Dodaj do ulubionych

Bonasi, fikus

25.07.22, 07:46
Podobno "fikus tępy", ginseng.
Ogólnie wygląda podobnie do tego www.instagram.com/p/CWTa7O4AsZz/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a7d6ec01-8b8b-4801-bdcc-b75ed4cc2738
ale ma znacznie mniej tych kępek liści i małych pędów.
Jak go zmusić, żeby je wypuścił?

Wszystkie poradniki to są jak go wiązać drutemtongue_out ewentualnie jak podcinać, sadzić, czy ma mieć jasno czy ciemno. Ale jak to zrobić, żeby puścił więcej liści? Ten w linku ma fajną kępę na samej górze, mój miał kiedyś parę pędów, ale z nich zrezygnował- co mu zrobić, żeby tam wypuści zielone liście?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 08:22
      Zapewnić wilgotność powietrza, rozproszone światło i przycinać.
      • anorektycznazdzira Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 10:09
        Qrczę, stoi w takim miejscu, że wilgotności powietrza extra mu nie zrobię, ma taką samą, jak my... smile
        A czy się robi jakieś myki z tym pniakiem, nie wiem, nacina, moczy, daje jakie preparatu, żeby wypuścił m/w w konkretnym miejscu?
        • 35wcieniu Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 10:28
          Wilgotność można zwiększyć stawiając obok szeroka miskę z wodą albo dyfuzor. Tam gdzie wcześniej wypuszczał gałązki można je przyciąć i powinny się zagęścić i odrosnąć na nowo. W pniu bym nie kombinowała bo łatwo uszkodzić tak że będzie tylko blizna a nie nowe gałązki. Ogólnie prowadzi się go tak że kombinuje się w tym co samo wyrośnie- usuwa się niechciane, a zostawia te które chcemy żeby zostały.
          • anorektycznazdzira Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 15:46
            Dzięki smile
            może ten dyfuzor podziała. A myślisz, że można go zwyczajnie pryskać zraszaczem i to dla niego też będzie wilgotność?
            • 35wcieniu Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 15:51
              Tak, można, tylko kup taki który bardziej robi mgiełkę niż krople. I nie rób tego jeżeli stoi w pełnym słońcu (nie powinien zresztą). Ja tak robię ale podobno zdarzają się fikusy, które nie lubią takiej formy zwiększania wilgoci więc na wszelki wypadek o tym nie wspominałam.
              • anorektycznazdzira Re: Bonasi, fikus 25.07.22, 15:56
                smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka