raphidophora_tetrasperma 24.11.22, 19:33 Odpaliłam nowy zapach w lampie Bergera. Miał być świateczny: pomaranczowo-cynamonowy. Nie jest Macie ulubione zapachy świąt, oprócz zapachów kuchennych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mondaymorning1987 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:35 Ja lubię olejek eteryczny sosnowy, świerkowy, oraz anyżowy. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:36 Mamy. Właśnie pomarańcze, cynamon, gozdziki. Ale ja z opcji olejków eterycznych, żadne świece ani inne sztuczne psikacze. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:36 Ja niestety nie uznaję żadnych zapachów do wnętrz. 90% z nich gwarantuje mi ból głowy, a tych 10% nie mam siły szukać. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:46 Oj, nawet zoflorka? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:53 Wszystkie. A o dziwo, nie reaguję tak na zapachy naturalne, nawet hiacyntów. Tak jak choco, sprawę załatwiam zapachami naturalnymi, cynamonem, gozdzikami, mandarynkami, pomarańczami, wędzonymi śliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 21:41 Według gugli środek dezynfekcyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:41 Świerk, pomarańcza, mandarynka, cynamon, imbir, anyż. Naturalne, nie w lampach/świeczkach zapachowych. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:41 Zapach sniegu The best scent ever - na swieta czy bez swiat - najcudniejszy zapach zimy! Winter is coming Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:49 Musisz mieć supersenstive węch, ja tam nie czuję śniegu. No chyba, że jest taki refilll do berger's lamp😏? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 20:06 Nie wiem jak to wytlumaczyc ale dla mnie zapach sniegu to to, co czuje po calym dniu np. cross-country skiing - moje ubranie, skora pachna zima Sniegiem, wiatrem, moze ciut choinkami z lasu ... Albo zapach rekawiczek po budowaniu snowman - no wlasnie zapach sniegu - what else? Czekam z utesknieniem! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 20:25 Też uwielbiam „zapach śniegu”. To nieprawda, że śnieg nie pachnie. Dla mnie pachnie. Najbardziej czuję ten zapach tuż przed tym, jak śnieg zacznie padać. Zawsze wiem, że będzie padał śnieg, bo dla mnie powietrze wtedy „pachnie śniegiem”. Odpowiedz Link Zgłoś
clara.veritas Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 21:15 Zawsze wiem, że będzie padał śnieg, bo dla mnie powietrze wtedy „pachnie śniegiem”. Mam to samo! To jest bardzo charakterystyczny zapach, taki właśnie zimowy. ❄️❄️❄️ Odpowiedz Link Zgłoś
koraleznasturcji Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 08:30 No weźże. Śnieg pachnie, w ogóle woda inna niż destylowana ma zapach w każdym stanie skupienia, jezioro czy morze też przecież pachną. Poza tym mroźne powietrze plus przykrycie ziemi warstwą śniegu bardzo wpływa na zapach otoczenia. Więc jak najbardziej, śnieżny dzień ma swój zapach i, co równie piękne, jest charakterystycznie cichy (śnieg najwyraźniej działa jak dywany w pomieszczeniach, natężenie dźwięków niby takie samo, a jednak jest ciszej). Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 02:37 Wow, kocham zapach śniegu, to jest zapach dzieciństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_gray Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:46 Może nie ulubione, ale pamiętam z dzieciństwa "zapach zimy". Kiedy się pojawiał, było wiadomo, że zima już nadchodzi. Niestety, dopiero jak dorosłam, to zdałam sobie sprawę, że to po prostu smog węglowy Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:55 I straszne i śmieszne 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:46 medpak.com.pl/naturalne-aromaty-olejek-eteryczny-zapach-swiat-12-ml Taki dziś odpaliłam. Ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefrobotnik Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 19:49 Zapachów typu olejki, świeczki nie lubię. Ale uwielbiam zapach herbaty z cynamonem i cytryną. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 20:06 Nie lubię sztucznych zapachów, bo głowa od nich najczęściej boli, ale jest jeden wyjątek : air wick - grzane wino , uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 20:12 Mam kilka świec sojowych, o takich typowych, zimowo- świątecznych zapachach- pomarańcza, cynamon, świerk. Lubię też jaśmin, ylang, drzewo sandałowe, bergamotę, geranium, różę, patchouli. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 21:16 Szpikuje pomarancze goździkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 21:42 Zapach potu stryja Grzegorza. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 22:10 Zagorsk comme des garcons i Fille en aiguilles lutensa Odpowiedz Link Zgłoś
raphidophora_tetrasperma Re: Świąteczne zapachy 24.11.22, 22:16 Mhhmm, a to na ciało świąteczne? To drugie, patrząc na nuty, może być niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 00:02 Zapach choinki oczywiście. Pasty do podłóg, daaaawno temu ale gdybym teraz poczuła to by mi się natychmiast przypomniało. No i mandarynek, choć ostatnio zaczynam je jeść już pod koniec października. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 02:39 Żadne świece i nic sztucznego, bo migrena gwarantowana. Dla mnie święta to zapach zywej choinki, mandarynek obieranych za skórki, pomarańczy z wbitymi gozdzikami, cynamonu, kompotu z suszonych wędzonych śliwek i śniegu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 02:48 No to jeszcze dopisze zapach mothballs (naftalina? yeah, mysle, ze naftalina ) wydobywajacy sie z futer dumnie obnoszonych na pasterki w calej Polsce. Chadzalam namietnie na pasterki zeby pospiewac, czasem nawet dawalam sie namowic na zagranie tego czy owego No i zapach ... niepowtarzalny zapach mothballs +wyziewy kapusty wigilijnej+kadzidla+alcoholowe bekniecia once in a while = one and only true zapach Polish Christmas Jest za czym tesknic ... gdy pierwsza gwiazdka ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
milku90 Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 12:49 Cokolwiek co pachnie jak szarlotka z cynamonem!! BOSKOŚĆ! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Świąteczne zapachy 25.11.22, 12:53 U mnie święta pachną głównie piernikiem, ale szarlotkę z cynamonem też bardzo lubimy. Zarówno zapach, jak i smak 😋 Odpowiedz Link Zgłoś