triismegistos 28.06.22, 17:16 Cytuję "argentyńska czy tam brazylijska, można zamast tego ich sera uzyć fety, z arbuzem i kolendrą" Czy emtaka kojarzy taki twór i zna przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dreg13 Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 17:32 Używam fety, sera pleśniowego, halloumi, oliwek (czarnych) i co tam pod ręce czasem wpadnie. Moje dziecko najbardziej lubi z fetą. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 22:13 Jak wyżej, tyle, ze zamiast kolendry- mięta. Mniammm. Kwestia smaku ma sporo przepisów, jakby ktoś chciał się ich trzymać U mnie teraz zamiast arbuza w sałatce- truskawki. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 22:44 Arbuz z fetą to klasyk. Mi kolendra śmierdzi, więc zastępuję ją świeżą miętą, moim zdaniem lepsze połączenie. Można dodać ogórka - wszystko razem musi być bardzo zimne. Genialne jedzenie na upały. Arbuz z cynamonem to nie jest klasyk, ale też jest pyszny. Arbuz z wódką to nie jest sałatka, ale to kolejna znakomita rzecz (w arbuzie robi się dziurkę, wstawia w nią otwartą butelkę tak, żeby się powoli przesączała do owocu. Przesącza się szybciej, jak się w arbuz puka. Napełniony arbuz się chłodzi i kroi (uwaga - to potrawa na przyjęcia bezdzieciowe!). Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 23:19 omg trzeba uważać z tym arbuzem z wódką, słodkie i łatwo wchodzi, a potem kac murowany Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 23:24 Tak, to jest bardzo podstępne - niewinny wygląd i smak. W dodatku niektóre partie arbuza są bardzo nasączone, a inne wcale. Rozwiązaniem jest mini arbuz nasączony małpką wódki, tym się nikt nie ubzdryngoli i kaca nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 22:49 Arbuz, feta, mięta, prazony słonecznik i balsamico. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
javio Re: Sałatka z arbuzem 28.06.22, 23:12 Tu wersja Nigelli: www.nigella.com/recipes/watermelon-feta-and-black-olive-salad Odpowiedz Link Zgłoś