Dodaj do ulubionych

Akupunktura

24.03.22, 11:05
Większość moich dolegliwości kwalifikuje się do akupunktury- migrena, nerwica, dyskopatia, zum. Koleżanka mi ostatnio zachwalała, że jest innym człowiekiem po tym. Czy korzystałyście? Polecacie? Możecie kogoś polecić? Czy szkoda zachodu i pieniędzy?
Obserwuj wątek
    • lumeria Re: Akupunktura 24.03.22, 11:10
      Mam koleżankę, która bardzo sobie chwali, dla niej faktycznie działa. Spróbowałam u dwóch rożnych akupunkturzystów - u mnie 0 efektu.

Musisz spróbować sama - zazwyczaj robi się serie zabiegów. Mysle, ze warto, bo rezultaty moga byc bardzo dobre.
      • ajr27 Re: Akupunktura 24.03.22, 11:16
        No właśnie słyszałam, że jednym pomaga, a innym wcale. Efekt placebo?
        • atoness Re: Akupunktura 04.05.23, 11:23
          Badania naukowe wyrażają się na ten temat jasno: akupunktura nie działa.
        • engine8t Re: Akupunktura 04.05.23, 19:52
          Nie to kwestia zdolnosci i uczciwosci akupunkturzysty.

Ja - czlowiek z natury sceptyczny, smialem sie ze to woodoo az trafilem na jednego, potem drugiego a potem trzeciego co mi pokazali jak sie bardzo mylilem. Ale oni byli uczciwi i mi od razu wytlumaczyli jakie sa szanse i na co. I kazdemu - pomimo ze mowili ze potrzeba kilku czy kilkunastu sesji, dwalem jedna szanse aby pokazali pozytywne wyniki. I kazdy pokazal.

Od tego czasu mamy 2 osoby co to robia - oboje wyszkoleni w tym zawodzi w chinach i czesto korzystamy. Najczesciej bez wiekszych powodow - tak przy okazji i dla utrzymania dobrej kondyzji organizmu a czasami z powodu problemow
          Wiedza ze ze mi to musza na kazdym kroku udowadniac ze maja racje i niestety najczesciej maja racje chociaz ja im ciagle tak do konca nie wierze.. smile
          Przyszedl kiedys ten koles ( byly akupunkturzysta Koreanskich Sil zbrojnych przy ONZ i nawet opwiadal jak pili z Polakami... hehehe) na obiad i tak sobie gadamy i pyta jak sie czuje to mowie ze cos od dluzszego czasu mnie brzuch pobolewa..
          Ten mowi - pokaz jezyk. hehehehe Rodzice mi kazali zawsze pokazywac zeby sprawdzac czy nie klamie...ty tez?
          Obn nmowi - pokazuj jezyk...

No to ja mu - "K brzuch a nie jezyk.. kapujesz....??"
          Ten sie smieje i mowi z jezyka to widac ze masz problem ze sledziona a ona jest takim dyspozytorem i kontroluje jakie i ile "sokow" wydziele watroba i nie zadbala o watrobe. Ok,

"Dawaj - wbijemy pare igiel zeby podraznic nerwy i wkurzyc sledzione zeby sie do roboty wziela..".
          Odzyskasz "balans" w organizmie i wszystko bedzie dobrze....
          Wbil pare igiel i na drugi dzien po klopocie...
          Pare lat temu od komputera dostalem mrowienia w nadgarstkach...
          Poszedlem do neurologa a ten zbadal i mowi ze to typowe dla tych co klepia na komputerze
          - Carpal tunnel syndrome..
          Czyli nerwy przycisniete ... Standardowy proces, nacina sie sciegna w nadgarstku, zwalnia nacisk i po klopocie. OK . to tniemy?
          Mowi poczekj 3 tygodnie bo jade na urlop i po urlopie ci to zrobie.. OK
          W miedzyczasi eprzysdzedl koles akupunkturzysta i mu mowie.
          On na to ze nie wie czy to pomoze ale dawaj sprobujemy co sie da zrobic - przynajmniej na jakis czas ci bol zablokuje..
          No i nabil mi chyba z 10 igiel w ten nadgratek... potem rogrzal wszytko jakims zapchwym chinskim patykiem co to niby jakies gazy wtwarza... Po 15 minutach wyciganal, pogadalismy , popilismy i tyle..
          Za 2 tygodnie dzwonia od nerologa aby sie umowic na procedure przeciecie tych sciegien. I pielgniarka pyta czy mnie ciagle boli?
          Tzn co ma bolec?
          No to mrowienie w nadgarstku?
          Jakie mrowienie? w jakim nadgarstku ?
          Zadzwonil neurolog i pyta co sie stalo? Mowie ze akupunktura mi pomogla..
          Ten mowi "wiesz ja studiowalem akupunkture i wiem co to robi - na krotki okres blokuje przeplyw informacji i usmierza bol ale problemu nie rozwazuje i za prae dni worci.
          OK.. Mowie ajk problem worci to sie zglosze
          hahahaha przeszlo i niegdy nie wrocilo.

Ostatnio kilka lat temu bada mnie i naciska zyly i wyczuwa cos tam na szyi i w koncu mowi.... Zapieprzaj do kardiologa bo albo zawal albo udar wisi ci na wlosku i ja na tu nie pomoge....
          Co? a skad wiesz?
          no wyczuwam cisnieni krwi w Twoich zylach szyjnych ktore wychodza z tego samego zrodla i powinny byc takie same a nie sa...Masz cos zatakne..
          E tam, pitoli mysle - palcami wyczuwa, Przeciez na rowerze jezdze , dobrze sie czuje,,, cisnieni w normie co on tam wie. Zreszta jade na urlop.
          Minal miesiac i zawal wczasie urlopu...ledwo mnie odratowali, szpital stenty etc... A moglem sluchac

I jeszcze kilka takich hstorii oglbym przytoczyc

O, bolal mnie duzy palce u lewej nogi - spolch staw, czerwony boli jak cholera..
          Lekarz skierowal do chirurga. Chirurg nrobil ze 20 zdjec i zalecal operacje albo leki przeciwbolowe do konca zycia bo sie nazbieralo wapna ( stary wapniak ?) a ten mi wbija igly w taki sam palec ale u prawej nogi....
          No to ja na to ze to nie ta noga smile)
          A on sie smieje i mowi ze nie ma znaczenia bo te nerwy polaczone i co ma mnie kluc palca ktory juz boli?
          I kuran przeszlo minelo i zapmnialem ze mialem problem.
          Ale ja im ciagle nie wierze smile))
    • circa.about Re: Akupunktura 24.03.22, 11:11
      Mi pani fizjoterapeutka wyleczyła igłami łokieć tenisisty, tak więc bardzo polecam.
      Wcześniej przez pół roku męczony falami uderzeniowymi i indibą - z bardzo miernymi wynikami.
      • philippa_p Re: Akupunktura 24.03.22, 11:17
        Potwierdzam!
    • spirit_of_africa Re: Akupunktura 24.03.22, 12:10
      30lat męczyłam się z bolesnymi miesiączkami. Rozwalilam dobie żołądek ketonalem. W rozpaczy poszłam na akupunkturę i mi pomogło. Polecam znaleźć dobrego akupunkturzyste, najlepiej lekarza.
      • spirit_of_africa Re: Akupunktura 24.03.22, 12:23
        20lat, nie 30 smile
    • dariamax Re: Akupunktura 24.03.22, 12:31
      Teściowa miała polecane na ból kolana wzięła trzy serie zapłaciła ponad 2 tys. i zero efektu a polecał ortopeda.
      • ajr27 Re: Akupunktura 24.03.22, 13:45
        To jest takie drogie?!
      • pruszynkaaa Re: Akupunktura 24.03.22, 16:05
        Ileee???? Jejku, nie wiedziała, że w Polsce to takie drogie jest... Ja miałam akupunkture robioną przy okazji wizyty u fizjoterapeuty - za całość zapłaciłam $65 (Kanada, mniejsze miasto).
      • snajper55 Re: Akupunktura 04.05.23, 11:12
        dariamax napisała:

> Teściowa miała polecane na ból kolana wzięła trzy serie zapłaciła ponad 2 tys.
        > i zero efektu a polecał ortopeda.

Za słabo wierzyła.

S.
    • milupaa Re: Akupunktura 24.03.22, 13:55
      Korzystałam, moim zdaniem ani nie pomoże ani nie zaszkodzi 🙂
    • paskudek1 Re: Akupunktura 24.03.22, 14:01
      Mnie postawiła akupunktura na nogi z rwy kulszowej. Nie byłam w stanie przejść kilku metrów. Po igłach było dużo lepiej. Resztę zrobiły zastrzyki, ćwiczenia i masaże. Ale bez igieł chyba bym nie dała rady. Zadziałał fizjoterapeuta.
    • princy-mincy Re: Akupunktura 24.03.22, 21:30
      Korzystałam u zaufanej osoby i odzalowac nie mogę, że nie mieszka już w Pl.
    • ayanna Re: Akupunktura 04.05.23, 11:31
      Wyleczyłam nawracające bakteryjne zapalenia zatok, na które nie pomagały serie antybiotyków. W ogóle wtedy w aku nie wierzyłam, ale już po pierwszym zabiegu zobaczyłam jej wpływ na cały organizm; wystarczyło 20 zabiegów, a od tamtej pory, 22 lat, nie mam problemów z zatokami.
    • zonda-m Re: Akupunktura 04.05.23, 11:36
      Z powodu rwy kulszowej nie miałam czucia w dwóch małych palcach u stopy. Neurolog raczej nie dawal nadziei, że czucie mi wróci (inne objawy rwy się udało wycofać tradycyjnie). Po akupunkturze czucie wróciło, ale potrzeba było serii igieł. Ja polecam.
    • asfiksja Re: Akupunktura 04.05.23, 17:21
      Znajoma fizjoterapeutka (z mgr i kursami) mówi, że to tak naprawdę nie ma znaczenia czym punkty są stymulowane, czy igłami, czy terapią manualną, byle były to właściwe punkty. I jeśli ktoś jest dobry i je znajdzie to wszystko zadziała (choć rozmowa była raczej o problemach typu dyskopatia, nie zum).
    • mayaalex Re: Akupunktura 04.05.23, 20:52
      Poszlam do baaaardzo polecanej starszej pani z Chin - stwierdzila, ze widzi sporo problemow, w tym takich, ktore powoduja trudnosci z zachodzeniem w ciaze. Igly byly na tyle nieprzyjemne, ze juz wiecej nie poszlam. Pol roku pozniej bylam w pierwszej ciazy, w pierwszym cyklu staran, dwa lata potem druga ciaza tez w pierwszym cyklu.
      Ale kolezanka na migrene chwalila.
    • sueellen Re: Akupunktura 04.05.23, 21:02
      Próbowałam. Na mnie nie działa. Moim zdaniem strata kasy.
    • wbka1 Re: Akupunktura 04.05.23, 21:04
      Autosugestia, czary-mary, okultyzm, homeopatia, szarlataneria - wszystko to samo z grupy zaklęć. Lekarze mówią zdecydowane NIE.
      • engine8t Re: Akupunktura 04.05.23, 22:43
        No bo lekarzom to zabiera kase i pokazuje ze oni w sumie G wiedza o czlowieku i jedynie co robi to zapisuja co farma zaleca, wiec co maja mowic?
        A sa lekarze ktorzy widza w tym mase sensu i wartosci...
      • abecadlowa1 Re: Akupunktura 09.05.23, 20:24
        Przecież akupunktura jest refundowana przez NFZ. Ktoś te skierowania wystawia. Lekarze jacyś
    • koronka2012 Re: Akupunktura 04.05.23, 23:35
      Po godzinnej sesji akupunkturę rzuciłam palenie opaliłam 20 lat z okładem.

Jakby ktoś, coś to na Kabatach mam prawdziwą chińską lekarkę, chińscy ekspiaci do niej chadzają po zioła, i na igły.
      • aleksandra.anna8 Re: Akupunktura 05.05.23, 21:19
        Ja bardzo bym prosila o namiar: sniegotka@vp.pl
        • koronka2012 Re: Akupunktura 09.05.23, 19:54
          Zaraz ci wyśle, mam nadzieje ze pomoze
      • kk345 Re: Akupunktura 09.05.23, 21:14
        >chińscy ekspiaci do niej chadzają
        To w ramach pokuty za grzechy? big_grin
    • ewa_2009 Re: Akupunktura 05.05.23, 05:22
      Korzystałam wiele let temu w związku z migrenami, Nie zauważyłam większej różnicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka