1matka-polka 25.06.22, 08:03 po nia wiadomo kto, beznarodowosciowi SS-mani🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 08:15 Chodzi o to że napisali SSmani a nie Niemcy? Anna Frank była Niemka a nikogo nie mordowała. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 08:19 To takie skomplikowane🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 14:10 A nie Żydówką urodzoną w Holandii? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 14:11 Ok urodzona w Niemczech, ale Żydówka, a nie Niemka. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 14:44 >Ok urodzona w Niemczech, ale Żydówka, a nie Niemka. I to jest największy triumf nazistów, że 80 lat później ktoś nadal używa ich rozróżnień. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 14:45 Czyli nie urodziła się w rodzinie żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:25 Była Niemka żydowskiego pochodzenia, ale jednak Niemka urodzona w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:37 Bardzo istotne, a w ogóle jej zniszczone życie bez znaczenia, bo najprawdopodobniej wydał ją Żyd, bojący się o swoją rodzinę. Trzeba mieć nas..... w głowie, by do tego sprowadzać problem. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:39 O ile wiem nie wiadomo kto wydał Franków. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:56 Czytałam, że do takiej możliwości też się dogrzebano, ale to przecież niczego nie zmienia. I tak winę ponosi hitlerowska ideologia upodlająca ludzi i zbrodnicza, nie czyjaś narodowość. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 17:46 Nie, nie wiadomo kto ja wydał ale niektórym bardzo ale to bardzo zależy, żeby to był Żyd. "Prawdopodobnie to był" to można napisać dosłownie o każdej nacji, skoro nie wiadomo kto. Ale już się przykleja. "Wydał Żyd, zamordowali Niemcy" i już rasiści i neonaziści z całego świata czują się lepiej, wszak nie są zdradzieckimi Żydami i morderczymi Niemcami, nawet jak organizują urodziny hitlera w lesie albo niosą na rasistowskich spędach w towarzystwie neofaszystów z Fourza Nova baner "Europa będzie biała albo bezludna". Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 21:11 Ano nie wiadomo. I nie będzie wiadomo, bo aliancka bomba trafiła w archiwa policyjne, w których takie dane powinny być. Książka agenta FBI do której tu pito została po prostu obśmiana przez historyków z UvA, którzy zarzucili mu nieznajomość warsztatu i faktów (członek Rady Żydowskiej Amsterdamu którego oskarżono o zdradę sam też siedział w kryjówce i - uwaga - zamknął się w niej na ponad rok przed aresztowaniem Franków). Nie wiadomo czy był telefon z donosem (jest wersja, że był i że od razu poszedł nalot, i jest wersja, że głos należał do młodej kobiety). Sam Otto Frank zaraz po wojnie podejrzewał o zdradę pracownika firmy, van Mareena i go pozwał, ale sąd nie uznał dowodów za wystarczające. Możliwe też, że zdrajcą był holenderski faszysta, Tonny Ahlers, który szantażował Franka (syn Ahlersa głęboko w to wierzył). Parę lat temu potomek jednej ze Sprawiedliwych ratujących Franków zrobił prywatne śledztwo i doszedł do wniosku, że wydała ich jego własna ciotka, czyli siostra tej sprawiedliwej, najmłodszej z pomocniczek Franków. Ta siostra, Nelly Voskuijl, współpracowała z okupantami i ścięła się ze swoją rodziną nieco przed wydaniem Franków. Mogła wiedzieć o tym, że jej siostra pomaga ukrywającym się, i mogła wiedzieć, że ich ojciec zbudował skrytkę, czy zamaskowane półką drzwi. A Otto Frank usunął z dziennika fragmenty dotyczące konfliktu w rodzinie Voskuilów, i miał się pod koniec życia wyrazić, że doniosła na nich "młoda kobieta". Całkiem ciekawa jest też teoria, że nalot w ogóle nie wiązał się z Frankami. Dwóch handlarzy z czarnego rynku od których pomagający kupowali nielegalne kartki na żywność zostało aresztowanych, pracownik magazynu Lammert Hartog pracował na czarno, a dyrektor Kugler kombinował z podatkami - tymczasem władze okupacyjne bardzo podkręcały ściganie "przestępstw gospodarczych". Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 15:48 Najwyraźniej macie problem z tym, że ktoś jest Żydem. Dla mnie to neutralne więc nie widzę żadnego problemu, zwłaszcza jeśli ktoś (A. Frank) faktycznie miał to pochodzenie Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:19 Nie, to ty masz problem z tym, że ludzie tożsamość sobie różnie tworzą. Może być polskim Żydem (a także polskim Niemcem, polskim Białorusinem, Litwinem, Ukraińcem, Romem), a można być po prostu Polakiem, albo Polakiem żydowskiego (niemieckiego, białoruskiego, litewskiego, romskiego) pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:27 To o wszystkich Polakach z PRLu można mówić mordujący ubecy? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:08 Ale kogo masz na myśli? Wampira z Zagłębia, Władysława Mazurkiewicza, Joachima Knychała? A oni byli z UB? I faktycznie ci przychodzi do głowy o ubeckich więzieniach mówić "polskie więzienia"? Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:36 Czyli niemiecka Żydówką też można być. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 17:47 Można. Żydówką lub żydówką - jeżeli się chce. Nie wiem, jak widziałaby się w tym Ann Frank, ale wiem, jak widziały to ustawy norymberskie. Tak jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 17:55 Bo ty się historii nie uczysz? Z tego co wiem Frankowie nie mieli problemu z byciem Żydami. W odróżnieniu od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:24 Problemu? Jakiego problemu? Nie mam pojęcia, jak postrzegała siebie Anna, i nie będę używała definicji z Wannsee. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:40 A ja mam. Powiedz innym, że twoim zdaniem była nazistką. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 08:18 Austriacy nie byli w ss? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 08:18 W takim razie Hitler jest czysty... Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka [...] 25.06.22, 08:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 [...] 25.06.22, 08:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 [...] 25.06.22, 08:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 10:23 Organizacja SS skladala sie nie tylko z Niemcow. Bylo w niej takze calkiem sporo Belgow, Holendrow, Chorwatow, Wlochow, Ukraincow i wiele innych nacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 10:32 Austriaków. Hitler był Ausrriakiem. Eichmann , Kaltenbrunner, Skorzeny też... Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 11:06 Oczywiscie, ze tak. Historia nie jest czarno-biala jak bysmy chcieli. Byli Niemieccy zbrodniarze oczywiscie byli ale na Niemcach sie wcale nie konczylo. Ilu Nazistow bylo chociazby w Wielkiej Brytanii? Przykladem sa np rodzice Audrey Hepburn. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 19:21 sueellen napisała: > Oczywiscie, ze tak. Historia nie jest czarno-biala jak bysmy chcieli. dokładnie, dlatego jestem za tym, żeby nie mówić, że pogromów Żydów w Polsce dokonywali Polacy, tylko antysemici. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 15:48 Ale Austriaków od początku PRL wybielano. Oficerem, który uratował Szpilmana był Niemiec. Ale cenzura zarządała, żeby Szpilman zmienił go na Austriaka. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 10:56 Dziadek Tuska to gdzie był bo zapomniałam ? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 13:47 krolewska.asma napisała: > Dziadek Tuska to gdzie był bo zapomniałam ? > W obozie koncentracyjnym Stutthof. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 19:28 sueellen napisała: > Organizacja SS skladala sie nie tylko z Niemcow. To tak jakby teraz nie pisali o Rosjanach, ktorzy morduja Ukraincow, tylko opisywali poszczegolne narodowosci tych mordercow. Wojne wywolalil Niemcy, narod niemiecki te wojne popieral i skonczciee wreszczecie z tymi "nazistami" itp Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 13:10 No a kim walczyło USA? Jak tych ludzi nazywano w 1944? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 14:53 Gugiel nie odróżnia SS od Gestapo? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 15:53 IMHO chodzi o konsekwencje - albo mówimy o ludziach wyznajacych pewne ideologie, należących do pewnych organizacji, popełniających przestępstawa i zbrodnie ALBO o narodowościach. Ale postępujemy konsekwentnie a nie tylko po wybranych lecimy narodowością. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 16:54 a to nie byli Niemcy, którzy zatrzymali Annę Frank, którzy zamęczyli Annę Frank i ci którzy wydawali rozkazy by to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 17:51 Hitler był formalnie Austriakiem, a holocaust był jego pomysłem. Jego bliscy współpracownicy byli albo Niemcami, albo Austriakami. A co do zatrzymania to w nalocie i aresztowaniu wiemy o udziale trzech osób, konkretnie trzech policjantów. Byli to Austriak Karl Silberbauer oraz Holendrzy Gezinus Gringhuis i Willem Grootendorst. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:03 i popsułaś całą przyjemność Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 18:25 Sorry. Mogę pocieszyć, że po wojnie w śledztwie zidentyfikowano tych trzech funkcjonariuszy, ale faktycznie w aresztowaniu uczestniczyło więcej osób, tyle że ich się nie udało rozpoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 22:40 hitler ponoć dostał niemieckie obywatelstwo a austriacy go wypisali z austriackiego obywatelstwa był zatem niemcem 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Na google dzien Anny Frank, ptzyszli 25.06.22, 22:48 Taaa... 7 kwietnia 1925 zrzekł się austriackiego, ale dopiero 26 lutego 1932 uzyskał niemieckie. Odpowiedz Link Zgłoś