Dodaj do ulubionych

Książka poszkukiwana

13.12.22, 00:07
Książki, ciekawe linki, strony o Polsce sprzed chrztu. Wierzenia jak i legendy, mity, bogowie, historia. Raczej rzetelne informacje, googla obleciałam, ale jak się człowiek nie zna...
Dla osoby, która jako takie pojęcie w temacie juz ma, więc mile widziane coś więcej niż 'stara baśń'
Ktoś, coś?
Dziękuję pięknie 😊
Obserwuj wątek
    • powodzenia_juno Re: Książka poszkukiwana 13.12.22, 00:12
      Bestiariusz słowiański, wyd. Bosz. To trzeba obejrzeć na żywo. Piękna książka (lub dwie, bo jest zdaje się wydanie jedno- i dwutomowe, a może tylko dwu-... Musisz sprawdzić). Aczkolwiek jak ma pojęcie, to może zna?
      • zoe1978 Re: Książka poszkukiwana 13.12.22, 00:15
        Juz sprawdzam, dzięki
    • smoczy_plomien Re: Książka poszkukiwana 13.12.22, 00:24
      O, to ja polecę "Mity Słowian" Michała Łuczyńskiego. To nowość z października tego roku, czytałam/czytam z wypiekami na twarzy. Z tym, że to nie są fabularyzowane mity, raczej rozprawka na temat tego, dlaczego Słowianie nie zapisali swoich wierzeń i jak możemy cokolwiek odtworzyć. Przy czym treść jest o wiele strawniejsza niż Gieysztor.
      • zoe1978 Re: Książka poszkukiwana 13.12.22, 00:30
        Również dziękuje, szczególnie za ostatnie zdanie. Autor, który nie potrafi porwać, nie jest tym co sie dobrze czyta 🤷‍♀️
    • tt-tka Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 10:41
      pewnie juz znasz, ale zawsze polecam "Bozeta i my" Ewy Nowackiej, malenka i bardzo sympatycznie napisana miniencyklopedia demonow slowianskich
      demonologia tez dziedzictwo kulturowe, bylo nie bylo smile

ona napisala rowniez, razem z Irena Landau, "Czary nad oparzeliskiem" i wiesc niesie, ze to bylo cos takze z tej bajki, niestety ani ksiazki, ani nawet info o niej nie udalo mi sie znalezc, moze tobie sie poszczesci
    • misiamama Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 11:39
      Janion, Niesamowita Słowiańszczyzna
    • pkt4a Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 12:03
      Jest książka Mariusza Agnosiewicza pt "Zapomniana historia Polski"
      www.racjonalista.pl/ks.php/k,2358
      • ladymercury Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 16:13
        U stóp słowiańskiego Parnasu, autora nie pomnę, znajdziesz i inne książki tego autora o Słowianach, jeszcze chyba dwie.
        • ladymercury Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 16:16
          Leonard J. Pełka. Jeszcze jest demonologia, mity, wierzenia 3 pozycje. Rzetelne źródła, ale nie nudno. Czytałam Parnas, inne mam zamówione dopiero.
          • asia_i_p Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 16:33
            Ja czytałam "Demonologię" Pełki i ona jest fajna, ale jest o wierzeniach, które funkcjonowały jeszcze w dwudziestym wieku, nie o dawnych Słowianach.
            • ladymercury Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 16:40
              No, ja jeszcze nie czytałam 😄 czeka. A pozostałe mają odniesienia w tytule
              • ladymercury Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 16:42
                Zobacz sobie jeszcze w necie blog slavic books. Są tam polecane i powieści, i opracowania.
    • zoe1978 Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 17:19
      Dzięki, wy wiecie naprawdę wszystko 😊
    • mondaymorning1987 Re: Książka poszkukiwana 14.12.22, 23:59
      Wierzenia praslowian, mam na półce obok mitologii slowiańskiej, wiele razy czytalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka