ajaksiowa 28.11.22, 08:14 Do tej pory kroiłam nożem w kostkę ale strasznie długo to trwa i bałaganu wiele,korci mnie żeby potraktować toto szatkownicą,da się?uprzedzam głowa będzie duża🤒🤒🤒 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 08:25 Szatkownica, miedzy innymi, do szatkowania kapusty służy Dużą kapustę szatkuję przy użyciu szatkownicy elektrycznej. Kawałek kapusty na dwuosobowa surówkę, w zależności od humoru - nożem lub na tarce (z otwore, a w zasadzie rowkiem do szatkowania). Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 08:44 Chyba nie rozumiem pytania.... Przecież nie musisz od razu szatkować całej główki. Z drugiej strony- zszatkuj całą główkę i trochę zużyj na bieżącą surówkę, a resztę ukiś. Taka swoja kiszona kapustka jest prze-pysz-na! Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 09:02 Dzięki,nie wiedziałam do czego ten rowek na tarce służy,nie wiem czemu tak się zafiksowałam na ty dyndoleniu tej kapuchy nożem,dodałyście mi odwagi,jeszcze raz Dzięki👍 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 09:34 tylko pamietaż, że w wiekszości tarek on jest ostry "od drugiej strony tarki. Tak, by był slizg. Oczywiście dotyczy takich tarek: W tych wielokątnych jest na to osobna ścianka. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 09:09 > Do tej pory kroiłam nożem w kostkę .... Umieram ze zdziwienia. W zyciu nawet nie widzialam kapusty w kostke Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 09:51 Ja też! Chcę zdjecie, bo nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 09:57 Ja też się zastanawiam do czego wykorzystuje się kapustę w kostkę? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:24 Wykorzystuje to wykorzystuje. bardziej pragne zobaczyc liscie pokrojone w kostke Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:46 Kostka kostce nierówna,z liści to jest akurat chuda kostka Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:49 Ale skąd kostka? Przecież to bardziej nitki wychodzą, jak kroisz, że uzyskujesz kostkę? Może dlatego to takie kłopotliwe i bałagani? 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 12:23 > kłopotliwe i bałagani Ajaksiowa kwadraciki w pocie czola wycina i zostaja te skrawki i ścinki porozrzucane Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 19:59 berber_rock napisała: > Wykorzystuje to wykorzystuje. > bardziej pragne zobaczyc liscie pokrojone w kostke Może sam głąb w tę kostkę Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 20:47 Ja wykorzystuję do koreańskie potrawy jajangmyeon. Ta kapustę się dusi z mięsem oraz ziemniakami i cebulą też w kostkę. Taka zszatkowana by zginęła po uduszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 12:30 >Ja też! Chcę zdjecie, bo nie wierzę! nie rozumiem zdziwienia...a jak kroisz kapuste na tzw jarzynkę, zasmażaną czy jak tam? bo ja zawsze w kostkę. Kroję ćwiartke kapusty wzdłuż na jakies 3 paski a potem w poprzek. Tak kroi się dużo szybciej niż szatkownicą ale ten sposób nie nadaje się na surówki czy kiszoną, właściwie tylko na zasmażaną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 12:42 Piekny widok, pieknie pokrojone. Normalnie sie napawam Chyba zrobie zasmazana, bo musze wyprobowac ten styl krojenia skoro latwiejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
banicazarbuzem Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 13:27 Nie robię zasmażanej kapusty 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 13:35 ja w zasadzie też nie ale młodej kapuscie, z dużą iloscią koperku, nie mogę się oprzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 14:34 Nijak nie kroję na zasmażaną, bo nie lubię takiej A na młodą kapustę z kiełbasą kroję normalnie, w paseczki Ale przyznaję! Całkiem zgrabna kostka kapuściana Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 22:53 >A na młodą kapustę z kiełbasą kroję normalnie, w paseczki wink za to ja nie lubie mlodej kapusty z kiełbachą. Obojetne czy w paseczki, czy w kostke. Kiełbacha bleee... Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 14:46 >.a jak kroisz kapuste na tzw jarzynkę, zasmażaną czy jak tam? Ja ćwiartki w poprzek, na paski i już. Po co się kopać z kostkami dodatkowo, życia szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 22:38 >Ja ćwiartki w poprzek, na paski i już. Po co się kopać z kostkami dodatkowo, życia szkoda... a co tu jest do kopania? kapuche nacinasz wzdłuż x 3 (załóżmy, zalezy od wielkości) a potem kroisz paski w poprzek. "Kostki" same wychodzą, na co tu "szkoda zycia"? nacięcie wzdłuż (przed krojeniem poprzecznym) to raptem 30 sek urwane z życia. Podobnie kroje pekińską, wzdłuż na paski a potem w poprzek. Istotne to zeby nie naciać całkowicie (głąba) i żeby mieć dużą deskę - unikamy bałaganu. Ale ja mam z kilkanaście desek, róznych wielkosci wiec to nie problem. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 23:50 Ale po co? Pierwszy raz w zyciu widzę kapustkę w kostkach Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 10:18 >Ale po co? np. po to, ze ja jakos nie widze kapusty, gotowanej, duszonej,, w cienkich paskach. z szatkownicy. Raz, ze taka kapusta rozgotowuje sie szybko na breję. Dwa, że duzo gorzej jednak jeść długie paski niż małą kostkę. Juz widze te zwisajace 10cm "nitki" z widelca...chyba ze jesz jak spaghetti? Po to. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 00:46 mava1 napisał(a): > >Ale po co? > > np. po to, ze ja jakos nie widze kapusty, gotowanej, duszonej,, w cienkich pask > ach. > z szatkownicy. Raz, ze taka kapusta rozgotowuje sie szybko na breję. Dwa, że d > uzo gorzej jednak jeść długie paski niż małą kostkę. Juz widze te zwisajace 10c > m "nitki" z widelca...chyba ze jesz jak spaghetti? > Po to. Jakie 10 cm? Główkę kroisz na ósemki wzdłuż i potem w paski, jakiej średnicy miałaby być ta kapusta, żeby z niej przy tym wyszło spaghetti 10 cm? Oczywiście nikt nie broni kroić choćby w gwiazdki, co kto lubi Mi osobiście byłoby szkoda życia, ale to mi. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 22:40 >Mi osobiście byłoby szkoda życia, ale to mi. "Ci" szkoda zycia, naprawdę? chyba "tobie" powinnam napisać = w efekcie, "mnie osobiscie..." a nie "mi osobiscie. Jednym słowem MNIE! Krojenie kapuchy najpierw na ósemki a potem na paski, całkowicie nie zmienia czasu operacji czy, potem, efektu koncowego,ze sposebem "na kostke".. Teraz wyobraź sobie, że ja kroje nie na ósemki tylko na 16-tki, bo wlasnie na tym polega krojenie "w kostke". Przy czym moj sposób wydaje mi sie robiacy mniej balaganu i prostszy w obsłudze, w rezultacie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 01:38 Nigdy mi się kapusta nie rozgotowała na breję. Nie wiem jak ty sobie wyobrażasz krojenie kapusty, ale zapewniam, że nie wychodzą paski długości spaghetti. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 22:41 za to już wiesz, jak pokroić ja "w kostke". Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 20:53 Ja też nie i nie wiedziałabym nawet, jak tę kapustę w kostkę pokroić 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 23:05 tu jest pekinska (innej nie znalazłam a nie chce mi sie dalej szukać) ale metoda dokładnie ta sama Jak pokroić kapustę pekińską / How to cut Chinese cabbage a tu zdjęcie kapusty białej naprawdę nie rozumiem problemu, jakiś dziwaczny choc to przecież podstawy w kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 23:52 >naprawdę nie rozumiem problemu, jakiś dziwaczny choc to przecież podstawy w kuchni Podstawy mówisz? Jak widzisz wiekszość kroi w paski i styknie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 16:41 Przecież ta pekinska to właśnie jest krojona w paseczki, tylko krótkie. Owszem, tak też robię. Nie kroję całości główki, tylko dzielę na na mniejsze i nacinam, ale potem kroję paski, a nie kostkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 22:48 >ale potem kroję paski, a nie kostkę. ale to przeciez zalezy w jakiej odległosci umiescisz (przesuwasz) nóz. Jesli kroisz co kilka milimetrów to wyjda paski, Ja kroje co kilka centymetrów bo jak chcę paski (na surówke czy kiszona) to wyciagam szatkownice. Naprawdę, nie rozumiem problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 20:23 Jak by nie patrzeć, kapusta pekińska dość mocno różni się od twardej, okrągłej główki białej kapusty. Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 22:51 >Jak by nie patrzeć, kapusta pekińska dość mocno różni się od twardej, okrągłej główki białej kapusty. dlatego napisałam wcześniej, UWAGA, "metoda dokładnie ta sama". Aż chciałoby sie napisać ulubione emamuskowe "czytaj ze zrozumieniem". Odpowiedz Link Zgłoś
mondovi Re: Główka kapusty.. 30.11.22, 01:44 Też tak robię i jakoś było to dla mnie oczywiste, co innego kiszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 10:48 Czy to jakaś konkretna marka? Sprawdza się długoterminowo, znaczy zachowuje ostrość i w ogóle dobra jakość? Szukam solidnej szatkownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:11 Mam taką z rączka u góry. Chyba lepiej bo wygodniej złapać. Mam już kilka lat i wciąż ostra. Kupiłam na odpuście w Poświętnym. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 13:32 Boerner, li i jedynie. Tylko uważaj na palce! Odpowiedz Link Zgłoś
luderka Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 19:31 Kupiona lata temu na jakimś bazarku. chyba w czasach kiedy rzeczy się produkowało na lata a nie na sezon Dewniana, właściwie ciut inna niż na tym zdjęciu - bo ma jeszcze po bokach niewielkie listewki robiące brzeg który powoduje, że kapusta się nie rozsypuje na boki tylko trzyma nadany jej kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:47 luderka napisała: > > > > > > > > Taką szatkuję, od zawsze Ale dziabiesz jeszcze później nożem? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 20:55 Ale w jakim celu chcesz poszatkowaną kapustę działać nożem? 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 10:05 Ajaksiowo, pozwól się podpiáć bo też mam dylemat. Kupiłam obieracza tylko z powodu jego nieziemskiej urody. Nie za bardzo wygodny do ręki ale pieruńsko ostry. Do czego używać oprócz marchewki? Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:05 Najwygodniejszy do wszystkich podłużnych warzyw: pietruszka, cukinia, ogórek. Ziemniaki też tym obieram, jak są duże i podłużne, bo takie pyrtki okrągłe to wolę jednak nożem. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:12 Ja taka obieraczka zolty ser kroje, bo lubie cienkie plastry sera. Odpowiedz Link Zgłoś
sajgonetka Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 11:17 Oprócz warzyw to do sera żółtego - wychodzą super plastry. I do mrożonego masła, żeby szybciej odtajało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 28.11.22, 12:19 Dzieki wszystkim! Do sera to my mamy specjalne do sera (patrz Ikea), ale na krojenie masla sama bym nie wpadla, zacmienie czy cus Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 00:50 Ale fajowy obierak, ja też taki chcę! Gdzie go kupiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 09:29 migafka357 napisała: > Ale fajowy obierak, ja też taki chcę! Gdzie go kupiłaś? W second hand w Sztokholmie. Sam mi wpadł w ręce i całe 5 koron wybuliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Główka kapusty.. 29.11.22, 17:59 A ja właśnie takim obierakiem szatkuję kapustę na surówkę. Przekrajam główkę na pół lub na cztery i jadę po kancie. Środek zostawiam, szatkuję nożem jużgrubiej, do łazanek. Odpowiedz Link Zgłoś