Dodaj do ulubionych

praca a ciąża cd

27.04.22, 14:32
Czytam, że wszystkie pracowałyście praktycznie do końca.
W swoim otoczeniu-różne - i korpo i wolne zawody- ale skupię się na etatowych bo z dg pracowały do końca (kasa).
Większość dowiadywała się ze jest w ciąży i myk na L4 ...nie dziwię sie bo to jedyny w zyciu kobiety stan i przynajmniej odpocznie sobie choć nie da się naładować baterii na rok do przodu wink
Reasumując to właśnie kasa była determinantem pracy lub L4 a nie jakieś górnolotne idee.

Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:33
      Reasumując - sporo kobiet pracujących w PL na etatach jest w pracy źle traktowana, więc ich motywacja do dalszej pracy podczas ciąży spada.
      • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:36
        i powinny sobie odpocząć ...nie znoszę osób wieszających psy na kobietach idących na L4 z powodu ciąży.
        • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:39
          poligamia napisała:

> i powinny sobie odpocząć ...nie znoszę osób wieszających psy na kobietach idący
          > ch na L4 z powodu ciąży.

Ale przecież nikt im nie broni odpoczynku. Maja od tego 26 dni urlopu WYPOCZYNKOWEGO.
          • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:45
            wypoczynkowy sie oszczedza i wykorzstuje najczesciej pod koniec macierzynskiego
            • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:49
              Nabijanie wypoczynkowego podczas nieobecności w pracy z powodu macierzyńskiego to wogole jakieś kuriozum jest. Urlop od wolnego 🤣
              • shmu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:16
                Przedłużasz w ten sposób macierzyński, a nie bierzesz w trakcie....
                Po drugie chyba nie miałaś nigdy dzieci, że macierzyński to dla ciebie ,,wolne".
        • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:39
          Od kiedy niepatologiczna ciąża jest jednostką chorobową? A może panowie którzy są źle traktowani w pracy też by sobie odpoczęli? Masz jeszcze jakieś świetłe rozwiązania na bolączki tego świata?
          • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:41
            znam wielu panów- na l4 na wypalenie zawodowe.
            • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:44
              poligamia napisała:

> znam wielu panów- na l4 na wypalenie zawodowe.

I dostają 80%, prawda?
              • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:46
                kobietom w ciązy powinni jeszcze dopłacac do tych 100% ze w ogole zechciały sie w tym smiesznym kraju rozmnażać
                • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:49
                  ha ha dokładnie.
              • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:48
                a wiesz z e gdyby faceci mieli rodzic....to....
            • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:48
              Dostają na wypalenie zwolnienie płatne 100 proc? Nie dostają? To może też powinni tak dostawac jak ciężarne?
              • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:49
                nie powinni
                100% tylko dla cięzarnych
                • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:51
                  A niby dlaczego? Chcecie równouprawnienia to heja, a nie równouprawnienie tu byłoby be przecież. Kali. Ukraść krowa dobrze, kalemu ukraść krowa źle
                  • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:53
                    nie wiem gdzie pracujecie ale kazde korpo opanowane jest przez baby...od niskich stanowisk po wysokie takz eakurat tam to faceci są na przegranych pozycjach.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:05
                    daszka_staszka napisał(a):

> A niby dlaczego? Chcecie równouprawnienia to heja, a nie równouprawnienie tu by
                    > łoby be przecież. Kali. Ukraść krowa dobrze, kalemu ukraść krowa źle

Akurat równouprawnienie to nie ma tu nic do rzeczy, każdy może wziąć zwolnienie w ciąży płatne 100%, wystarczy zajść w ciąże. Nikt nie zabrania facetom iść ta droga, poza matka natura wink

Problem poleca na tym, ze zwolnień się nadużywa, a nie ze jest taka opcja. Te gwiazdy tu wyzej twierdzące, ze w ciąży należy się odpoczynek, NALEŻY SIĘ, to jest rak systemu.
                    • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:43
                      napisałabym ci kto bedzie rakiem tego systemu i komu się NIE nalezy ale nie napiszę bo i tak wytną wiec sie domyśl.
                    • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:57
                      Wszyscy dojacy system bo im się należy to rak, taka prawda. Niestety polskie maDki są w tym mistrzyniami od momentu nasikania na patyk
                      • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:59
                        Tez bez przesady, ze ciąża to nie choroba, bo jeśli byś bez ciąży codziennie rzygała, to tez wzielabys zwolnienie na rota. Albo gdybys nie była w stanie siedzieć bez bólu kręgosłupa. Itd. W ciąży jest sporo dolegliwości, które są wystarczające, żeby iść na zwolnienie, ale kurde, nadal nie jest to dodatkowy urlop wypoczynkowy.
                        • kocynder Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:20
                          Gdyby - rydy. 90% "urlopujących" z powodu L4 "na ciążę" nie ma żadnych dolegliwości wykluczających pracę, s po prostu CHCE sobie odpocząć przed bejbisiem, jak tu już niektóre pisały pobiegać spokojnie po galeriach handlowych itp. O ile są dolegliwości - to zwolnienie jest oczywiste i bezdyskusyjne. Ale przeważająca grupa dolegliwości nie ma, a "wypoczywa". I to JEST patologia.
                          • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:22
                            kocynder napisała:

> Gdyby - rydy. 90% "urlopujących" z powodu L4 "na ciążę" nie ma żadnych dolegliw
                            > ości wykluczających pracę, s po prostu CHCE sobie odpocząć przed bejbisiem, jak
                            > tu już niektóre pisały pobiegać spokojnie po galeriach handlowych itp. O ile s
                            > ą dolegliwości - to zwolnienie jest oczywiste i bezdyskusyjne. Ale przeważająca
                            > grupa dolegliwości nie ma, a "wypoczywa". I to JEST patologia.
                            >

Zgadzam się w 100%.
                    • jednoraz0w0 Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 01:11
                      nie no, jak to, już mogą, jest nawet stosowne emoji żeby się nie czuli wykluczeni. 🫃
                  • little_fish Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:09
                    Ależ jest równouprawnienie. Jak kobieta dostanie zwolnienie od psychiatry na wypalenie zawodowe, to dostanie 80% wypłaty. Jak facet zajdzie w ciążę i pójdzie na zwolnienie to dostanie 100%.
                • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:52
                  18lipcowa3 napisała:

> nie powinni
                  > 100% tylko dla cięzarnych
                  >

Fajny trolling, taki nie za mądry big_grin
          • swinka-morska Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:58
            daszka_staszka napisał(a):

> Od kiedy niepatologiczna ciąża jest jednostką chorobową? A może panowie którzy
            > są źle traktowani w pracy też by sobie odpoczęli? Masz jeszcze jakieś świetłe r
            > ozwiązania na bolączki tego świata?

Ja stwierdzam fakt i nie przedstawiam swojej opinii w tej sprawie.
            • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:01
              Tylko, że e oni są chorzy. Mają zwolnienie od psychiatry a większości pan w ciąży nic nie dolega, tylko ciągną l4 bo mogą. Wbrew obiegowej opinii na forum l4 od psychiatry dużo trudniej uzyskać niż na ciążę
              • starczy_tego Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:02
                obrończyni uciskanych mężczyzn się znalazła big_grin oni sobie doskonale poradzą bez Twojego wsparcia wink
        • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:44
          oczywiscie,że powinny
    • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:37
      Nie zdziwię się, jak w końcu zostanie obcięte 100% wynagrodzenia na zwolnieniu w ciąży, skoro kobiety traktują to jako okazje do odpoczynku.
      • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:44
        a odpowiedz szczerze czy nie powinny odpocząć? moze nie choroba ale jednak obciązenie.
      • beaucouptrop Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:20
        Sądząc po ilości postów, które produkujesz w godzinach biurowych, twoja praca nie jest bardzo obciazajaca. Nie wszyscy tak mają.
      • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:01
        Nie zostanie. A ciąża w sumie jest takim obciążeniem dla organizmu, że mają prawo sobie odpocząć od pracy. Na dobrą sprawę to jakiś cud natury, że w ogóle te ciąże przeżywają 😉
    • kulka-online Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:38
      Po prostu powinno być takie L4 płatne 80% jak inne i wtedy by skala zwolnień w ciąży się zmniejszyła.
      • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:39
        kulka-online napisała:

> Po prostu powinno być takie L4 płatne 80% jak inne i wtedy by skala zwolnień w
        > ciąży się zmniejszyła.

Zgadzam się.
        • 1012ja Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:49
          Przede wszystkim niech w służbach mundurowych też płacą 80% za zwolnienie, a nie jak dowalać to kobietom.
          Jakoś na urlop ojcowski to się nie pchają.
          • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:52
            Słusznie, nie ma równych i rowniejszych. Z pustego i Salomon nie naleje a polski budżet to już dno
      • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:41
        Podpisuję się obydwoma rękami. Dlaczego ktoś ze złamana nogą ma dostawać 80 proc. Przecież na ochotnika sobie jej nie złamał. Za to pani ktora zaszla w cize bo chciała dostaje 100 proc. To się nazywa dyskryminacja
        • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:42
          a dlaczego osoba np otyła ktory zasluzyla sobie trybem zycia na wiele chorob dostaje wogole 80%?
          • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:46
            A skąd wiesz że zasłużyła? Udowodnij że zasłużyła to jej obetniemy
            • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:03
              To się łatwo da udowodnic, ale od tego są lekarze.
        • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:48
          Na szczęscie masz g do gadania.
      • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:43
        dla mnie ok smile 80 czy 100% finalnie obniżka jest i tam mniejsza niz te 20%
      • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:47
        Nie, nie powinno się wybierać między kasa (a większości ludzi 20% pensji robi różnice), a zdrowiem i być może życiem.
        • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:54
          Ale jednym te20 proc. robi a innym nie robi? Wszystkim robi ale to nie powód by jedni dostawali a inni nie. A co powiesz na to że jak zarabiasz 3 średnie krajowe od których odporowadzasz wszystko to za zwolnie po ustaniu zatrudnienia dostaniesz zasiłek do wys. 80 proc. 1 średniej krajowej.
          • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:38
            Efektem ciąży jest potencjalny nowy podatnik, efektem złamanej nogi, jest co najwyżej niższa sprawność obecnego podatnika. Rozumiesz, dlaczego ciąża jest traktowana inaczej, czy dalej będziesz udawać?
            • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:55
              Zanim zostanie podatnikiem społeczeństwo wyda kupę kasy na jego ochronę zdrowia edukację itp. a pan ze złamana noga po kilku tygodniach wróci do pracy i będzie płacił podatki już teraz a nie za 20 lat. Do budżetu który wpływów potrzebuje już teraz bo za 20 lat państwo może sobie zbankrutować jak Sri Lanka. Coś ci dzwoni czy nadal chcesz udawać wielce oświecoą ekonomistke?
              • starczy_tego Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:06
                albo złamana noga pójdzie na rentę i tyle go widzieli tongue_out
                • kocynder Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:23
                  Który oddział ZUS daje rentę na złamaną nogę?! Podaj namiary, chętnie skorzystam... wink
    • princy-mincy Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:39
      No ja w jednej ciazy pracowalam prawie do konca a w drugiej wcale.
      Powodem nie byla kasa a stan zdrowia i samopoczucie.
      • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:45
        To jest inna kwestia. Choroba to choroba zwolnienie się należy i tyle. A zdrowa ciaza to zdrowa ciąża. Jakoś wikeszość ciąż pan mających DG jest zdrowych tylko etatowe takie zagrożone. Wniosek etat zagraża ciąży więc powinno się go kobietom zlikwidować. A nie wróć przecież zaraz jest płacz, że mlodych kobiet na etat nie chca źli pracodawcy zatrudniać. Ciekawe dlaczego 🤔
        • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:48
          Specyfika pracy. Inaczej jak musisz dojechać i odpękac 40h/tydzień, a inaczej jak możesz pracować z domu/elastycznie układać sobie zajęcia/zrobić przerwę.
          • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:56
            Tak zwłaszcza dentystka albo kosmetyczka mogą pracować zdalnie i se odpekac godziny pracy w domu. A to tylko dwa przypadki pan z rodziny które pracowały praktycznie do konca.
            No ale one na swoim to i ciążę miały zdrowe.
            • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:40
              I nie widzisz różnicy między pracą w np. biurze z dresscodem (obcasy, cały dzień na siedząco, przed komputerem), a pracą w której możesz na chwilę odejść/usiąść inaczej/realizować ją w miękkich crocsach?
              • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:58
                Ja pracuje w biurze bez szpilek, i bez dress kodu na stanowisku średniego szczebla. Może trzeba zmienić pracę a nie doić system bo tzreba chodzić w obcasach. Może popracuj sobie schylona w dziwnej pozycji prze x godzin jak stomatolog to praca przy biurku wyda ci się mega wygodna
                • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:48
                  Stomatolog nie słyszał o ergonomii miejsca pracy? Nie musi się schylać, nie pracuje tez non stop w jednej pozycji, może mieć różne krzesełka, w biurze o to ciężko.
                  • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:35
                    W biurach brak ergonomii miejsca pracy? Dzwondo PIP ale migusiem
                    • berdebul Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 21:15
                      Nie umiesz czytać, przykro mi.
                • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:50
                  Moja dentystka się nie schyla do dziwnych pozycji 😀, siada na stołku z regulacją wys, pracuje wygodnie. Gdzieś ty się chował
            • poligamia Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:46
              no wiesz....M mial w czasie pandemii opcje teleporady u ortopedy wiec roznie to bywa wink
            • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:48
              Rozczaruje cie daszku ptaszku, zawiesiłam swoją dg w ciąży bo nie byłam w stanie pracować. Zdziwiony?
            • g.r.uu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:08
              Za to mogą sobie regulować godziny pracy
        • login.na.raz Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:50
          Często te na DG pracują, narażając swoje zdrowie. Na "mojej" grupie na FB jest też taki przypadek niestety. Pracowała - bo DG i w efekcie przedwcześnie urodziła, niestety wcześniak ma duże powikłania (prawie 3 m-ce przed terminem)
        • g.r.uu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:52
          Bzdura, przy DG tak samo można mieć problemy w ciąży.
          • kocynder Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 20:53
            Oczywiście. Tylko mając DG nie weźmiesz zwolnienia, żeby "odpocząć na zapas", połazić po galeriach handlowych itp. A nawet i w tym wątku są takie, które uważają, że to jest ok: zdrowe jak konie, nic im nie jest, ale "się należy" i mogą, to po co zasuwać? A potem wielki jazgot, że młode kobiety w wieku "reprodukcyjnym" nie dostają etatu, umowy na stałe itp.
            • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:53
              Już nie zwalajcie wszystkiego na te ciąże. Patriarchalne społeczeństwo, cała zagadka. Jakby faceci zaczęli rodzic dzieci to by wprowadzili obowiązkowe l4 od jej początków i 200% pensji 😅
    • 18lipcowa3 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:43
      bym poszła na L4 od testu, bez wyrzutów, mam gdzies co myslą inni
      trzeba sie naodpoczywać przed porodem a wypoczynkowy zaoszczędzić

• hanusinamama Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 14:46
      Dg pracują do końca nie tylko przez kasę. Ale tez dlatego, ze po takim zowlnieniu w wiekszosci musiałbysmy zamykać nasze dg.
      NIgdy nie pisałam ze pracuje dla górnolotnych idei, pracuje dla kasy.
      Efekt uboczny takiego "chorowania w ciązy" jest fakt, ze na etacie kobieta ma gorszą pozycję niż facet.
      Ale że ja mam swoje DG to mam to w dupie. Kopiecie same pod sobą dołki.
      • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:03
        Wiesz tak myślę, że większość ludzi pracuje dla kasy a nie dla górnolotnych idei. Ja pracuje dla kasy, gdybym była bogata to bym pracę miała gdzieś i nie będę bredzic, że jest inaczej
        • daniela34 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:11
          A ja nie. Nie są to gornolotne idee, bez przesady, ale pracuję w tym konkretnym zawodzie, bo go lubię, bo sobie sama go wybrałam i gdybym nie potrzebowała kasy to i tak w jakiejś formie i zakresie bym go wykonywała. I z tego co widzę, koleżanki wykonujące mój zawód pracują przed ciążą, w ciąży I po ciąży także dlatego, że to lubią, że je w domu po pary dniach "nosi." Bo gdyby tak nie było to masowo przechodziłyby na etat. Jakoś tego nie robią.
          • daszka_staszka Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:01
            Też lubię swój zawód, co nie zmienia faktu że gdybym mogła np. tylko się edukować w tym kierunku zamaist chodzić na etat, to tak bym wolała. Do pracy chodzę bo muszę się utrzymać. Zawód wybrałam bo lubię. Dla mnie to różnica jednak.
            • daniela34 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:04
              No to u mnie gdybym się miała "tylko edukować" to byłby jednak całkiem inny zawód. Żeby wykonywać ten konkretny to trzeba pracować.
      • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:45
        Ja musialam swoją dg w ciąży zawiesić, bo nie byłam w stanie pracować, ciąża zdrowa ale z moimi poważnymi powikłaniami i pobytami na patologii ciąży. Także czasami się nie da i już.
        • g.r.uu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:09
          Dlaczego nie poszłaś na zwolnienie w takiej sytuacji?
        • kocynder Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 08:23
          A ktoś tu twierdził, że ZAWSZE się da? Czy że ZAWSZE L4 w ciąży jest "wypoczynkowe"? Bo nie zauważyłam... Raczej większość uważa, że w przypadku patologii ciąży, powikłań itp zwolnienie jest konieczne i oczywiste. Natomiast kretynki, nawet i w tym wątku, które wprost piszą,, że czuły się dobrze, dolegliwości żadnych nie miały, ale od drugiej kreski na teście zwolnienie, żeby "odpocząć przed dzidziusiem", "spokojnie skompletować wyprawkę", "zadbać o siebie" itp. - to inna bajka.
    • g.r.uu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:09
      Odkryłaś że ludzie pracują dla kasy nie dla idei?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 15:49
      Ja jestem towarzyska, siedzenie w domu mnie męczy.
      Planowałam pracować prawie do końca, wyszlo inaczej i w 7 miesiącu wyladowałam na L4.
      Mam koleżankę której w pracy zaczęly wody odchodzić i mam też taką która w 2 miesiacu byla juz na L4 bo chciała odpocząć.
      Wszystkie wrócily do pracy na swoje stanowiska i nie było ani podziękowań ani nie wiało chlodem ze strony pracodawcy.
    • nuka_2 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:01
      W moim środowisku- lekarki na etacie wszystkie pracowały prawie do końca ciąży, jeśli ciąża była niezagrożona. Sama w pierwszej ciąży pracowałam w szpitalu do 36 tyg. Pięgniarki z mojego oddziału się stresowaly czy nie urodzę w pracy, ale ich pocieszałam ze w budynku obok mamy O. Ginekologii. Druga ciążę miałam zagrożona, przeleżałam ja w domu i na O. Patologii Ciąży.
    • palacinka2020 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:16
      Teraz taka moda na problemy w ciaży i wyliczanie "kto ma gorzej" i kto musi isc na zwolnienie. Za granica nikt sie nie przejmuje wymiotami czy malymi plamieniami, w PL od razu na patologie ciąży "na obserwacje".
      Moim zdaniem zwolnienie ciążowe powinno byc płatne 80%, jak każde inne. Trochę by to przystopowało zwolnienia "na złe samopoczucie", "na stres", czy też "musze być w domu by pilnować diety".
      • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:36
        No to ja ci życzę takich wymotow i plamienia czy lepiej krwawienia, razem ze stresem przy każdym usg czy jeszcze serce bije. I 80% pensji. Będziesz zadowolona.
      • nunia01 Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 01:06
        Przy cukrzycy ciążowej szykowałam codziennie 6 odpowiednio skomponowanych posiłków (odgrzany ryz wywalał cukier w kosmos). Mierzyłam cukier minimalnie 12 razu dziennie. I żeby mieć dobre wyniki odbywałam 3 około godzinne spacery dziennie. No przy takim pilnowaniu diety pracować sie nie da. Pracowałam 6,5 miesiąca, chociaż moja historia ginekologiczna uprawniał mnie do wzięcia zwolnienia od pierwszego dnia.
    • umi Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 16:40
      CHyba lepiej jak ida na to zwolneinie, niz by mialy chodzic w kratke. Przynajmniej sytuacja jest w miare jasna - pracownik poszedl sie rozmnazac, zatrudniamy zastepstwo. Tak, to kazdy rzyg, plamienie czy inne takie dezorganizuja prace i dodaja roboty reszcie zespolu.
      Nie da sie byc troche w ciazy, jak sie jest, to sie juz jest, a nie sprawia problemy wszystkim dookola.
      Jak ktoras sie dobrze czuje i nie robi jazd, niech sobie pracuje. Najgorsze sa cierpietnice dla idei, ktore nie chca wypasc z oboiegu wiec trzymaja sie kurczowo zeby nie isc na zwolnienie, przy okazji dezorganizujac prace swoimi roznymi stanami. Bez sensu jest tylko moim zdaniem lazenie za szybko, czyli od pwierwszego testu. Do trzech miesiecy moze sie nie utrzymac, wiec kijowo jest z zatrudnainiem na zastepstwo, bo ludzie nie bardzo chca siasc na minie.
    • kaki11 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 17:02
      W moim otoczeniu jest różnie. Część kobiet idzie na l4 natychmiast po stwierdzeniu ciąży (bardzo często to osoby nie mające wyjścia bo praca fizyczna, produkcja przy której pracować nie mogą, ale często to też kobiety które pracować by mogły ale nie chcą).
      Co do mnie - ale ja pracowałam do końcówki 7 miesiąca, nie do ostatnich dni- to było połączenie tego, że nie chciało mi się siedzieć w domu kiedy mogłam pracować i jeszcze czułam się dobrze, a przecież i tak nie odpoczęłabym na zaś. Przy tym miałam dość komfortowe warunki tej pracy zapewnione. A z drugiej poczucia obowiązku, czyli dania szefowi czasu na przygotowanie do tego mojego odejścia a nie zostawienia rozkopanego stanowiska bez informacji i bez zastępstwa. Przy czym to mogłoby mnie trzymać przez miesiąc a nie przez ponad 5 smile. Nie pracowałam dla górnolotnych idei tylko dla swojego komfortu psychicznego i dzięki zapewnionemu fizycznemu. Kasa miała mniejsze znaczenie (chociaż pracuje dla kasy oczywiście), bo przy 100% zwolnieniu różnica wynosiła tylko 2 premie kwartalne czyli pewnie tyle ile spaliłam paliwa, biorąc pod uwagę, że to były słabe kwartały firmy kopniętej przez covid.
    • natalia.nat Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 17:17
      poligamia napisała:

> Większość dowiadywała się ze jest w ciąży i myk na L4 ...

W swoim otoczeniu nie spotkałam się z ani jednym takim przypadkiem. Pomijam oczywiście ciąże patologiczne, zagrożone i takie gdzie prawie całe 9 miesięcy ma się mdłości i wymioty (znałam taki przypadek) itp. Ale jeżeli kobieta czuje się dobrze nie widzę powodów, żeby nie mogła pracować, niekoniecznie zaraz aż do samego porodu, ale większą część ciąży tak.
      Nie trzeba być w ciąży żeby mieć gorsze samopoczucie, kaca, migrenę, katar, sezonową alergię, być niewyspanym i zmęczonym, a do pracy się chodzi.
      • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:05
        natalia.nat napisała:

> Nie trzeba być w ciąży żeby mieć gorsze samopoczucie, kaca, migrenę, katar, sez
        > onową alergię, być niewyspanym i zmęczonym, a do pracy się chodzi.

No dobra, a teraz wyobraź sobie, że tego kaca masz codziennie przez pół roku, i rzygasz dalej niż widzisz. Bez imprezy dnia poprzedniego wink
        A poza tym ciąża zdrowa, nic jej nie zagraża!
        • alicia033 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:15
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> No dobra, a teraz wyobraź sobie, że tego kaca masz codziennie przez pół roku, i rzygasz dalej niż widzisz. Bez imprezy dnia poprzedniego wink
          > A poza tym ciąża zdrowa, nic jej nie zagraża!

Np patrz, za granicą, tam, gdzie nie ma tej polskiej patologii pt 100% wynagrodzenia na ciążowym l4 umieją z tym pracować.
          • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:17
            alicia033 napisała:

> mamkotanagoracymdachu napisała:
            >
            > > No dobra, a teraz wyobraź sobie, że tego kaca masz codziennie przez pół r
            > oku, i rzygasz dalej niż widzisz. Bez imprezy dnia poprzedniego wink
            > > A poza tym ciąża zdrowa, nic jej nie zagraża!
            >
            > Np patrz, za granicą, tam, gdzie nie ma tej polskiej patologii pt 100% wynagrod
            > zenia na ciążowym l4 umieją z tym pracować.
            >
            >

Pewnie. W USA np. wracają do pracy dwa tygodnie po porodzie, BO MUSZĄ. Uważasz, że to normalne? Nawet szczeniaków nie odstawia się od suki tak szybko.
            • ritual2019 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:04
              Jeszcze nie tak dawno kobiety braly noworodki na pole dwa tygodnie po porodzie, a pracowaly ma swoim polu. Tak sie sklada ze kobiety ktore maja swoj biznes wracaja do pracy jak nakszybciej moga, robiac odpowiednie modyfukacje w swoim zyciu. W trakcie ciazy tez pracuja a nie odpoczywaja
              • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:22
                No to pójdźmy z grubej rury, na polu to i urodzić można, po czym wrócić do kopania ziemniaków.
                🤦 Chyba jednak świat się trochę zmienił i wypadało by nadążać.
                Połóg trwa 8 tygodni i w tym czasie organizm dochodzi do jako takiej równowagi, zwykle ma się spore krwawienia a i zwijanie się macicy przyjemne nie jest. Wcześniejszy powrót do pracy to jakaś pomyłka.
                • ritual2019 Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 06:38
                  milupaa napisała:

> No to pójdźmy z grubej rury, na polu to i urodzić można, po czym wrócić do kopa
                  > nia ziemniaków.
                  > 🤦 Chyba jednak świat się trochę zmienił i wypadało by nadążać.
                  > Połóg trwa 8 tygodni i w tym czasie organizm dochodzi do jako takiej równowagi,
                  > zwykle ma się spore krwawienia a i zwijanie się macicy przyjemne nie jest. Wcz
                  > eśniejszy powrót do pracy to jakaś pomyłka.

Gorzej, kobiety pracuja, opiekuja sie starszym potomstwem, wykonuja czynnosci domowe itd i zyja a nawet zdrowe sa. Polki tez, tyle ze te pracujace na swoim albo te zyjace poza granicami Polski.
          • maleficent6 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:06
            Równamy do lepszych, czy gorszych?
          • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:11
            To jakieś heroiny, miałam w ciąży mdłości 24h przez 1,5 tyg, jedyne co mogłam robić to leżeć o probowac nie rzygać. Nie jadłam nic poza kilkoma bułkami z masłem i dżemem w ciągu dnia. Nie wyobrażam sobie w takich warunkach wyjściowych pracy, w ogóle dojazdu do niej i funkcjonowania.
            Koleżanka była "zmuszana" do pracowania w ciąży przez swoją szefowa, tzn zwolnienie było źle widziane. Po tym jak zarzygała klawiaturę szybko ja wysłała do gin po zwolnienie 😁
            • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:11
              Mdłości przez 1,5 miesiąca!
        • natalia.nat Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:09
          mamkotanagoracymdachu napisała:

> No dobra, a teraz wyobraź sobie, że tego kaca masz codziennie przez pół roku, rzygasz dalej niż widzisz. Bez imprezy dnia poprzedniego wink

Chyba wyraźnie napisałam, że nie widzę przeciwskazań do pracy, jeżeli kobieta w ciąży się dobrze czuje. Jeżeli rzyga przez pół roku, to zdecydowanie nie czuje się dobrze. Zresztą nawet taki przykład wymieniłam.
          I dość istotny jest w tej dyskusji kontekst postu założycielskiego, czyli "większość dowiadywała się, że jest w ciąży i myk na L4..." więc nie ma tutaj jeszcze mowy o złym samopoczuciu czy innych przesłankach.

• milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:15
            A skąd wiesz? Na początku ciąży też są różne dolegliwości (np krwawienia) w dodatku do 3 miesiąca najbardziej grozi poronienie. Oszczędzanie się jest bardziej wskazane niż w późniejszych miesiącach. Najlepsze samopoczucie zwykle ma się w 3 trymestrze.
            • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:16
              Tfu, w 2 trymestrze
            • natalia.nat Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:57
              Ale co skąd wiem?
              Jak się pojawią dolegliwości, to się wtedy idzie na zwolnienie. Jest masa ciąż zupełnie bezproblemowych. Ja taką miałam, moja siostra i większość babek z mojego otoczenia.
              I ja wyrażam swoje zdanie, ty możesz mieć przecież inne, takie jak autorka wątku, czyli że jak się tylko zrobi test, to od razu należy zrobić myk na L4. Wolno ci.
              • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:04
                Skad wiesz ze te zwolnienia nie miały podstaw. Ktoś z zewnątrz ocenia ze dowiedziała się i poszła na zwolnienie. Nie ma zwolnień na ciążę, lekarz musi wpisać podstawę. Ja np miałam krwawienia w ciąży, co grozi oczywiście poronieniem. I nie jest rzadkie.
                • natalia.nat Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:54
                  milupaa napisała:

> Skad wiesz ze te zwolnienia nie miały podstaw.

A ty skąd wiesz, że miały?

>Ktoś z zewnątrz ocenia ze dowiedziała się i poszła na zwolnienie.

Jeżeli uważasz, że ktoś ocenia z zewnątrz, to do niego kieruj swoje wątpliwości. A może nie ocenia, tylko wie, bo zna te osoby, rozmawia z nimi w pracy, może obserwuje i wyciąga wnioski.

>Nie ma zwolnień na ciążę

Oczywiście, że są.

>lekarz musi wpisać podstawę.

No i wypisuje. "Lewe" zwolnienia przecież też maja podstawę.

• mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 07:13
                  milupaa napisała:

> Skad wiesz ze te zwolnienia nie miały podstaw.

Te od sikniecia na test raczej nie maja podstaw, bo komplikacje jeszcze się nie zdążyły pojawić.
              • kocynder Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:04
                Pewnie że wolno. A potem wielkie zdumienie, że pracodawca nie daje "normalnej" umowy o pracę kobiecie w wieku "reprodukcyjnym", że "faworyzuje" mężczyznę, i w ogóle podła świnia jest. No, ale pracodawca nie patrzy, że kobieta WOLI myk na L4 od siku na test, tylko WOLI mieć pracownika w pracy. Fanaberia, co nie?
                • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:05
                  To jest głupia wymówka. Tacy pracodawcy raczej już wygineli zresztą.
            • ritual2019 Re: praca a ciąża cd 28.04.22, 06:40
              milupaa napisała:

> A skąd wiesz? Na początku ciąży też są różne dolegliwości (np krwawienia) w dod
              > atku do 3 miesiąca najbardziej grozi poronienie. Oszczędzanie się jest bardziej
              > wskazane niż w późniejszych miesiącach.

Bzdura, bez zadnego potwierdzenia medycznego, popularna w Polsce
    • berber_rock Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 17:41
      Ja akurat dostaje dokladnie taka sama kase w trakcie L4 i w trakcie pracy (i to bez rozroznienia, z jakiego powodu jest l4), a jednak pracowlam do konca (no bez ostatniego tygodnia). A to z tego powodu, ze lekarze nie wystawiaja zwolnienia "na ciaze".
    • sol_13 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:10
      Pracowałam w obydwu ciążach po 6 miesięcy, ale ja miałam odstęp 3 lata, a sporo koleżanek z pracy miało dwójkę pod rząd, więc wtedy wiadomo że w drugiej ciąży nie wracały do pracy.
      W korpo sporo osób, zwłaszcza na niższych stanowiskach, idzie od razu na L4. Powodami są: ta sama kasa co będąc w pracy, czasami kiepskie samopoczucie na początku ciąży, brak możliwości skrócenia godzin pracy dla ciężarnej (a później z dużym brzuchem ciezko juz siedziec w jednym miejscu 8h), no i bardzo ważne-dojazdy. Sporo osób dojezdza spod W-wy, pociągami/autobusami na stojąco.

Z doświadczenia już wiem, że nie ma znaczenia kogo ile nie było, nikt za to nie podziękuje, nikogo to nie obchodzi, zatrudnia się po prostu osobę na zastepstwo na ten okres.
      • palacinka2020 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 20:20
        mój szef juz czeka kiedy wróce, bo osoba na zastestwo sie nie sprawdza...
    • primula.alpicola Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:16
      Pracowałam tylko do momentu, kiedy lekarz wypisał L4; gdzieś tak w 4 miesiącu.
    • trut_u Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:56
      Uwaga dla postulujacych zwolnienia na 80 proc. Zasilek macierzyński jest liczony na podstawie średniego dochodu z ostatnich 12 miesięcy, więc niższy zasilek chorobowy dawałby po kieszeni dwa razy: na samym zwolnieniu i potem przez rok.
      • mamkotanagoracymdachu Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 18:57
        trut_u napisał(a):

> Uwaga dla postulujacych zwolnienia na 80 proc. Zasilek macierzyński jest liczon
        > y na podstawie średniego dochodu z ostatnich 12 miesięcy, więc niższy zasilek c
        > horobowy dawałby po kieszeni dwa razy: na samym zwolnieniu i potem przez rok.

Zasiłki chorobowe przecież nie wliczają die do dochodu, macierzyński liczy się z dochodów sprzed zwolnienia.

Chyba…?
        • trut_u Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:53
          Serio? To ja już też nie wiem. Wydawało mi się, że tak jak premia dochód podwyższa, tak zwolnienie obniża... Ale głowy nie dam.
          • palacinka2020 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 20:21
            srednia z ostatnich 12 miesiecy przepracowanych ciurkiem. Zwolnienie nie obniza wiec tez sredniej.
    • kozica111 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 19:43
      Absolutnie jestem za, z tym ze wynagrodzenie 60%.
      • login.na.raz Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 20:26
        A niby czemu niższe od innego zwolnienia? Jakieś logiczne uzasadnienie, poza zawiścią?
        • milupaa Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 22:04
          Kozica dzieci nie ma 🙂 Zawisc i bezmyślność.
      • starczy_tego Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 23:17
        A mundurowi powinni mieć nadal 100% na katarek, prawda?
    • julita165 Re: praca a ciąża cd 27.04.22, 20:33
      Ja pracowalam do konca 6mc. Na etacie. Z perspektywy uwazam ze spokojnie moglabym popracowac z miesiac dluzej. 8 i 9 m-ac byloby juz ciezko wyrobic 8h za biurkiem. Ale bylo lato, juz mi sie bardzo nie chcialo. Pracowalam tak dlugo chyba dlatego ze jestem "kierownik" i glupio bylo mi tak pracownikow z dnia na dzien porzucic. Chcialam wszystko tak przygotowac zeby mieli jak najmniej problemow podczas mojej nieobecnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka