Dodaj do ulubionych

Taxi appki

10.12.22, 12:15
Czy naprawdę za kilka zeta opłaca się ryzyko podróży z dziwnymi typami.
Nie lepiej zamówić taxi?
Jakie to oszczędności dajmy na to na m-c?
Niebezpiecznie, anonimowo , podróż z randomem.
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: Taxi appki 10.12.22, 12:18
      przecież w zwykłym taxi już jeżdżą dziwne typy z Gruzji
      • alicjamagdalena Re: Taxi appki 10.12.22, 12:22
        Ale zaświadczenie o niekaralności mieć musi.
        Uważasz że zweryfikowany typ z Gruzji jest na równi z randomem Saszką z Charkowa?
        • bywalec_hoteli Re: Taxi appki 10.12.22, 12:27
          w innej apce przyjechał zidentyfikowany z imienia i nazwiska Gruzin

Bać to się mogę ze niektore auta mogą nie mieć zmienionych opon na zimowe albo ze kierowcy jeżdżą na dopalaczach żeby nie zasnąć
          • alicjamagdalena Re: Taxi appki 10.12.22, 12:30
            No to też...
          • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:27
            Kiedyś jakiś kuerowca skarżył się, że oni właśnie mają jakiś limit godzin i nawet gdyby chciał jeździć w nocy do rana to nie wolno mu choć zmęczony nie jest.

Mieliśmy też ze 3 razy problem z kierowcami z aplikacją nawet nie na zadupiu ale nad ranem ok 4. Było ich za mało, konkretnie żaden nie był dostępny. Moja matka o mało się na pociąg nie załapała przez to. Dobrze, że awaryjnie zwykła taksówka z korporacji przyjechała błyskawicznie.
        • woman_in_love Re: Taxi appki 10.12.22, 12:33
          taksiarze polscy tez byli weryfikowani a robili wałki całe lata
          • alicjamagdalena Re: Taxi appki 10.12.22, 12:36
            Ale jakie walki? Podatkowe? Takie mnie nie interesują
            • woman_in_love Re: Taxi appki 10.12.22, 12:42
              oszustwa na kilometrach, cenniku
    • aniani7 Re: Taxi appki 10.12.22, 12:45
      Ja jestem wierna taxi, żadnych apek. Mam tylko problem z gadatliwością taksówkarzy, którzy, niestety, chętnie dzielą się ze mną swoim życiem. Ostatnio nawet ukraiński taksówkarz próbował i to mnie przerosło, bo to jakby tworzyli jedną wspólnotę taksiarską poza podziałami granicznymi. Poza tym, że wysłuchuję ciągle o tych żonach i dzieciach, nic złego mnie nie spotkało.
      • taniarada Re: Taxi appki 10.12.22, 12:53
        Lepiej za bardzo nie dyskutować i trzymać telefon w ręku .Czasami jeżdżę Boltem i nie mam problemu . Jest takie coś jak "Pomoc w sytuacjach nadzwyczajnych" dostępny w aplikacji. W nocy nie puścił bym samej kobiety tą taksówką .
        • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:18
          Przesadzasz.
      • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:21
        No to w aptece, jeśli chcesz, możesz jechać w zupełnym milczeniu. Jeśli chodzi o muzykę to można poprosić o wyłączenie. Niektórzy kierowcy sami się pytają.

Wielu nie zna polskiego więc tym bardziej nie ma gadania niechcianego. smile
        • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:21
          Apce nie aptece. Mój telefon sorry
      • 7katipo Re: Taxi appki 11.12.22, 00:37
        A ja, w całkiem niedużym mazurskim miasteczku, spotkałam w taksówce kolesia, z którym się całowałam na harcerskim biwaku; dziesiątki lat temu 🤭
        W życiu bym go nie poznała; on poznał mnie. Tak sobie teraz myślę, że wtedy, za młodu, musiał być silnie we mnie zakochany, skoro tak mu utkwiłam 😋😚
        Bardzo to miłe było, anyway 😉
    • kasandra33 Re: Taxi appki 10.12.22, 15:15
      Zamówiłam ostatnio taxi przez aplikacje, najtańsza oferta przyjechał nieoklejony samochód bez znaku taxi. Tak więc taxi już też korzysta z nielicencjonowanych kierowców.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Taxi appki 10.12.22, 15:27
        I też odwrotnie: zowilam gościa przez appke i podjechało taxi. Najpierw myślałam, że to przypadek i nie pomnie, ale okazało się, że wszystko się zgadza. Kierowcy taxi jeżdżą w aplikacjach.
        • kafana Re: Taxi appki 10.12.22, 15:35
          Oni jezdza na wszystkim na raz. Zamawiasz bolta a podjeżdża freenow smile albo uber
        • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:18
          Dokładnie. Jeżdżą.
    • profes79 Re: Taxi appki 10.12.22, 15:25
      Opłaca się. Zwłaszcza w nieznanym mieście albo w stanie lekko wskazującym kiedy nie trzeba się obawiać, że z Centralnego na Mokotów pojedzie się przez Legionowo i Wawer. Podstawową zaletą aplikacji dla mnie jest 1. cena przejazdu znana przed nim; 2. - dostęp do wszystkich taksówek danej apki a nie tylko do taksi jednej korpo której w dodatku może nie być w pobliżu.
      Ja wiem, że ostatnio w modzie jest znowu nagonka na apkowych kierowców, ale kontrole prowadzone wśród "klasycznych" taksówkarzy też ujawniają masę przekrętów, przede wszystkim w zakresie dłubania przy taksometrach.
    • sea.sea Re: Taxi appki 10.12.22, 15:27
      Jeżdżę Uberem kilka razy w miesiącu, nigdy nie było żadnych problemów, a przynajmniej wiem ile zapłacę i że nie będę w tym uberze uprawiać wycieczek krajoznawczych.

Przed erą Ubera taksówka w Warszawie to była ostateczność po tym, jak kiedyś taksówkarz licencjonowany jechał na pamięć a nie wg GPS, w związku z tym nie przewidział, że fragment trasy będzie zamknięty z powodu remontu i nie dość, że tam wjechał, to jeszcze nie umiał wyjechać i tak sobie jeździliśmy po okolicy, a taksometr bił...
      • kafana Re: Taxi appki 10.12.22, 15:37
        A to nie jest takie oczywiste bo gsp tez im pokazuje często bzdury. Jak nie znają miasta to jadą za navi i często się nakręca więcej niż to warte.
        • kk345 Re: Taxi appki 10.12.22, 20:15
          No ale mogą sobie dowolnie kręcić, przecież cena za przejazd się nie zmieni, czy zrobią 5 czy 15 kilometrów naokoło. Stawka za kurs jest ustalona przed przejazdem.
          • igge Re: Taxi appki 11.12.22, 01:44
            Potrafi cena zmienić się na większą. Wtedy zostaję reklamacja i po problemie.
      • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:15
        To GPS na naszym zadupiu i nie tylko - idiotycznie czasem myli tych młodziaków kierowców i zły dojazd pokazuje.

I jeszcze czasami jak człowiekowi zależy I ma na dojazd wyliczone minuty np na dworzec czy na lotnisko czy wizytę lekarską - wtedy po 3 krotnym zamówieniu i odrzuceniach potem kolejnych - albo wskakuję w swoje auto na cito albo na cito zamawiam zaufaną korporację trudno, że 100% droższą. Bo czekanie na kolejnego kierowcę z aplikacji i takiego, który nie odrzuci kursu - może skończyć się spóźnieniem na pociąg czy odwołaniem lekarskiej wizyty.
    • angazetka Re: Taxi appki 10.12.22, 16:09
      Nie wiem, korzystam z appki, ale taksówkarskiej, trasę i cenę mam podaną przed przyjazdem samochodu. Poza tym nie korzystam z taksówek na tyle często, by myśleć w kategoriach oszczędzania.
      • 7katipo Re: Taxi appki 11.12.22, 00:43
        a z jakiej korzystasz, jeśli można?
    • jakis.login Re: Taxi appki 10.12.22, 17:04
      To nie jest „kilka zeta”. Rzadko korzystam z apek przewozowych, wiec oszczędzam niewiele smile ale kiedyś byłam zmuszona wziąć taxi z postoju. Zapłaciłam ponad dwa razy więcej niż w uberze, z uberow itp pamietam głównie brak dziamgotania kierowcy i niska cenę, z taksówek - wałki na paragonach (typu płace 50, na paragonie 12) i skandaliczne teksty taksówkarzy (mam wrażenie, ze do nabycia uprawnień niezbędne są ksenofobia, rasizm, seksizm i pare innych izmow)
    • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:07
      Moje dorosłe dziecko zamawia taksówkę w aplikacji bardzo często, kilka razy w tygodniu cały rok. I owszem opłaca się choć niektórzy znajomi płacą ponad dwa razy drożej za zwykłą taksówkę bo wtedy czują się bezpieczniej.
      Jedyny mankament to , że te z aplikacji nie chcą brać kursów na naszym zadupiu, kilkoro kierowców pod rząd odrzuca albo ten, który jedzie gubi się w naszej okolicy . Na pewno też nie chcą brać kursów za ok 30 zł lub mniej. Nie opłaca się im widocznie.
      Kierowcy sympatyczni i młodzi, rzadko starsi i wtedy Polacy.
      Sama czasem wolę auto zostawić i z aplikacji skorzystać.
      Są też jakieś gratisy bo kursów dużo. Pizze czy coś tam innego.
      Powód rzadkich reklamacji to zawsze jest jakaś dziwna dłuższą niepotrzebnie trasa albo niechciany długi przystanek na tankowanie po drodze.
      Jak auto gdzieś dłużej stoi ( tankowanie) to zawsze jest telefon do pasażera z aplikacji , czy na pewno wszystko ok.
      Jakieś niewielkie napiwki dziecior zostawia.
      • igge Re: Taxi appki 10.12.22, 18:30
        Na naszym zadupiu czeka się ok 10 minut. Bliżej centrum miasta młodzież wychodzi z klubu i dopiero wtedy zamawiają bo kierowca w 2 minuty jest na miejscu. Oni czasem dzielą się kosztem przejazdu i wtedy to już niemal za darmo wychodzi, a dowóz pod same drzwi.
    • alicjamagdalena Re: Taxi appki 10.12.22, 20:11
      Pytam też bo znajomą jeżdżą czesto i często są też akcje typu łapie policja i kontrola etc bo właśnie łamanie przepisów....
    • alicjamagdalena Re: Taxi appki 10.12.22, 20:12
      Które appki najlepsze w takim razie?
    • iberka Re: Taxi appki 10.12.22, 20:13
      A taxi przez apkę może być? wink
    • kamin Re: Taxi appki 10.12.22, 23:55
      Jeżdżę boltem, przynajmniej mam gwarancję ceny przejazdu. Anonimowe przecież to nie jest - kierowcy są znani operatowi, zaraz po zamówieniu znam imię kierowcy i markę samochodu. Zdarzało się że podjezdzały taksówki z korporacji - kierowcy jeżdżą na kilka frontów.
    • taje Re: Taxi appki 11.12.22, 00:15
      Z apką jest zdecydowanie bezpieczniej - jest ślad elektroniczny kto i gdzie cię wiezie. Taxi przyjeżdża albo i nie, a dodzwonić też często się nie można.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka