Dodaj do ulubionych

FOMO a wyprzedaże

12.07.22, 13:14
Macie?
Bo ja co chwile otwieram jakaś kusząca reklamę nowej sukienki czy innych butów i sekundę potem zamykam, przypominając sobie, ze planeta płonie, a poza tym to ja niczego nie potrzebuje.
No ale tyle pięknych rzeczy przelatuje mi koło nosa i trochę żal jednak, ale póki co rozum wygrywa z pokusami.
Jak u Was, trzymacie się, czy poplyneliscie na wyprzedażach?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:17
      Z zasady nie kupuję rzeczy tylko dlatego, że istnieją, natomiast nie zauważam nijak, by "tyle pięknych rzeczy przelatywało mi kolo nosa" - wprost przeciwnie, potrzebując konkretnych sprzętów, gadżetów czy ubrań muszę się nieźle naszukać, by w zalewie tandetnego chłamu znaleźć coś pięknego i funkcjonalnego. To tylko pozory, że "wszystko jest".
      • martishia7 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:44
        > potrzebując konkretnych sprzętów, gadżetów czy ubrań muszę się nieźle naszukać, by w zalewie tandetnego chłamu znaleźć coś pięknego i funkcjonalnego.

Amen. I żeby jeszcze nie kosztowało miliona pieniędzy.
    • angazetka Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:26
      Obce mi zjawisko big_grin
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:35
        angazetka napisała:

> Obce mi zjawisko big_grin
        >

Szczęściara wink
    • daniela34 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:29
      Akurat w tym roku kupiłam sporo, ale większość to rzeczy, które zwyczajnie były mi potrzebne (bo na przykład szortów nie kupowałam chyba od 5 lat, t-shirty się poniszczyły, kilkuletnia spódnica takoż), sweter i sukienka kupione, bo "ale ładne" okazały się bardzo trafionymi zakupami, sukienkę noszę na okrągło jak są upały, a sweter teraz- bo jest chłodno.
      Kupiłam też dziś kieckę biurową na wczesną jesień i o ile rozmiarowo będzie dobra, to podejrzewam, że też ją będę nosić często.
      • daniela34 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:31
        Aha, FOMO nie mam.
    • annaboleyn Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:42
      Trzymam się bez trudu. Tak rzadko coś do mnie (to nie to samo, co "na mnie" wink) pasuje (a prawie nigdy to, co jest "modne"), że jak zobaczę true match, to kupuję bez namysłu (zwykle w trzech rozmiarach wink).
      Z przyjemnością patrzę na piękne dziewczyny w pięknych kieckach i spódnicach, z zadowoleniem odnotowuję powolny odpływ poliestru i elastanu oraz łże-dzianiny na rzecz normalnych materiałów, ale kupuję rzadko. Chciałabym, żeby podobało mi się więcej...
    • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:45
      Nie widzę zupełnie tych pięknych rzeczy. W weekend szukałam sukienki na wesele i w zalewie szmat na palcach jednej ręki można było policzyć te, które wyglądały normalnie i miałam chęć je choćby przymierzyć.
      • annaboleyn Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:52
        A jakiej szukasz? smile Budżet, fason, kolor, materiał!
        • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:56
          Znalazłam już, oto ona smile
          • annaboleyn Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 15:02
            Łaadna!
      • daniela34 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:10
        Sukienka na wesele to jest w ogóle wyzwanie. O ile nie jestem zupełnie przeciwna poliestrowi, o tyle weselne poliestry w cenie ponad 1000 zł to już moim zdaniem gruuuuuba przesada. A jeżeli sukienka wygląda przyzwoicie to na ogół tyle kosztuje.
        • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:14
          Teraz w ogóle jest moda na lniane worki na ziemniaki za okazyjne kilka stówek smile
          • pyza-wedrowniczka Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 15:06
            Polecam Vinted. Ja ostatnio kupiłam fajną kieckę na wesele za całe 25 zł (poliester, ale wyglądała dobrze, więc mi to nie przeszkadza zupełnie).
    • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:53
      Ani to ani to. Zgodnie z planem kupiłam kilka par butów bo miałam mocno zniszczone i nie bardzo było w czym chodzić więc skorzystałam z obniżek.
    • krwawy.lolo Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:57
      FO co?
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:04
        MO.
        • krwawy.lolo Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:08
          Aaa, Milicja Obywatelska. Dziękuję.
          • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:14
            krwawy.lolo napisał:

> Aaa, Milicja Obywatelska. Dziękuję.

Yes, boomer 😂
    • kloi0505 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 13:57
      Za chwilę będziesz produkować tony pieluch, ubranek i plastikowych zabawek. Będziesz wozić dziecko do lekarza, na zajęcia itd. Pisanie, że planeta płonie przez kogoś kto ma więcej niż jedno dziecko nawet nie jest śmieszne, jest zwyczajnie żałosne.
      <rozum wygrywa z pokusami>
      🤣🤣🤣🤣🤣
      • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:01
        Więcej niż jedno dziecko może używać większości rzeczy po wcześniejszych dzieciach.
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:06
        Nawet nie wiesz, jak śmiesznie brzmi Twój wpis, bo nie kupiłam i nie planuje kupić ANI JEDNEJ rzeczy dla dziecka, taki urok późnego rodzicielstwa, kiedy wszystkie Twoje koleżanki chcą się pozbyć całego dzieciowego chłamu 😂
        • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:07
          Pieluchy też będą używane wielorazowe, a kąpiel dziecka w wodzie po prysznicu?
          • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:10
            No ja na przykład używam wielorazowych, co w tym dziwnego?
            • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:12
              Nie pisałam do Ciebie, ale do przedpiśczyni, która zadeklarowała, że dla dziecka nie kupi ani jednej rzeczy.
              • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:14
                Ja też ani jednej z tych pieluch nie kupiłam dla tego dziecka... Rynek rzeczy używanych dla niemowląt jest tak ogromny że nie ma potrzeby kupowania nowych. Więc nie dziwi mnie jej deklaracja.
                • marta.graca Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:17
                  Ale Ty masz jeszcze dwoje niewiele starszych dzieci, więc nic dziwnego, że masz rzeczy po nich.
                  • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:18
                    Akurat pieluchy dla pierwszej córki miałam od koleżanki po jej dziecku, po moim drugim oddałam dalej, a teraz mam od innej koleżanki. Rzeczy krążą.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:20
                    A ja mam 17 kolezanek z dziećmi w wieku 1-12, i żadnych niemowlaków w planach, więc uwierz, skompletowałam już ze 4 wyprawki z drugiej ręki.
          • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:10
            Jeśli obiecam, ze będę się kapać w wodzie po kąpieli niemowlaka, to dasz mi żyć?
            • g.r.uu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:13
              Niemowlaka w ogóle nie ma co za często kąpać i problem solved smile
              • krwawy.lolo [...] 12.07.22, 14:14
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:15
                Oczywiście! Ale serio, nie mam problemu z kapaniem się w wodzie po niemowlaku, to dziwne?
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:07
        A jeśli piszesz poważnie, to warto może żebyś zapoznała się z jakimikolwiek opracowaniami naukowymi na ten temat, zanim się ośmieszysz. Najwiecej śmieci produkują kraje wysokorozwinięte, gdzie dzietność jest najniższa. Nie liczba dzieci, ale styl życia maja znaczenie dla naszego wpływu na środowisko, zostało to wielokrotnie udowodnione.
    • semihora Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:07
      Nie, kompletnie nie. Ubrania kupuję tylko potrzebne, klamotów nie potrzebuję, gubią mnie tylko książki.
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:13
        semihora napisała:

> Nie, kompletnie nie. Ubrania kupuję tylko potrzebne, klamotów nie potrzebuję, g
        > ubią mnie tylko książki.
        >

Czytnik nie wchodzi w grę?
        Ja tez uwielbiam papier i uwielbiam gromadzić książki, ale obiecałam sobie, ze do przeprowadzki nie kupię żadnej, wyłącznie wersje elektroniczne. Póki co się trzymam wink
    • 35wcieniu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 14:08
      Nie ruszają mnie wyprzedaże zupełnie. Nie wiem czy coś w tym roku w ogóle kupiłam.
    • pyza-wedrowniczka Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 15:05
      Nie kupuję rzeczy zbędnych. Na wyprzedażach kupuję tylko to, co wiem, że mi potrzebne i co chciałam i tak kupić. Ja w ogóle nie lubię kupować i jest to dla mnie przykry obowiązek, więc jakoś nie ulegam reklamom. Buty kupuję, jak już poprzednie się nie nadają do założenia, wtedy niestety muszę iść do sklepu.
    • szafireczek Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 15:13
      Kupiłam jedną sukienkę i jeden biustonosz (do innej sukienki - idealnie zgrał się kolorystycznie - koralowo-żółty pastel😀). Planuje jeszcze kupić czytnik, ale chcę go przed zakupem potrzymać, więc musi poczekać, aż bede miała ochotę pojechać do galerii, no i troche mnie wkurza, że nie można od razu w tym samym sklepie dokupić do niego etui.
    • lily_evans011 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 16:33
      Kupuję zawsze to, co mi się przyda, a dzięki wyprzedażom kupuję to taniej. Teraz kupiłam granatowy blezerek, białą bluzkę elegancką i czarne materiałowe spodnie, jakościowo dobre.
      Strój będzie miał konkretne i ważne zastosowanie, a później będę mogła go zestawiać z innymi rzeczami, np. na zajęcia w szkole językowej itp., pójść do teatru...
    • klementyna156 Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 20:17
      Nie kupuję nic na wyprzedażach.
      Nadmiarową kasę, jeśli taka będzie, chętniej wydam na kolejny wyjazd wakacyjny.
      Zakupy ciuchów i butów od lat mnie już w ogóle nie kręcą, nowy samochód, ok - tym się ucieszyłam, bo nareszcie hybryda. Ale generalnie im jestem starsza tym mniej mnie dobra materialne interesują, stawiam na przeżycia i wrażenia. Wolę wydać na dobrą knajpę (z napiwkiem, a jakże), pobyt w spa, masaż, tygodniowy wyjazd w ciekawe miejsce.
    • obrus_w_paski Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 20:25
      Ktos chyba śledzi tazagorska😜
      • mamkotanagoracymdachu Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 20:43
        Tak! big_grin
      • madzioreck Re: FOMO a wyprzedaże 12.07.22, 20:53
        Właśnie miałam napisać big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka