Dodaj do ulubionych

Apostazja - plan na 2023

23.12.22, 14:30
Od 30 lat nie mam nic wspólnego z KK i planuję się na dobre wymiksować z czegoś, do czego sama się nie zgłaszałam. Chcę dokonać apostazji. Czy wiecie, jak to najprościej zrobić?
Obserwuj wątek
    • eglantine Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 14:38
      apostazja.info/
      Prościej się nie da. Danych i tak nie usuną, odnotują jedynie, że jesteś apostatką.
      • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 15:32
        Temat apostazji robi się nośny smile
        wyborcza.pl/7,75410,29151905,moja-apostazja-jak-zrobilem-sobie-najpiekniejszy-prezent-na.html#S.seo-K.C-B.4-L.1.maly
        • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:56
          O paru lat.
        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 17:42

Cyryl: "Rosja broni wartości, które stawiają zaporę apostazji"

smile smile smile
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 14:42
      Jak jest Ci to jakoś tam psychicznie potrzebne to spoko, natomiast zdaj sobie sprawę z tego, że to jest tylko wpis, nadal figurujesz jako członkini KK.
      • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 14:53
        Ponownie uzyskujesz w parafii chrztu świadectwo chrztu - tym razem z dopiskiem o dokonanym wystąpieniu z Kościoła. To świadectwo jest potwierdzeniem dokonania wystąpienia.
      • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 14:54
        Figuruję, ale jako osoba, która wystąpiła z kościoła.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 15:12
          Ja zrobiłam pierwszy krok- pojechałam do parafii w której byłam ochrzczoną po odpis aktu. Wydrukowalam w 2 egzemplarzach oświadczenie woli. Teraz muszę iść do mojej (hahaha) parafii to zanieść.
          • ajaksiowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 15:14
            Ooo,a ja przeciwnie ,bo się dowiedziałam że zmienił się Proboszcz🤗🤗🤗
            • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 15:28
              No ale co ma do tego czy proboszcz jest ten czy inny.?
              • ajaksiowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:25
                bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> No ale co ma do tego czy proboszcz jest ten czy inny.?

Noo ma,tamten angażował się społeczno- politycznie,dołował mnie..teraz jest podobno NORMALNIE🙂
                • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:31
                  No z mojego punktu widzenia osoba proboszcza kompletnie nie ma znaczenia. Wypisuje się bo jestem niewierzącą i instytucja kościoła nie podoba mi się jako CAŁOKSZTAŁT. A to, że w Pcimiu Dolnym jest fajny probosz a w Pcimiu Górnym niefajny- jakie to ma znaczenie.? Zresztą oni teraz muszą być "fajni" bo coraz mniej ludzi przychodzi na mszę i coraz skromniej brzęczy i szeleści na tacach.
                  • ajaksiowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:49
                    bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> No z mojego punktu widzenia osoba proboszcza kompletnie nie ma znaczenia. Wypis
                    > uje się bo jestem niewierzącą i instytucja kościoła nie podoba mi się jako CAŁO
                    > KSZTAŁT. A to, że w Pcimiu Dolnym jest fajny probosz a w Pcimiu Górnym niefajny
                    > - jakie to ma znaczenie.? Zresztą oni teraz muszą być "fajni" bo coraz mniej lu
                    > dzi przychodzi na mszę i coraz skromniej brzęczy i szeleści na tacach.

Jest różnica między fajnością a normalnością🙂🙂🙂
                    • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:58
                      Tak, pojedynczy członkowie mafii też mogą być normalni. W końcu taki księgowy czy krawiec nie zabija, c'nie?
                      • ajaksiowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:30
                        arthwen napisał(a):

> Tak, pojedynczy członkowie mafii też mogą być normalni. W końcu taki księgowy c
                        > zy krawiec nie zabija, c'nie?
                        >
                        Mam nadzieję że z NFZ się wypisałaś wszak Medycy popełniają błędy lekarskie za które mało kto odpowiada
                        • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:35
                          Ale to medycy bywają bez sensu, nie medycyna.
                        • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:55
                          W zasadzie to się wypisałam, bo korzystam wyłacznie prywatnie tongue_out
                          Tym niemniej medycy nie są zobowiazani do posłuszeństwa bossowi, który na dodatek jest obywatelem obcego państwa tongue_out
                          • dr.amy.farrah.fowler Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:40
                            Zapewniam, że (czego Ci nie życzę) jak dostaniesz czegokolwiek poważniejszego od kataru, anginy czy stulejki, wrócisz do NFZ jak na gumie (albo Twoja wspaniałą prywatna służba zdrowia Cię tam sama podrzuci).
                            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:21
                              Czego jak czego, ale stulejki to na pewno nie dostanę.
                              Choruję przewlekle, chociaż nie bardzo poważnie i jakoś mnie nie przerzucają. Tomografię mam robioną regularnie i też w ramach pakietu. Zabiegi operacyjne - w ramach pakietu.
                              Nie żebym chciała testować jakieś nowotwory czy coś, ale do tej pory ogarniali tongue_out W przeciwieństwie do nfz.
                        • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 06:26
                          Zajmowałam się swego czasu sprawami odszkodowawczymi i jak najbardziej odpowiadali.
                        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 31.12.22, 18:47

pl-pl.facebook.com/TygodnikNIE/

smile
                          • asia.sthm Re: Apostazja - plan na 2023 31.12.22, 19:00
                            Do kogoś ten nieboszczyk podobny 👍
                • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:55
                  eee tam oni wszyscy są po jednych pieniądzach , są z jednej antydemokratycznej , propisowskiej , antykobiecej gliny
                  nowy proboszcz się jeszcze może kamufluje

pl-pl.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/
      • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 13:17
        U nas nadal masz swoją parafialną teczkę i co nam pan/pani zrobisz ?
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29301031,apostaci-moga-figurowac-w-ksiegach-parafialnych-dgp-obywatele.html#s=BoxOpImg5
      • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 30.12.22, 19:27
        Renata Dancewicz o apostazji :
        natemat.pl/459355,renata-dancewicz-o-apostazji-i-kosciele-co-ja-brzydzi
    • dwa_kubki_herbaty Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 15:35
      Czyli, chcesz uaktualnić informacje o sobie w bazie koscielnej?
      • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 15:52
        Oczywiście, że chcę uaktualnić swoją pozycję jako: wystąpiła.
        • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 16:36
          No właśnie ja też. Nie chcę figurować jako ta, co nie wystąpiła i nabijać statystyk.
        • snajper55 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:45
          alina460 napisała:

> Oczywiście, że chcę uaktualnić swoją pozycję jako: wystąpiła.

A wstępowałaś?

Przecież kk i tak uważa apostatów za katolików. Apostazja niczego nie zmienia. Byłaś uważana za katoliczkę i figurowałaś w statystykach kościelnych jako katoliczka i po apostazji też będziesz uważana za katoliczkę i będziesz figurować w statystykach kościelnych jako katoliczka.

S.
      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 16:55
        Owszem, to całkiem przyjemne patrzeć jak się wiją jak im wzrasta liczba apostazji.
        Do tego na oświadczeniu zamieszczasz taką formułkę, w której żądasz zaprzestania przetwarzania danych osobowych, a poniższe podajesz wyłacznie w celu przeprowadzenia procesu apostazji tongue_out
        • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:33
          O, dziękuję za wskazówkę o danych osobowych!
          • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 06:28
            Tyle, że ta wskazówka na nic się nie zda, bo Kościół za nic ma przepisy o ochronie danych osobowych.
            uodo.gov.pl/pl/138/721
          • dr.amy.farrah.fowler Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:47
            Ma dokładnie tyle samo sensu, co wklejanie formułek o niewyrażaniu zgody na cokolwiek na fejsbuniu - organizacje religijne nie podlegają przepisom o ochronie danych osobowych.
            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:25
              Podlegają. Mogą mieć swoje przepisy, ale muszą być one dostosowane do RODO. Nawet wyżej marta.graca wklejała, a tam jak byk widnieje: Kościół lub związek wyznaniowy, który nie stosuje wskazanych w art. 91 RODO szczegółowych zasad ochrony danych musi w pełni przestrzegać postanowień RODO.
              • alicia033 Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 12:16
                arthwen napisał(a):

> Podlegają. Mogą mieć swoje przepisy, ale muszą być one dostosowane do RODO.
                >

No to jeszcze raz:
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,29301031,apostaci-moga-figurowac-w-ksiegach-parafialnych-dgp-obywatele.html#do_w=57&do_v=739&do_st=RS&do_sid=1046&do_a=1046#s=BoxOpLink
                • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 14:43
                  Ale całe to figurowanie w księgach parafialnych to jest wpis do księgu chrztu, ewentualnie adnotacja o innych sakramentach jeśli się przyjmowało.
                  To mogą i tylko to.
    • pytajacakinga Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:00
      Kiedyś też miałam taki plan ale uświadomiłam sobie ze ja się nie zapisywałam to po co mam sie wypisywać szkoda mojej Energi i czasu. Poza tym równie mnie to interesuje co to że kiedyś na koloniach byłam zapisana do grupy biedronek 😂
      • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:35
        Trochę to inaczej działa niż grupa biedronek, ale obawiam się, że i tak nic nie zrozumiesz.
        • taje Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:43
          No ale ona ma racje. Dlaczego wypisując się z organizacji, do której ktoś cię zapisał bez twojej woli masz przestrzegać reguł tejże organizacji? Swego czasu była afera z Kościołem LDS (Mormoni) - okazało się, że ochrzcili w swoim kościele *pośmiertnie* kilka tysięcy zmarłych Żydów, ofiar Holocaustu. Uważasz, że rodziny tychże ofiar powinny oficjalnie domagać się wypisania z kościoła LDS swoich bliskich ochrzczonych pośmiertnie i w tymże procesie przestrzegać reguł LDS, typu wizyta u lokalnego "proboszcza" etc? Może jeszcze zapłacić opłatę manipulacyjną? Jedynym argumentem za apostazją zgodnie z zasadami KK to statystyki. I to tylko przy założeniu, że apostata nie figuruje w statystykach jako członek KK, co nie wiem czy obecnie jest prawdą.
          • snajper55 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:48
            taje napisała:

> Jedynym argumentem za apostazją zgodnie z zasadami KK to statystyki. I t
            > o tylko przy założeniu, że apostata nie figuruje w statystykach jako członek KK
            > , co nie wiem czy obecnie jest prawdą.

Apostata jest, według kk, katolikiem. Katolikiem jest, według kk, każdy ochrzczony.

Wiki: "Zgodnie z doktryną katolicką apostata wciąż pozostaje członkiem Kościoła oraz katolikiem, gdyż decydujący o tym chrzest jest nieusuwalny. "

S.
        • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 06:30
          Tak, trochę inaczej. Opuszczając grupę biedronek przestajesz być przedszkolakiem biedronką, a po apostazji nadal cię liczą jako katoliczkę.
      • wapaha Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 15:37
        Mam to samo zdanie

Akt apostazji,jego dokonanie dowodzi, ze zgadzasz się z tym że jesteś w organizacji

Nie zamierzam wypisywać się z czegoś do czego się nie zapisywałam.
    • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:00
      W necie jest tego pełno, ale w skrócie potrzebujesz odpisu aktu chrztu (z parafii gdzie byłaś chrzczona, wystarczy 1 sztuka), oświadczenia woli, w którym piszesz że chcesz dokonać apostazji, w mniej lub bardziej oględnych słowach (trzy kopie - jedna dla ciebie, jedna dla parafii, jedna wysyłana do kurii). Umawiasz się na spotkanie z proboszczem aktualnej parafii (musi być proboszcz), wręczasz mu to i z głowy. Potem możesz sobie jeszcze wziąć kolejny odpis aktu chrztu, już z adnotacją o apostazji.
      • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 17:35
        Dziękuję.
    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:07
      Pytanie po co? Podatki placisz? Karte czlonkowska ci dali?
      No i co sie zmieni jak sie oficjalnie wypiszesz zamiast po prostu nic nie robic?
      Przeciez z ksiag wszelkich cie nie wypisza? dopisz ze sie "wypisalas" ...
      I komu tym ulatwisz ? bo sobie na pewno nic a wrecz skomlikujesz.
      Czyzby po prostu glupota mlodej generacji?
      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:13
        Bo może. I dlatego, że rosnące statystyki apostazji bardzo smucą, martwią i irytują księży.
        I cóż to niby komplikuje? Upraszcza wręcz, bo jakby się nagle pożegnała z tym światem, to rodzina nie będzie mieć dylematu, czy robić katolicki pogrzeb - bo w końcu apostacie się nie należy, czyli problem z głowy.
        • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:29
          Bzdury na kolkach.. rodzina wlsnie wtedy bedzie miec dylemat - co z "tym" zrobic
          I to jeszcze ile to zachodu....
          Nie guipota? Ok, durnota mlodych i niedojrzalych ..
          • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:36
            Jaki dylemat? Pogrzeb świecki.
          • la_mujer75 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:47
            Dlatego moje nieochrzczone. One już tego dylematu mieć nie będą.
            I jaka w sumie głupota młodych? W tym roku skończyłam 47 lat, od ponad 37 lat jestem niewierząca.
            Tylko bardzo leniwa, bo jeszcze się za apostazję nie wzięłam.
          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:58
            Rodzina nie będzie mieć dylematu, bo w grę wchodzić będzie tylko jedna opcja - pogrzeb świecki. Zachodu z pewnością mniej niż z katolickim pogrzebem, bo nie trzeba się użerać z księdzem.
          • pytajacakinga Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:54
            engine8t napisał:

> Bzdury na kolkach.. rodzina wlsnie wtedy bedzie miec dylemat - co z "tym" zro
            > bic
            > I to jeszcze ile to zachodu....
            > Nie guipota? Ok, durnota mlodych i niedojrzalych ..

Dokładnie i to jeszcze pewnie rodzina będzie musiała wybulić podwójnie kasy dla ksiedza😉
            • kamin Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 08:22
              Niby za co? Za nieobecność na pogrzebie?
        • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:32
          No a co bedzie jak spotka wymarzonego rycerza - a on katolik i chce wziac slub w kosciele?
          Bedzie sie od nowa zapisywac?
          Powoe - wszyscy tylko nie katolicy?

Zreszta chrztu sie nie wymarze i raz ochrzczony jest ochrzczony na zawsze.. . a ze "wypisany" to jakie to ma znaczenie?

To jedynie ma jkis sent tak gdzie si eplaci podatkina koscoly jak sie jest religijnym le w Polsce??
          • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:37
            Rycerz katolik może wziąć ślub jednostronny. Albo po prostu cywilny. Bo dlaczego jego chcenie ma być ważniejsze od mojego niechcenia?
            • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:41
              A dlaczego młoda? Skąd takie domniemanie?

• angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:46
                To na pewno do mnie?
              • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:11
                Bo osoba dorosla (niekoniecznie wiekowo ale mentalnie ) nigdy by nie miala takich iditycznych zamyslow.
                • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:51
                  Jak widać po tobie, a twierdzisz, że jesteś mocno dorosły, wręcz przeterminowany, idiotyczne zamysły są dla ciebie codziennością.
                  • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:54
                    Ale przynajmniej je mam...
                    • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:09
                      Masz, owszem, same idiotyczne.
                      Widać jednak coś poszło mocno nie tak z twoim dorastaniem i dojrzewaniem.
            • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:09
              I to ma byc malzenstwo? Interesujace zalozenia..... On sobie wezmie slub jednostronny a Ty nie i nie wazne co nasze ale co moje?
              Na czym taki "zwiazek" bedzieci budowac? I dziwicie sie potem?
              • babcia47 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 02:50
                Mój syn brał ślub jednostronny. Polega to na tym, ze owszem stawiają się przed ołtarzem oboje ale tylko synod w składała przysięgę, przystępowała do komunii itd.Syn był jako osobą niewierząca A podpisywał tylko dokumenty " cywilne"
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:52
                  Dla mnie to patologia.... Jedna strona przysiega przed Bogiem milosc wiernosc i uczci wosc zanim smierc nie rozalczy a druga - dopuki jej sie bedzie tak widzialo..
                  Zaczynamy zwiazek oficjalnie oglaszajac ze mamy ze soba wiecje co nas rozni niz laczy bo rozni nas swiatopoglad, wartosci moralne i etyczne, sposob i plany na zycie i wychowanie dzieci...etc etc.
                  Co nas wiec laczy? W sumienic "wartosciwego na dluga mete"
                  Seks? Kasa", to co lubimy jesc i gdzie jezdzic na wakacje?
                  Nie jest to chore od poczatku?
                  • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:08
                    Biedactwo, musisz się otaczać naprawdę strasznymi i podłymi ludźmi, skoro tylko strach przed karą i piekłem zmusza was do posiadania jakichś wartości moralnych i etycznych, skoro bez tego byście ich nie mieli.
                  • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:37
                    Po pierwsze, przysięga się drugiej osobie a nie jakiemuś zmyślonemu bytowi. Po drugie, będąc niewierzącym można mieć zarówno podobny światopogląd, jak i tym bardziej podobne wartości moralne i etyczne, sposób i plany na życie i wychowanie dzieci...etc. jak osoba wierząca. I we wszystkich kwestiach umieć się dogadać.
                    Nie jesteś od oceniania czyichś wyborów.
                    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 18:21
                      I ile masz juz tej praktyki w szczesliwym i szanuajcym sie nawzajem zwiazku - jesli mzna zaytac? No bo zakladam wiesz co mowisz?
                      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 19:34
                        Ja mam 18 lat prawie. Przy czym nie braliśmy ślubu jednostronnego. Niewierzący jesteśmy oboje tongue_out
                        • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 20:21
                          A to ty dziecko jeszcze.. ktoremu sie wydaje ze dorole, wiec wszytko zganiamy na mlodziencza glupote i wybaczamy po katolicku smile ... Tak sie to nazywalo w naszych - dobrych, czasach smile I tez sie mowilo ze wyrosniesz z tego, zmadrzejesz i zmienisz poglady jak zaczniesz zyc za swoje
                          • paskudek1 Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 22:04
                            Czytaj ze zrozumieniem żałosny tłuku - 18 lat ZWIĄZKU
                          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 14:46
                            engine8t napisał:

> A to ty dziecko jeszcze.. ktoremu sie wydaje ze dorole, wiec wszytko zganiamy n
                            > a mlodziencza glupote i wybaczamy po katolicku smile ... Tak sie to nazywalo w
                            > naszych - dobrych, czasach smile I tez sie mowilo ze wyrosniesz z tego, zmadrz
                            > ejesz i zmienisz poglady jak zaczniesz zyc za swoje

Dzięki dziadziu.
                            Od czasu 40 urodzin nikt mnie nie wziął za nastolatkę (aczkolwiek oczywiście, jako ematka nie wyglądam na swój wiek, wiadomo), więc miło tak zaocznie chociaż, nawet jeśli spowodowane to nieumiejętnością czytania ze zrozumieniem tongue_out
                      • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 12:00
                        engine8t napisał:

> I ile masz juz tej praktyki w szczesliwym i szanuajcym sie nawzajem zwiazku - j
                        > esli mzna zaytac? No bo zakladam wiesz co mowisz?

Oczywiście, że wiem o czym mówię. A to ile lat mam praktyki w szczęśliwym i szanującym się związku, nie powinno cię interesować. Ten wątek nie jest ani o mnie ani o tobie.
                  • hosta_73 Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 12:40
                    "Zaczynamy zwiazek oficjalnie oglaszajac ze mamy ze soba wiecje co nas rozni niz laczy bo rozni nas swiatopoglad, wartosci moralne i etyczne, sposob i plany na zycie i wychowanie dzieci...etc etc. "

Czyli szczęśliwy związek wierzącego i ateisty jest niemożliwy i skazany na porażkę? Uważasz, że nie istnieją?
                    • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 15:27
                      Istnieją, ale wg mnie są trudniejsze, niż dwójki ateistów lub dwójki wierzących.
                      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 15:36
                        Wszystkie związki, w których występują różnice w kwestiach dla obu osób istotnych są trudne. Ale w przypadku akurat religii często jest to kwestia bardziej kulturowa (rodzina sobie nie wyobraża ślubu niekościelnego), więc przechodzi to dość lekko, bo świadopoglądowo wcale małżonkowie nie muszą się bardzo różnić - a różnice między ślubem jednostronnym a zwykłym są tak minimalne, że babcia może nawet nie zauważyć tongue_out
                        • hosta_73 Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 16:06
                          Ja to rozumiem ale dla engine8t jest to chyba nie do pojęcia, stąd moje pytanie.
                        • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 16:28
                          Miałam na myśli osoby naprawdę głęboko wierzące, a nie "wierzące niepraktykujące biorące ślub kościelny dla babci". W takim przypadku różnice światopoglądowe mogą być diametralne.
                          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 22:17
                            Tak, przy znacznych różnicach w światopoglądzie będzie ciężko, niezależnie od tego, czy wynikają one z religii, kultury czy czegokolwiek innego.
                            Ale ślubu jednostronnego w Polsce nie biorą wyłącznie osoby głęboko wierzące (i obstawiałabym, ale to tylko na logikę, że to raczej niewielki procent wśród wszystkich biorących taki ślub).
                    • arwena_11 Re: Apostazja - plan na 2023 28.12.22, 17:34
                      Pewnie istnieją. Ale są zdecydowanie trudniejsze.
              • ichi51e Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 05:53
                przecież i tak ślub kościelny nie ma żadnej mocy poza kościołem - musisz wziąć drugi cywilny albo od razu konkordatowy.
                • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 06:35
                  Konkordatowy to raczej standard.
                  • ichi51e Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:07
                    pytanie co w sumie wypadku jednostronnego. Jednostronny konkordatowy?
                    • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:29
                      No, a dlaczego nie? Byłam na takim. Dla postronnej osoby niemal nie do odróżnienia, po prostu jedna osoba nie wypowiada słów: tak mi dopomóż...
                    • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 14:28
                      A czemu nie? "Konkordatowy", czyli część cywilna dołączona do religijnej, nijak się ma do jednostronnej przysięgi na Boga.
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:50
                  Ma moc wsrod wierzacych i pomiedzy malzonakami i to jest wazne a nawet najwazniejsze.
                  • woman_in_love Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:20
                    Nie ma żadnej mocy, bo może się okazać zaraz że go jednak nie było big_grinbig_grinbig_grin
                    gdy zapłaci się klechom
              • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 14:29
                Ślub jednostronny oznacza, że tylko jedna strona przysięga na Boga. Cała reszta przysięgi, czyli to, na czym buduje się związek, jest taka sama.
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:59
                  Tzn jak tak sama?
                  Taki zwiazek buduje sie na piasku poniewaz ma sie 2 rozne poglady na prawde i sposob na zycie ...
                  Jak mozna cokolwiek zbudowac np biznes majac dwie umowy - kazda napisana przez kazda ze stron wg wlasnego widzimisie? Ja przestrzegam moich zasad a ty swoich..
                  I teraz jaki jest ich poglad na to w czym sie nie zgadzaj?
                  np aborcje, wychwanie dzieci, moralnosc, lgbt etc..... i wsedzie tam gdzi kosciol si enie zgadza z progresywnymi teoriami jak ze wiekszsc z nich nie jest mozliwa do negocjacji?
                  Jedna strona wierzy i przestrzega 10 przykazan a druga sie z tego wysmiewa? Dzieci beda po czyjej stronie?
                  • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:28
                    Ale wiesz, że np. w Polsce posłowie mogą dodać do przysięgi poselskiej "Tak mi dopomóż Bóg", ale nie muszą - grunt, żeby powiedzieli tę cywilną część przysięgi? No to to jest tak samo.
                    BTW kto wchodzi w związek, w którym wyśmiewa poglądy drugiej strony? Chyba tylko ty.
                    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 23:45
                      No wlasnie - super przylad z tym poslami..... I widzisz jaki macie rzad i jak sie wspolnie dogaduja?
                    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 23:47
                      BTW kto wchodzi w związek, w którym wyśmiewa poglądy drugiej strony? Chyba tylko ty

No moze masz racje - u was coraz mniej zwiazkow a jedynie "uklady partnerskie" opierajace sie na wzjemnym swiadczeniu sobie uslug seksualnych..
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:33
                Zwązek się buduje na uczuciach między dwoma osobami, a nie na formułce powtórzonej przed klechą.
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 23:00
                  Na uczuciach? A wiec posznaowanie uczuc drugiej strony? Skoro on wierzy w Boga i postpeuje wg zasad a ty nie to jak sie to ma do wzajemnych uczuc?
                  Chyba ze uczucie sprwadzasz do seksu czy inny wzajemnie oferowanych uslug?
                  • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:26
                    Wiesz, w konstytucji mamy taką fajną preambułę (trudne słowo, wygugluj) o wierzących w Boga "będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielających tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł". Pomyśl chwilę (trudne zajęcie, wiem) nad tym zdaniem.
                    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 15:52
                      Preambuła w Konstytucji nie jest prawem , jest tylko preambułą , taką zapowiedzią artykułów w Konstytucji .
                      Tyle i tylko tyle .

.
                      wyborcza.pl/7,75968,29296607,jako-ksiadz-spowiadalem-wiernych-a-dzis-jestem-przeciwnikiem.html#S.TD-K.C-B.3-L.1.duzy
                      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 16:36
                        Nic nie zrozumiałaś z mojej wypowiedzi, bywa.
                  • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:14
                    Wg jakich zasad postępuje ten "on", a wg jakich ja nie?
                    Np taki Kurski, wierzący katolik postępuje tak wg zasad, że unieważnił sobie ponad 20-letnie małżeństwo z trójką dzieci, a potem wziął kolejny ślub kościelny w Łagiewnikach, gdzie normalnie nikt ślubów nie bierze (płacąc za to ze środków publicznych, czyli udostępniając w zamian czas antenowy), czy ja, która mam jednego i tego samego męża od lat 18? (Tia, niby do stażu Kurskiego mi jeszcze brakuje, ale nawet jakbym się rozwiodła to chcoiaż uczciwie, a nie twierdząc, że mojego małżeństwa tak naprawdę to nigdy nie było)
          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:56
            To tobie się tylko wydaje, że ochrzczonym jest się na zawsze, ja na ten przykład już nie jestem.

A co do rycerza, to z definicji nie może być katolikiem, bo to się wyklucza.
            • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:12
              O tak ? wycielas sobie ten chrzest i glowy czy wyszlas za dom i 3 x glosno wykrzyczalas ze nie jestes ?
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:30
                A kto niby mówi, że ochrzczonym jest się na zawsze? Czyżby nie instytucja, której członkiem nie jestem i której zasady mam głęboko w nosie?
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:42
                  Kosciol tak mowi i nigdy raz ochrzczonego drugi raz nie ochrzci...
                  No wiec jesli nie jestes czlonkiem to w czym problem? Nie udzielasz sie, skladek nie plcisz, legitymacji ni emasz a wiec masz z tym tyle wspolnego ile chcesz ...
                  • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:52
                    Poza tym, że wierchuszka KK wpływa na prawo kraju, w którym żyję.
                    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:52
                      A co to ma wspolnego z Twoim stosunkeim do kosciola?
                      A jesli KK wplywa i to 10 przykazaniami to ktore z nich jest zle na tyle aby z nim walczyc?
                      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:20
                        Pierwsze 3 chociażby.
                        Problem też w tym, że akurat przykazaniami to KK kieruje się wyłącznie na papierze. W praktyce to jednak wygląda inaczej.
                  • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:17
                    Ależ co mnie obchodzi co mówi KK? W tym właśnie wasz problem, wasz - wierzących i waszej organizacji. Wydaje wam się, że to co mówicie musi mieć znaczenie dla osób nie będących w waszej sekcie. I to jest clue - wydaje wam się.
              • babcia47 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 02:57
                W moim przypadku nie było co wycinać bo zniesiono mnie do chrztu jako niemowlę bez pytania o zdanie . Coś tam potem wbijano do głowy ale bardzo klócilo się z postępowaniem osób próbujących przekonać mnie do religii i jak każde dziecko doskonałe widziałam ten fałsz aż do momentu kiedy miałam już pewność i odwagę by powiedzieć, że nie wierzę i więcej do kościoła nie pójdę.
            • ichi51e Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:24
              dlaczego racers nie moze byc katolikiem? A krzyzowcy? zakon maltanski? krzyzacy?
              • ichi51e Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 07:25
                *rycerz
                • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:28
                  papcio engine użył raczej nie w tym znaczeniu tongue_out
                  Zakony rycerskie zresztą to była solidna patologia, więc tym bardziej.
                  • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:45
                    Patologia nie byli w swoich czasach....
                    Tak jak lewactow obecnekiedy mowi o 56 plciach, ze aborcja to dobre, LGBT to normalka etc....i co z tego? Za iles lat wasze wnuki to tez ocenia ze to byla patologia
                    • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:53
                      Ocenią, że ty byłeś patologią.
                      • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:53
                        ha. a wiec natura , prawda, etyka i moralnosc to wg ciebie patologia?
                        • nowamamagapka Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 23:12
                          etyka i moralność w kontekście KK... smile

engine8t napisał:

> ha. a wiec natura , prawda, etyka i moralnosc to wg ciebie patologia?
                        • cosmetic.wipes Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:30
                          engine8t napisał:

> ha. a wiec natura , prawda, etyka i moralnosc to wg ciebie patologia?

O naturze pogadamy jak ci wyrostek zropieje 😄
                    • paskudek1 Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 17:49
                      Nie wiem skąd ty bierzesz te 56 płci ale aborcja to JEST coś dobrego a LGBT jest normalne. To że do ciebie proste kwestie nie docierają to twój problem
                      • bene_gesserit Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 17:51
                        Endzin sobie trzepie do ekranu, a wy wszystkie mu to umożliwiacie.
                        W jakim niby celu?
                        • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:04
                          Jak zwykle - bez celu to robia. Wyrosna z tego mam nadzieje.
                      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 18:42
                        Ostatnio Sośnierz mówił o 72 płciach, więc pewnie podobne źródło.
                      • engine8t [...] 25.12.22, 23:44
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 20:09
          arthwen , o to to właśnie "że rosnące statystyki apostazji bardzo smucą , martwią i irytują księży"
          chociażby dla ich irytacji i utarcia im nosa warto dokonywać apostazji smile

dokonywanie apostazji chociażby z w/w powodów jest b. ważne , księża widzą i mają świadomość że te
          niemowlaki które teraz polewają kranówką w duuużej części im się też wymiksują i kiedyś pokażą środkowy palec , dlatego księża z powodu apostazji dostają gulę i wtedy mówią "yyyyeeeeyyyyy......"

księża m.in. za sprawą coraz mniejszej ilości uczniów na lekcjach religii , za sprawą pustoszejących ławek w kościołach oraz za sprawą apostazji zaczynają widzieć bezsensowność swojej "pracy" i koniec końców zrzucają sutanny , porzucają fach czarownika i idą w końcu do uczciwej pracy

.
          • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 21:00
            Fakt, ale dotyczy tych bardziej normalnych księży. Jeszcze chwila. Niech to zgniłe pokolenie księży i miherowych beretów wymrze to dopiero będzie widać jakąś zmianę.
            • szybki-lisek Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:11
              To się stanie. Poczekamy.
      • loginematka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:49
        po to, by w Polsce nie było 91% katolików, a 91% -1

Po to, by kler nie dawał sobie przez to mandatu do wdrażania swoich dogmatycznych bredni argumentem "bo 91% Polaków to katolicy" (co samo w sobie jest bzdurą zresztą)

Po to by zakończyć hipokryzję.

To po to.
        • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:01
          Dokładnie tak. I jest jeszcze 99 innych powodów.
      • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:43
        engine8t napisał:

> Pytanie po co? Podatki placisz? Karte czlonkowska ci dali?

Po to, że nie chce nalezeć do organizacji, do której zapisano ją niezgodnie z jej wolą. Nie wystarczy?

> No i co sie zmieni jak sie oficjalnie wypiszesz zamiast po prostu nic nie robic

Zmieni. Nie będzie figurować jako członek sekty.

> I komu tym ulatwisz ? bo sobie na pewno nic a wrecz skomlikujesz.

A co niby sobie skomplikuje składając oświadczenie woli?

> Czyzby po prostu glupota mlodej generacji?

Raczej głupota starej generacji, która narzuciła młodej generacji gwałtem i bez pytania swoją religię, a teraz zadaje durne pytania.
        • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:25
          Jakie wy jestescie durne......

Przeciez bedziesz miec swoadectwo chrztu z dopiskiem ze chcrzczona ale sie wypisala z kosciola.?
          I co to zmienia poza tym ze masz w sumie negatywny wpis w dokumencie..
          Przeciez ta apostacja nie wycofuje chrztu amni z niczego cie nie zwalnia. A brak Apostazji do nieczego nie zmusza czy nie robi niczego gorzej pod rzdnym wzgledem?
          Bedzisz dalej katoliczka ktora nie nalezy do kosciola. Big deal?
          U nas w sumie to kazdy tak ma chyba ze sie sam do kosciola prafialnego zapisze wiec jest katolikiem bez przynaleznosci do parafii .
          I to ze nie jestem zapisany czy jestem nic nie zmienia z wyjatkiem tego ze proboszcz parafi moze (ale nigdy tego nie robi) powiedziec ze chowa tylko swoich smile
          Zaprosilismy np kiedys ksiedza na kolacje - taka koleda w Czerwcu. Ten zapytal czy jestesmy zapisani ddo jego parafii a ja mowie ze nie .. A czy chcemy sie zapisac? Nie. Do kosciola chodzimy ale jeszcze sie nie zdecydowalismy czy i do ktorego sie zapiszemy bo zaden nie "pasuje" .. Pyta czy to w takim razie rozmowy kwalifkacyjne a ja potwierdzilem ..... Fajny facet i milo spedzilismy wieczor. Posmialismy sie i rozeszlismy jak przyjaciele...
          • bene_gesserit Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 10:38
            engine8t napisał:

> Jakie wy jestescie durne.
            ...
            > Bedzisz dalej
            ...

I takie dajesz świadectwo swojej wierze. Chamstwo w dyskusji z nieznaną kobietą. Tak traktujesz bliżnich?
            • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:39
              Prawde mowie wiec jestem rozgrzeszony.
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:21
                Rozgrzeszyć to cię może ksiądz podczas spowiedzi. Wyspowiadałeś się z bycia chamskim?
          • my_fair_lady Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 12:00
            engine8t napisał:

> Jakie wy jestescie durne......
            >

“Mundry” się znalazł 😂🤣😂😆🤣
            • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:06
              Jak Ty masz zmadrzec kiedy madrosci od glupoty jeszcze nie potrafisz rozroznic?
          • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:49
            engine8t napisał: ....

Jaki ty jesteś mega durny i prymitywny.....
            Porzucenie religii (apostazja) jest jednym z praw człowieka, prawnie chronionym m.in. przez Kartę praw podstawowych, traktat lizboński oraz Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych.
            I nie ty jesteś od oceniania czy komuś to coś daje, czy powinien tego potrzebować, to w ogóle nie jest twoja sprawa, gó... powinno cię to obchodzić.
            • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 18:18
              ROTFLMAO dno? Czy moze jeszcze nie? Zaloze sie ze masz konto na Tik toku smile
              • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 11:55
                Widzę, że brakło argumentów. Typowe dla tobie podobnych popaprańców, urządzaczy cudzego życia. Totalne dno.
                • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 18:28
                  Ile masz lat? wydaje sie ze ok 15-17?
                  • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 20:54
                    engine8t napisał: ...

A ty jak wnioskuję z wypowiedzi, taka wczesna podstawówka? 10-11 lat?
                    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 28.12.22, 01:40
                      nie - mnie raczej tyle do setki brakuje LOL
                      A wiec mozna powiedziec ze znam zycie smile
                      • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 28.12.22, 10:22
                        Przecież to dokładnie to samo. LOL. Na starość się dziecinnieje i głupieje. Do tego dochodzi demencja. I jesteś tego ewidentnym przykładem niestety.
                        A z życia niewiele rozumiesz i ogarniasz, zwłaszcza że widzisz tylko czubek własnego nosa.
    • krwawy.lolo Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:35
      Nie uważasz, że poddając się upokarzającej, kompletnie symbolicznej procedurze wypisywania się z wymuszonego na Tobie członkostwa uprawiaczy abstrakcyjnej mieszaniny zabobonu i celebry, niejeko nobilitujesz ten humbug?
      Chyba, że dałaś się ochrzcić na trzeźwo i z własnej woli.
      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:38
        A co tam upokarzającego? Teraz to równie emocjonujące jak każda inna wizyta w urzędzie. Idziesz, przedstawiasz papierki, tyle.
        • mid.week Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:54
          angazetka napisała:

> A co tam upokarzającego? Teraz to równie emocjonujące jak każda inna wizyta w u
          > rzędzie. Idziesz, przedstawiasz papierki, tyle.
          >

to, że w ogóle jesteś zmuszona iśc, wypełniać jakiekolwiek papierki i całkiem serio opowiadac sie jakiemuś dziadowi że chcesz sie wypisac z jego porabanej drużyny
          • krwawy.lolo Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:19
            Właśnie o to mi chodzi. Z jakiej racji mam niechby palcem w bucie ruszyć. Jakakolwiek reakcja z mojej strony sankcjonuje (sic!) ten absurd.
            • krwawy.lolo Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:21
              Owszem, w Niemczech polazłem do ratusza i napisałem, że nie mam najmniejszej ochoty płacić kościelnej daniny. W tym wypadku moje działanie miało wymiar finansowy.
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 21:07
                A w Polsce ma polityczny i społeczny wink

Przy czym, po raz kolejny na forum powtórzę - przez całe lata uważałam tak samo - że apostazja mi do niczego nie jest potrzebna, bo co mnie obchodzą reguły organizacji, do której de facto nie należę. Bo i nie obchodzą, nadal. Ale jakieś 2 lata temu (mniej więcej, nie pamiętam dokładnie) wpadł mi w ręce artykuł (a potem jak po nitce do kłębka cała seria podobnych) w którym księża i inni kościelni oficjele wypowiadali się jak to ich bardzo serduszka bolą w związku ze wzrostem liczby apostazji, zwłaszcza u młodych. I to był ten argument, który przechylił szalę na tak wink Skoro oni mogą odwalać szopki z unieważnianiem ślubów, chrzczeniem dzieci, które jak doskonale mają swiadomość, nie będą wychowywane w wierze i innymi takimi kwiatkami, to ja mogę odwalić szopkę z apostazją, chociażby po to, żeby Jędraszewski miał ból dupy. A do tego taki dodateczek, że statystyki poprawię, to tylko na plus. Zresztą takich mniejszych plusów jest więcej i po fakcie widzę, że ładnie się sumują wink
                • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:11
                  o to to właśnie
                  warto a nawet trzeba smile

• alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:12
                    Dokładnie tak.
                    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:39
                      tak jak oni wchodzą nam na głowy , domagają się niczym pijawki pieniędzy z budżetu państwa czy z budżetów samorządowych , robią swoje demonstracje ideologiczne różnymi marszami , tzw pielgrzymkami , procesjami , waleniem dzwonów , często bardzo nachalnym nachodzeniem ludzi podczas tzw kolędy , obecnością religii w szkołach tak ludzie mogą swoje niezadowolenie zamanifestować dokonywaniem apostazji właśnie smile

• zona_glusia Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 09:42
                        > robią swoje demonstracje ideologiczne różnymi marszami , tzw pielgrzymkami , procesjami
                        Jeszcze w Polsce obowiązuje prawo, mówiące, że każdemu zapewnia się wolność organizowania pokojowych zgromadzeń i uczestniczenia w nich, więc ten argument jest bardzo słaby.
                        • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 09:50
                          To prawo jest wykonywane w taki sposób, że na pokojowo protestujące kobiety wysyła się uzbrojonych policjantów, którzy korzystają później z tej broni.
                          • zona_glusia Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 10:32
                            >To prawo jest wykonywane w taki sposób, że na pokojowo protestujące kobiety wysyła się uzbrojonych policjantów, którzy korzystają później z tej broni.
                            Wiem w jakim kraju żyję, dlatego napisałam, że jeszcze prawo obowiązuje, choć zdaję sobie sprawę, że coraz słabiej.
                            Argumentów przeciwko KK, jego obecności w życiu społecznym a zwłaszcza politycznym można podnieść wiele i wiele słusznych padło w tej dyskusji. Ten o demonstracjach, marszach i procesjach kościelnych wydaję mi się po prostu słabym argumentem, więcej szkodliwym, dlatego, że uderza w wolność organizowania zgromadzeń, które pisowskie państwo i tak usiłuje ograniczyć. Nie należy mu w tym "pomagać", dlatego, że ideologicznie się te zgromadzenia nie podobają.
                            • marta.graca Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 10:37
                              Właśnie prawo obowiązuje na zasadzie: panie Areczku, zgromadzenia są dla zarządu...
    • mid.week Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:36
      Nie wystarczy Ci ekskomunika? Idziesz i mowisz ze sie wyskrobałas, jak nie wystarczy trzeba zdzielić księdza w ryj. To najszybsza i najprostsza droga.
      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:41
        A po co miałaby robić szopkę i podpadać pod paragrafy (bicie ludzi jest niemile widziane przez prawo)?
        • mid.week Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:43
          angazetka napisała:

(bicie ludzi jest niemile
          > widziane przez prawo)?
          >

serio?
      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:01
        Ale po co ma iść i bić kogokolwiek? Nie ma potrzeby również podawania danych medycznych, które są poufne, a na dodatek księdzu nic po nich.
        Skoro i tak musiałaby pójść, to prościej (i bez nieprzyjemnych konsekwencji) załatwić to urzędowo (papierek na stół, podpis, pieczątka, do widzenia).
    • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:44
      Dziękuję za rzeczowe wpisy.

Niektóre wypowiedzi jednak wskazują, że niezłe dzbany tutaj na forum mamy. Cóż, takie (pisowskie/kościelne) społeczeństwo.
      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 18:48
        Dostajesz rzeczowe wpisy i kilka wpisów przeciwnych, ale to "pisowskie/kościelne" mamy społeczeństwo? Hm. Zwłaszcza że niektórzy te wpisy popełniają ponoć ze Stanów, więc nawet nie są tym społeczeństwem.
        • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:00
          Jeżeli ktoś nie jest w stanie pojąć, jakie znaczenie ma dokonanie apostazji to naprawdę, albo jest debilem albo pisowcem/kosciolowcem i nie ma sensu mu tłumaczyć, bo i tak nic do dzbana nie dotrze.
          • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:29
            Poniewaz to nie ma zadnego znaczenia.

To tak jakbys sie wyparla byci Polka... Mozesz sie wyprzec obywatelstwa ale nie wyprzesz sie bycia polskiej narodowosci.. bo sie urodzilas na terenie Polski mialas i masz Polski akt urodzenia i polskich rodzicow i tego nie zmiensz zeby nie wiem co..
            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:32
              Religia w przeciwieństwie do pochodzenia to rzecz nabyta. I jak nabyta, tak można się jej pozbyć.
            • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 12:10
              engine8t napisał:

> Poniewaz to nie ma zadnego znaczenia.

Nie ma znaczenia dla ciebie. Dla kogoś innego ma.

> To tak jakbys sie wyparla byci Polka... Mozesz sie wyprzec obywatelstwa ale ni
              > e wyprzesz sie bycia polskiej narodowosci..

Religia nie jest tym samym co narodowość. Każdy ma prawo świadomie wybrać a nie trwać przy narzuconej mu z góry opcji.
              • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 18:30
                A mowisz ze narodowsc sie wybiera? Interesujace. Jak skonczys 7 klase to pogadamy
                • natalia.nat Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 20:47
                  engine8t napisał:

> A mowisz ze narodowsc sie wybiera? Interesujace.

Chyba to ty musisz najpierw skończyć 7 klasę, bo ja niczego takiego nie napisałam, co sugerujesz. Właśnie wprost przeciwnie. Narodowości się nie wybiera, a religię tak, bo nie jest nam przypisana z urodzenia i nie musi być na stałe. Wielu zmienia swoje wyznanie na inne, wielu rezygnuje z jakiejkolwiek religii i staje się ateistami albo odwrotnie. Nie wiedziałam, że takie oczywistości trzeba komuś dorosłemu w ogóle wyjaśniać.
          • al_sahra Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:43
            alina460 napisała:

> Jeżeli ktoś nie jest w stanie pojąć, jakie znaczenie ma dokonanie apostazji to
            > naprawdę, albo jest debilem albo pisowcem/kosciolowcem

Ja odnoszę wrażenie, że głównie ma znaczenie dla dobrego samopoczucia osoby zainteresowanej, nawet jeśli to wiąże się z legitymizowaniem kościelnych procedur. Oczywiście każdy ma prawo robić sobie dobrze.

Dla realnego osłabienia roli KK wystarczy nie chodzić do kościoła, nie chrzcić własnych dzieci i nie posyłać ich na religię. Jeśli ktoś ma mocne nerwy, to także konsekwentnie odmawiać udziału w kościelnych obrządkach innych osób: nie pojawić się na kościelnym ślubie kuzynki, chrzcinach bratanka albo komunii siostrzeńca (można zrobić wyjątek dla pogrzebów).

A teraz nazwij mnie dzbanem, debilem i pisowcem.
            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:49
              Wyjątek robię dla ślubów i pogrzebów - tzn o ile wejście do środka i stanie przez godzinę można nazwać uczestnictwem. Przy czym ostatni kościelny ślub w gronie znajomych i rodziny to było chyba z 10 lat temu (a i ten był jednostronny), od tego czasu tylko cywilne. A na chrzcie nie byłam już z dobre 25 lat, na komunii jeszcze więcej - i nie planuję.
          • samawsnach Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:46
            alina460 napisała:

> Jeżeli ktoś nie jest w stanie pojąć, jakie znaczenie ma dokonanie apostazji to
            > naprawdę, albo jest debilem albo pisowcem/kosciolowcem i nie ma sensu mu tłuma
            > czyć, bo i tak nic do dzbana nie dotrze.

Oj tak, tak. Ty jedynie ta światła, z jedynymi słusznymi wyborami. Dla mnie dokonanie apostazji to kompletnie niepotrzebna strata czasu i wysiłku, a jednak nie wyzywam tych, co ten czas tracą od debili.
        • lauren6 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:32
          Wpis o biciu księdza po gębie był rzeczowy? 🙄
          • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 19:35
            Owszem, choć niezbyt przydatny smile
    • chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:24
      to ja się zapytam - skąd wziąć akt chrztu skoro kaplica (kościół?) dawno nie istnieje? (przneiosła sie, była wchłonieta przez inną parafię itd?)
      • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:42
        Dzwoniłabym do parafii, która wchłonęła czy coś.
        • chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:47
          Nie mam pojecia która i co w ogóle się stało. Wiem, że w okolicach Narbutta/Madalinskiego (chyba) było coś w rodzaju kaplicy i nie ma od lat (temat podejmowałam wiele, wiele lat temu - nikt z żywych nie pamięta co t było tzn jaki był patron).Ciekawa jestem czy KK ma jakieś archiwa centralne.
          • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:50
            To uderz do kurii. Kuria musi wiedzieć. BTW miałaś tylko chrzest albo wszystkie sakramenty w tej samej parafii?
            • chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:55
              tylko chrzest. Komunię miałam w innej (i juz wiem w jakiej i istnieje)
          • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:17
            "w okolicach Narbutta/Madalińskiego"

To może byc kościól Michała Archanioła przy Puławskiej/Dolnej vis a vis Parku Dreszera
            lub
            kościół jezuicki przy Rakowieckiej

• chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:47
              Bingo! Zmobilizowałam się (i google) dzieki watkowi. Na razie to podejrzenia: to mogła być kaplica Zgromadzenia zakonnego Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi przy Racławickiej.
              • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:18
                W bocznej od Racławickiej w pobliżu Parku Dreszera na Bałuckiego w takim szeregowym budynku jednorodzinnym rezydują zakonnice
                I na Racławickiej na wysokości Piłkarskiej jest taki niski kościół chyba zakonny
                Zakonnice jeszcze rezydują w budynku jednorodzinnym u szczytu Parku Dreszera na ulicy ........równoległej do Puławskiej , od Puławskiej jakieś 200 m w stronę Niepodleglości

• pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:27
                  ...na ulicy Ignacego Krasickiego
        • taje Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:54
          A jak ktoś nie wie, gdzie był ochrzczony? Bo albo rodzice nie żyją, albo nie chcą ułatwić procesu apostazji i odmawiają informacji?
          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:30
            A do innych sakramentów podchodził? Bo jeśli tak, to pewnie ten odpis musiał mieć, albo były w tej samej parafii co chrzest. Można się spróbować dowiadywać okrężną drogą, tylko może nie mówić, że odpis potrzebny do apostazji.
            Rodzice to zresztą nie jedyna rodzina, na chrztach była zazwyczaj cała rodzina, o rodzicach chrzestnych nie wspominając, można próbować przez nich.
          • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:58
            I nikt nigdy temu komuś nie powiedział? Ten ktoś nigdy nie spytał o to rodziców/rodziny? Tak sam z siebie, nie dla celów apostazji?
      • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:46
        Jeśli jest wchłonięta przez inną parafię to tam się dowiadywać. Nawet jeśli nie oni przejęli księgi (a raczej oni) to przynajmniej powinni wiedzieć kto.
        • chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 22:48
          jak wyżej (musiałabym obleciec kilkanaście parafii - jeżeli nie więcej)
          • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:05
            Zadzwoń.
            • chococaffe Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:14
              Do kilkunastu parafii? z pytaniem: była kiedyś taka kaplica na Mokotowie? W sumie można, tylko wątpię w sukces. Mały off top - kiedyś zainteresowała mnie w jakimś kosciele tablica "pamiątkowa" dla zmarłego. Nikt w kancelarii nie potrafił mi odpowiedzieć kto ufundował, kiedy itd. W ich własnym kosciele.
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:21
                Weź, jakich kilkunastu. Dwie-trzy najbliższe lokalizacyjnie. Chyba, że nic totalnie nie wiesz o tej kaplicy, oprócz tego, ze gdzieś na Mokotowie. Ale jeśli żyje jeszcze ktoś z twojej rodziny, to powinien chyba wiedzieć cokolwiek? Chociażby pi razy oko w jakim rejonie tego Mokotowa?
              • asia.sthm Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 19:22
                > była kiedyś taka kaplica na Mokotowie?

Karmelitow Bosych przy Raclawickiej 31, teraz jeszcze Jozefa dodali.
                https://archwwa.pl/wp-content/uploads/2015/04/karmelici.jpg

to "moja" tylko od pierwszej komunii, chrzczonam u sw.Michala

Tez postanowilam sie odechrzcic przy okazji wizyty w PL
            • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:29
              Ja jakbym zadzwoniła żeby szukać aktu który jest nie wiadomo gdzie to powiedziałbym - jeśliby zapytali- że potrzebny mi ponieważ zostałam poproszona na chrzestną czy tam planuje zawrzeć ślub kościelny, czy jakiś tam inny cel który jest zgodny z nauką kk. Wiem co mówię, bo - jak wcześniej pisała-byłam niedawno w parafii w której byłam chrzczona. Jest to miasto oddalone od miejsca zamieszkania o ok. 50 km. Zadzwoniłam kilka dni wcześniej do kancelarii, ponieważ chrzest był w połowie lat 70-tych i chciałam się dowiedzieć, czy te dokumenty są na miejscu czy może wywiezione do jakiegoś archiwum. Dowiedziałam się ze są na miejscu. Wzięłam dzień urlopu i pojechałam. Wchodzę do kancelarii i mówię że chciałabym uzyskać odpis aktu chrztu z roku tego i tego. Księżulo już podchodzi do przepastnej szafy ale jeszcze po drodze pyta mnie do jakiego celu. Mówię mu, że chcę złożyć akt apostazji. W tym momencie on zaczyna mnożyć trudnosci: mówi mi, że w takim celu to tylko proboszcz może mi to wydać, a dziś proboszcza nie ma, będzie w piątek. Krem nie zalała, wstałam z krzesła i mówię mu coś w tym stylu: gościu, nie po to brałam urlop i jechałam tu 50 km żeby wyjść stąd z pustą ręką, dzwoniłam tu kilka dni temu i mówiono mi że odpis dostanę od ręki więc mi go wydaj. I wydał, okazało się że proboszcz nie jest jednak taki niezbędny.
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:34
                Nie, odpis aktu chrztu może każdy, kancelista nawet, nie musi być ksiądz. Mi wydawała jaka babka, też fochem rzuciła, jak powiedziałam, że do apostazji, ale najlepsze było, jak powiedziała na koniec, że prosi o ofiarę, a ja jej na to, że nie skorzystam, nie po to się wypisuję, żeby ich finansować (mają prawny obowiązek akt wydać, nie mogą żądać za to pieniędzy).
                Jedynie akt woli trzeba złożyć przed proboszczem, ale to chyba dlatego, że on jest formalnie odpowiedzialny za takie kwestie urzędowe, żaden wikary nie klepnie.
                • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 23.12.22, 23:41
                  No ale jak widać, kłamczuch liczył, ze zrezygnuję. I myślą, że ludzie dalej jak te potulne barany będą się dalej dawać robić w głąba.
                  • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 00:03
                    I to ich najbardziej dziwi i boli że ludzie pokazują im gest Kozakiewicza

• snajper55 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 01:54
      alina460 napisała:

> Od 30 lat nie mam nic wspólnego z KK i planuję się na dobre wymiksować z czegoś
      > , do czego sama się nie zgłaszałam. Chcę dokonać apostazji. Czy wiecie, jak t
      > o najprościej zrobić?

Mam dla Ciebie radosną wiadomość. Właśnie Cię ochrzciłem i należysz do mojego kościoła. Oczywiście możesz złożyć akt apostazji, ale w moim kościele związane są z tym pewne koszty, które apostata musi oczywiście pokryć. Marne pińcet euro.

S.
    • taje Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 02:06
      Ja nie zamierzam wypisywać się z organizacji, do której się sama nie zapisywałam, i do tego przestrzegając reguł tejże organizacji. Tłumaczenie się przed jakimś oficjelem wrogiej mi organizacji, nie dziękuję. Państwo nie chroni mojego prawa do niebycia członkiem KK (vide orzeczenia w sprawie ochrony danych osobowych) więc nie zamierzam walczyć z systemem. Ja KK po prostu ignoruję - kwestionuję sam fakt mojej przynależności. Nie czuje się członkiem KK, tak samo jak nie czuję się członkiem mafii, niezależnie od tego czy ktoś mnie kiedyś do tej mafii mógł zapisać (np, plując dwukrotnie przez lewe ramię). A to co mogłam zrobić to zrobiłam - moje dzieci są nieochrzczone niezależnie od jęków rodziny "co ci szkodzi", ślubu kościelnego też nie mam. Myśle, że od tego trzeba zacząć, żeby przerwać międzypokoleniową sztafetę przynależności do KK.
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 10:22
        To prawda, ja co prawda swoje dzieci ochrzcilam (żałuję), ale już zapowiedziałam corce, że jeśli kiedyś będę miała wnuka to nie pozwolę go ochrzcic (hahaha).
        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 11:51
          Dużo jest takich osób ktore ochrzciły dzieci a teraz żałują . Albo że wysłały dzieci do tzw 1 komunii lub ze wzięły ślub koscielny albo że dali się wkręcić w bycie tzw chrzestnym . Mnie nie wkręcili , chociaż próbowali i wtedy do mnie "yyyyeeeeyyyy, ale co ci szkodzi ? yyyeeeyyyy..." . Nie i szlus , tyle było dyskusji smile

• alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 15:51
      Nie rozumiecie, że chcę mieć poczucie, że nie należąc do KK, nie wspieram kościoła i nie przykładam ręki do ich zbrodni w żaden, najmniejszy sposób? Nawet w formalny sposób, będąc katoliczką?
      • bene_gesserit Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:07
        W formalny sposób jesteś katoliczką, bo za taką cię uznaje KK? Katoliczką jest ta, którą za katoliczkę KK uznaje? Ja mam wywalone na to, za kogo mnie kto uznaje, a zwłaszcza KK.

KK liczy też wiernych na mszach niedzielnych, spowiadających się i przystępujących do innych sakramentów. I co roku krzywe im spadają, doskonale o tym wiedzą.
      • al_sahra Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 16:47
        alina460 napisała:

> Nie rozumiecie, że chcę mieć poczucie, że nie należąc do KK, nie wspieram kośc
        > ioła i nie przykładam ręki do ich zbrodni w żaden, najmniejszy sposób? Nawet w
        > formalny sposób, będąc katoliczką?

Napisałam wyżej - oczywiście rozumiem, że chodzi o Twoje samopoczucie. Watpię, czy to coś realnie zmienia.
        • szare_kolory Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:43
          Al_sahara, to zmienia bardzo dużo. W zasadzie to jest jedna z najboleśniejszych dla KK broni. I taka, która ma znaczny wpływ. Gdyż albowiem to są liczby. Liczby, które pokazują, że liczba owieczek maleje i jak szybko to bastępuje. Pokazują realny wpływ KK na społeczeństwo. KK ma potężne zasoby materialne i nadal, niestety, duży wpływ na społeczeństwo. Ale już teraz jest to partner dla polityki, który traci wpływy. I liczy się coraz mniej. Dlatego apostazja ma sens.
          • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 14:51
            10/10

I należy wszystkim dookoła mówić o planach dokonania lub/i dokonanej apostazji , znajomym w pracy , sąsiadom , rodzinie , jadąc pociągiem jeżeli zejdzie na ten temat lub temat pokrewny . Nagłaśniać temat pocztą pantoflową , szeptanką smile
            Wypłukiwać IM , sypać piasek w szprychy jak kiedyś komunie , na zasadzie rdzy , na zasadzie kamyka i lawiny

.
            wyborcza.pl/7,75968,29296607,jako-ksiadz-spowiadalem-wiernych-a-dzis-jestem-przeciwnikiem.html#S.TD-K.C-B.3-L.1.duzy
          • al_sahra Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 16:31
            szare_kolory napisała:

> Al_sahara, to zmienia bardzo dużo. W zasadzie to jest jedna z najboleśniejszych
            > dla KK broni. I taka, która ma znaczny wpływ. Gdyż albowiem to są liczby. Licz
            > by, które pokazują, że liczba owieczek maleje i jak szybko to bastępuje.

Wątpię, czy liczba apostazji w PL jest na tyle znacząca, żeby coś zmienić. (jakieś dane, że jest inaczej?)

Napisałam wyżej, ale powtórzę: nie chodzić do kościoła, nie chrzcić dzieci, nie posyłać na komunię i w ciągu jednego pokolenia KK straci znaczenie. To będą realne liczby, a nie pusta demonstracja, która, jak wszyscy tu przyznają, nawet nie zmienia sposobu, w jaki KK prowadzi swoje obliczenia.

Ale regularny wysyp wątkôw o chrzcinach i prezentach na komunię sugeruje, że to się prędko nie stanie.
            • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 16:55
              Ważne jest zaprzestanie chrzczenia jak i dokonywanie apostazji , świeckie śluby ,świeckie pogrzeby,itd
              Oby jeszcze w/w zachowania reklamowały tzw programy śniadaniowe , te różne życia na gorąco , z życia gwiazd , toiowo , itp
              Oby to wszystko trafiało pod strzechy , te strzechy
            • szare_kolory Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 18:57
              Jesteśmy zatem zgodnie co do tego, że wpływ KK w Polsce należy ograniczać. Apostazja ma znaczenie. Podobnie jak to, co proponujesz, al_sahro. Argument, że apostazja buespecjalnie się liczy jest, moim zdaniem chybiony. Zwłaszcza, że Twoje uzasadnienie da się sprowadzić do powiedzenia: "moja racja jest najmojsza". A tak naprawdę to liczą się oba nurty.
            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:36
              Oczywiście, że bardziej liczy się odcięcie praktyczne - własnie ten brak uczestnictwa w mszach, nie wciaganie do tego bagna dzieci. Ale w naszym społeczeństwie jest jak jest i ta apostazja, nawet jeśli jest pustym gestem jest gestem widocznym. A to, że jest wykonywany tylko dla zamanifestowania swojego odcięcia od kościoła może być wbrew pozorom również jego siłą. Bo niby nic nie zmienia, a jednak ludziom nadal zależy na tym symboliczym odcięciu. I raczej dodatkowo a nie zmiast braku chrztu/religii dla dziecka, czy chodzenia do kościoła. Może są takie przypadki, ale ja nie znam nikogo, kto jest apostatą i kto jednocześnie dziecko ochrzcił już będąc niewierzącym, a tym bardziej takiego, któryby do kościoła chodził, nie turystycznie czy ewentualnie na pogrzeby czy ostatecznie śluby.
              Apostazja to taki dodatek, symboliczny.
              Ale jeśli już nie chodzisz do kościoła i dzieci masz nieochrzczone, to jest jeszcze ta jedna szpileczka, którą możesz wbić wink I ziarnko do ziarnka... wink
              Co do danych - to nie, nie ma, bo ISKK przestało zbierać, a nikt inny specjalnie nie ma do tego dostępu, bo to przecież nie są dane urzędowe, ale od paru lat dość regularnie pojawiają się artykuły, w których strono kościelna wyraża ubolewanie nad rosnącą liczbą apostazji tudzież debratują (z tego co się orientuję bezskutecznie, bo nadal nie dociera do nich czemu im ludzie uciekają) nad "środkami zaradczymi". Osobisćie bardzo jestem ciekawa danych ze spisu powszechnego (szkoda, że będą przeterminowane o 2 lata, bo 2 lata, przy tym tempie laicyzacji, to może być spora różnica).
              • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 14:37
                *debatują
          • q_fla Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:05
            Przedwczoraj rozmawiałam o tym ze swoim proboszczem, pomagaliśmy mu na plebanii przygotować Wigilię dla samotnych osób starszych w naszej parafii.
            Proboszcz twierdzi, że dla niego to żaden problem, wystawił już takich aktów kilkanaście: im mniej farbowanych Katolików, tym lepiej. Dla niego liczy się nie ilość, ale jakość. Poza tym będzie mógł potem tym farbowanym z czystym sumieniem odmawiać katolickich ślubów, pogrzebów, etc. I dodał z uśmiechem, że już dwa razy odmówił.
            • paskudek1 Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:07
              Tak tsk, wiadomo że najpierw ktoś załatwia sprawy aoistazją a potem chce ślubu kościelnego. Zapewne. A co do pogrzebów to raczej odmówił RODZINIE a nie zmarłemu prawda? O ile w ogóle miało coś takiego miejesce
            • arthwen Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:09
              Jak mu się z kilkunastu zrobi kilkaset to zobaczymy, czy też będzie zadowolony wink
            • angazetka Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:36
              Ale ci "farbowani" to chyba ci, co zostali oficjalnie w KK mimo niewiary, nie?
      • cegehana Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 17:01
        Ja rozumiem, ze chodzi o poczucie i to jest ok. Źle kierujesz te uwagi. Ematka nie zaniosła Cie do chrztu, nie zmuszała do praktykowania religii i nie odpowiada za to cobi KK. Tak samo jak Ty za to nie odpowiadasz, po prostu znalazlas się na skutek nie Twojej decyzji na ich listach, ale z tego nic ponadto nie wynika. Trochę atramentu na papierze.
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:32
      https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/312887831_681093510048473_1085447857217277468_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=lYV13G7sOYsAX8-jQv9&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfD4WYH5H0duKuQKRTnOy3dEpv66_00gAOq8CTUip1q--A&oe=63AB7676
      • krwawy.lolo Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 21:39
        CUDO!
        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:53
          rys.Janek Koza z tyg. "Polityka"
          • krwawy.lolo Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 23:01
            Koza rządzi!
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 24.12.22, 22:55

„Arcybiskup zwrócił następnie uwagę na problem apostazji. Zaznaczył, że średnio w skali roku w Archidiecezji Krakowskiej taki akt składało 50-60 osób, w roku 2019 natomiast już 123, a w 2020 r. aż 445. W tym kontekście metropolita zaapelował o modlitwę za tych wszystkich, „którzy nie rozumieją Kościoła, którzy nie umieją Kościoła kochać, nawet przez łzy, którzy próbują z Kościołem walczyć, którzy się oddalają i tych, którzy podejmują dramatyczne akty apostazji”. – Proszę was, róbcie wszystko, aby ten dramatyczny akt odejścia był jednocześnie pierwszym dniem powrotu, bo Kościół jest miłującą matką, bo Kościół to jest także ten ojciec czekający na powrót marnotrawnego syna, gotów wybiec na spotkanie. To jest Kościół, którego macie być pokornymi świadkami – mówił abp Jędraszewski.”

...................

• cosmetic.wipes Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 18:42
        Aż zaluje, że nie mogę zostać apostatką 😄
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 09:54
      Książka
      Ewa Piprek "Apostazja katoliczki"

www.empik.com/apostazja-katoliczki-ewa-piprek,p1309442573,ksiazka-p
    • bazia_morska Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 17:02
      Są dwa sposoby, jeden to zrobić to zgodnie z procedurą KK, wtedy widać to w kościelnych statystykach. Drugi to wysłać pismo z potwierdzeniem odbioru o treści dowolnej z informacją, że występujesz. Śmieszy mnie gadanie, że to nie ma znaczenia. Na miliony złych rzeczy nie mamy wpływu, a mimo to chodzimy na protesty, strajki, dorzucamy się do zrzutek. Także działaj smile
      • al_sahra Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 17:38
        bazia_morska napisała:

> Na miliony złych rzeczy nie mamy wpływu, a mimo to chodzimy na protesty,
        > strajki, dorzucamy się do zrzutek.

Strajki i protesty mają na celu wymuszenie jakiejś zmiany, jeśli nie bezpośrednio, to przynajmniej zapoczątkowanie zmian, przez pokazanie jak duża jest liczba podobnie myślących osób. Tymczasem apostazja ma odwrotny charakter - to jest akt prywatny, dokonywany przed urzędnikiem kościelnym i nie ma realnych konsekwencji.

Jeśli ktoś chce sobie poprawić w ten sposób samopoczucie, to niech to robi, ale trzeba sobie zdawać sprawę, jakie to ma znaczenie w sferze publicznej (prawie żadne).

(Na marginesie: “także” pisane łącznie znaczy “również”, “tak że” znaczy “a więc”.)
        • bazia_morska Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:27
          Dokonując apostazji można się zarejestrować na stronie "liczniku apostazji" i wówczas ma to wymiar publiczny. Mnie wystarcza, że temat pojawia się w sferze publicznej, kościół coś tam od czasu do czasu komentuje, więc nie jest tak, że ma to gdzieś. Każdy gest sprzeciwu ma znaczenie. Za zwrócenie uwagi na błąd dziękuję smile
          • al_sahra Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:39
            bazia_morska napisała:

> Dokonując apostazji można się zarejestrować na stronie "liczniku apostazji" i w
            > ówczas ma to wymiar publiczny. Mnie wystarcza, że temat pojawia się w sferze pu
            > blicznej, kościół coś tam od czasu do czasu komentuje, więc nie jest tak, że ma
            > to gdzieś. Każdy gest sprzeciwu ma znaczenie. Za zwrócenie uwagi na błąd dzięk
            > uję smile

Miło przeczytać odpowiedź z klasą smile.

Nie do końca mnie przekonałaś, ale trochę tak smile.
            • bazia_morska Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:56
              Cieszę się smile
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 18:35
      https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316408130_547227600578146_4423747312920716368_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=lfFh_TqrpEAAX8keojl&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfCPzvEGzGn1fkF38LsQ42fCbb3MxszQbBvobYgoHSkj0g&oe=63AE6829

smile smile smile
      • paskudek1 Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 20:56
        A propos, patrzę dzisiaj na kartkę w kalendarzu, tam są imieniny Anastazji. A ja przeczytałam APOSTAZJI 🤣🤣
        • taje Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 20:58
          Święta Apostazja smile
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:01

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/315894346_460488766216007_2781760565121337103_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=uQzbeGxlST8AX_eVZg0&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfCHo_vPK-8OFqSymj79XqI7jLdU4trzZkRe2tvW9IEt4Q&oe=63AD66C1

.....
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 25.12.22, 19:28

.
      https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9
/122666651_3476576609101342_3356888370326010600_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=Y8xJk65OQ3UAX-Y8Zwn&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfCL_GLIR2pdHSTED89o7MF36wllg_fONktXZZhblTQ1_g&oe=63D01006

autor grafiki Jerzy Skakun

.
    • alina460 Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:10
      Wg Business Insider:

Liczba chrześcijan na świecie zmalała w ostatnich dwóch latach o prawie 40 mln – wynika z naszych szacunków na podstawie dostępnych publicznie baz danych. Najbardziej w Meksyku i USA. To nie tylko efekt pandemii, ale i odejść od wiary, zwykle w kierunku ateizmu.
      • bene_gesserit Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 15:36
        W Polsce te statystyki są inne i na pewno niepełne.

KK jako katolików liczy ochrzczonych. Chrzci się nadal w Polsce niemal każdego. I niech KK nadal liczy owieczki, jak liczy - to działa jak chocholi taniec. Ależ nie jest źle, nadal ochrzczonych w Polsce jest trzydzieści parę milionów, przecież się nie odchrzczą.

Najbardziej KK zaboli ucięcie finansów. Chociaż KK rocznie zbiera na tacę 2-3 miliardy złotych, są już parafie, w których budżet się nie spina. Nie opublikowano jeszcze wyników uczęszczających na msze i biorących udział w komunii, ale nie zdziwię się, jeśli to będzie o dobrych parę punktów procentowych, niż rok wcześniej. Czyli po kieszeni. Co cieszy, zwłaszcza w świetle ujawnionych gdzieś tak rok temu orientacyjnych obrotów KK w Polsce. Jak sie to 17 miliardów skurczy do 15, może się KK bardziej ochoczo zreformuje, wypłaci odszkodowania, ograniczy iście bizantyjski styl życia hierarchów i zacznie karać pedofilów.
      • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 18:34
        A czym sie rozni ateizm od chrzescjanstwa?
        Chrzescijane wierza ze Bog jest a ateisci wierza ze gonie ma i obie strony maj takie same argumenty?
        A teraz zastanow sie czy latwiej jest udowdnic ze cos jest czy ze czegos nie ma?
        • sumire Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 19:40
          Tym się różni, że ateiści nie wycierają sobie gęby innymi, jak "chrześcijanie" twojego pokroju.
          • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 28.12.22, 01:30
            A co sobie wycieraja?
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 17:17

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/271828084_489939652496277_2141874905986643524_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=6HvvgkD1CBsAX-VIJje&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfDcJtW3WGGSi4LeawMo6EuR71E3PktqdZFUQk6EXrx6lw&oe=63AED925

..............................................................
    • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 26.12.22, 21:51

https://bi.im-g.pl/im/ff/ef/1b/z29293311IDR,Apostazja-byla-jednym-z-najgoretszych-tematow-jesi.jpg
      • engine8t [...] 27.12.22, 18:32
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • pkt4a Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 18:49
          A ty oblechu 8t co ?

wyborcza.pl/7,75410,29151905,moja-apostazja-jak-zrobilem-sobie-najpiekniejszy-prezent-na.html?disableRedirects=true
    • engine8t Re: Apostazja - plan na 2023 27.12.22, 18:37
      A ja bym radzil aby za jednym zamachem wypisac sie ze wszytkich wiar i kosciolow - tak na wszelki wypadek gdyby sie okazalo ze cie ktos tam kiedys zapisal do innych....
      To bedzie dopiero ulga co nie?
      Jedynym miejscem gdzie bedzisz zapisana bedzie najswietsze forum gazety...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka