chococaffe 04.06.22, 07:57 Czy ktoś uprawiał taką w donicy? Widział u kogoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:01 Ja, ale nie kwitła i nie owocowała. W końcu coś ją zeżarło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:05 mój pomysł/drobne marzenie upada. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:11 Ale to przeciez nie znaczy, że to niewykonalne, tylko że ja nie umiałam 😄 też marzyłam, bo kocham różę pomarszczoną i o tej porze roku najchętniej się w niej tarzała. I robiła tarte płatki do słoika. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:15 Chyba nie tylko Ty - googlowałam i praktycznie nie ma. Ja mam jeszcze opcję na działce. Teoretycznie, bo partner się krzywi - podobno kiedyś miał i pleniła się jak chwasty, nie dała sie usunąc. Dla mnie to może byc zaleta... chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:24 Tak, ona się rozejdzie pp całej działce, ale też bym w sumie nie widziała w tym wad 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:37 Bez przesady .Jak się posadzi w jakimś kącie ,gdzie jest dostęp do słońca i będzie się przycinać to nie ma prawa . Mało wymagająca .Tylko łapki zabolą jak się ją dotknie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:18 Oj, nie. To gatunek inwazyjny tworzący podziemne rozłogi, a to jest bardzo upierdliwe, bo potrafi wyłazić z ziemi kilkanaście metrów od krzewu głównego. Tworzy też tak gęsta okrywę, że inne rośliny nie mają żadnych szans. Także puszczenia na żywioł nie polecam, jeśli w ogrodzie są inne, cenne rośliny. Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:36 Nie puszczamy na żywioł tylko mały kąt .U mnie ma miejsce z jeżyną . Lubię patrzeć jak się gryzą ,a jedna drugiej nie może dać rady .Ta kwitnie jak szalona ,ta daje owoce i mówią wybierać ,która z nas lepsza 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 11:22 Też mam w kącie i też się nie rozrosła, nawet nie mogę sadzonki s dla sąsiadki ukopac, bo właśnie nie chce rozlogow robic Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 08:51 chococaffe napisała: > Czy ktoś uprawiał taką w donicy? Widział u kogoś? > > > codziennie w lustrze widzę😪😪😪 > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
ewenny58 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:21 można kupić w Biedronce, kupiłam w tym roku dwa krzaczki i ładnie rosną przyznam, też szukałam jakiś czas, a tu w Biedrze na stoisku z roślinami pełno krzaczków mojej róży Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:25 Gdzie kupić to ja wiem, ale uprawiałaś ją w donicy/ Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:25 Widziałam w betonowych donicach gdzieś przy ogrodzeniu pensjonatu w małej miejscowości (zachodniopomorskie), blisko Nowogardu. Róże były dosyć duże, pięknie kwitły.kilka dni temu widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:26 Jakiej mniej więcej wielkości były to donice? Odpowiedz Link Zgłoś
bguslawko_1 Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:43 A taka . www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://rozaria.pl/blog/uprawa-roz-w-pojemnikach/&ved=2ahUKEwj2y4_XpZP4AhVJgosKHfYtBYIQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw398WhSKOiLyeE2kTotbgZ8 Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 09:44 Ja mam. W zeszłym roku coś ją zeżarło, ale w tym odbiła. Zobaczę, czy zakwitnie. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Róża pomarszczona 04.06.22, 12:04 Ja próbowałam, bo tu, gdzie mieszkam nie występują a kocham najbardziej że wszystkiego jej zapach. One mają jednak ogromne korzenie i potrzebują mnóstwo miejsca, moja nie zakwitła nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś