mashcaron 15.05.22, 18:17 Strasznie sucho. Nasz mały stawik w lesie zamienił się w spluwaczkę a w tej resztę wody siedzą setki kijanek.. biedne, zaraz zostaną w błocie . Gdzie jest deszcz?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piszaca.zza.swiatow2 Re: Mogłoby popadać... 15.05.22, 18:34 Ani, mogłoby... U nas też susza, właśnie skończyłam podlewać. Nawet wytrzymałe rododendrony jakieś takie marne w tym roku 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mogłoby popadać... 15.05.22, 20:43 U mnie zapowiadali już trzy burzę w zeszłym tygodniu i żadna nie nadeszła. Ma być niby znów jutro ale jakoś nie wierzę 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Mogłoby popadać... 15.05.22, 21:16 A ile trwa przepoczwarzanie się kijanki w żabę? Niedawno widziałam kijanki, swietne były. I tak właśnie się zastanawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mogłoby popadać... 15.05.22, 21:23 Koło 3 miesięcy chyba. Te moje już mają tylne nóżki i "żabie" główki, to są jakoś w połowie drogi. Też je bardzo lubię, sympatyczne takie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:31 Stan z 10 maja br. Wilgotność gleby 0-7 cm. Na Mazowszu od 10 maja nie padało zbyt wiele. Np u mnie w dzielnicy praktycznie w ogóle. W okolicznych lasach sciółka sucha jak wiór. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:45 no straszne. Pod Grójcem spłonęło właśnie 100 ha lasów... A maj był zwykle miesiącem o wysokiej sumie opadów. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:34 a ta mapa z wczoraj... Niewiele sie zmieniło na lepsze: Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:34 Informacja dla wszystkich, ktorzy watpia w ocieplenie klimatu. Znajomy geograf mowi, ze tak jak w zeszlym roku caly sierpien padalo ( u mnie) - codzienni mzaweczka, jakby tak popadalo pare miesiecy. Bo jest tez grunt suchy. A burze czynia szkody. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:43 burze i idące za tym ulewy nie przynoszą oczekiwanych efektów bo uderzają ze zbyt gwałtowną siłą. Spróbuj podstawic sucha gąbkę pod odkręcony masymalnie kran - wszystko sie rozpryśnie i spłynie. Potrzebny jest jednostajny spokojny opad,. Na marginesie - A w miastach i miasteczkach zabetonowanie dodatkowo nie ułatwia sprawy.. Szlag mnie trafia na te "pieknie" zagranitowane rynki miasteczek, gdzie kwiatki to ewentualnie w donicach, a drzewka w mikrowycietych kawałkach "kwietników". Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Mogłoby popadać... 16.05.22, 09:51 no wlasnie o burzach pisalam Tak, cale miasta sa zabetonowane i pokryte asfaltem. Wlasciwie wzdluz kazdej ulicy powinny rosnac drzewa, bo jest cien i jest chlodniej. no ale ludzie musza miec coraz wieksze samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Mogłoby popadać... 29.05.22, 20:44 Sytuacja się nie poprawia, żaby wyschły praktycznie całkiem.. A jeszcze dwa miesiące temu było takie ładne bajorko .. Odpowiedz Link Zgłoś