Dodaj do ulubionych

Chrzestna ile na wesele?

04.06.22, 20:12
Dziewczyny nie byłam na weselu od 7 lat a chrzestna nigdy. Chrzesniaczka z dalekiej rodziny.kiedys niestety były czasy.ze rodzice potrafili mi powiedziec.zeby nie odmawiać
Miałam 18 lat i tak tym sposobem jestem chrzestna. Wkurza mnie to.ale wtedy nie byłam taka asertywna i ugielam się przed wszystkowiedzącymi rodzicami
Opowieści znajomych z Wwy,ze chrzestna daje i 5 i 4 słucham z niedowierzaniem. Ile dalyscie doradzicie? Nie mówcie tyle ile mnie stać
Dla 4,5 tys to mogę wyskoczyć dla córki mojej siostry A nie obcej mi osoby
Obserwuj wątek
    • mamkotanagoracymdachu Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:15
      Nie widzę specjalnej roli chrzestnej w wartości prezentu ślubnego. Dałabym 1-2k, w zależności od zamożności.
      • milva24 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:20
        Ja tak samo, w przedziale gdzieś między 1 a 2 tysiące.
        • 1012ja Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 15:29
          2 000 dostałam od chrzestnego w 2003, od chrzestnej był prezent. Rzczej mniej wart. 2000 to było prwaie tyle co wzięła orkiestra.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:15
      Dajesz ile możesz.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:17
        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Dajesz ile możesz.

Bardzo pomocne 😂
        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:23
          Nie chce tyle ile Mogę bo mi się wydaje niemoralne żebym dawała wartość np lodówki.pralki i kuchenki . W PL to szaleństwo chrzestne komunijne i weselne mnie razi. Takye kwoty max to dla mnie tylko dla 1 linii pokrewieństwa. Nie chcę dać za mało. Wątki tysiąc od chrzestnego - wiem że to za mało, więcej trzeba dać. Mieszkam w stolicy. Ile dać we 2 idziemy. 2 tys? 2,5 ?
          • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:25
            Tyle, ile możesz łamane na tyle, ile chcesz.
          • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:35
            agniesia331 napisała:

>Nie chcę dać za mało. Wątki tysiąc od chrzestnego - wiem że to za mało, więcej trzeba dać. M
            > ieszkam w stolicy. Ile dać we 2 idziemy. 2 tys? 2,5 ?

Nie ma limitu że tyle trzeba dać, ani że tyle daje się w stolicy a tyle w odległości 100 km od stolicy. Dajesz tyle na ile Cię stać i ile chcesz podarować. Koniec.
          • abecadlowa1 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 01:10
            agniesia331 napisała:

> W PL to szaleństwo chrzestne komunijne i weselne mnie razi.

Przecież bierzesz w tym udział dobrowolnie.
          • fogito Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:16
            Dalabym 1000 maksymalnie. Chociaz to i tak duzo. Paranoja. Nikt mi takich prezentów na ślub nie dawal i nie oczekiwalam. Ale moze dlatego ze bylo wielu zagranicznych gosci.
            • mamkotanagoracymdachu Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:22
              fogito napisała:

> Dalabym 1000 maksymalnie. Chociaz to i tak duzo. Paranoja. Nikt mi takich preze
              > ntów na ślub nie dawal i nie oczekiwalam.

Zgadzam się w 100%. Czułabym się bardzo niezręcznie, gdybym miała dostać 1000+ od kogokolwiek. Chyba bym po prostu nie przyjęła takiego prezentu.
              • fogito Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:34
                Te koperty z kasa na slub to jak takie lapowki wreczane lod stołem. I to jeszcze od prawie obcych osób. Bo co to za chrzestana ktorej sie nie widuje na codzień. Cyrk jednym slowem. Moze warto traktowac wesele jako spotkanke dla osob ktore sie zna i lubi a nie jak przymuszenie do darowizn. Nie kumam tych malomiasteczkowych zwyczajow.
          • m_incubo Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:48
            agniesia331 napisała:

> W PL to szaleństwo chrzestne komunijne i
            weselne mnie r
            > azi.

Więc go sama nie nakręcaj.
    • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:17
      No ale my nie wiemy, na ile cię stać, a to naprawdę od tego zależy. Cztery czy pięć tysięcy to jakaś dzika kwota, acz może się nie znam.
      No i zależy od chęci. Rozumiem, że panna młoda to tak naprawdę obca ci osoba?
      • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:25
        Stanie i na 4 ale to żadna rodzina i nie chce tyle dawać. Planowałam 2 . Matka mowi,że 2 od nas 2 za mało.zeby dać 2,5 . Jak myślicie?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:28
          dej 2 i po co pytasz matki?
        • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:29
          Jezu, daj te dwa. To jest i tak kupa kasy.
        • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:57
          2 starczy
        • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:38
          agniesia331 napisała:

> Stanie i na 4 ale to żadna rodzina i nie chce tyle dawać. Planowałam 2 . Matka
          > mowi,że 2 od nas 2 za mało.zeby dać 2,5 . Jak myślicie?

Myślę że niepotrzebnie uzgadniasz z matką ile dać, a ona niepotrzebnie rządzi się Twoimi pieniędzmi. Uważam też że zupełnie nie ma znaczenia czy jest Was dwoje czy czworo. Ty jesteś chrzestną.
          • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:41
            Z matka nie uzgadniam. Matka namolnie dopytuje i doradza. Haha.ja z nią nic nie uzgadniam. Kobieta tym weselem żyje
            • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:43
              agniesia331 napisała:

> Z matka nie uzgadniam. Matka namolnie dopytuje i doradza.

Uzgadniasz skoro zamiast powiedzieć że dasz tyle ile będziesz chciała opowiadasz jej ze szczegółami co włożysz do koperty i bierzesz jej zdanie pod uwagę mimo że sama doskonale wiesz co chcesz zrobić.
              • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:54
                aqua48 dlatego założyłam wątek bo nie wiem. Nabrałam wątpliwości czy te 2 tys od 2 osób jest ok
                Bo może ona ma rację? Mimo jej wtrącania się biorę pod uwagę,że może ma rację
                Dlatego pytam Was. Wychodząc z założenia że jedna będzie szczera.polowa życzliwa.polowa nie. Ale się dowiem trochesmile Bo w necie to jest że się daje NAWET od 1 tys zł do 5. Tyle to i ja wiem

• aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:09
                  agniesia331 napisała:

> Nabrałam wątpliwości czy te 2 tys od 2 osób jest ok
                  > Bo może ona ma rację? Mimo jej wtrącania się biorę pod uwagę,że może ma rację

Zastanów się DLACZEGO omawiasz z matką sprawę TWOICH finansów, następnie DLACZEGO pozwalasz matce na podważenie Twojego zdania, a potem CO konkretnie takiego tragicznego by się stało gdybyś włożyła do koperty o te 500 zł mniej niż chce matka? Czy wypisaliby Ciebie i męża z rodziny? Wyrzucili z hukiem z wesela? Powiedzieli kelnerowi żeby tych państwa nie obsługiwał i nie dali Wam kawałka weselnego tortu?

• agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:19
                    Aqua 48 bo matka tym żyje. Bo szyjyje te sukienki.paznokcie.fryzjery itd. Dla mnie to tylko 1 weekend dla niej wydarzenie pół roku do omawianiasmilesmile starzy ludzie tak mają. 5 razy omawia kwestie wina zamiast kwiatów ( życzenie mlodych) torebek.koperty. Ha i czy moje mile wiedziałyście że podobnież się daje 500 zł w banknotach np x 4 sztuki jak 2 tys? Już powymieniałem. W sumie to lżej będzie i młoda od razu beż liczenia zobaczy ile jest .
                    • rozaliaolaboga Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:23
                      Ale ty cały czas piszesz "bo matka to, bo matka tamto". Żyje weselem? No i fajnie. Ty ciągle nie musisz jej się opowiadać, ile dajesz na prezent, ani rozmieniać pieniędzy... Każdą bzdurę tak lykasz?!
                    • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:23
                      agniesia331 napisała:

> Aqua 48 bo matka tym żyje.

Ale TY nie musisz.

> i czy wiedziałyście że podobnież się daje 500 zł w
                      > banknotach np x 4 sztuki jak 2 tys? Już powymieniałem.

Gusła i zabobony. A fakt, że powymieniałaś pokazuje do jakiego stopnia im się poddajesz i pod jakim wpływem matki pozostajesz.
                      • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:29
                        Aqua48 to nie ma być wątek na poprawę Twojego humoru.tylko na doradztwo mnie
                        Ja matkę mam blisko siebie i z nią kontakt ograniczony właśnie przez podobne jazdy. Więc nie mówimy gdzie na urlop.co kupujemy bo zaraz jest niechciane doradztwo. Ona świata poza nami nie wodzi więc też kobiecie nie będę na ostatnie lata życia wrogiem. Niech się cieszy na to wesele.ma ponad 70 lat więc ja tez się cieszę że tańczy.idzie do fryzjera.fajnie wygląda. Niechtam mi gada za uszami a jak jest to właśnie prowadzę teraz z Wami researchsmilesmile
                        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:37
                          To wątek nie po to.by ktoś z Was poprawiał sobie humor!!! Kobieta kobiecie wilkiem i matka matce też. Tydz przed weselem stąd pytam
                        • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:09
                          agniesia331 napisała:

> Ona świata poza nami nie wodzi więc też kobiecie nie będę na ostatnie lat
                          > a życia wrogiem. Niech się cieszy na to wesele.

No to spraw jej przyjemność, nie bądź wrogiem i daj tyle ile ona chce żebyś dała.
                    • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:24
                      Tak mam koperty.mam wino.mam te 500tki tylko nie mam decyzji. Prezenty młoda przekreśliła na zaproszeniu. A miła piątka to co np? Biżuteria? A dla młodego ?
                      • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:27
                        Jezu, przeżywasz to bardziej niż ja własny ślub.
                        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:38
                          Angazetka a po co tu pieddoly wypisujesz i tu wchodzisz? Jak nie przeżywasz swojego ślubu to może Pan mlody nie ten?
                          Wiem.wiem jestem złośliwa jak i 99 % ematek
                          • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:41
                            Właśnie dlatego, że pan młody ten, to nie muszę przeżywać wszystkiego innego, bo najważniejsze mam.
                            I widzisz, ja ci próbuję tu powiedzieć, żebyś wyluzowała, bo każda opcja jest ok i nikt nie będzie dumał, czy dwa tysie, czy dwa i pół, i czy w dobrych nominałach (wtf), a ty do mnie z szyderą. Może skieruj ją raczej do mamusi?
                            • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:57
                              Nie przeżywasz.ale siedzisz od godz w moim wątku. To powiedz przyszła panna młodo.z jakiego miasta jesteś ,że dla Ciebie te 2 tys to ok?
                              Z dużego?
                              • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:02
                                W tym wątku przeżywam twoje emocje, nie mój ślub smile
                                Tak, z dużego, a mieszkam w największym. Dla mnie te dwa tysiące to kosmos, ale sama zaczęłaś od tej kwoty.
              • volta2 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 17:16
                matka się troszczy, bo pamięta, że osobiście autorkę wpuściła w maliny 25 lat temu.
                nie chce, by córa dała plamę, podejrzewam, że byłaby skłonna się dołożyć, by nie było siary (w jej mniemaniu)

nie ma co matki od tematu trzymać z daleka, ma prawo się zainteresować, skoro naszkodowałasmile
        • rozaliaolaboga Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:01
          "wtedy nie byłam taka asertywna i ugielam się przed wszystkowiedzącymi rodzicami" - chyba wciąż nie jesteś? wink

"Matka > mowi,że 2 od nas 2 za mało.zeby dać 2,5 . Jak myślicie?"

Daj dwa tysiące i przestań rozkminiac. Skoro to nie bliska rodzina, to przeciez nie interesuje cię za bardzo, co powiedzą... A to i tak masa pieniędzy!

• agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:08
            Rozaloaolaboga tak.mimo że dobrze zarabiam to uważam że to masa pieniędzy te 2 tys. Bo jeśli by potem każdy gość zarabiający dal 500 zł., student np 300 zl , 2 chrzestny też 2 tys to skąd by potem były wątki młodych par.ze wesele się nie zwróciło? Że I to wesele w dniu powszednim? Jeśli wiem że ram talerzyk ok 350 zł? Ludzie po prostu tyle nie dają, kłamią że dają .kłamią do innych a dają mniej. No może moja wina że nie walnęłam matce 3 tys ale tak by się podnieciła że by potem wygadywała dlugo iaz mój mógłby się niemiłe zdziwić że dałam inna które niż mu powiedzialam
            • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:11
              agniesia331 napisała:

> No może moja wina że nie walnęłam matce 3 tys ale tak by się podnieciła że
              > by potem wygadywała dlugo

Matce powinnaś powiedzieć żeby nie zaprzątała sobie swojej ślicznej główki tym ile dajesz bo to wyłącznie Twoja sprawa i nie zamierzasz z nią na ten temat więcej rozmawiać.
            • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:14
              Że ktoś wydał 70 tys.bylo 150 gości a w kopertach np 30 tys? Ludzie kłamią, nawet do znajomych. A ponieważ ematka jest brutalnie szczera i niemiła to liczę na tą szczerość. Że powiecie co i jak a ja sobie temat przemyślę.
              • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:27
                agniesia331 napisała:

> Że ktoś wydał 70 tys.bylo 150 gości a w kopertach np 30 tys?

Jeśli ktoś wydał 70 000 to pewnie tyle miał do wydania i to jego sprawa ilu gości chciał zaprosić. Goście nie mają żadnego obowiązku zwracać pieniędzy za weselne pomysły gospodarzom. Ani opłacać "talerzykowego" ani biletów wstepu. To nie jest impreza komercyjna.
                • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:41
                  aqua48 czytaj że zrozumieniem
                  chodziło mi o to.ze ludzie kłamią. Bo jeśli goście dawali gotówkę i chrześnicy 10 I 5 tys a gości było 150 osób to potem skąd żal młodych że w kopertach było 200 zł od osoby? Jeśli pół polski i forum opowiada jak dużo daje?
                  • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:08
                    agniesia331 napisała:

> chodziło mi o to.ze ludzie kłamią. Bo jeśli goście dawali gotówkę i chrześnicy
                    > 10 I 5 tys a gości było 150 osób to potem skąd żal młodych że w kopertach było
                    > 200 zł od osoby?

Jak widać jednak zwykli ludzie dają dużo mniej. A żal młodych że za mało? No cóż, poszli na ilość i nie wyszło? Peszek...
              • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:11
                Ludziom nie zwracają się wesela, bo koszty są często kosmiczne i nie rzadko sztucznie pompowane.

Nawet jeżeli wszyscy goście dadzą "na talerzyk" z małą górką, to przecież jeszcze dochodzą koszty orkiestry, fotografa, strojów, obrączek, opłat kościelnych, wystroju sali i kościoła i tak dalej. Cud, że niektórym się zwraca.
            • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:16
              Jeśli wesele na 200 osób i talerzyk po 350, to sama sala to 70 000. Ubrania, buty, napoje, zespół, kamerzysta, fotograf, florystka, fryzjer, makijaż, samochód, dekoracja kościoła czy urzędu...
              • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:13
                Można urząd udekorować? 🤓
                • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:16
                  I skrzypaczkę zatrudnić big_grin
                  • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:44
                    Do dzisiaj żałuję, że pszycebuliłam na skrzypaczkę 😒

Ale dekoracji urzędu chyba nikt nam nie proponował 🤔
                    • primula.alpicola Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 16:07
                      borsuczyca.klusek napisała:

> Do dzisiaj żałuję, że pszycebuliłam na skrzypaczkę 😒
                      >
                      Zamów skrzypaczkę na rocznicę🙃

N/t daj ile uznasz za stosowne.
                • palacinka2020 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 07:54
                  Mozna, zalezy ktory.
        • m_incubo Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:52
          Niech ci matka ze swoich dołoży tyle, ile uważa, że będzie wystarczająco.
          Rada absolutnie serio.
      • m_incubo Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:51
        No jednak nie do końca.
        Ja bym na żadnym weselu, żadnej chrześnicy, nie dala nawet 1/4 tego, na ile mnie stać.
    • rb_111222333 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:19
      Mój brat w podobnej sytuacji dał chyba 2 tys, ale z powodu pandemii był tylko na ślubie, z wesela zrezygnował
    • koronka2012 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:20
      Robiłam rekonesans 3 lata temu - jak usłyszałam ile dają niektórzy, to długo zbierałam szczękę z podłogi. Od kilku osób słyszałam że chrzestni dali 10 000, a w żadnym z tych wypadków nie było mowy o biznesmenach, obracających milionami, tylko o zwykłych zjadaczy chleba, np rolnikach. 😱
      Ja dałam 1500, bo relacje żadne, za to w tle był pewien kwas, który powodował że nie miałam najmniejszej ochoty wyskakiwać z kasy.
      • kubek0802 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:59
        Mojej chrzesniaczce cztery lata temu dałam 2.5 a nie wykluczam że od ojca chrzestnego rolnika właśnie, mogła dostać 10 tys. Zaradni rolnicy naprawdę nie są biedni.
    • kamin Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:21
      Daj tyle ile uważasz. Nie musisz dawać 4 tysięcy.
      Możesz dać tysiąc, dwa, albo ręcznie malowane monidlo. Jak ci serce (i portfel) dyskutuje.
      Jeśli chrzesniaczka sensowna to nie będzie mieć żalu niezależnie od kwoty. Jeśli bezsensowna, to już jej możesz więcej na oczy nie widzieć.
    • login.na.raz Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:28
      Ja w tej sytuacji dałabym 1500-2000.
    • palacinka2020 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:30
      Skoro nie macie kontaktu to mozesz rownie dobrze nie isc na slub, albo dac tyle co przecietny gosc (chyba obecnie 400-500zl).

Osobiscie nie dalabym ani tysiaca ani poltora osobie ktorej nie znam, nie utrzymuje kontaktu a jedynie w wieku 18 lat podpisalam jakas deklaracje. Mam wlasna rodzine do utrzymania.
    • lucadimontezemolo Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:31
      Między 500 zł a 800 zł.będzie w sam raz.
      • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:53
        Dwa to miałam dać. Dałabym te 2 ale matka jazdy robi.ze za mało. Bo ona 2 dala że 3 lata temu i cały czas ma wyrzuty sumienia. I gada by dać 2,5. Dziewczyna pracuje w Wwie.tu skończyła studia
        Jeśli w Wwie jest rzeczywiście te 3.4 czy 5 to może 2 to za mało?
        Wesele 100 km od Wwy w mieście młodych.
        • majenkir Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:58
          Niech Ci mama dołoży skoro Cię wrobiła 😏
          • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:22
            Nie musi mi dokładać. Ona chciałaby porządzić jak to ona. A ja już nie jestem taka głupia jak kiedyś. Was się pytam.bo młodsze pokolenia są bardziej miarodajne wg mnie.
            • 35wcieniu Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:24
              Oesooo mama to, mama tamto...
              Albo trollujesz albo czas najwyższy przestać uzgadniać z matką takie rzeczy. 2 tys to więcej niż dużo jak dla osoby, z którą nie utrzymujesz kontaktów.
            • joyce_byers Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 15:43
              No raczej rządzi, a ma z pewnością bardzo duży wpływ na ciebie skoro nie potrafisz sama podjąć decyzji i pytasz randomowych osób z forum o kwotę 😉 Gdyby tak nie było to byś ucieła temat z matką w 3 sekundy i nie rozkminiała ile dać w kopertę.

Jeżeli masz takie cyrki z tym byciem matką chrzestną to nie idź w ogóle. Odpadnie kwestia koperty.

Dajesz ile uważasz SAMA. Jesteś dorosła? Tak. Zatem sama decydujesz o kwocie. A skoro twierdzisz uparcie, że się matce nie dajesz bo nie rządzi tobą to nie pytasz ile dać kasy. Wsadzasz tyle ile SAMA uważasz za stosowne nie pytając matki ani nikogo innego. Zawsze dla KOGOŚ będzie za mało/za dużo. A tu jesteś dorosłą osobą 😉
              • taki-sobie-nick Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 22:58
                Zatem nie ma problemu z matką, tylko obcymi osobami.
        • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 20:59
          Ale to problem twojej matki, że ma dziwne jazdy. Daj 2 i już. Skoro nie utrzymujecie bliskich relacji to pewnie nikt się od was zawrotnych kwot nie spodziewa.
        • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:41
          agniesia331 napisała:

> Dwa to miałam dać. Dałabym te 2 ale matka jazdy robi.ze za mało.

Cóż, jak widać nie masz wcale problemu z tym ile dać na wesele, tylko z matką. Czy przed wręczeniem prezentu dasz jej kopertę z prośbą o przeliczenie i podpis, że zatwierdziła kwotę?
        • kicifura Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:49
          agniesia331 napisała:

> Dwa to miałam dać. Dałabym te 2 ale matka jazdy robi.ze za mało. Bo ona 2 dala
          > że 3 lata temu i cały czas ma wyrzuty sumienia. I gada by dać 2,5. Dziewczyna p
          > racuje w Wwie.tu skończyła studia
          > Jeśli w Wwie jest rzeczywiście te 3.4 czy 5 to może 2 to za mało?
          > Wesele 100 km od Wwy w mieście młodych.

To powiedz jej że dajesz 3 i miej święty spokój.
          Niepotrzebnie się wdawałaś w dyskusję.. "mamo, dam tyle ile trzeba"
        • eriu Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:25
          Ale to są jej wyrzuty sumienia, nie Twoje.

Dla mnie dawanie po kilka tysięcy ludziom, bo się hajtają jest chore. Jak ktoś robi imprezę za 70 tysięcy to znaczy, że chciał a nie że mu goście mają ją fundować. Taka brutalna prawda.

Jeśli z nią nie utrzymujesz kontaktu to ja bym dała tyle ile ja uważam za słuszne a nie ile ludzie mi wmawiają, że mam dać.
        • taki-sobie-nick Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:05
          A coś ty się tak na nas zapatrzyła? Pracuje w Warszawie, skończyła studia, i co z tego? W Warszawie są ludzie pracujący za minimalną i tacy, co za minimalną to sobie parę butów szyją. Tych drugich mniej.
        • fogito Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:22
          Ludzie to chyba oszaleli. Juz 2 tys to jest bardzo duzo. Nie dalabym wiecej niz 1000- te wysokie kwoty da demoralizujace.
    • rozwiane_marzenie Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:11
      W opisanej sytuacji dałabym 2 tys.
    • kaki11 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:11
      Moja chrzestna i chrzestni męża na ślub dawali nam między 3 a 5 tysięcy za parę. Mój ojciec ostatnio dał 3tysiące idąc sam i to ponoć tyle samo co chrzestna pana młodego z mężem. To zakładam, że średnio daje się około 3 000+. Nie mniej akurat opisuję dość bliskie relacje lub pokrewieństwo i jakieś relacje, a nie praktycznie obcych ludzi. Myślę, że rozważałabym na Twoim miejscu kwotę między 1500-3000zł i pewnie skłaniała się do dwóch, ale to naprawdę zależy na ile możesz sobie pozwolić, i w ile osób idziesz (np. czy dochodzą nieletnie dzieci czy sama z mężem, w naszej rodzinie nikt nie miał małych dzieci z którymi by przyszedł.
      A ja piszę o Krakowie i podkrakowskich miejscowościach, pewnie może się to różnić regionami.
      • palacinka2020 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 07:56
        Jak to czytam to ja slaby interes zrobilam, bo nie zaprosilam chrzestnych na slub...
    • 3-mamuska Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:14
      1 tyś to ja dostałam od chrzestnych od każdego , 25 lat temu.
      Wiec 2-4 tys od chrzestnej mnie nie dziwi.
      Współczuje twojej chrześnicy ze masz takie podejście do niej. I nie nie o kasę chodzi.
      • m_incubo Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 08:08
        Nienie, wcale nie o kasę big_grin
        To przypomnij jeszcze ile w 1997 r. wynosiła pensja minimalna, wiem wiem, że ABSOLUTNIE nie chodzi o pieniądze, ale obawiam się, że gdybyś chciała zastosować przelicznik z własnego wesela, to 4 tysiącami byś się niestety nie wykpiła.
        Twoje wyebane w kosmos posty zawsze niezawodne.
    • kachaa17 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:22
      Ja 3 lata temu dałam 1000 zł. Byłam sama - bez osoby towarzyszącej, nie byłam z nikim w związku. Moja chrześniaczka to dość bliska rodzina ale jakoś specjalnie nie byłam z nią zaprzyjaźniona. Miałam 14 lat jak zostałam chrzestną.
      Dla mnie to i tak był duży wydatek bo rok wcześniej kupiłam mieszkanie, wykończyłam ale na wszystko mi nie starczyło i byłam spłukana. Dałam tyle za radą mamy.
      • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:27
        Kachaa17 rozumiem. Tylko teraz ta inflacja. Z 2 strony np maz mój i jatj te 2 na mnie np 1500 a za niego 500 zł. Wydawało mi się takie przyzwoite minimum
        Bo maximum jak mówię nie chce dawać.
        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:30
          Siostra z mężem i matka z ojcem dają po 1 tys od pary.
          • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:37
            3 mamuśka zachowaj swoje współczucie dla siebie. Tak chce dać córce siostry.mojrj chrześnicy 2 x wyższa kwotę niż komuś obcemu. Dziewczyna nie jest winna.ze jestem jej chrzestna więc nie chce jej dać 1 tys zł jeśli mogę 2 tys. Ale też nie chce dać jej 3 tys bo wolę to dać chrześnicy z bliskiej rodziny. Koperta często zależy od stopnia pokrewieństwa.
            Idę z mężem.Synowi stydent daje oddzielna kopertę z kasą.
            • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:38
              Ja i maz pisałam kilka razy. Syn oddzielna koperta.
            • kamin Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:57
              Przecież napisała, że współczuje nie z powodu kasy.
    • nena20 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:35
      Dodaj te 500 zł..teraz ceny oszalały, też jestem chrzesna i dałabym około 3-4 tys. Na pewno żadne 10 tyś. Jeszcze zależy ile was na to wesele jedzie,.ceny tzw talerzyka są teraz z kosmosu. Jeśli 4 osoby to z tych 2 tys ledwie co może zostać.

Ktoś tutaj pisał że normalna jest kwota 500 zł, to naprawdę wstyd dać, młoda para będzie na minusie..zawsze obliczam tak aby zapłacić za tzw talerzyk plus coś ekstra do kieszeni młodych.
      • aqua48 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:47
        nena20 napisała:

> Ktoś tutaj pisał że normalna jest kwota 500 zł, to naprawdę wstyd dać, młoda pa
        > ra będzie na minusie.

Wstyd to kraść. A daje się tyle ile się chce i może. Wesela nie robi się po to by "być na plusie" tylko po to by spędzić uroczysty dzień z bliskimi osobami i bawić się dobrze. Jeśli ktoś własne wesele traktuje jak dochodowy biznes to właśnie może "być na minusie".
        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:58
          Uroczysty dzuen z bliskimi osobami .haha dobre. Oprócz rodziców i siostry o szwagra i syna to z tych 200 osób 10 osob raz w życiu może na oczy widziałam
          Przecież pisze ze kiedyś byli chrzestni z łapanki. Ja mojemu dziecku bym powiedziała jakby ktoś go w LO chciał wrócić że nie musi się godzić i b rodzinie dalszej odmówiła. Ale nie .Moja matka oczywiście musiała mi wtedy powiedzieć że muszę.ze wypada itd. I stąd niestety mój problem. Bo wtedy rodziców młodej wiedziałam tylko ze są tacy I tyle
          • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:01
            A jak myślicie może dać zamiast 2 tys od nas 2 I 300 zł od syna studenta
            Razem 2 5?
        • nena20 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 08:03
          Jeśli młodzi ludzie organizują sami wesele to przykre jeśli będą na minusie. Jeśli organizują zwykle wesele bez fajerwerków to naprawdę uważam że choć troszkę powinno im zostać. Jeśli rodzina 4 osobowa myśli że 500 zł wystarczy na jedzenie, picie i obsługę za całą noc to jest żenada. Chyba każdy zna ceny i mniej więcej może policzyć co ile kosztuje.
          • ajaksiowa Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 08:24
            Jeśli pijesz do mnie:to jest kasa ODE MNIE chrzestnej
          • mamkotanagoracymdachu Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:21
            nena20 napisała:

> Jeśli młodzi ludzie organizują sami wesele to przykre jeśli będą na minusie.

Czy to dotyczy każdej imprezy?
            Czy urodziny tez powinny mi się zwrócić w prezentach i jeszcze coś górka?
            Bo jak tak, to będę zapraszać gości co tydzień, świetny pomysł na dodatkowy przychód!
      • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:55
        > Ktoś tutaj pisał że normalna jest kwota 500 zł, to naprawdę wstyd dać, młoda para będzie na minusie.

Wesele nie jest imprezą biletowaną.
      • triss_merigold6 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:01
        Zdaje się, że to nie jest impreza z płatnym wstępem.
        • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:02
          Czy 2,,5 itd nas 2 i 300 zł od studenta?
          • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:03
            A tak dajcie mi swoje typy
            Może 1 koperta większą dać tylko?
            • angazetka Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:10
              Jako za miesiąc panna młoda powiem ci tak: nie myśl tyle. Jeśli chrześciaczka ma mózg, to nie będzie tego rozkminiać. Jeśli nie ma - co cię to?
            • bguslawko_1 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:18
              Zależy ile kosztuje talerzyk weselny .Dasz 1200 i będzie dobrze .Nie zapomnij o ładnej kopercie z napisem chrzestna plus drobny prezent .Jest tego na necie zdrówka agniecha .
          • borsuczyca.klusek Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:16
            A po co syna studenta chcecie jeszcze do obcych ludzi ciągnąć?
            • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:39
              Akurat syn chce iść, ma tam na weselu rodzeństwo cioteczne które poznał 10 la temu na wakacjach.Skonczyli jego studia maja o czym gadać. Będą ludzie w jego wieku.
              Oni wszyscy się poprzeprowadzali do Wwy. I chce mieć z nimi kontakt.
              Chce jej dać tzw standard chrzestnej

• eriu Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:46
                A to jako osoba dorosła syn nie powinien dostać osobnego zaproszenia? Może się nie znam ale do głowy by mi nie przyszło pod zaproszenie na 2 osoby (chrzestna z osobą towarzyszącą) podciągać dorosłego konia. Chyba, że zaproszenie mówi jasno, że z rodziną.
                • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:49
                  Erou.dobrze się xzujesz? Ma swoje zaproszenie syn.nawet z os towarzyszącą. Idzie sam.bo będzie sami też ludzie wiekowo jak i on. No jednak ematka to typowy przekrój społeczeństwa 70 % nie czyta co napisane. Syn ma oddzielne zaproszenie !!! Jeszcze nie zarabia.zaczyna od lipca. Myślałam że dajemy 2 koperty 2 tys od nas 2 .nie 3!!!
                  • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:52
                    Corka siostry 17 lat też ma zaproszenie oddzielne i też z osobą towarzyszącą. Więc nasz jak najbardziej ma zaproszenie oddzielne.
                    • agniesia331 [...] 05.06.22, 00:03
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • eriu Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 00:02
                    Pierwszy raz piszesz, że syn ma oddzielne zaproszenie.
                    • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 00:04
                      eriu a jak myślisz dali nam Aproszenie z dzieckiem 25 letnim?.??
                      • sol_13 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 23:17
                        No cóż, ja kiedyś, jako 23-letnia studentka mieszkająca z rodzicami zostałam dopisana na ich zaproszeniuwink Wesele było córki mojej siostry ciotecznej, a więc w rodzinie. Także wszystko możliwe.
        • nena20 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 22:57
          Nie jest imprezą z płatnym wstępem. Jednak jeśli kogoś stać niech policzy normalnie ile może kosztować taka impreza, w końcu wszystko zostaje w rodzinie. Chyba nikt normalny nie liczy na super prezent od ciotki emerytki z miesięcznym przychodem rzędu 1.5 tys.
          Zawsze daje tyle aby młodym coś tam jeszcze zostało. Mam takie zasady i już.
      • nanuk24.0 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 22:26
        LOL!
        A skąd mam wiedzieć, ile talerzyk kosztuje?
        I jeżeli talerzyk mi nie smakował, albo miałam po nim biegunkę, to mam prawo prosić o zwrot kosztów?
        • motyllica Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 08:26
          Teraz kosztuje 270-300 od osoby
          • nena20 Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 06:36
            270 zł wątpię, za komunię płaciłam 160 zł a to było trzy lata temu. U moich rodziców w zapadłej dziurze koszt 370 zł.
      • fogito Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:28
        A założeniem wesela jest aby byla na plusie? Kosztem gosci? Skoro ich nie stać to po co organizują to wesele?
    • mama-ola Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 21:44
      Rzuć kostka do gry. Jak wyjdzie 5 lub 6 oczek, daj 2,5 tys. W pozostałych przypadkach daj 2 tys.
    • livia.kalina Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:09
      Od matki chrzestnej to chyba wypada dać pismo święte ewentualnie jakieś wydawnictwo typu "Jak począć dziecko w noc poślubną".
      Pieniądze IMO zbędne.
      • fogito Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:19
        Dokładnie. Skad ta moda na olbrzymia kase dla mlodych.
    • panna.nasturcja Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:32
      Nigdy nie zrozumiem po co iść na ślub i wesele obcej osoby.
      • agniesia331 Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:45
        panna nasturcja właśnie pisałam że nie obca tylko dalsza rodzina z którą kontaktu nie było przynajmniej moje pokolenie, stąd pomysł rodziców młodej na chrzestna był średni. Ale ponieważ już jestem ta chrzestna to jestem.
        • panna.nasturcja Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 00:24
          Wyraźnie napisałaś, że obca osoba, proszę cytat z pierwszego postu:
          "Dla 4,5 tys to mogę wyskoczyć dla córki mojej siostry A nie obcej mi osoby "
          • eriu Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 00:31
            Daj spokój. Zaraz się dowiesz, że jesteś nie wiadomo kim i w ogóle w piekle jest miejsce dla takich kobiet co innych nie wspierają.
            • bguslawko_1 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:05
              Jak można w każdym wątku tak truć ,aż do znudzenia .Wyciągać jakieś pierdolety zamiast rzeczowo coś napisać .Łapać za słówka ,podważać .To jest chore .Nie mam nic do powiedzenia to milczę, a nie wyciągam jakieś psychopatyczne wnioski i wszystko neguje .
    • eglantine Re: Chrzestna ile na wesele? 04.06.22, 23:54
      Bez kozery powiem pińcet.
      • panna.nasturcja Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 01:27
        A dla kogo ten wywiad?
        • ajaksiowa Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 07:33
          Jako chrzestna przyszłej(nieodległej) panny młodej dam 500 co przy mojej emeryturze i tak jest b dużo,i bez kozery to piszę😊😊😊
          • bguslawko_1 Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 09:13
            Napisała że dają dwie koperty po 2000 zł.Ja dałem 1000 euro z osobą towarzyszącą i nie była to bliska rodzina .Starajmy się mieć szacunek dla każdego bo tak to wygląda żałośnie .
            • kamin Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 10:05
              Napisała, że oni 2000 i syn student 300.
              • kamin Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 10:07
                Razem wychodzi pensja minimalna. Są ludzie, którzy muszą za tyle przeżyć miesiąc, a nie dawać w prezencie na imprezę.
                To tak dla urealnienia.
                • kachaa17 Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:28
                  Dokładnie, dla mnie te prezenty to jakiś kosmos. Ja dostałam dużo od moich chrzestnych bo u mnie w rodzinie dużo się daje. I to rodzi presję. Ja natomiast dałam 3 lata temu mojej chrześniaczce 1000 zł i był to dla mnie duży wydatek. Druga na razie nie ma chłopaka więc mam jeszcze czas nazbierać ale chyba jestem w rodzinie najuboższą chrzestną. Tzn. ciągle się odkuwam po kupieniu mieszkania, mam kredyt i z obawą patrzę w przyszłość.
    • livia.kalina Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 18:07
      A tak mi sie skojarzyło:
      • mama-ola Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 22:45
        "...zrobimy identycznie, aby nie było nieprzyjemnych sytuacji" smile)))
        • livia.kalina Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 22:47
          tak, też mnie to urzekło wink
          • mama-ola Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 22:50
            Już widzę, jak babcia ze łzami przykrości i upokorzenia w oczach odchodzi, wspierając się na smutnym dziadku. Wnuczka ich nie wpuściła, bo są za biedni... Serce się kraje.
    • zwyczajnamatka Re: Chrzestna ile na wesele? 05.06.22, 23:53
      1tys -2 tys to chrzestni na komunię dają.
      Moja przyjaciółka dwa lata temu dała swojej siostrzenicy w prezencie ślubnym 6 tys, a nie była chrzestną. Trzeba jednak przyznać, że relacje mają bardzo bliskie i powiedziała mi, że dała "tyle ile chciała". Ja jestem raczej w sytuacji autorki, bo swojego chrześniaka nie widziałam od prawie 20 lat, gdybym teraz szła do niego na wesele jako jego matka chrzestną dałabym pewnie 3-4 tyś nie więcej, ale też i nie mniej. Mojej siostrzenicy chrześnicy dałabym pewnie około 5 tyś, ale z nią widuję się często i mamy dobre relacje.
    • kocynder Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 06:41
      Całkiem serio: JEDYNA słuszna odpowiedź to "tyle na ile cię stać i ile chcesz". Opowieści o tysiącach fajna rzecz, ale "bycie chrzestną" nie jest żadnym musem do "zastaw się a postaw się".
    • biala_ladecka Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:30
      Jesli jest to dla ciebie "obca osoba" wyslij kwiaty z symbolicznym prezentem i odpusc wesele. Byc moze druga strona tez poczuje ulge, bo w kolejce na miejsce czeka ktos blizszy, ale chrzestną "wypadało" zaprosic, tak jak tobie "nie wypadalo" odmowic.
    • m_incubo Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:45
      Spytaj rodziców. Tych, którzy przekonywali cię do zostania chrzestną.
    • stephanie_harper2 Re: Chrzestna ile na wesele? 06.06.22, 07:51
      Ja w 2001 dostałam od chrzestnego cos około 4 k , od chrzestnej mniej jakoś w okolicach tysiąca. Każdy dał tyle na ile go było stać. Chociaż kasa od chrzestnego mnie zaskoczyła, że taka wysoka. Z chrzestnymi mam kontakt. Nie jakoś częsty ale dzwonimy do siebie w imieniny i inne takie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka