dagella 05.11.04, 17:11 Chce kupic takiego wlaśnie psiaka.Słyszalam na jego temem wiele złych słów,ale chcialabym wiedzieć co sądzą o tej rasie mamy "praktykujące"... pozdrawiam.dagmara Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michiko zestaw kaganiec krótka smycz + ubezpieczenie 05.11.04, 19:56 na wypadek jak kogos pogryzie Odpowiedz Link Zgłoś
mayessa Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 16:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=12375544&a=12375544 Zobacz, może tu będzie coś ciekawego. W takiej ksiazce o psach znalazłam, ze kiedys te pieski były "nieobliczalne, złe, dzikie, silne, zwinne.obecnie poprzez selekcje staly sie zrownowazone ale wymagaja stanowczej reki i konsekwencji." Wydaje mi się,że do dziecka (jeśli oczywiście masz) to jest średni wybór. Ale oczywiście decyzja należy do Ciebie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
pola777 Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 16:48 kocham psy, uwielbiam . Ale na 4 bullteriery ktore znam, 4 sa nienormalne i NIGDY W ZYCIU nie zaufalabym im-milo, poglaskac moge. Ale to sa psy bojowe, nie wiadomo co strzeli do glowy Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 17:27 Zastanawia mnie jedna rzecz. Z jakich powodów ludzie, którzy chcą mieć w domu psa, decydują się na takie rasy jak np. bulterier? Bo jeśli kierują się miłością do zwierząt, to czemu nie wybiorą kundla, boksera czy np. setera? Czy oprócz mody są jakieś inne powody? Odpowiedz Link Zgłoś
dagella Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 19:21 nie chce kupic psa tej rasy dlatego,ze jest taka moda (bo nawet o tym nie wiedzialam) tylko dlatego,ze bardzo mi sie podobaja juz od barddzo dawna.sa kobiety ktorym podobaja sie kundle a mi podobaja sie psy bojowe i taki jest wlasnie bulterier.duzo osob mowi,ze te psy sa wspaniale,duzo osob twierdzi,ze sa nienormalne,ale chce aby napisaly co o tej rasie mysla kobitki ktore maja takiego psa...pozdrawiam.dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 19:35 Dagello, dana rasa to nie tylko wygląd psa. To też jego charakter. Jestem po prostu ciekawa, czy po za groźnym wyglądem ten pies ma coś jeszcze, co Ciebie fascynuje? Dodam, że w moim pytaniu nie ma żadnej ironii, to tylko ciekawość. Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dagella Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 19:41 wiesz,ujelo mnie chyba tez to,ze wszyscy (wraz z moim mezem) mowia ze te psy sa beznadziejne,maja mordy jak swinie,sa ochydne,glupie,grozne.ale nie kupie tego psa dopuki nie bede miala pewnosci,ze poradze sobie z nim i dlatego jestem ciekawa jak sobie radza kobiety ktore maja takie psy w domu...pozdrawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
sakada Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 19:53 Mnie naprzykład bardzo podobają się Dobermany I Rottweilery. Piękny psy i wcale nie są takie, jak się je opisuje. Doberman to pies jednego pana fakt - obronny ale nie agresywnny. Rottweilery znam 4 i to cudne, kochane pieski, które muszą jedynie czuć pewnien respekt przed właścicielem - nie można ich traktować jak pudelki. Jednak wcale nie dlatego, że są agresywne bardziej niż inne rozpuszczone psy; po prostu istnieje "niewielka różnica pomiędzy ugryzieniem jamniczka dajmy na to a takiego niedźwiadka. PS: We własnym lokum chcemy mieć z niemężem 2 suczki tej rasy Odpowiedz Link Zgłoś
wegatka Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 06.11.04, 20:29 Prawdę mówiąc mnie też rozbraja "szkaradność" tych psów ale nie mam do nich do końca zaufania. Posiadam uraz do Rottweilerów po kilku niemiłych zdarzeniach z (bardzo łagodną w stosunku do mnie, ale do czasu) suką sąsiadki w roli głównej. Odpowiedz Link Zgłoś
michiko widziałm 3 miesiecznego bulteriera i nigdy w życiu 06.11.04, 20:16 takiego psa nie wpusciłabym za próg. # mies szczeniak był tak pobudzony ze nawet weterynarze byli zdziwieni> Psiak szczekał(!?) gryzł swoja właścicielke i właściciela i atakował inne psy. Ci ludzie mowili ze od poczatku jest taki tzn od chwili kiedy go wzieli w wieku 6 tyg. Zazwyczaj pieski w takim wieku - rasa obojetana- sa mile i sympatyczne a ten to diabeł wcielony.Przy badaniu ugryzł lekarza. Rezultat jego agresji jest taki ze kiedy zaatakował małego jakmika własciciel gryzionego psa zafundował mu porzadnego kopa c ja piejscu tego pana i tak był delikatne zważywszy na to ze bulterrie złapał za gardło i gdyby nie stanowcza interwencja własciciela jakmik nie uszedł by z zyciem bo własciciele tego bulterriera byli bezradni. I co jeszcze chcesz brać takiego psa morderce i psychola do małego dziecka ?? Moze labladora albo goldena- chyba lepszy wybór Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Dagello 06.11.04, 21:13 Nie mam Bulteriera, ale moja przyjaciółka hoduje od wielu lat bulteriery i jest bardzo zdowolana z tej rasy. Jest jedna podstawowa kwestia - psa trzeba koniecznie ułożyć, obojętnie jako to rasa. W przypadku bulterierów wystarczy podstawowe szkolenie na posłuszeństwo i można się pokusić jeszcze o pokonywanie przeszkód (jest też sprawdzian karności psa), natomiast nie ma potrzeby pobudzać agresji (zresztą żaden rozsądny treser nie podejmie się tego w przypadku tego typu rasy). Co mogę Ci powiedzieć z całą odpowiedzialnością, to to, że bulterier z wyszkoloną karnością jest całkowicie bezpicznym towarzyszem w domu. I jeszcze jedno - NIE MA rasy "psy - mordercy", są tylko głupi i nieodpowiedzialni właścicele. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Dagello 06.11.04, 21:22 Tak na marginesie - znam takiego "psa - mordercę", jeszcze bardziej agresywna rasa od bulteriera, czyli amstaff pit bull. Chodzi razem z nami w grupie na szkoleniu niczym przysłowiowy zegarek. Nie ma poprostu możliwości, żeby nie posłuchał swojego pana, ale to już jest właśnie ta odpowiedzielność ze strony właściciela, no i oczywście co za tym idzie - ciężka praca z psem. Odpowiedz Link Zgłoś
dagella michiko... 06.11.04, 22:30 nie chce najgrozniejszego psa jaki tylko istnieje!!! wiec prosze nie wypisuj mi tych najniebezpieczniejszych ras bo nie o to w tym wszystkim chodzi.nie wierze ze nie ma takich osob ktore maja bulteriery i nie sa zadowolone.napisalam ten post po to by zebrac opinie na temat tej rasy i nie wykluczone,ze to moje nazwijmy to "marzenie" pozostanie nigdy niezrealizowane.zobaczymy... Odpowiedz Link Zgłoś
agata309 Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 07.11.04, 21:29 Witajcie Mam w domu suczkę amstaffa,która jest z nami od 15 miesięcy i do tego 7-letniego kota persa.Prym w domu wiedzie kot- wbrew pozorom .Jesteśmy 3-osobową rodziną z 3,5-letnią córeczką. Nasza psina jest wspaniałym towarzyszem zabaw i oddanym przyjacielem. Psy te nie są agresywne w stosunku do ludzi, mogą być jednak agresywne w stosunku do innych psów...MOGĄ, ALE NIE MUSZĄ...wszystko zalezy od właściciela i sposobu wychowania, wytresowania psa. Potepiam tzw. dresiarzy, którzy kupują te psy i chodzą "napakowani" samym widokiem wzbudzając strach. Ale nie mozna wszystkoch psów tej rasy wsadzić do jednego worka i osądzic, pisząc to pies-morderca...moja poprzedniczka sama się gubi w swoich wypowiedziach, bo najpierw mówi,że nie ma psów-morderców, są tylko nieodpowiedzialni właściciele...a za chwilę pisze, że zna takiego jednego psa-mordercę..... Moja sunia własnie skończyła kurs: pies towarzysz I z wynikiem bdb, kurs trwał 2 miesiące i nie było z nią żadnych problemów, swobodnie biegała z psami i normalnie współuczestniczyła w ćwiczeniach ( a nie była tam jedynym amstaffem). Natomiast na ulicy podczas spacerów bardzo często spotykam się z różnymi głupimi tekstami ludzi, szczególnie starszych pań...głupota ludzka nie zna granic i niestety nie wygra się z nią. Każdy pies może być niebezpieczny i nalezy pamietać, że to tylko zwierzak, który kieruje się w życiu instyktem. Najgorsze są małe kundelki puszczane bez smyczy i kagańca, bo ponoć one są niegrozne i nic nie zrobią....często mija się to z prawdą i to zazwyczaj one atakują i obszczekują mojego psa (zaznaczam, że mój pies, gdy jest spuszczany ze smyczy zawsze jest w kagańcu). Dagella, poszukaj w internecie wiadomości o bulterierze, na pewno coś znajdziesz. Pewne jest to,że te psy (mam na myśli także moją suczkę) potrzebują dużo ruchu, stanowczości i czułości nasza Sara to straszny pieścioch, który chce zalizać na amen pozdrawiam Agata w razie czego,to pisz na priv Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Agata 309 08.11.04, 09:10 agata309 napisała: > Witajcie > Mam w domu suczkę amstaffa,która jest z nami od 15 miesięcy i do tego 7- letnieg > o kota persa.Prym w domu wiedzie kot- wbrew pozorom .Jesteśmy 3-osobową rodzi > ną z 3,5-letnią córeczką. Nasza psina jest wspaniałym towarzyszem zabaw i oddan > ym przyjacielem. Psy te nie są agresywne w stosunku do ludzi, mogą być jednak a > gresywne w stosunku do innych psów...MOGĄ, ALE NIE MUSZĄ...wszystko zalezy od w > łaściciela i sposobu wychowania, wytresowania psa. Potepiam tzw. dresiarzy, któ > rzy kupują te psy i chodzą "napakowani" samym widokiem wzbudzając strach. Ale > nie mozna wszystkoch psów tej rasy wsadzić do jednego worka i osądzic, pisząc t > o pies-morderca...moja poprzedniczka sama się gubi w swoich wypowiedziach, bo n > ajpierw mówi,że nie ma psów-morderców, są tylko nieodpowiedzialni właściciele.. > .a za chwilę pisze, że zna takiego jednego psa-mordercę..... Droga koleżanko, nie gubie się w swoich wypowiedziach, to Ty mnie nie zrozumiałaś. Napisałam "pies - morderca" z ironią, która zresztą wydaje się być oczywista w kontekście mojej całej wypowiedzi, w której zaznaczam, że każdego psa da się ułożyć i to zaleczy li i jedynie od właściciela. Dziwne że tego nie zauważyłaś. A amstafy potrafią być agresywne też wobec ludzi, radzę Ci o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak Re: Agata 309 08.11.04, 09:14 Przed momentem jeszcze raz zajrzałam, do mojej wypowiedzi, sparwadzając czy faktycznie ktoś mógłby uzanać że się gubię we własnych wypowiedziach i zauważyłam, że "psy - mordercy" napisałam w cudzysłowiu, to chyba jednoznaczna wskazówka co do intencji prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mamahuberta Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 07.11.04, 23:01 cześć Nareszcie znalazła sie emama , której tak jak mnie podobają się bulteriery.Od lat kupno bulteriera było moim marzeniem, ze wzgledu na jego interesujący wygląd ale przede wszystkim ze względu na charakter.Nareszcie mam mieszkanie i fundusze i spełni się moje marzenie. To wspaniałe psy, mamy przyjaciół którzy mają sunię, my wybraliśmy już hodowlę - Dziedzictwo Tudora, i zamierzamy nabyć pieska w grudniu, ewentualnie w styczniu. Chcemy kupić sunię trikolor albo rudą a Wy? Nie jest prawdą, że jest to agresywny W STOSUNKU DO CZŁOWIEKA pies, jeżdziliśmy po wielu hodowlach, poznawaliśmy te psy, i ten PIES BYL PSEM BOJOWYM ALE NIGDY NIE MIAL BYĆ AGRESYWNY WOBEC CZŁOWIEKA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAWET 200LAT temu , gdy wystepował na arenach w walce z innymi psami, musiał byc bezwzględnie posłuszny i łagodny. Inaczej by go po prostu nie było. Przeczytałam wszystkie dostępne książki na temat tych psów, rozmawiałam z weterynarzami, jeżdziłam do moich prezyjaciół, z naszym 3,5 letnim dzieckiem, i ich sunia jest najbardziej cierpliwym psem na swiecie, pozwalała robic ze sobą dosłownie wszystko, od ciągnięia za ogon, po wyciaganie zabawki z pyska i nigdy nawet nie zawarczała, Jeśli zdaża się , że bulterier pogryzie człowieka , to wina zawsze lezy po stronie człowieka, który nauczył go takich a nie innych reakcji. Podaje Ci mój adres kiniaki1@op.pl jeśli chcesz porozmawiać Pozdrawiam Kinia i Hubi Odpowiedz Link Zgłoś
blanqua Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 07.11.04, 23:34 Nie mam bulteriera. Ale chodzę na kolejne stopni tresury z moim psem i interesuję się kynologią. Gadanie o psach - mordercach to bzdura! Jeżeli weźmiesz psa z dobrej hodowli, gdzie jest socjalizowany, sama poświęcisz trochę czasu wuchowaniu psa i pójdziesz z nim na PT to bullterier będzie wspaniałym, kochanym towarzyszem. Na tresurze u nas były bullteriery i naprawdę to w porządku psy. Nie ma się co przejmować obiegowymi opiniami. Wszystko zależy od właściciela a ras - morderców nie ma. Blanka Odpowiedz Link Zgłoś
verdana A jednak... 07.11.04, 23:57 Mnie kiedyś treser psów powiedział, ze trzymanie w domu psa rasy bojowej i dziecka to tak, jak trzymanie w domu załadowanego rewolweru. Najprawdopodobniej rewolwer sam nie wystrzeli, a pies nie zagryzie dziecka. Ale w obu wypadkach mozliwość wypadku, nawet śmiertelnego, istnieje. Ja bym nie zaryzykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
umasumak verdeno 08.11.04, 09:18 Jest to mniejsze ryzyko, niż trzymanie w domu nieułożonego pudla. Wierz mi - wiem coś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_hipka Re: Czy któraś z emam ma psa rasy Bulterier? 08.11.04, 10:04 Też zawsze pragnęłam miec bullteriera, ludzie pukali sie w głowę co mi się w nich podoba a poprostu ta morda jest piękna. Ale nie miałam na to kasy, czasu na wychowywanie psa. Teraz gdy mam czas to mam dziecko. I wiecie wiem o tym ze psa trzeba wychować, mam wykształcenie hodowlane, znam łagodnego bullteriera. Ale nie zaryzykuję. poprostu nie mogę. Kocham też labradory czekoladowe i zapewnw gdy zdecyduje sie na psa to taki będzie moj wybór. Wiem zaraz mi ktoś przytoczy przykład labradora mordercy ktory wygryzł cała rodzinę i bullteriera na końcu. Ale mam sprawdzona hodowlę znam sukę i mój synek ja w dzieciństwie meczył. Jest aniołem. I takiego psa bym chciała. Odpowiedz Link Zgłoś