Dodaj do ulubionych

Vinted - scamerzy

22.03.22, 15:01
Co za …
Wystawiłam w końcu coś na vinted, bo robiłam porządki i odrazu dwie osoby, ze już kupują, już przelewają. Mam podać adres mailowy. Podałam. Dostałam jakieś maile z pobierz etykietę. I kliknęłam. Ale link nie działał.
Druga próba i mail z niby przeniesieniem do weryfikacji rachunku bankowego. Miałam się zalogować, ale patrzę, a to jakoś dziwnie wyglądało.
Teraz się stresuje, ze jak kliknęłam w ten link do etykiety to mi tel shakowali. Co robić?
Obserwuj wątek
    • shellyanna Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:03
      Dobra. Teraz mi się ten link otworzył i tez prowadził do podania dostępu do banku. Uff…
      • memphis90 Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:16
        To ch... kikasz jakieś odsyłacze weryfikacje banków czy fejkowe etykiety? Za dużo forsy na koncie masz...?
        • alpepe Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:25
          Ale dlaczego obwiniasz niedoszłą na szczęście ofiarę?
        • shellyanna Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:39
          Ty masz chyba jakiś problem ze mną, co? 😎

Dostałam maila jak poniżej. Nigdy się na vinted nie bawiłam ani jako kupujący ani sprzedający.
          • memphis90 Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:44
            Ja z Tobą? Ty jesteś Shellerka, prawda? Nigdy nie miałam zatargów z Shellerką.
          • memphis90 Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:46
            I na przyszłość- cos, co ma w nazwie "paymentssss", "eu" czy inne "xyz" nie może być prawdziwe.
            • shellyanna Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:53
              Nie wiem, wydawało mi się, ze coś ostatnio do mnie przyfurczałas smile jak nie, to luzik.

No wiem wiem. I dość szybko się skapnelam, ale to było tak szybko. Wiadomość od dwóch osób o ta kiecke, ze już kupują, ja ze nie wiem co teraz. Ci, ze już wpłacili i że mi na maila przyśle vinted potwierdzenie wpłaty.
              Patrzę jest mail. Teraz już wiem, ze vinted przecież mojego maila ma. Myślałam, ze może faktycznie jakaś weryfikacja konta przy pierwszej transakcji.
              W każdym razie - ostrzegam.
              • memphis90 Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 14:41
                >Nie wiem, wydawało mi się, ze coś >ostatnio do mnie przyfurczałas 
                A w życiu. Chyba, że masz jeszcze inny nick i się dopier... nieświadomie.
            • jasnoklarowna Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 18:42
              mój mąż ma maila kończącego się na eu. Nie fejkowego, normalnego. Działającego. Więc nie wkładaj do wspólnego kosza wszystkich eu.
          • tilijka123 Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:49
            shellyanna napisała:

> Ty masz chyba jakiś problem ze mną, co? 😎
            >
            > Dostałam maila jak poniżej. Nigdy się na vinted nie bawiłam ani jako kupujący a
            > ni sprzedający.

i nie zaniepokoiło Cię, że mail nie przyszedł z domeny vinted?
          • znana.jako.ggigus Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:50
            ok, czy poddajesz sie kontroli po przelewie na twoje konto w twoim banku?
            • shellyanna Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:54
              Chodziło o weryfikacje konta.
              Myśle, ze chodziło o tempo, w jakim się to działo i efekt dwóch ludkow, którzy chcieli już teraz zaraz.
              • znana.jako.ggigus Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 16:03
                momencik, na zdjeciu jest weryfikacja przelewu.
                Wiec pytam - czy juz weryfikowalas jakis przelew na Twoje konto.
                Naprawde warto klikac tez na adres takiego maila. Najczesciej widac juz po adresie, ze to przekret
                Badz poderzliwa, swiat jest pelen zlych ludzi
              • bergamotka77 Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 17:17
                Jezu o scamie na Vinted nie slyszalas? Jest opcja Kup Teraz i nie polecam innej. Choc i mnie raz pomimo tej opcji oszukano.
          • kropkaa Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 19:25
            Ty w to kliknęłaś? W xyz?
          • rainbow_dash Re: Vinted - scamerzy 24.03.22, 11:57
            vinted nie wysyła takiego czegoś
    • znana.jako.ggigus Re: Vinted - scamerzy 22.03.22, 15:27
      Przelew przychodzi na konto, nie mailem. Swiat jest naprawde pelen oszustow
    • lot_w_kosmos Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 17:06
      Skąd się wzięłaś?
      Myślałam że każdy już zna mechanizmy oszustów ...
      Jak widać nie.
    • sol_13 Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 18:03
      Przeskanuj telefon jakimś antywirusem i nie klikaj na przyszłość dziwnych linków...Od razu wali po oczach fraudem. Domena i sam fakt konieczności "weryfikacji" w celu otrzymania wpłaty. W dodatku wpłata niby kartą...
    • zuzanna_a Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 19:46
      Nic nie klikaj. Nie ma takich maili. Poza tym ten co dostalas jest lewy, przeciez to widac.
      Vinted przelewa ci na wirtualne konto pieniadze dopiero jak osoba otrzyma towar i go zaakceptuje, nie ma zadnych przelewow pomiedzy toba a kupujacym/sprzedajacym. Transakcje ida przez vinted i to po finalizacji. Tzn widzisz ze masz x kasy - i ewentualnie mozesz zlecic vinted jej wyplacenie ale to sie robi w aplikacji a nie mailach. Jegyne co dostajesz od vinted to etykiety do druku ale to jest ich mail a etykieta jest w pdfie.
      No ludzie!
    • bombalska Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 20:07
      Jak chcecie cos wystawic na vinted, olx czy czyms podobnym kupcie sobie osobna karte, wsadzcie do najstarszego telefonu jaki macie, najlepiej bez komunikatorow, i zachowajcie czujnosc gdy ktokolwiek poprosi o wasze dane, chocby to bylo imie. Nie podawajcie do publicznej wiadomosci swojego numeru telefonu. Osobna skrzynke mejlowa tez warto zalozyc.
      • sol_13 Re: Vinted - scamerzy 23.03.22, 20:37
        Można też po prostu nie podawać numeru telefonu ani maila na olx i korespondowac tylko za pośrednictwem ich skrzynki, ja tak robię od dawna.
    • amy.rose Re: Vinted - scamerzy 24.03.22, 10:23
      Sama jesteś sobie winna, takie rzeczy zalatwia sie tylko i wyłącznie przez vinted a nie przez linki i maile z nieznanego źródła.
    • m_incubo Re: Vinted - scamerzy 24.03.22, 12:01
      A w jakim celu podajesz maila i klikasz w linki, które dostajesz? Błagam, powiedz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka