Dodaj do ulubionych

Kolejny mistrz taternictwa

11.12.22, 11:39
www.rmf24.pl/regiony/zakopane/news-skrajnie-trudne-warunki-w-tatrach-ojciec-z-11-letnim-synem-p,nId,6466303#crp_state=1
Czy tylko mnie się wydaje że pan powinien być pociagniety do odpowiedzialności karnej? Gdybym była matką tego dziecka byłabym naprawdę wściekła.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:42
      Owszem, wygląda z opisu na to, że dziecku groziło bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty życia lub ciężkiego uszczerbku na zdrowiu. Powinna.
      • daniela34 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:43
        *powinien nie powinna
      • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:06
        Czy może pani zobaczyć na moje pytanie niżej? Czy będziemy musieli płacić za ten helikopter?
        • daniela34 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:50
          Szanowna Pani, głęboko pani współczuję sytuacji życiowej i na pocieszenie dodam, że płacić państwo nie będą musieli. Jednak gdyby mąż rozważał zabranie potomka na słowackie turnie, to sugerowałabym jednak zrobienie Rejtana, gdyż parę tysięcy euro piechotą nie chodzi.
          • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:55
            Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na szczęście mąż nie jeździ na żadne turnieje do Słowacji. Grywa w siatkówkę tylko hobbystycznie.
            • 35wcieniu Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:59
              XD XD
            • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:02
              Myślałam, ze hobbystycznie to on zwisa na drabinkach z kolegami i toczy piłkę lekarską, a po wysiłku saneczkuje w hotelowych łazienkach.
    • auksencja15 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:53
      Henio
      • auksencja15 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:53
        ?
    • ichi51e Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:53
      powinni jakoś bardziej ludzi edukować. Dobrze ze facet miał rozum żeby wezwać pomoc póki jeszcze się dało tam dojsc.
      • marta.graca Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:14
        Jeszcze bardziej? Mają ustawiać dwumetrowe transparenty przed wejściem na Krupówki, czy jak?
      • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:28
        ichi51e napisała:

> powinni jakoś bardziej ludzi edukować.

https://www.indiewire.com/wp-content/uploads/2018/12/shutterstock_5885876aa.jpg
      • hanusinamama Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:21
        Powinni ściągać grubą kasę za takie kacje. Szybko by się społeczeństwo wyedukowało w tym temacie
        • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:36
          Raczej jeden z drugim czekaliby do ostatniej chwili z oszczędności. Więc i owszem, akcji ratunkowych byłoby mniej ale za to trupów więcej.
    • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 11:58
      "Gdybym była matką tego dziecka byłabym naprawdę wściekła."

Tatusiowi odwalilo dopiero w 11 roku zycia bombelka? Ojojojojoj...
      • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:02
        A bo ja wiem? Może wcześniej miał mniej ryzykowne akcje? A może matka też niezbyt przewidująca? Ja, ja osobiście byłabym wściekła.
        • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:04
          No tak, wczesniej tatulek nie mial okazji pokazac calego wachlarza...
          • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:05
            A skąd ja mam wiedzieć? Przecież to nie moje dziecko ani nie mój mąż...
            • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:07
              milva24 napisała:

> A skąd ja mam wiedzieć? Przecież to nie moje dziecko ani nie mój mąż...

Ja bym byla wsciekla na siebie, ze dalam dziecko pod opieke tak nieodpowiedzialnego osobnika.
              • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:17
                Może być też tak, że państwo są po rozwodzie a pani nawet nie wiedziała, że mąż ramach spędzania czasu z dzieckiem postanowił je zabrać w góry w takich warunkach.
                • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:26
                  Skoro matka oddaje dziecko pod opieke ojca, z ktorym jest po rozwodzie, to oznacza dla mnie, ze mu ufa w kwesti bezpieczenstwa bombelka.
                  • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:28
                    Może też to znaczyć, że syosuje się do wyroku sądu, prawda?
                    • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:29
                      milva24 napisała:

> Może też to znaczyć, że syosuje się do wyroku sądu, prawda?

A to nie wiem, moze powinna sie odwolac od takiego wyroku...
              • semihora Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 14:55
                1matka-polka napisała:

> milva24 napisała:
                >
                > > A skąd ja mam wiedzieć? Przecież to nie moje dziecko ani nie mój mąż...
                >
                > Ja bym byla wsciekla na siebie, ze dalam dziecko pod opieke tak nieodpowiedzial
                > nego osobnika.
                >
                >

Ty sobie możesz być, skoro lubisz brać winę na siebie smile
                • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:40
                  Nie rozpatrywalabym tego w kategoriach winy, tylko bezpieczenstwa dziecka. Albo ufam mezowi, bo wiem ze on nie robi takich rzeczy, albo nie daje mu dziecka. A jeslibym mu ufala a on by tak zrobil, to nie moglabym byc na niego zla, dlatego, ze najwyrazniej toczy go jakis proces chorobowy, skoro nagle okazal sie niepoczytalny...
              • szare_kolory Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:04
                Pamiętacie może, jakoś w sierpniu chyba był tutaj wątek mamy, która zastanawiała się czy zgodzić się na wspólny wyjazd męża i syna. Mąż aktywnie uprawiał jakiś ryzykowny sport, coś jak urban climbing, tylko w ryzykownych okolicznościach a syn miał lęk wysokości. Ostatecznie chyba nie doszło do tego wyjazdu, a jak czytam o takich piep.rzniętych tatusiach to mi się przypomina tamta historia. Niektórzy faceci mają niedorozwiniętą część mózgu odpowiedzialną za pragmatyzm i przewidywanie konsekwencji. Ten tutaj akurat powinien zostać ukarany. Bo matka tego chłopca, mam nadzieję, zrobi mu z zadka jesień średniowiecza.
    • homohominilupus Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:05
      O, padalec poszedł z dzieckiem w góry.
      • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:07
        To nie był żaden padalec, to był mój mąż. sad
    • kadfael Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:16
      Wczoraj w Tatrach zginęły 3 osoby. Ja nie wiem, może dla bezpieczeństwa ludzi przy takich warunkach powinno się zamykać wstęp do TPN? Bo część ludzi się nie nauczy. Jak będzie można włazić, to wlezą - w szpilkach, w adidaskach i cienkiej kurteczce w śnieg, bez latarki mimo szybko zapadającego zmroku itp., itd.
      • marzeka11 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:18
        Wychodzi na to, że w tym roku żniwa śmierci są wielkie, a głupocie ojca, który pewnie chciał tak "uczynić mężczyzną" swojego 11-latka nawet nie wspominając.
        • marta.graca Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:32
          W tym roku? A w poprzednich co było?
          • profes79 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:35
            W poprzednich nie było tak źle. Natomiast z kolei Kondracka Kopa to nie góry wysokie; tam można rzeczywiście się naciąć; zejściem lawiny do Kondratowej Doliny sam byłem nieco zaskoczony.
            Ojciec miał rozum, że jak zobaczył co się dzieje to zamiast bohaterzyć zdecydował się na wezwanie pomocy.
          • marzeka11 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:37
            Co roku giną, tylko że w tym roku wyjątkowo dużo- od października było 10, ale dorzuć teraz 3, czyli 13 osób- dużo.
            • marta.graca Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:48
              Artykuł z 2020: "Jeżeli porównamy okres sezonu letniego - od 1 lipca do dziś - w roku 2019 i 2020, to liczba wypadków śmiertelnych na obszarze Tatr Polskich jest w zasadzie taka sama. W 2019 r. zginęło 9 osób i w 2020 r. również 9.

Ratownicy górscy mieli pełne ręce roboty

Choć statystyki wypadków śmiertelnych pozostały po polskiej stronie Tatr na podobnym poziomie, to pomiędzy poprzednim oraz tegorocznym sezonem zarysowały się pewne różnice.

- Inne są przyczyny tych wypadków. W ubiegłym roku 4 osoby zginęły na skutek rażenia piorunem, a 2 w jaskini. W tym roku 8 to upadki z dużej wysokości z różnych powodów – dodał naczelnik TOPR.

Ograniczyć śmiertelne żniwo
              Od początku tego roku wypadków śmiertelnych w polskich Tatrach było już 20. W ubiegłym roku było ich w sumie 16, w 2018 r. 15, a w 2017 r. - 14. Rok wcześniej 23".
      • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:25
        kadfael napisała:

> Wczoraj w Tatrach zginęły 3 osoby. Ja nie wiem, może dla bezpieczeństwa ludzi
        > przy takich warunkach powinno się zamykać wstęp do TPN? Bo część ludzi się nie
        > nauczy. Jak będzie można włazić, to wlezą - w szpilkach, w adidaskach i cienkie
        > j kurteczce w śnieg, bez latarki mimo szybko zapadającego zmroku itp., itd.

Dobór naturalny. 🤷‍♀️
        • kadfael Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:29
          No tak, ale akurat 11-latek niewinny
          • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:30
            Ma geny swego ojca🤷‍♀️
      • niemcyy Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:05
        Powinno się obciążać ludzi kosztami akcji ratunkowej.

Owszem, można faktycznie mieć wypadek w górach, ale wtedy rozsądnemu turyście ubezpieczenie pokryje koszty.
        • lauren6 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:38
          > Powinno się obciążać ludzi kosztami akcji ratunkowej.

W takim wypadku ojciec nie zadzwoniłby po pomoc i niewinne dziecko już by nie żyło.

Facet powinien mieć sprawę karną i ograniczone prawa rodzicielskie.
      • mid.week Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:11
        Jasne, zamknijmy TPN dla wszystkich bo3 idiotow zginelo. Proponuje tez zaorac drogi zeby nikt nie zginal juz w kraksie.
      • niemcyy Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:13
        kadfael napisała:

> Wczoraj w Tatrach zginęły 3 osoby. Ja nie wiem, może dla bezpieczeństwa ludzi
        > przy takich warunkach powinno się zamykać wstęp do TPN? Bo część ludzi się nie
        > nauczy. Jak będzie można włazić, to wlezą - w szpilkach, w adidaskach i cienkie
        > j kurteczce w śnieg, bez latarki mimo szybko zapadającego zmroku itp., itd.

A w lato ustawiać zaporę na całym wybrzeżu, bo włażą do Bałtyku mimo czerwonych flag? I zwijać przy dobrych warunkach?
        Selekcja naturalna, część nienauczalnych musi zginąć, a dziwnym trafem topią się prawie sami mężczyźni, mimo że w społeczeństwie więcej jest kobiet.
        • iwoniaw Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:42
          niemcyy napisał(a):

> a dziwnym trafem topią si
          > ę prawie sami mężczyźni, mimo że w społeczeństwie więcej jest kobiet.

To dziala odwrotnie: kobiet jest wiecej, bo nie włażą hurtowo w różne dziwne miejsca w nieodpowiednich warunkach, więc i nie giną tam tak masowo.
          • niemcyy Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:47
            Haha, może i tak wink
          • milva24 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 13:51
            iwoniaw napisała:

> niemcyy napisał(a):
            >
            > > a dziwnym trafem topią si
            > > ę prawie sami mężczyźni, mimo że w społeczeństwie więcej jest kobiet.
            >
            >
            > To dziala odwrotnie: kobiet jest wiecej, bo nie włażą hurtowo w różne dziwne mi
            > ejsca w nieodpowiednich warunkach, więc i nie giną tam tak masowo.
            >
            >
            Święte słowa. Statystycznie chłopców rodzi się więcej a jednak dość szybko ta różnica się wyrównuje.
          • runny.babbit Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:17
            Nic dziwnego, kobiety się bardziej pilnują, bo społeczeństwo im tak nie pobłaża. Nawet w tym wątku to wina kobiety, że panu coś strzeliło do głowy. Bo kobieta powinna przewidzieć.
            • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:22
              Pilnuja sie, bo te co sie nie pilnowaly, to sie nie rozmnozyly skutecznie. Dla niekumatych, mezczyzna moze zrobić setkę dzieci, ktore dozyja wieku rozrodczego, przed 20 rokiem zycia, a potem zginąć w zupelnie idiotyczny sposob.
    • tanebo001 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 12:49
      Hotelowy, tłumacz się!
    • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:03
      Bardzo proszę o niewyśmiewanie. Z nerwów nie mogę spać od kilku nocy, bo z finansami i tak jest u nas krucho. Czy jakieś prawniczki na forum mogłyby doradzić i napisać, czy za takie coś grożą jakieś konsekwencje finansowe, czy będziemy musieli zapłacić za ten helikopter??
      • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:04
        Czy myślicie, że służby mają w obowiązku poinformować o tym zakład pracy?
        • banicazarbuzem Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 18:18
          Jaki helikopter? Ten, który nie poleciał bo mgła nie pozwoliła?😂
      • dwa_kubki_herbaty Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:36
        Jesli to w polsce to nikt was nie obciaży akcją ratowniczą, ale mozecie mieć postępowanie w sprawie narażenia dziecka na utratę zdrowia i życia.
        Jeszcze odszkodowanie dziecko dostanie, za pobyt w spitalu, jesli ma pakiet szkolny jakiś lepszejszy.
        • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:43
          Czy wie pani jak można się ubiegać o to odszkodowanie i czy wypłacą jeszcze przed świętami?
          • 35wcieniu Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:02
            Nie musicie się ubiegać. Ubezpieczyciel rozpoznał was w tej historii i osobiście przywiezie gotówkę nie tylko przed świętami ale i przed końcem bieżącego tygodnia. Wyruszył już w asyście policji. Ioioio.
            • zonazpoznania Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:05
              Czy istnieje ryzyko, że dowiedzą się u Męża na zakładzie? Mąż ma trochę skomplikowaną sytuację kadrową i wolelibyśmy nie żucać się w oczy.
              • 35wcieniu Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:09
                U męża na zakładzie już wiedzą. Podobno zarządzili już składkę. Mąż dostanie kwiaty i dyplom "Zasłużony dla zakładu", za promowanie zasad BHP również w życiu prywatnym, a także dlatego że już dawno nikt z pracowników nie zaistniał w mediach więc będą chcieli wspólnie uczcić jego sukces. Kadry dołączyły się do zbiórki, więc proszę się nie martwić. Tam też pracują ludzie i potrzebę sławy doskonale rozumieją.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 15:31
      Bo propagują chodzienie po górach dla mas w zimie.
      Moja ciocia byla przewidnikiem - teraz już nie placi skladek i nie jest.
      W wieku 4-21 lat przeszlam setki kilometrów po górach w sezonie kwiwcien - październik.
      W zimie to najwyzej byłam wyciągiem na kasprowym czy gubalówce.
      A za przestrogę sluży nam opowiesć gdy ciocia poszla na 1 dzien wiosny do schroniska na krupowej hali i zamiast 2h drogi szla 6h pod koniec czolgajac się bo pomimo lotek snieznych zapadala się co 3 kroki po biodra w snieg, na szczęście szli grupą i dodawali sobie otuchy.
      • droch Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:55
        Co to są lotki śnieżne? Rakiety?
    • chicarica Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:08
      Produkt zdupycoachingu któremu wmówiono że ograniczenia są tylko w jego głowie.
      • roks30 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:11
        O to to to! Też tak uważam. 🤦‍♀️
    • mgla_jedwabna Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 16:29
      Szlak na Kopę Kondracką nie jest bardzo trudny i nie trzeba być taternikiem, by tam iść zimą. Proszenie TOPR o pomoc po zejściu lawiny (zamiast schodzić przez lawiniska, bo może się uda) raczej świadczy dobrze o tym ojcu. Akurat wczoraj TOPR ostrzegał przed napisami nawianego śniegu w wyższym partiach (powyżej około 1900 m) i ja bym się wczoraj na Kopę Kondracką nie pchała, ale biorąc pod uwagę całość sytuacji - była daleko od wielu przykładów skrajnej głupoty w Tatrach, o których głośno przez ostatnie kilka lat.
      • droch Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:58
        Skojarzenie jest proste: zimą w Zakopanem powyżej Krupówek? Samobójca. A zapewne było, jak napisałaś.
      • profes79 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 18:09
        Też tak pisałem smile - szlak do Kondratowej Doliny jest prosty; szlak na Kondracką Kopę także - niezależnie od tego czy idzie się przez Kondracką Przełęcz czy prosto z doliny. Tyle, że odsłonięty i może być nieprzyjemnie. Rozsądne? Niekoniecznie ale do przypadków skrajnej głupoty temu daleko.
    • alina460 Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:13
      Może tatuś chciał się łatwo pozbyć dziecka? Wypadki się przecież zdarzają...
    • hanusinamama Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:19
      Znam takiego tatusia. Matka tam nie ma nic do gadania.
      • 1matka-polka Re: Kolejny mistrz taternictwa 11.12.22, 17:32
        hanusinamama napisała:

> Znam takiego tatusia. Matka tam nie ma nic do gadania.
        >

I przy zapładnianiu też nie miała nic do gadania? Gwałt znaczy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka