Dodaj do ulubionych

Poziom FSH

07.09.25, 20:11
Nie mieszkam w Polsce. W badaniu krwi wyszło 54.7. Przy wyniku jest adnotacja- confirms menopause. Wiek stosowny do menopauzy ale wciąż mam krwawienia. Mówiłam lekarce, że mam krwawienia nieregularne, czasami plamienia pomiędzy. Mówiła żeby notowac kiedy dokladnie te krwawienia i tyle. Wiem, że nie jest ten wskaźnik jednoznacznym wskazaniem ale miałam teraz znowu badanie krwi (na zaproszenie z racji wieku pewnie, przychodnia wysyla czasami) no i nie zrobili tego akurat. Chciałam więc zapytać jak jest u was. Robi się regularnie takie badanie na poziom FSH, w sytuacji kiedy są zgłaszane problemy jak u mnie z krwawieniami? Chcialam zapytąć zanim zaczne sie upominać, żeby przygotowąć się do rozmowy.
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Poziom FSH 07.09.25, 20:15
      Nie, nie ma sensu ponawiać badania FSH.
      Wynik powyżej 50 rzeczywiście jest menopauzalny, nieregularność miesiączek też jest typowa przed ich ostatecznym zatrzymaniem, ale nikt nie przewidzi ile jeszcze to będzie trwało. Moja ginka twierdzi, że dobrze jest podawać progesteron od 16 dnia cyklu, żeby je uregulować i zapobiegać wydłużonym odstępom, bo to zwiększa ryzyko polipów. A z czasem, któregoś miesiąca miesiączka ma nie przyjść nawet po progesteronie.
    • snakelilith Re: Poziom FSH 07.09.25, 20:32
      No ale co chcesz uzyskać? Nieregularne krwawienie przed menopauzą, to norma. FSH to tylko wartość kontrolna i jak widać, nie zawsze niezawodna, bo ciągle jeszcze krwawisz i plamisz, choć nieregularnie, więc organizm ciągle produkuje tyle estrogenów, że wystarczy to do stymulacji endometrium. Jeżeli te krwawienia nie są nadmierne, nie ma przerostu endometrium, mięśniaków, to teoretycznie nawet nie trzeba tego leczyć, tylko odczekać do menopauzy.
      W tej fazie masz jednak na pewno obniżony progesteron i fazowo także estrogeny. Jeżeli masz objawy z tego wynikające, który ci dokuczają, np. bezsenność, uderzenia gorąca, zmiany nastroju, (to tylko trzy z dłuższej listy ) to można już wprowadzić HTZ.
      Zastanów się więc jakie masz do tego nastawienie, omów z lekarzem ewentualne indywidualne ryzyka i przeciwwskazania, bo generalnie nowoczesna HTZ (transdermalny estradiol plus mikronizowany progesteron) podwyższa dopiero po 5 latach bardzo lekko ryzyko raka piersi, ale ma inne, bardzo korzystne oddziaływania na organizm, obniża ryzyko wielu innych chorób i statystycznie przedłuża życie.
      • gryzelda.a Re: Poziom FSH 07.09.25, 22:21
        Snake, przy okazji: czy jeśli sa jeszcze miesiączki, chociaż nieregularnie i coraz krótsze, można już zaczynać htz? Czy najpierw menopauza, czyli rok bez miesiączki, a potem htz? Mam coraz większe uderzenia goraca i nie chce mi sie czekać dłużej...
        • snakelilith Re: Poziom FSH 07.09.25, 22:50
          gryzelda.a napisała:

> Snake, przy okazji: czy jeśli sa jeszcze miesiączki, chociaż nieregularnie i co
          > raz krótsze, można już zaczynać htz? Czy najpierw menopauza, czyli rok bez mies
          > iączki, a potem htz? Mam coraz większe uderzenia goraca i nie chce mi sie czeka
          > ć dłużej...

Z HTZ możesz zacząć wcześniej. Estradiol w postaci żelu albo spraju codziennie lub z przerwą na czas miesiączki (nie trzeba robić). Dawka według potrzeb, zaczynając od najmniejszej, do uzyskania poprawy. W razie pików estradiolu (odczuwa się w biuście) można reagować natychmiastowo i np. odstawić żel na kilka dni.
          A mikronizowany progesteron w kapsułkach cyklicznie, czyli w drugiej połowie cyklu przez 10-21 (to do uzgodnienia z lekarzem, w zależności od tego, ile estradiolu się bierze). W przerwie powinno pojawić się krwawienie, choć tu nie ma takiej niezawodności jak przy pigułce. Bywa, że zdarza się plamienie pomiędzy, albo krwawienie się nie pojawi.
          Po menopauzie progesteron kobiety preferują zwykle codzienny progesteron.
          • gryzelda.a Re: Poziom FSH 09.09.25, 07:13
            Dzięki, muszę pogadać z moją lekarką.
    • szara.kotka57 Re: Poziom FSH 07.09.25, 20:42
      Dzięki dziewczyny. Zapytałam bo pomyslałam, że skoro taki wynik FSH to moje krwawienia mogą być krwawieniami po menopauzie które powinny niepokoić. Bo nieregularne krwawienia oznacza, że były też dłuższe przerwy, ale nie 12 miesięcy- najwięcej bylo 6.
      • snakelilith Re: Poziom FSH 07.09.25, 20:58
        O menopauzie mówi się, gdy od roku nie masz już żadnych krwawień. Ale przed menopauzą wahania hormonalne mogą powodować bardzo nieregularne krwawienia i dłuższe przerwy. Związane jest to z wahaniami estrogenów. Zobacz na wykresie niżej. Raz ma się wysokie piki, a raz wartości szorujące po dnie.
        Oczywiście, jak krwawienie pokaże się po roku, to należy to ginekologicznie sprawdzić. Przede wszystkim grubość endometrium na USG (przy okazji też USG jajników) i w razie wątpliwości lekarz może zlecić histeroskopię z pobraniem wycinków do badania histopatologicznego.
        Ile masz lat? Bo średnio z menopauzą należy się liczyć w okolicach 50-53 roku życia, a późniejsza w okolicach 54-56 też jest możliwa.
        • szara.kotka57 Re: Poziom FSH 07.09.25, 21:16
          Mam 57 lat
          • snakelilith Re: Poziom FSH 07.09.25, 22:07
            Jeżeli nie bierzesz żadnych hormonalnych preparatów, to przepadałabym się ginekologicznie.
            Naturalne krwawienia miesiączkowe po 56 roku życia nie są niemożliwe, ale jednak stosunkowo rzadkie.

• szara.kotka57 Re: Poziom FSH 07.09.25, 22:40
              Nie, nic nie biorę. Takie "normalne" badanie ginekologiczne miałam, lekarka mówi, że wszystko wygląda dobrze poza tym, że mam obniżenie narządów rodnych, ale to zalecila tylko ćwiczenia mięsni. Ale innych badań nie zaleciła.
              • snakelilith Re: Poziom FSH 07.09.25, 22:57
                Zrób USG endometrium (macicy). W menopauzie endometrium powinno być odpowiednio cienkie i bez żadnych podejrzanych wytworów (np. polipy).
                Histeroskopia to też nie jest jakieś dramatyczne badanie diagnostyczne do sprawdzenia przyczyny nieregularnych krwawień po tak długim czasie i w wieku, w którym większość kobiet jednak już nie miesiączkuje. Lepiej jedno zbędne badanie, niż bagatelizowanie objawów.
      • subskrybcja Re: Poziom FSH 09.09.25, 15:14
        szara.kotka57 napisała:

> Dzięki dziewczyny. Zapytałam bo pomyslałam, że skoro taki wynik FSH to moje krw
        > awienia mogą być krwawieniami po menopauzie które powinny niepokoić. Bo nieregu
        > larne krwawienia oznacza, że były też dłuższe przerwy, ale nie 12 miesięcy- naj
        > więcej bylo 6.
        ludzie ty sie diagnozujesz na forum nie wiedząc kto Ci odpisuje? A jak ci odpisze jakas nauczycielka czy księgowa?
        Albo jakis Zenek spod Rzeszowa ze swojego trzeciego konta??????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka