powodzenia_juno 15.12.22, 13:50 Osoba rodziny - relacje raczej problematyczne - z którą łączą Was średnie układy, chce Wam kupić samochód. Zgadzacie się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
powodzenia_juno Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 13:51 Pod choinkę, kuźwa... Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 13:59 Sytuacja tak abstrakcyjna mi się wydaje, aby ktoś z kim mam średnie i problematyczne relacje dał mi w prezencie samochód, że biorę i czekam co dalej. Zawsze mogę zwrócić darowiznę. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:26 Ja bym się dopatrywała drugiego dna,jeśli go nie ma....niech daje! Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:42 To tylko jak chcesz zerwać relacje całkiem. Wtedy faktycznie, można brać. Bo inaczej to tylko próba przejęcia kontroli nad jakimś wycinkiem twojego życia, bo przecież ja ci samochód kupiłam/em i będzie powodowac co najwyżej jeszcze większe kwasy. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:51 Dokładnie. Mam wrażenie, jakby mnie obsadzono w roli królowej z bajek. Mogę być tą złą, wziąć auto i olać ofiarodawcę, albo nie wziąć i olać. Albo nie wziąć i nie olać. Wtedy będę dobrą królową, a nie złą wiedźmą... A ja bym najchętniej zostawiła zamek i poszła szukać żywej wody, albo czegoś 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 05:50 Przypomina mi się scena z Rzymskich wakacji, kiedy czytają jej tę agendę na dany dzień i jest jakoś tak: Odwiedzasz fabrykę. Dają ci samochód. Nie przyjmujesz go. Odwiedzasz jakieś tam coś innego. Dają ci drzewko. Przyjmujesz je. No to jak na księżniczkę przystało, powiedz ze nie chcesz samochodu ale drzewko byś łykła. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:25 Nieeee!!! Nie zgadzam się absolutnie, albowiem gdyż, mam obawy co w zamian za to będzie chciała. Nie, nie od razu, ale za czas jakiś. Podejrzewam silną chęć kontroli nad moim życiem i (symboliczne oczywiście )przejęcie w nim kierownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:32 Dokładnie takie mam obawy. Aczkolwiek z drugiej strony kusi, bo to pewne ułatwienie dla rodziny. A że jestem "self made women" to widzę tę wartość bardzo wyraźnie. A co jeśli zdaniem tej osoby relacje rodzinne tak czy owak sprawiają, że mam wobec niej zobowiązania? Mimo jej dość wrednego zachowania na przestrzeni lat... Grozi testamentem na mnie... A ja chyba najbardziej w świecie chciałabym, żeby zniknął. Jakby nigdy go nie było. Nie chcę mieć z tą gałęzią rodziny nic wspólnego. Prawnie chyba nie mam żadnych zobowiązań? Mąż zmarłej siostry rodzica... Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:33 "Woman" oczywiście Mimo że może przez to wszystko troszkę popadam w szaleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:38 Testament niech spisuje, wtedy raczej już bez zobowiązań, a gdyby były, to możesz całość odrzucić. Pokusom obecnym "wujaszka" nie ulegaj. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 05:33 Podpiszę się. Ale auto autorka może wziąć. Ładnie podziękować, być wdzięczna i nadal wykazać " hart ducha" plus asertywność w kontaktach z ofiarodawcą. Nie pozwolić na przejęcie kontroli nad swoim życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 14:38 W sensie new car zapisany na Ciebie jako one and only one owner? Cos chce za to? Opieke? Obiad? Wspolne wakacje? Czy ot tak - chce Ci dac auto? A chce Ci kupic, bo Cie lubi, ma wobec Ciebie obligations, ma za duzo forsy & za malo czasu na wydanie wiec rozdaje swiatu? Jesli chce dac, niech daje. Nie jestes w stanie powstrzymac - jesli Ci taki gift nie odpowiada, zawsze mozesz dac jakiemus charity - na pewno wezma z wdziecznoscia. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
powodzenia_juno Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:31 Tak, nowy samochód, po trudnej relacji latami, osoba majętna +/-90. Otwarcie nie wypowiada oczekiwań, ale ja je i tak czuję... albo imaginuję... Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:38 No ale weź przestań, chce dać to bierz. Zawsze możesz zwrócić kluczyki. Poza tym ten wiek, jest szansa że żadnych wielkich problemów już nie będzie, a przez kilka ładnych lat będziesz miała wspomnienie po wujaszku A swoją drogą, zobowiązań żadnych nie masz. Też mam takiego wujka, utrzymuję z nim kontakt akurat dla przyjemności, do głowy by mi nie przyszło że mógłby mnie uwzględnić w testamencie, czy dać mi samochód : Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:47 Poza tym ten wiek, jest szansa że żadnych wielkich problemów już nie będzie, Babuni mojej nie znasz Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 05:52 Eeee, to bierz. Nawet jak będą jakieś strings attached, to ileż ta osoba jeszcze pożyje? Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 09:08 E jak 90 plus to bierz. Senior w tym wieku raczej nie będzie oczekiwał wożenia go po dyskotecljach, najwyżej czasem do lekarza go podrzuciasz a to dość tanio za samochód Odpowiedz Link Zgłoś
daszka_staszka Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 09:09 Poza tym nie stawlabym za bardzo okoniem skoro taki majętny jest bo jeszcze cię z testamentu usunie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:47 Czy jesteście tą rodziną z Sukcesji? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 05:53 Nie narzekaj, to banda zjebów jest. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 15:55 Nie, gdyż nie mam prawa jazdy i nie zrobię plus nie stać mnie na utrzymanie auta. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 17:16 A czy w razie gdyby trzeba było dziadka gdzieś podwieźć..dasz radę? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 18:10 No pewnie ze sie zgadzam...spytalbym tylko czy mge wybrac marke i kolor Tylko glupi nie bierze jak daja. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 18:31 Nie. Bo wiem, że to nie byłby ot po prostu prezent tylko coś w rodzaju inwestycji w wymaganie wdzięczności. A na samochód (może gorszy, może później) jestem sobie wstanie względnie realnie pozwolić Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Osoba z rodziny i samochód 15.12.22, 19:19 Oczywiście, że tak. Chce niech daje. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Osoba z rodziny i samochód 16.12.22, 22:23 Nie bardzo rozumiem, dlaczego ktoś z kim masz "srednie układy" chcialby ci kupić samochód? Albo może ja inaczej rozumiem to określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Osoba z rodziny i samochód 16.12.22, 22:33 Nie bo to będzie na pewno niosło ze sobą konsekwencje, których nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Osoba z rodziny i samochód 16.12.22, 23:57 Robie wywiad po rodzinie - komu wczesniej chcial/a kupic auto i czemu ta osoby czy osoby odmowily "relacje problematyczne" to okreslenie zwiastujace klopoty, a prezent ma byc zapewne sposobem na wrobienie w szoferowanie ofiarodawcy. Odmowilabym. Odpowiedz Link Zgłoś
noname2021 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 05:49 Spoko, niech kupuje! Tylko taki jaki on chce, czy taki jaki ty chcesz ? no bo to jest troche roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 08:50 A jeśli weźmiesz ten samochód, to będziesz po wszystkim czuć się jak prostytutka czy nie? A wujaszek jest z tych, co to potrafiliby jakiś numer wyciąć i np. kupić specjalnie jakieś problematyczne auto po to, żeby sprawić Ci problemy? Zyebów jest na świecie sporo, motywacje miewają szalone, jeśli to ktoś nieprzewidywalny i toksyczny, to takie auto może być średnim prezentem a bardziej pułapką. Zresztą, to daleka rodzina: zakładam, że nie nikogo bliższego żeby go obdarowywać? Bo jeśli ma, a chce obdarować Ciebie, to znaczy, że jesteś elementem jakiejś niefajnej gry. Poza tym, jeśli chcesz się wyrwać z orbity jego wpływów, to on to doskonałe czuję i chce Cię w taki sposób zatrzymać. Kupić sobie Ciebie. To przecież drogi prezent i słusznie będziesz potem czuć się zobowiązana. Takie prezenty okazujący się czasem bardzo drogie i bardzo gorzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 09:14 Biore auto, ale ja potrafię wytrwac w przekonaniu, ze prezent to tylko prezent a nie lapówka za ewentualne przyszle roszczenia i bez wyrzutow sumienia odmowic kiedy poczuje się przeciazana oczekiwaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 09:20 A może dziadka sumienie ruszyło że był wredny dla Ciebie, a że honor nie pozwala przyznać się..więc w ten sposób chce ,,naprawić krzywdy,,podatek chyba trzeba zapłacić od darowizny?? Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 09:35 Tobie samochód na otarcie łez, a dom na schronisko dla zwierząr 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia22 Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 12:16 Nie, nie widzę powodu, żeby ktoś miał mi coś dawać, a szczególnie rzecz o znacznej wartości. No może poza przypadkiem, gdyby ktoś wygrał miliony w lotto i chciał robić prezenty dla rodziny, to pewnie bym wzięła. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Osoba z rodziny i samochód 17.12.22, 12:21 Jeżeli nie mam noża na gardle czyli bieda i mieszkanie daleko od wszystkiego, to jednak nie. Zdecydowanie nie. Zdecydowanie łatwiej podjąć ewentualnie decyzje w przyszłości gdy nie jest się uwikłanym w tego typu układy finansowe. Jeżeli ta osoba będzie od Ciebie czegoś potrzebowała, wtedy będziesz mogła jej pomóc dlatego, że chcesz (jeżeli będziesz chciała i mogła) a nie dlatego, że coś ci dała. Odpowiedz Link Zgłoś