kasiaasia1 02.05.22, 19:39 Czy wasze starsze nastolatki ( 16-18 ) się czegoś boją? Chodzi mi o strach np przed tłumem, ciemnościami, psami, przed wypadkiem czy byciem zaatakowanym? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bib24 Re: Lęki 02.05.22, 19:42 obecnie fobie u młodzieży i różne postacie nerwicy są bardzo nasilone Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Lęki 02.05.22, 20:04 To prawda. Młodzież jest często w złym stanie psychicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Lęki 02.05.22, 19:45 Nie mam dzieci w tym wieku, mam trochę młodsze i starsze, ale nie kojarzę żeby się czegoś bały, albo mi o tym nie mówią (w sumie to dotyczy tylko najmłodszej córki, bo jak chodzi o starsze to raczej jestem pewna, że się nie boją, ale młodsza jest wrażliwsza, więc dopuszczam, że jest coś takiego). Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Lęki 02.05.22, 19:59 Nie, ale jedna z córek swego czasu bała się rozmawiać przez telefon, na szczęście zaczęła dorabiać jako recepcjonistka i to jej w stu procentach pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Lęki 02.05.22, 22:22 Ja się nadal boję rozmawiać przez telefon, mam dosłownie fobię Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Lęki 02.05.22, 20:11 Mój nie. Aczkolwiek boi się bakterii i zarazków. I ciągle myje ręce. Plus boi się potarganych włosów i wiecznie je czesze. To nie lęki ale stanowczo jakieś manie. Widzę że sporo nastolatków ma jakieś specyficzne zachowania. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Lęki 02.05.22, 20:36 ciągłe mycie rąk to klasyczny objaw nerwicy natręctw, bardzo ciężkiej choroby Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Lęki 02.05.22, 22:00 nerwica natręctw to choroba rozwijająca się. nikt nie przechodzi w jedną noc od zdrowego do kompletnie chorego. to narasta w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Lęki 02.05.22, 22:05 tylko o to chodzi, żeby obserwować i reagować zanim będzie bardzo źle. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Lęki 02.05.22, 22:28 Z której śmieją się różne matoły, a inne na tym śmiechu zarabiają. Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka1 Re: Lęki 02.05.22, 20:15 Ja jako nastolatka bałam się wojny nuklearnej, duchów, pająków. mój syn boi się pająków, os, żmij i ma lęk wysokości- nawet po drabinie nie wejdzie kilku metrów Starsza córka- niczego chyba się nie bała Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaasia1 Re: Lęki 02.05.22, 20:58 Pytam bo mam wrażenie że większość koleżanek i kolegów mojej córki ma specyficzne lęki/fobie/zachowania. I nie wiem czy ona na takich trafia czy po prostu większość młodzieży jest dotknięta fobiami i lękami Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Lęki 02.05.22, 22:19 Generalnie nadwrażliwość na niektore bodżce, głównie dźwięki (nie dotyczy muzyki) i przestymulowanie. To tak ogólnie, nie bardzo chcę w to wnikac na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Lęki 02.05.22, 21:00 Nie, ale przez ostatnie dwa lata nie trzymałam ich domowym areszcie. Odpowiedz Link Zgłoś