zyjanna
10.08.22, 20:28
Tak na fali wątków edukacyjnych.
Z tego co się orientuję, w podstawówce mojego syna drugi język obcy (najprawdopodobniej niemiecki) wchodzi w siódmej klasie. Nie dopytywałam o szczegóły, bo syn zdał dopiero do czwartej. Ale widzę, że u znajomych z dziećmi w innych szkołach jest różnie, czasem zaczynają drugi język w piątej, czasem nawet w czwartej. Na ogół niemiecki, zdarzył się hiszpański. Nie wiem, w jakim wymiarze godzinowym, nie dopytałam, a teraz jestem ciekawa. Jak to jest u was? Czy wiecie wcześniej, jaki język dzieci dostaną, np. tradycyjnie klasy a-b to niemiecki, c-d francuski - czy coś w tym rodzaju? I czy później, w rekrutacji do szkoły średniej, miało to dla was (czy raczej waszych dzieci) znaczenie, żeby język był kontynuowany? Tzn. na pewno jest to optimum, ale chyba - jeśli trudno jest połączyć profil z językiem - w większości klas jest opcja drugiego języka od zera?
Tak ogólnie niemiecki od siódmej mi nie przeszkadza, ważniejsze wydaje mi się ugruntowanie angielskiego, którego nauczanie wydaje mi się na razie całkiem ok. Syn wolałby hiszpański, który bardziej mu się brzmieniowo podoba, ale na to raczej nie ma szans (tzn. w szkole).