собирается так рисковать собственной репутацией ради "дружбы" с ненадежным и стремительно беднеющим соседом.

Запрет на экспорт запчастей самолетов. После выхода крупнейших авиакомпаний с российского рынка Кремль решил не отдавать взятые в лизинг самолеты. Но беда в том, что во всей России нет ни одного завода, который способен создавать запчасти для судов. Китай отказался помогать России в решении этого вопроса. А эксперты говорят, что без ремонтов самолетов у РФ будет всего полгода до полного "вымирания" отрасли.

Замораживание инвестиций в инфраструктуру. Азиатский банк инфраструктурных инвестиций в начале марта приостановил всю свою деятельность, связанную с Россией и Беларусью. Конкретные сроки не указаны, но Москве намекнули: как только закончится война в Украине, стороны могут вернуться к переговорам.

К слову, Москва была всего в шаге от получения кредита в 1,1 миллиарда долларов США, которые собиралась потратить на улучшение автомобильной и железнодорожной сети России. Китай принял решение приостановить сделку.
        news.dialog.ua/248250_1647539348
    • bywalec.hoteli Re: Forumki z Chin 18.03.22, 20:29
      mówią o wojnie tak jak mówili o wirusie w Chinach na poczatku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka