27.03.22, 22:20
się zaczęła 😔 Mam 45 lat, okres miałam ponad pół roku temu. W nocy poty, poza tym jestem osłabiona, brak mi energii, mam obniżony nastrój. Miałam nadzieję, że jeszcze 2-3 lata będzie w normie. Sytuacja mnie zaskoczyła i złapałam dużego doła. Jutro dzwonię do gina. Kto również przez to przechodzi? Czuję oddech starości 😪
Obserwuj wątek
    • lilia.z.doliny Re: Menopauza 27.03.22, 22:28
      Ja jutro idę do lekarza i mam. Nadzieję, że to menopauza indifferent
      • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:29
        Czemu masz nadzieję, że to menopauza?
        • lilia.z.doliny Re: Menopauza 27.03.22, 22:33
          Bo objawy, które mam, mogą świadczyć o innych sprawach. Wybieram.meno jako mniejsze ( acz konieczne) zlo
          • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:37
            Masz rację, przez myśl mi przeszły gorsze rzeczy. Jednak opcja menopauzy jakoś mnie dobiła. Nie jestem gotowa psychicznie 🤦‍♀️
            • lilia.z.doliny Re: Menopauza 27.03.22, 22:48
              Ja też nie jestem. Ale kiedy się jest?
              • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:50
                Pewnie nigdy, ale liczyłam, że jeszcze ze 2, 3 lata. Bliżej 50tki jednak
    • bye-bye Re: Menopauza 27.03.22, 22:31
      Jak otworzyłam Twój post, to od razu mam tu reklamę kremu przeciwzmarszczkowego🤪

Nie dramatyzuj. Oczywiście idź do gina ale na spokojnie.
      Może jestem zbytnią optymistką ale jak kilka mies temu miałam pierwsze zaburzenia mies, to pomyślałam "ok, no to już ten czas". Teraz jakby "normalniej" ale na pewne symptomy jestem bardziej wyczulona i zaczynam zauważać. Jestem ciut młodsza zaznaczę 🤪 w tym sensie, że moje zdziwienie moze nawet większe niż u ciebie.

Trzymaj się🎈
      • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:33
        Pliki cookie to wymysł złego 😉 Dziękuję, szok mnie trzyma mocno 🥴
        • bye-bye Re: Menopauza 27.03.22, 22:39
          Haha zwłaszcza, że ja te kremy już mam😁 menopauza menopauza ale twarz musi być gładka😉
          I tak lepsze to niż reklama z trzęsącym się bębnem "pozbądź się tłuszczu z brzucha", która mnie jakiś czas prześladowała...
    • mia_mia Re: Menopauza 27.03.22, 22:37
      Mogę się zamienić, bo po ponad 30 latach mam dość uroków kobiecości, a adnotacja „skrajnie wysokie ryzyko śmierci w przypadku ciąży” nie poprawiła mi humoru, w tym roku też skończę 45, ale u mnie do menopauzy chyba jeszcze bardzo daleko, a miałam nadzieję, że w tym wieku to będzie mój największy problemuncertain
      • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:39
        Życzę, żeby problemy odeszły. Ja jednak nie jestem gotowa psychicznie 🤦‍♀️ i boję się, że będę wyglądać jak staruszka 🙄
        • bye-bye Re: Menopauza 27.03.22, 22:45
          Oszalałaś kobieto? Pomyśl nad rozsądną pielęgnacją i przestań się użalać nad wygladem. Babuszka się znalazła 🤦
        • mia_mia Re: Menopauza 28.03.22, 10:40
          Nie ma reguły wiele kobiet wcale nie sypie się po menopauzie, skup się na tym ile problemów ci odejdzie, a jak chcesz to zawsze możesz brać hormony.
      • aguar Re: Menopauza 29.03.22, 07:35
        „skrajnie wysokie ryzyko śmierci w przypadku ciąży”
        Ale od samego zajścia czy tylko od takiej, którą by się trochę pokontynuowało?
    • ophelia78 Re: Menopauza 27.03.22, 22:42
      U mnie też objawy premenopauzalne....

Miesiączka jeszcze b.regularnie ale cykle owulacyjne coraz rzadziej. Jak się zdarzy ovu to od razu wiem ze to to bo boli jak jasna cholera.
      Gorzej sypiam, jestem nerwu większy niż zazwyczaj. Libido zero.

Idę do gin się przebadać i zobaczymy czy coś mi da.
      Mama miała menopauzę jak miała 50 lat, babcia 45 wiec zakładam ze i u mnie już początek końca.
      • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:48
        Libido też zero. Muszę mamę zapytać jak było u niej. Pozdrawiam
      • berber_rock Re: Menopauza 28.03.22, 13:14
        Mama miała menopauzę jak miała 50 lat, babcia 45 wiec zakładam ze i u mnie już początek końca.

_ zawsze mnie to fascynowalo: skad wy wiecie, jak miala mama albo babcia?
        • pasquda77 Re: Menopauza 28.03.22, 13:30
          berber_rock napisała:
          >
          > _ zawsze mnie to fascynowalo: skad wy wiecie, jak miala mama albo babcia?
          Yyy, bo niektórzy ze sobą normalnie rozmawiają na ten temat?
        • mae224 Re: Menopauza 28.03.22, 14:24
          normalnie, powiedziała parę lat temu, idź się zbadaj, masz 40, ja koło 40 miałam niestety początki meno (brała htz), ja nie mogę, jestem obciążona genetycznie z drugiej strony.
        • zielonakonwalia90 Re: Menopauza 28.03.22, 22:36
          berber_rock napisała:

> Mama miała menopauzę jak miała 50 lat, babcia 45 wiec zakładam ze i u mnie już
          > początek końca.
          >
          > _ zawsze mnie to fascynowalo: skad wy wiecie, jak miala mama albo babcia?

Babcia to nie wiem ale z mamą rozmawiałam na ten temat nie raz i nie dwa. Wychodzi na to, że u mnie jest podobnie jak u mamy czyli niezbyt wczesna menopauza.
        • hosta_73 Re: Menopauza 28.03.22, 23:04
          "zawsze mnie to fascynowalo: skad wy wiecie, jak miala mama albo babcia?"

Dobrze pamiętam jak mama miała klimakterium, chodziłam wtedy do liceum. I jak jej ulżyło gdy w końcu było po wszystkim (nam też 😏). Później też nie raz rozmawiałyśmy o tym, normalna sprawa.
    • majenkir Re: Menopauza 27.03.22, 22:53
      A u mnie po prostu skończył się okres i już, żadnych innych symptomów. Tzn. leniwa się zrobiłam, ale może to nie przekwitanie, może to ja 🙃
      • forma-lina Re: Menopauza 27.03.22, 22:55
        Szczęściara 😊
      • dominika9933 Re: Menopauza 28.03.22, 11:07
        Majenkir, u mnie identycznie. Skończył się okres, odstawiłam antykoncepcje hormonalną i czuję się cały czas dobrze. Miałam 45 lat niecałe, teraz mam 47 i dalej jest ok.
    • feiticeira Re: Menopauza 27.03.22, 23:52
      Mam 45 lat i taki bałagan w okresach jak nigdy w życiu. Byłam u gina, zlecił badania, zobaczymy, co się da z tym zrobić.
    • beata985 Re: Menopauza 28.03.22, 10:06
      Witaj w klubie...tydzień temu też napisałam wątek...dużo w nich rad...
      Ja to nawet nie wiem co z miesiączką bo z mireną chodzę...
      💪💪💪
      • pasquda77 Re: Menopauza 28.03.22, 10:26
        Pozwólcie, , w również dołączę, 45 lat, okres bywa jak ma ochotę, ostatni trwał całe dwa dni.Do tego nocne poty, nerwy i ogólny brak chęci do czegokolwiek...
      • vasaria Re: Menopauza 28.03.22, 10:27
        Mam tak samo. Mam 46 lat, mirenę od 4.5 roku i od 4.5 roku bez okresu. Zastanawiam się po czym poznam meno. Jestem okrutnie leniwa, ale to chyba cecha wrodzona. Potów nie mam, okresu i tak nie ma. Po czym innym mogę poznać ???
        • beata985 Re: Menopauza 28.03.22, 10:30
          No ja póki co po tych nagłych nocnych falach gorąca. Zresztą one są nie tylko w nocy
          Nerwowa raczej się nie zrobiłam i oby tak zostało
          Wczoraj szalałam we Wrocławiu więc leniwa chyba też nie...nie bardziej niż dotychczas 😉
        • hosta_73 Re: Menopauza 28.03.22, 14:06
          Lekarz mi powiedział, że musiałabym odstawić hormony żeby się przekonać. Jestem bardzo ciekawa jak to u mnie jest ale chyba się jeszcze nie zdecyduję.
          Rok temu miałam kilka razy takie niespotykane, przyjemne uczucie ciepła, rozlewające się na całe ciało. Jestem zmarzluch wiec bardzo mi się to podobało wink. Gdyby nie antykonc. hormonalna być może byłyby to uderzenia gorąca?
          • beata985 Re: Menopauza 28.03.22, 21:45
            Ja też jestem zmarzluch Ale te uderzenia gorąca zdecydowanie nie należą do przyjemnych
    • mae224 Re: Menopauza 28.03.22, 10:20
      dziewczyny, please, ratunku, jak radzicie sobie z brakiem libido?!?! szczególna prośba do tych, co po.
      • mae224 Re: Menopauza 28.03.22, 10:22
        bo w głowie jeszcze młodo, a w ciele wiekowo uncertain//
        • homohominilupus Re: Menopauza 28.03.22, 11:00
          Jejku jak nie chce mieć menopauzy!!!
      • forma-lina Re: Menopauza 28.03.22, 11:37
        Ja nigdy nie miałam jakiegoś wysokiego, ale teraz to udaję, że chce mi się cokolwiek. Zapytam gina. Przeczytałam, że konsekwencją menopauzy jest atrofia pochwy i zamarłam 🙃
        • simply_z Re: Menopauza 28.03.22, 13:48
          atrofia? eee
        • mae224 Re: Menopauza 28.03.22, 14:26
          udaję, o jezu, ja chcę żyć normalnie!
      • mae224 Re: Menopauza 28.03.22, 13:09
        nie rozwala wam to zwiazków?
        • majenkir Re: Menopauza 28.03.22, 21:53
          Mój chłop też stracił libido, więc nie 🤣
      • aqua48 Re: Menopauza 28.03.22, 14:17
        Nie zauważyłam braku libido, ani innych dolegliwości. Nic mi się nie sypie i nie czołgam się w kierunku cmentarza. Ale ja nawet nie miałam słynnych uderzeń gorąca o których jako wieczny zmarzluch marzyłam całe życie.
        Owszem trochę więcej zmarszczek mi się pojawiło, owszem lekki wąsik się sypnął nad górną wargą, trochę szybciej się męczę i trochę krócej śpię i to by było właściwie tyle z wszystkich objawów menopauzy.
      • shellyanna Re: Menopauza 28.03.22, 19:27
        Sproszkowany korzeń macy.
    • wena-suela Re: Menopauza 28.03.22, 11:38
      Mam 58 lat i miesiączkuję. Miałam chyba tylko 3 przerwy 1 miesięczne. Miesiączki są b. obfite, tak bardzo że biorę leki. Żadnych potów. Marzę o menopauzie. W wieku 44 lat to dziecko rodziłam.
      • alpepe Re: Menopauza 28.03.22, 13:16
        Snejki się spytaj, bo może potrzebna jest ta cała ablacja, czy co tam snejkowej zrobiono, by mesiączki nie były tak obfite.
        • wena-suela Re: Menopauza 28.03.22, 13:29
          Chciałabym. Ale teraz ponoć odchodzi się od tych metod. Nie chcieli mnie zakwalifikować do zabiegu. Tzn. gin daje skierowanie, ale szpital "nie widzi takiej potrzeby".
    • stephanie_harper2 Re: Menopauza 28.03.22, 19:13
      a DAJ SPOKÓJ. rorocznik73, menopałzę przyjęłam jak uśmiech losu. Dzieci nie planuje więcej. I nie myś, ze jetseś stara, po prostu czas się kończy. I daj spokój z oddechem starości
    • zielonakonwalia90 Re: Menopauza 28.03.22, 22:42
      U mnie poszło w depresję z powodu niskiego poziomu progesteronu. Biorę od jesieni i jest sto razy lepiej. Nadal w wieku 52 lat mam miesiączkę, żadnych napadów gorąca. Nie spałam od 4 nad ranem bardzo długo i budziłam się spocona. Ale tabletki na szczęście pomogły. Warto zrobić badania poziomu hormonów. U mnie w wieku tuż przed 50 było jeszcze super, no ale potem już nie. Choć estrogen nadal w normie czyli jeszcze nie jest to menopauza, raczej premenopauza.
    • forma-lina Re: Menopauza 04.04.22, 21:18
      Zamówiłam w aptece test na menopauzę i umówiłam się do lekarza. Przyznam, że mam doła 😔 Dawałam sobie jeszcze ze 3-3 lata, życie mnie zaskoczyło niemile 😐

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka